Јадете ли магдонос?

• Креатор на темата Креатор на темата честа
  • Време на започнување Време на започнување
темава ме потсети кога бев мала на моите караници со мајка ми за тоа колку ке ми порасне косата ако јадам магдонос- косата никогаш не ми порасна, а јас никогаш не сакав магдонос.:pos2: денес го јадам кога морам повторно по наредба на мајка ми.:jaj:

магдоносот е еменагог, односно го стимулира протокот на крв во карлицата и матката и ја стимулира менструацијата, друго, го контролира високиот крвен притисок, диуретик е, ги исфрла водата и натриумот, а го задржува калиумот.

БРЕМЕНИТЕ ЖЕНИ НЕ СМЕАТ ДА ГО УПОТРЕБУВААТ КАКО ЛЕК ИЛИ ДОДАТОК ВО ЈАДЕЊАТА. Во форма на масло, коренот, листови или семе, може да доведе до стимулација на матката и предвремено пораѓање.

Исто бидејќи содржи оксална киселина, придонесува за создавање на камења во бибрезите.

Секогаш

Јас обожавам магдонос, посебно во супа и салати ... мене ми дава многу свеж вкус на јадењата и специфичен мирис ...
Исто обожавам босилек и копер и сл. зачини ...
Овие зачини се добри во сосови посебно за тестенини и со моцарела сирење (пробајте во кафе фиренца тестенини со моцарела и босилек, а во далметфу шпагети со пармезан, тиквички и рукола) ... и едно винце .... ммм ...убавини

магдоносот е еменагог, односно го стимулира протокот на крв во карлицата и матката и ја стимулира менструацијата, друго, го контролира високиот крвен притисок, диуретик е, ги исфрла водата и натриумот, а го задржува калиумот.

БРЕМЕНИТЕ ЖЕНИ НЕ СМЕАТ ДА ГО УПОТРЕБУВААТ КАКО ЛЕК ИЛИ ДОДАТОК ВО ЈАДЕЊАТА. Во форма на масло, коренот, листови или семе, може да доведе до стимулација на матката и предвремено пораѓање.

Исто бидејќи содржи оксална киселина, придонесува за создавање на камења во бибрезите.
Магдоносот никаде не е докажано дека е штетен, доколку го консумираш во умерени колични .... нама ваљда само магдонос да јадеш ...:vozbud:

Не, мразам магдонос, а незнам зошто ама многу мразам

шопска јадам со повеќе магдонос, отколку другите состојки заедно :vozbud: во други јадења не го сакам многу.

инаку, непроценлив извор на минерали е...

Не дека сум голем љубител, ама кога има јадам. Не ми е посебно вкусен или одвратен. Како што ми кажале, магдоносот имал и лековити својства, го подобрувал варењето и сл.

Зелка со магданос ммм

Без проблем го јадам ништо посебно

Да. Највкусен ми е ако е дел од салта во комбинација со лук :)

Не ми е јасно зошто толку го хејтате...Шо има врска дека е ко трева да сте јаделе...Мене некогаш душава ми бара да каснам нешто такво зелено...

Само сув магдонос. Малку го исфорсирав кога го ставив во шопска и сфатив дека во салата сепак може да го двојам свежиот :D

Магданос ми е топ и го сакам скоро у секоја салата и супа. Плус здрав е, не праам муабет за тоа.
Плус речено ми е да јадам магданос (од извесно место).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom