Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Александар и Филип го употребувале лавот како владетелски симбол, и како доказ на директна родословна наследна линија со митолошкиот татко на македонската нација - Херакле.

Тоа не е точно .... Никогаш Александар и Филип немат користено лав како Македонски симбол. По време на Филип се употребува Дивата коза за симбол. На бакарните монетите од времето на Филип од едната страна пишува " Филип Македон " а од другата страна има нацртана дива коза со долги и остри рогови.(Личи на антилопа) Имам таква монета дома.

Тоа не е точно ....
Тоа е точно.
coin_11.gif

Со една битна разлика:
Колишевски,Апостолски и Глигоров му ја донесоа државноста на овој народ...
додека Михајлов и Александров праќаа ајдуци од Пиринскиот дел на Македонија,со бугарски грб на калпаците да палат и жарат по делот на Македонија во кој што ние денес живееме.

Do momentot dodeka Chento i NACIONALDEMOKRATSKOTO dvizenje gi koordinira akciite vo Pirinska Makedonija-odredot Jane Sandanski-,obedinuvanjeto e skoro realnost.Od momentot koga pregovorite gi prevzemaat Bane Andreevski,Tempo,Kolishevski ,Makedonci se pomalku vo Bugarija."

"-BRP(k) na svojot 10 plenum odrzan vo avgust 1946g OBEDINUVANJETO na Pirinska Makedonija go uslovuva so postignuvanje na sojuzen dogovor so Jugoslavija ,koj trebalo da sodrzi i odredbi i za vrakanje na zapadnite pokraini od Srbija na Bugarija.

Напишано од Zevsus:
Со една битна разлика:

Колишевски, Апостолски и Глигоров не донесоа ништо Тие се само трансмисија, извршители на директива, и во тој поглед не се разликуваат од Михајлов. Специјално во односот кон “македонските националисти“, т.е. запалените глави по самостојна и една Македонија. Разликата е само во степенот на бруталноста, и во актуелните потреби на доминирачката сила кон која се приклонети во дадениот историски момент.

Цврсти и бескомпромисни во покорноста кон “центарот“, навидум меки и бескарактерни. Безмилосни кон “идеолошките“ противници“.

Создаден модел на држава со строго дефинирана вистина и право да се зборува за неа.

Со една битна разлика:
додека Михајлов и Александров праќаа ајдуци од Пиринскиот дел на Македонија,со бугарски грб на калпаците да палат и жарат по делот на Македонија во кој што ние денес живееме.

прво не знам зошто овие двајца
Михајлов и Александров
ги ставаш во ист ред???? додека за едниот(Михајлов) работите се кристално јасни за другиот ке се разговара во некој други времиња.... нели ценетиот генерл имал негова слика...???? ставањето на едни и други во иста каша, изоставувајки трети ме потсека на учебникот од пето,трето издание 1972, СФРЈ????

второ не знам зошто овие ги ставаш во ист ред
Колишевски,Апостолски и Глигоров
Пак истото, Колишевски еј Колишевски, душманот на Ченто, и Глигоров Словенот од 6 век во иста каша со Апостолски кој само пензија и неактивност го спаси од Чентовата судбина.....

заклучувајки по неколку постови наназад, мислам дека МЦи треба да си го преименувате во СЦИ или СФРЈИ

УШТЕ ЕДНА РАБОТА ДА ТЕ ПОТСЕТАМ!!!

ДРЖАВНОСТА НА ОВОЈ НАРОД НЕ МУ ЈА ДОНЕСЕ НИКОЈ, ОСОБЕНО НЕ КОЛИШЕВСКИ И ГЛИГОРОВ.

ДРЖАВНОСТА ЈА ДОНЕСОА ТИЕ ШТО БЕА ВО ПЛАНИНИТЕ, ТИЕ ШТО МРЗНЕА И ГИНЕА...ТИЕ ШТО ОСТАВИЈА СЕМЕЈСТВА И ДЕЦА ПОЗАДИ....А НЕ ЗАДОЕНИТЕ ПОЛИТИЧКИ КОМЕСАРИ

А ова чисто онака...колку да има Зеко слика покрај знамиња...
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=1373178&postcount=1

Не бе...Убаво ти реков...лажеш за очигледни работи...шо да кажеме за останатите....:kesa:
Види бугар...
немој мене по бугарски да ме играш и да ги извртуваш муабетите откога се веќе направени и завршени, и од кога е кристално јасно дека твојот став е еднаков на една голема кругла нула која што подржува и цели да ми претстави за македонски херои слуги на бугарскиот двор.
Немам јас многу-многу што да зборам со тебе...јас пет години сум се расправал со бугари у Бугарија по тие прашања,со одродените `синови` на Македонија не би ни да почнувам да го правам истиот муабет.
Бесцелно е.

А за `постановката` (по бугарски е местенка) која што сега си ми ја спремил,јас никаде и никогаш не сум кажал дека ген.Стојков не е дел од МЦИ.
Али јас не сум негов човек...:tapp:
може некако да го сфатиш тоа?
И би те молел кога немаш веќе чест и си решил да ме каљаш мене максимално,него да го оставиш настрана од нашите недоразбирања.
Многу е просто:
Зеко... не е еднакво со Стојков.
Колку за тоа што он мисли за тебе... ќе се потрудиш сам да си дознаеш.
За да имам слика сум се сликал со знамињата?
:tapp:
ЛОЛ...твојата наглост крај нема.Немам коментар... на чест нека ти служи.
И уште нешто.
Јас може да се карам до бесвест и назад со тебе...
ама никогаш чисто заради тоа што почитувам правила на игра нема и да пробам да ставам твоја слика,да спомнувам мајки и татковци,или било што друго околу тебе.Ако не приметуваш... името не ти го спомнувам,не па друго.
Биди бе маж еднашка...само еднашка.
И одиграј според правила.Чак и тогаш кога немаш аргументи и си победен.

Ma dobro si ti i prosao dok ne pocne da te kune ko baba Stamena :tv:

Ja mislam deka site koi podrzuvaat ovaa stara himna na forumot ili barem 80 % od niv imaat Bugarski pasosi i sega vlecat kon maticata kako znaat i umeat.

Himna ko himna e nebitna pobitno e toa sto se zbori megu redovi...

Еве истераните од Црна гора Срби одма рипаат против се изворно ВМРО-вско и македонско, ним мили им се само четниците и jугословенските комуњари.

заклучувајки по неколку постови наназад, мислам дека МЦи треба да си го преименувате во СЦИ или СФРЈИ
Ај ти не пребрзувај со заклучоци...
и немој да носиш `решенија` за сите во МЦИ базирани на клеветите од Трн.
Далеку од тоа дека некој (јас) е идолопоклоник на горенаведената соц. екипа,тежиштето на дискусијата и тоа што беше изнесено е на сосема друго место.
И од кога му предочив дека Александров и Михајлов се бандити кои што од Бугарија имаат влегувано со чети за да палат,силуваат и ограбуваат овде,и тоа со бугарска кокарда на глава,Т'рнот реши дека треба да го смени тежиштето на дискусијата и да избега од таму...
(а изгреј зора на свободата е нивна химна,исто како што во моментов е на Каракачанов) и да вреѓа од ред и да збори глупости.
Просто е.
Никогаш и со ништо... ниеден од нив (од бугарските комити Михајлов и Александров) не ја задолжил Македонија.
Тоа е тоа што е важно.
Тоа е центарот на дискусијата.
Се друго е... опипување на терен и млатење празна слама.

Еве истераните од Црна гора Срби одма рипаат против се изворно ВМРО-вско и македонско, ним мили им се само четниците и jугословенските комуњари.

Koi Srbi be isterani od Crnagora sto lupetas ?

Sto ke kazes ti za himnata ?

А јас пa од што многу сакам, се замарам со тебе и твоите комплекси...Само таков сум, мразам неправди и лаги, поготово кога некој како тебе лаже, а заборава дека тука има сведоци кои можат да потврдат дека лажеш како врањански циган.

Се понашаш како јас да сум ти згрешил нешто на тебе, а не ти на мене ама тоа е башка муабет и оф-топик. И ти се чудам на храброста искрено.

Јас би предложил да се вратиме на темата, затоа што не сакам да биде минирана од развврати како овој SWEDEN, ти бе бачко искрено те советувам: GET A LIFE.

Досега на сите аргументи и факти околу химната, од оние што ја сметаат за „бугарска“ нема ништо освен навреди, од тоа само може да се заклучи кој е прав

Jас без да сум на ничиjа страна во вашата дискусиjа,го ставам част од Меморандумот на ВМРО до големите сили-1922, со потписите на Александров, Протогеров и Чаулев:

Г-н претседателе,

Македонија во своите природни географски граници - на исток р. Места и Родопите; на север Рилскиот масив, Осоговските планини, Скопска Црна Гора и Шар планина; на запад Албанските планини и р. Црн Дрим; на југ р. Бистрица и Бело Море - има население 2 301 767 души. Таа е населена со разни народности, како што следи: Бугари - 1 095 355 или 48 % од целото население, Турци - 541 615 или 23 %, Грци - 253 366 или 11 %, Албанци - 184 315 или 8 %, Власи - 77 365 или 3.4 %, Цигани - 43 370 или 1.6 % и Евреи /со разни други/ - 106 360 или 5 %. Таа е поделена меѓу Грција, Србија и Бугарија. Тоа делење е сосем произволно и неприродно. Долните текови на реките Места, Струма и Вардар, крај кои врват главните патишта од континентот кон морето, се во пределите на Грција; средните и горните текови на овие реки се во бугарско и српско владеење. Поради тоа е и економското назадување на градовите крај морето и на тие во задгрбнината. Кога ќе се додаде и несигурноста како резултат на непријателствата меѓу владетелите и победените, мизеријата меѓу населението се зголемува постојано, 90 % од жителите на Македонија, имено Бугарите, Турците, Албанците, Власите, Евреите се против тоа распарчување и поради изложените погоре причини, тие се држат на својот стар идеал - од Македонија да се формира независна држава, под протекцијата на општеството на народите или на ополномоштена сила од него.

Па ако судиме според сето она што Бугариве си го присвоиле како “нивно“..почнувајќи од сите револуционери без исклучок, давајќи имиња на градови по Сандански и Делчев и сл. тогаш ние би требало да целосно да им ја препуштиме нашата историја за НЕПРЕЧЕНО да си ја експонираат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom