Јануари - најлош месец во година

• Креатор на темата Креатор на темата Blackcomb
  • Време на започнување Време на започнување
Кога бев дете ми беше најдобар период. Празници, собири за нова година, фрлање петарди во бадников оган, коледе, паричката. Зимски распуст, време на кое може да се затвориш 20 дена и да гејмаш. Ако падне снег топ, идеш надвор, се лизгаш, правиш глупости. Па идеш на гости кај братучеди на неколку дена, си поминуваш топ.

Сега ми е преспор месец, нова година е тиња. Со дете не можеш реално нигде да идеш. Бадников оган и коледе нема. Остана само бадниковата вечер.
Немаш распуст оти идеш на работа, а на работа јануари секогаш важел за најтежок месец за работа.
Ако работиш надвор ќе мрзнеш како куче.
Премногу пари идат на глупости и само чекаш да заврши.

За мене Јуни е најдобриот месец моментално. Почнува распуст, можеш со фамилијата сегде да одиш, ефтини смештаи, не е толку топло и денот е најдолг.

И мене како дете јануари ми беше најубав период. Празници, распуст, снегче, фамилијарно се собиравме, имаше гужва, галама, возбуда. Спремање со денови, пазарење. Ние сме тројца внуци ама пак.
Ние зимно време веќе живееме сами тројцата. Плус сите пораснавме. Како што кажав во Драга прееска, денов ми е најутепан од цела година. Најспор.
И месецов е општо спор. Нема ни еуфорија ко порано, нема онака сплотеност, и се губи традицијата со текот на годините.
Коледе се изгуби, децата не стануваат, на Бадникарски огнови горат покуќнини.

Затоа па февруари најкраток за да се оправиме од напорен јануари. Но да, ко деца и мене ми беше топ, ама коа ќе ги видам трошковите ко возрасен, не ми е толку топ веќе...

... не ви пречи насловот или може не знам што значи ,,најчош" :toe:

... не ви пречи насловот или може не знам што значи ,,најчош" :toe:
Веројатно сакал да смисли некоја кованица, како најќош или најќошкаст месец.
Но, поверојатно е дека е само грешка, па наместо л му се пишло ч, пошто се една до друга буква на тастатура.

Преправено.
И јас сега забележав.
Фала ви.

ne e nitu najlos, nitu los, tuku kako sto idat godinite porazlicno se percepira.

moabetot e - ako vam je vruce, kupite sebi jahtu.

koga si dete ti e interesno, zimski raspust, visenje nadvor so drugari i zezanje, golem broj na praznici, sneg, itn.

sega veke sfakjas deka januar e mozda najskap mesec vo godinata, lugje seuste ne znaat kolkavi ke im se smetkite za struja, trosoci i planirani i neplanirani eden kup, drugarite i site nie sme veke postari i tesko e da se sobereme poradi prioriteti, obvrski, nekoi ziveat van drzavava, kolku si postar i kolku nesto se povtoruva tolku i se gubi magijata, itn.

na primer da si pun pari ke ti bide odlicen mesec, januar e preubav za patuvanja, za mnogu raboti, no kako sto kazav, golem faktor se parite i godinite.

Кога ќе го видам ова од Македонци пишано ми се сере. Чисто помодарство и band-waggon од американски срање мемиња. Кај нив има логика сите празници им се поминати и останува гол месец. После празници/одмор одат на работа и има логика да им е долг и досаден. НО за разлика од кај нив, тука празниците ни се во јануари. Нова година, па Коледе, Бадник, Божиќ, па имаме Василица, Водици, Св. Јован. Цел месец празници и секој ден е различен.

Само што промрчев на глас колку сум го замразел зимото годинава, отварам форум гледам темава. А од сите зимски месеци Јануари е најдолгиот. Секое ебано зимо овој период сум болен, години уназад, и сите договори ми пропаѓаат зашто си ја очекувам Нова година во кревет. Сеа треба утре недолечен скроз да станувам, да чистам мраз од шофершајбна, да купувам овошје, да одам на работа а гледам и снег ќе фрли накај 1 саат. А ме искина гадот три дена, 39 температура сум немал во животот.

Истото го мислам и јас ама не само за јануари туку за цела зима. Најглупо годишно време е и штета е шо не живееме во тропските предели за да не се мачиме со ладново и темново . Ко шо рече Кили на едно интервју пред неколку години од ко се врати после неколку години од Еквадор , дека чорапи не облекол 4 години дур бил таму . Е за таму негде сум и јас , да не ја гледам зимава . Абе арно си прават мечките шо ја преспиваат зимата :) .

4 неработни денови.
Не е лош.
гледам јас обратно. 4 работни празнични убаво платени денови. Повеќе пари на плата, кога е депресивен месец подобро да работам и да мине месецот побрзо.

Ќе почнат змии од уста да ви испаѓаат.
Ами сите месеци се во годината од убави поубави, нема ни еден лош месец.

гледам јас обратно. 4 работни празнични убаво платени денови. Повеќе пари на плата, кога е депресивен месец подобро да работам и да мине месецот побрзо.
Најпаметно.
Другар 3та година по ред работи за дупла дневница. Парите шо ќе ги дадеш за пиење за една вечер, ќе ги напраиш за 8 саати.
За 01.01 мислам следи ден. Јас вчера бев, не завчера.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom