Јапонските мајстори за графика

• Креатор на темата Креатор на темата Mac))
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ако помислиме малку, ќе дојдеме до лесниот заклучок дека Capcom и Konami се графичките специјалисти, а не Ubisoft, EA или сите други компании кои соработуваат со Nvidia, ATI, Intel и AMD.

Ми текнува уште на времето кога излезе PES 5 од Konami, графиката беше поим за FIFA, пред се заради одличните лица на играчите, верно пренесените стадиони и мрежите кои се тресеа правилно. Ова последново некако сеуште не го совладале EA.

Потоа дојде на ред Lost Planet од Capcom, која прва ја донесе правилната DirecX 10 графика, а се тоа без никакви сецкања дури и ако имавте просечен процесор и графичка. Да речеме, Assasins Creed немаше премногу разлика помеѓу Dx9 и 10, а EA сеуште ќе имаат тиња Dx10 наслови ако не ја откупеа Crysis.

lost_planet_001.jpg

Ако пак ја погледнеме Devil May Cry 4, тоа е игра која не може да ве остави рамнодушни, не само од убавината на графиката, туку и од феноменалната оптимизација. Додека GTA 4 и Crysis бараа нинџа-компјутери за да се пуштат и во 1024*768 резолуција (а и графичка со 2 гига VRam), DMC 4 ја продолжи традицијата на Capcom, па така играта вртеше во DX10 при резолуција од 1920*1080 пиксели со просечни 40/50 фрејма во секунда.

DevilMayCry4_Benchmark_DX10_2008-06-15_12-38-55-29.jpg

Најновите игри, како Resident Evil 5 пример, се едни од најубавите воопшто донесени на нашите PC-ја. Така, кога за првпат ја пуштив вчера, навистина не знаев дали гледам некој нов анимиран филм од Pixar или навистина играм при таква графика. Подобра графика и од Crysis, со три пати помали побарувања - јас одговорно ви тврдам.

large_re5.jpg

resident-evil-5-20090225081605006.jpg

KONAMI го донесе PES 2010 демото, кое покажува дека навистина дечките знаат што прават - графиката беше уште подетална, има додадена поддршка за Shader Model 3.0, реално осветлување на играчите...А од друга страна EA им вели на PC-гејмерите дека нивните компјутери се преслаби за да ја конвертира FIFA-та од Xbox360. Абе ај?
Колку за информација, Xbox-от има графичка од АТИ со 10 МБ меморија и 512 GDDR3 рам кој е shared. И три-јадрен процесор од IBM со 1 MB L2 кеш, кој е еквивалент на просечните Core 2 Duo просецори.
pes2010_torres2_sm.jpg

Што мислите, дали навистина Јапонциве се толку добри, или пак другиве компании имаат тивок договор со AMD/ATI/Nvidia да ги прават игрите со што поголеми побарувања, само колку луѓето да купуваат нови компоненти?

Јас би рекол дека не е ни едното ни другото, американците не се грижат многу за побарувачките пошо самите имаат доста кеш за да инвестираат во компјутери, за разлика од јапанците шо крпат за еден просечен компјутер, па игрите се оптимизирани за максимални перформанси при минимални ресурси. Тоа е целата работа според мене :)

Јас останувам на тоа дека посотои тој така наречен "тивок договор". Кај американците се е околу парите, па нормално дека и игрите ќе ги прават за СУПЕР МАШИНИ за договорот да биде комплетен, односно компаниите како AMD/ATI/Nvidia да ќешираат повеќе а да сервираат помалку

Не си во право дека само јапонците прават оптимизирани енџини со одлична графика. Како контра аргумент ќе ги спомнам Unreal 3, HL2 Source engine и id Tech 5 кој уште не е излезен ама од претходно искуство можам да ти гарантирам дека ќе иде солидно на просечно моќна машина, а дека ќе изгледа убаво веќе е познато од трејлерите за Rage.

А за некој заговор на ATI/nVidia не ја исклучувам можноста дека има такво нешто, но сепак мислам дека повеќе се работи за поголема професионалност и компетентност на девелоперите кои вадат оптимизирани игри што изгледаат прекрасно. И јас мислев дека Crysis е неоптимизирано срање, ама излезе дека не е така, спореди ја со било која игра излезена вчера или денес, Crysis сеуште има најдобра графика и после толку години од излегувањето, сепак имало причина што бара толку моќна конфигурација.

кико си ја играл Resident Evil 5?
Многу малце, околу 20 минути гејмплеј. Прва Resident Evil што ја имам играно, ич не ми се свиѓаше гејмплејот, а графиката беше просечна/подпросечна. Енивеј, ја избришав вчера.

И јас мислев дека Crysis е неоптимизирано срање, ама излезе дека не е така, спореди ја со било која игра излезена вчера или денес, Crysis сеуште има најдобра графика и после толку години од излегувањето, сепак имало причина што бара толку моќна конфигурација.

А знаеш зашто Crysis не доби награда за "Најдобра графика" во 2007ма?
Бидејќи не постоеше PC на кое можеше да се игра со сите детали.

Исто така, што се случи со Unreal Tournament 2007? Да не можеше случајно да се игра на просечен PC? :)
Секако дека има и издавачки куќи надвор од Азија кои направиле оптимизирана графика (како CoD Modern Warfare), но мнозинството со Nvidia "Meant to be played" се тешки неоптимизирани срања. А и тие што соработуваат со Ati не се подобри.

Ај најди ми една игра со DirectX 10, која ќе се врти во 1920*1080 при сите детали во 50/60 фрејма* - тогаш ќе признаам дека некој им е рамен на јапанциве :)

*на single core процесор од 3 гигахерци, со 2 гига рам и 256 MB графичка HD3850 или било која во иста класа.

Ај најди ми една игра со DirectX 10, која ќе се врти во 1920*1080 при сите детали во 50/60 фрејма* - тогаш ќе признаам дека некој им е рамен на јапанциве :)

Игра која целосно го искористува Direct X 10 не постои. Од што сум читал ваму таму кај Lost Planet исто како и да нема разлики меѓу DirectX 9 и 10 верзијата.
Слично е и кај игрите со UT3 енџинот (UT3, Bioshock), kaj Assains Creed итн. кои искористуваат само дел од DX 10.

Ако ја сметаме Bioshock за DX 10, кај мене на 1920x1200 се врти прилично мазно. Ако мерам сигурно ќе излези нешто околу 50 слики во секунда.

Слично е и со јапонскиве игри.

Уште кога искочи GTA 4 реков дека има договор, само со цел да се купуваат нови делови и Nvidia и Ati да си праат бизнис, и си стојам на кажаното.

Уште кога искочи GTA 4 реков дека има договор, само со цел да се купуваат нови делови и Nvidia и Ati да си праат бизнис, и си стојам на кажаното.

Ма не зезај, ГТА4 можеш да ја играш на 8600ГТ, дуал кор 2 гигахерци и 1гб рам, на медиум..Прилично е игриво..Дајте ви се молам, горе наведениот компјутер е ТООЛКУ добар? После слушам гта4 барала звер PC...Yeah sure..

Исто така, што се случи со Unreal Tournament 2007? Да не можеше случајно да се игра на просечен PC? :)
Секако дека има и издавачки куќи надвор од Азија кои направиле оптимизирана графика (како CoD Modern Warfare), но мнозинството со Nvidia "Meant to be played" се тешки неоптимизирани срања. А и тие што соработуваат со Ati не се подобри.

*на single core процесор од 3 гигахерци, со 2 гига рам и 256 MB графичка HD3850 или било која во иста класа.

Одговор: Source Engine (Half-Life 2, Portal, HL2 Episode 1, 2...)

Ма не зезај, ГТА4 можеш да ја играш на 8600ГТ, дуал кор 2 гигахерци и 1гб рам, на медиум..Прилично е игриво..Дајте ви се молам, горе наведениот компјутер е ТООЛКУ добар? После слушам гта4 барала звер PC...Yeah sure..

GTA4 да бараше ѕвер компјутер, сите ќе ја играа мазно и убаво. Проблемот е што GTA4 бара компјутер кој не постои (барем не за обични смртници и за домашна употреба).

СЕГА можеш да ја играш на медиум со 8600GT одкога искочија 15 пачеви и одкога видоа дека направиле EPIC FAIL луѓето од RockStar Games.

Да направиш нешто што ќе лизга на конзола (која е ограничена во перформанси и тоа слаби перформанси) да КОЧИ У ПМ на компјутер (кој е 5 пати појак, подобар и побрз од било која конзола, а и не е ограничен во перформанси)... Е тогаш стварно треба програмерите да работат за 100 ден. од саат. Во спротивно не ги оправдувам.

Mac, Assasins Creed e дааалеку подобра од Lost Planet кога станува збор за графика:toe:.

BTW што се однесува до насловот на темата никој не ја спомна MGS 4

Абе ајде ? Ја имам 4 гига рам, Core 2 Duo E8200 2,66 GHz, 8600 GT па ја играм на Low/Medium и знае некад да засецка...Така да не ти држи кажаново.

Тука си во право, али што ќе биде со Crysis 2?

Истото срање како со Crysis и Crysis Warhead, ќе нема машина на која што ќе може да да се игра на најаки детали и да вади 40-50 FPS

Затоа ќе ја извадат и за xbox360 и PS3.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom