Изладување на срцето

• Креатор на темата Креатор на темата kat.<3
  • Време на започнување Време на започнување
Заладувањето е горчлива состојба и е полна со опасности. Неговиот извор очигледно го прават гревовите или невистинските мисли, лошите чувства и склоности. Пред сè се изладува срцето, молитвата пресушува преку празнословие, презафатеност и многугрижливост, расеаност, саможивост и страсни движења: преку неумерено јадење и пиење, преку сетилноста, преку осудувањето на другите, а пред сè – преку гордоста и самоувереноста.

Фала Кат. појасно ми е сега, иако во мојов случај би рекол дека нема ништо од тоа, туку јас силно сум си сугерирал дека не можам да бидам среќен овде во ова место и околности каде што сум, и ми треба промена.

Фала Кат. појасно ми е сега, иако во мојов случај би рекол дека нема ништо од тоа, туку јас силно сум си сугерирал дека не можам да бидам среќен овде во ова место и околности каде што сум, и ми треба промена.

You're always welcome.
Не знаеш колку те разбирам само,и на мене ми било така,многу пати до сега.

Сте почувствувале ли некогаш како ладно е срцето,зашто на некој начин се оддалечило од Бога,како е студено?
Затоа што, праведно е: Не врзувај го своето срце за ништо друго, освен за Бога,како што вели (св.Теофан Затворник).

Jaс верувам во мојата сила и во моето срце и тоа мое парче мускул или хемиска реакција во мозокот е приврзано само и исклучиво за мене и моите желби и потреби.
Не за оние кои Бог наводно ги наложил на мене, кои што патем би биле и негови ако се мои зошто тој ме создал, не за оние на другите луѓе, не на оние што ги љубам и почитувам ... исклучиво за мене.
Зошто?

Затоа што верувам во задоволството овде на земјата, верувам во сите големи и мали магнетни сили кои што ме тераат да ги носам одлуките кои што ги носам и сите аспирации кои што ги имам.
Моите сонови, моето срце ... јас.

Се лади срцето како не селади...особено ако нема кој да долива бензин:wink:

Ко мајка ми да ја слушам:

на вернициве значи се им е опраено.Се им е рамно, сите среќни и весели, задоволни, Господ е со нив и нив им цвета работава. Демек таква работа,а?

-Како бе страста не одделува од Бога?
Па ние за нас живееме или за Бога?

-Не!

-I treba da ja slusas.
-Zasto DEMEK?Da,se so Boga cveta........
-Epa toa e....sekoj za nekogo zivee.Ako se ostrastam,Bog si odi,i da,se osekam prazno,go nema Zivotot vo mene.A ti,za kogo zivees?Koga ke umres sam/a ke si se nagradis?Za da go posvetis na nekogo zivotot,mora da ti sledi nagrada,toa e zrtva.Sto e so tebe?
-Ne,ne se osekas....bas zaradi toa sto ne zivees za Nego.Ama pa zatoa srceto ti e prazno koga deckoto/devojkata ti ja nema,ili koga na nekoj tvoj blizen nesto ke mu se sluci,nedaj Boze.Toa za tebe e praznina.....i togas?kade ja baras nadezta?Vo sebe?Sto ti ke promenis,koga nemozes ni edna nakprosta rabota da ja promenis sama od sebe?
Znaes,ubavo e da ima Nekoj vo tvoeto srce,Koj e Nadez na beznadeznite,i Ljubov.Pa togas i da ostanes sam na svetov,pak e srceto toplo.Nikogas ne te ostava sam.........

Jaс верувам во мојата сила и во моето срце и тоа мое парче мускул или хемиска реакција во мозокот е приврзано само и исклучиво за мене и моите желби и потреби.
Не за оние кои Бог наводно ги наложил на мене, кои што патем би биле и негови ако се мои зошто тој ме создал, не за оние на другите луѓе, не на оние што ги љубам и почитувам ... исклучиво за мене.
Зошто?

Затоа што верувам во задоволството овде на земјата, верувам во сите големи и мали магнетни сили кои што ме тераат да ги носам одлуките кои што ги носам и сите аспирации кои што ги имам.
Моите сонови, моето срце ... јас.

Ako si tolku silna i veruvas vo sebesi,ajde togas,spreci ja smrtta nekoj den da ne te zeme?Mozes?

Штета...таква суета да земе аватар-христијански симбол:pos2:

Tи да немаше некоја средба со свештеник :) шала

еве ова не ми е јасно, зошто страстите кои ти ги дал Бог да уживаш во нив се грев?

Таквата состојба може да биде постојана и се вика депресија, а за тоа има лек ..... има лек

а што е со атеистите?

-Bog ne gi dal strastite.
-Sto e za tebe lekot?

Плитко/длабоко-тоа се релативни поими. Но верувам и знам дека мојата плиткост е доволно голема длабочина за во неа да се удави твојата суета.

Slava na Boga sto stotuku mi pomogna vo steknuvanjeto na smirenie....Nisto ne e slucajno,i da,voopsto ne se lutam,naprotiv....Napravi edno dobro delo

-I treba da ja slusas.
-Zasto DEMEK?Da,se so Boga cveta........
-Epa toa e....sekoj za nekogo zivee.Ako se ostrastam,Bog si odi,i da,se osekam prazno,go nema Zivotot vo mene.A ti,za kogo zivees?Koga ke umres sam/a ke si se nagradis?Za da go posvetis na nekogo zivotot,mora da ti sledi nagrada,toa e zrtva.Sto e so tebe?
-Ne,ne se osekas....bas zaradi toa sto ne zivees za Nego.Ama pa zatoa srceto ti e prazno koga deckoto/devojkata ti ja nema,ili koga na nekoj tvoj blizen nesto ke mu se sluci,nedaj Boze.Toa za tebe e praznina.....i togas?kade ja baras nadezta?Vo sebe?Sto ti ke promenis,koga nemozes ni edna nakprosta rabota da ja promenis sama od sebe?
Znaes,ubavo e da ima Nekoj vo tvoeto srce,Koj e Nadez na beznadeznite,i Ljubov.Pa togas i da ostanes sam na svetov,pak e srceto toplo.Nikogas ne te ostava sam.........

Каква награда какви глупости...
Што ќе ми да ме наградуваат кога ќе умрам и нема да можам да уживам во наградата?
Живеам додека сум жива...а тоа е сега и во овој момент.

Надежта не ја барам во Господ...и со него и без него надежта си постои и си живее сама за себе...

И само за крај...има и други нешта во кои човек може да верува, а јас верувам во она што мене ме исполнува и мене ми го топли срцето.

Убаво е тоа, да те мавне некогаш гордоста по глава па да се смириш.Драго ми е што токму јас ти помогнав во тоа.

Каква награда какви глупости...
Што ќе ми да ме наградуваат кога ќе умрам и нема да можам да уживам во наградата?
Живеам додека сум жива...а тоа е сега и во овој момент.

Надежта не ја барам во Господ...и со него и без него надежта си постои и си живее сама за себе...

И само за крај...има и други нешта во кои човек може да верува, а јас верувам во она што мене ме исполнува и мене ми го топли срцето.

-Epa zosto togas se zrtvuvas?Ako nema nagrada?Za da ziveam za nesto i Mu go predadam mojot zivot,treba da ima jaka pricina.I patem,Onoj za Kogo se zrtvuvas,treba da ti dade nagrada za tvojata zrtva.Ako za tebe nema nagrada posle smrtta,togas dzabe nekomu si mu go posvetuvala zivotot.A toa deka ja dobivas nagradata tuka,na zemjata,da,ja dobivas....Zemjava dava "najubavi" pokloni: taga,depresija,bolka,stradanje(dusevno),droga,prostitucija,pedofilija,ubistva.......
Ako ti se dopaga nagradata,zemi si ja.......Jas licno go MRAZAM nejziniot "podarok",i ja cekam ubavata nagrada.
-"ZIVEAM DODEKA SUM ZIVA"-ubavo si kaza,a vernicite ne ziveat samo dodeka se zivi:wink:
-Denes te ispolnuva,utre te depresira.Fallen angel,a?Interesno ti e imeto.....Se mi kazuva

-Epa zosto togas se zrtvuvas?Ako nema nagrada?Za da ziveam za nesto i Mu go predadam mojot zivot,treba da ima jaka pricina.I patem,Onoj za Kogo se zrtvuvas,treba da ti dade nagrada za tvojata zrtva.Ako za tebe nema nagrada posle smrtta,togas dzabe nekomu si mu go posvetuvala zivotot.A toa deka ja dobivas nagradata tuka,na zemjata,da,ja dobivas....Zemjava dava "najubavi" pokloni: taga,depresija,bolka,stradanje(dusevno),droga,prostitucija,pedofilija,ubistva.......
Ako ti se dopaga nagradata,zemi si ja.......Jas licno go MRAZAM nejziniot "podarok",i ja cekam ubavata nagrada.
-"ZIVEAM DODEKA SUM ZIVA"-ubavo si kaza,a vernicite ne ziveat samo dodeka se zivi:wink:
-Denes te ispolnuva,utre te depresira.Fallen angel,a?Interesno ti e imeto.....Se mi kazuva

Fallen Angel...
што ти кажува?

Кој спомна жртва.За мене животот е награда а не смртта. Јас со тоа што живеам не се жртвувам.
На кого го посветувам животот?-Моментално на никого не го посветувам животов освен на себеси.Кога ќе имам деца и семејство на нив ќе им го посветам животот, а дотогаш за себе си живеам.

Земјата дава и љубов,радост,среќа,земски уживања...само кој колку е способен да ужива во даденото...

Ти ја чекаш убавата награда?
-Кој ти кажал на тебе дека ќе завршиш во рајот? Или си апсолутна незгрешена душа? Пеколот ко да го подзаборавате или и таму ве чека награда?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom