Ја оправдувате ли пиратеријата?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Ја оправдувате пиратеријата?

• Да

Гласови: 238 70,4%
  • Не

Гласови: 24 7,1%
  • Не, но користам пиратски производи

Гласови: 76 22,5%

• Вкупно гласачи
    338
SIGURNO DEKA JA PODDRZUVAM PIRATERIJATA.KOGA BIL GEJTS BI MI DAL MENE 3000 EURA PLATA SIGURNO DEKA NE MI BI BILO NISTO KOGA CE ODVOJAM 200 OD NIV ZA 15TINA ORGINAL DISKOVI.A VO MOMENTOV,SO DZEPARAC OD 8000 DEN. TESKO DEKA CE VIDAM NEKOJ ORGINAL VO MOJOT DOM

Мунгос, не знам зошто викаш (капс лок нели), покрај тоа твојот џепарлак е одличен, навистина, колку една плата на референт во државна институција. Во оваа беспарица, не би се бунел на твое место. Има луѓе коишто немаат што да јадат, живеат со многу помалку, а сепак почитуваат одредени вредности, туѓ труд и сл.
Туку се научиле сите дека е поедноставно да се стимулира корупција и криминал краткорочно оти очите им се затворени и не можат да ги согледаат далекусежните нешта кои дури и од ваков мал престап произлегуваат.

Mungos напиша:
SIGURNO DEKA JA PODDRZUVAM PIRATERIJATA.KOGA BIL GEJTS BI MI DAL MENE 3000 EURA PLATA SIGURNO DEKA NE MI BI BILO NISTO KOGA CE ODVOJAM 200 OD NIV ZA 15TINA ORGINAL DISKOVI.A VO MOMENTOV,SO DZEPARAC OD 8000 DEN. TESKO DEKA CE VIDAM NEKOJ ORGINAL VO MOJOT DOM
1. Исклучи капс лок.

2. Бил Гејтс им дава плата на тие што треба да им дава. Кога ќе сработиш нешто, ќе добиеш и плата.

3. Размисли малку за твоите потреби и можности. Давам десна рака дека воопшто не ти треба Microsoft Office, и дека со OpenOffice ќе си ги задоволиш сите потреби. Ама не, ти сакаш да го имаш Microsoft Office пошто е кул и пошто можеш да го имаш бесплатно. Исто и сите други „платни“ програми. А за 90% од нив имаш слободен софтвер кој многу често е и „покул“ од комерцијалниот, само треба да активираш малку сиви клетки за да го користиш.

4. Твојот џепарац е поголем од платата на многу луѓе во државава. Со два месеци воздржување од некои луксузи (а веројатно сите други потреби ти се задоволени) можеш да си дозволиш многу оригинали. Постојат луѓе во државава кои не можат да си дозволат да јадат секој ден.

5. И до тебе и до сите кои ја поддржуваат пиратеријата, истото што и го кажав на Аурора : (не)дајбоже да се најдете во ситуација кога вашиот труд ќе се продава на тезги на пазарче, тогаш ќе ве видам што ќе мислите.

Споокѕ, сега уште фали да се јави од некаде Мотаро и да рече: еве ги овие двајцава, пак еден по друг постираат.

Јас би те парафразирал, ама поинаку:
барем еднаш во животот да видат како нивниот труд се продава на тезга, и потоа да ни кажат како им е и дали оправдуваат пиратерија.

е и јас не прочитав се шо сте напишале на темава, на која и онака фејс 2 фејс сум дискутирал со многумина. Точно дека има многу зошто ДА и зошто против, само би сакал да ги замолам оние кои се против пиратерија и продаваат демагогија ( и уште нешто од вукајлија тука требаше да кажам ама ми избега) да престанат да користат пиратски производи, Гарфилд да премине на пингвинчето од линукс, а Спуки ко програмер шо користи легални, како и фривер и шервер :-) програмчиња ќе го замолам сите reecboa, nikke, i addidass маички, тренерки, сите фармерки ливајс и дизел да ги уништи јавно на плоштад... и ај да не забегувам, значи да резимирам, пропагирате вегетаријанство заради кутрите животинки а носите крзно од рис, а паричникот ви е од кожа од албино носорог...:pop:

desertfox напиша:
само би сакал да ги замолам оние кои се против пиратерија и продаваат демагогија ( и уште нешто од вукајлија тука требаше да кажам ама ми избега)
A оние другите продаваат мисли кои вредат суво злато! :)

Мистичен напиша:
A оние другите продаваат мисли кои вредат суво злато! :)
мислам дека неможам да погодам кога има наводници кога е усно кажано ( не секогаш) ама вака написмено обично ги читам, тука нема -значи:
Благодарам.

Прво едно добронајде во формумов.
Пиратерија да???
Ќе пишувам од аспект на пиратерија на софтвер. Никој не се потруди да направи паралела помеѓу софтвер за домашна употреба и софтвер за комерцијална употреба. Гледам се затепавте за ЦД-ејките на Тоше и Симон. Оставете ги нив намира. Симон се занесувал дека цд-то му било скапо. Тоше бил цар дека цд-то му било 150 ден. Не е само проблемот во цената на цд-то. Се прашувате му дал ли некој на Тоше денар што неговата песна се пушта.
Ми се случило на радио да нагазам да го слушнам целиот негов албум. Кај го има тоа?
Нај експлоатираната македонска песна според мене на сите времиња „Чија си“ заработила некои смешни стотина денари од емитување!??
Да се вратам на софтверот.
Не ми е гајле што софтверот што јас го правам ќе го користи некој серко по дома. (И така она што јас го правам не врши работа по дома). Битно ми е тој што прави пари од мојот софтвер да си го плати тоа.
Почнувајќи од Office,Autocad, Delphi итн. во моментот кога ти ќе го продадеш својот интелектуален труд(извештај, цртеж, програма) должен си да ги платиш алатките со кои си ги направил. За споредба, моторцангла од Униор е 1.200 денари. Копирај ја неа матрфакер.
Значи ботом лајн:
- Иако користам ОЕМ верзија на Windows не се согласувам за плаќање на програма која служи за работа на компјутерот.
- За дома користи софтвер каков сакаш.
- Ако немаш пари, научи да преживееш и без оние паразитни програмчиња кои само ти го полнат компјутерот а не вршат работа и бтв се продаваат за 29.9 долари.
- Ако сакаш да правиш пари, а притоа користиш алат за тоа плати го. Не го кради.
- На крај, би ги молел да се промени изразот пиратерија со кражба.
-
П.С.Имаше горе некое девојче што не сакаше да го персираат. И џоа не била достојна за тоа. Една молба: Ај не се трескај од земја

123 напиша:
Не сум ниту против ниту за.
За нормална цена давам пари. Што се однесува до филмови, не купувам пиратски ама сама си ги копирам од видеотека.
Што се однесува до програми морам прво да видам што најмногу ми користи за моите потреби, па затоа немам потреба да купувам пошто си ги симнувам, е сега ако почнам со некој програм и пари да заработувам, ќе си го купам, до тогаш пиратски.
ОС Виндовс нема никогаш да го купам пошто е скап а покрај него треба уште милион програмчиња да купам, додека линуксот го начекав за помалку од 10 евра и си го купив.

Еве јас имам спомнато, требаше на прва страна да идеш. И не се нервирај многу нека праат што сакаат.
Поздрав.

Купувам оригинали од тоше, ѓорѓи крстевски и уште некој друг мак пеач затоа што се добри и заслужуваат....Спуки и гарвилд во право сте, за се што плаќаш има и бесплатна варијанта, ама се кладам дека и вие користите неро! Јас користам 2 компјутера (линукс и виндоус) и сум потполно задоволен и од двата. Сега ке си симанам и фотошоп и корел за линукс и целосно ќе се откачам од виндоус. Доколку пробаш да купиш оригинален филм кај нас...немаш...затоа да живее пиратеријата

Јас сум 50-50 за ова прашање т.е. неодлучен, ама сепак поштувам пирати

OBDN напиша:
Hmmm... pa imas opcija za proprietory Linux koj kosta pari. Jas kolku sto se razbiram (a ne mnogu), source codo-t na linux e free, shto znaci sekoj moze da go menuva kako saka, shto neznaci deka dobivanjeto na sekoj softver e bezplaten. Free e ama proprietory ako sakash ne ke da e! Mene taka ovie od Red Hat me naucija. Ili me izlazale? Kazuj za da im ucukam eden pesnik u ponedelnik.

се наплаќа ред хет бидејки имаш супорт, додека го имаш истото тоа за безпари и се вика федора

Dimitarc напиша:
Спуки и гарвилд во право сте, за се што плаќаш има и бесплатна варијанта, ама се кладам дека и вие користите неро!

Користам K3B под Линукс.
А имам лиценциран Неро, ми дојде заедно со DVD-RW-то.

XP користам на работа во одредени ситуации, затоа што некои апликации кои ги користиме ги нема под Линукс. Нема потреба да кажам дека цел софтвер што го користам на работа ми е или лиценциран или слободен.

Користам оригинален икс пе, иако имав пиратска копија со се важечки (неупотребен) сериски број...

ниту пак може човек да ме вброи меѓу љубителите на Бил Гејтс...

некако 3 рунди во ринг е поблиску до она шо јас чувствувам за него...

меѓутоа, поради тоа шо можам да гледам некогаш, видов дека поарно да заштедам 100 евра и си купам еден икс пе, него некој ден Бил Гејтс да се прај газда на музиката која сум ја напраил или текстовите кои сум ги пишувал...

едноставно, ако твориш, и се обидуваш да заработиш користејки една платформа (или алатка), тогаш плати бе брат...

Како знае некој да наплатува по 100-200-500 и повекје евра за изработена веб-страница, со нелегален софтвер?

Како можат Македонските Тонски студија да наплаќаат по 10, 20, 50 и повеќе евра за Саат снимање, коа користат нелегални оперативни системи, и нелегален (а потребен) софтвер?

Како може адвокат да наплаќа по 100 и многу повеќе евра дневница, и да касира којзнае какви суми, кога се напишал на нелегален софтвер?

Мислам, ситуацијата е толку парадоксална...

без никакви оправдуванја, треба секој сам да повлече линија...

И јас сум користел или сеуште користам од пиратски виндоуси, програми, филмови, и музика...

меѓутоа...

мојот прв чекор беше да прекинам да купувам пиратерија...

не значи дека трчам да дадам 60 евра за нова игра или најновиот ова она...

едноставно, ако ми е прескапо, или барам бесплатна верзија (Спуки толку убаво објасни...), или чекам додека цените паднат во доменот на тоа кое сум спремен без многу пцуење да го платам...

а таков ни е „запад“

денес е 60 евра...

утре е 10

а, да не ми се наљутат тие шо го сакаат тошета...

требаше или покје да го тепат или покје да го ебат

или двете

ама некако ме фаќат грчој во стомакот ко слушам муабети дека тоше бил „најквалитетното“ од Мк

ај ќе отворам сеа тема во сеир „Тоше версус Симон“ :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom