Избор на веб хостинг - техничка гледна точка

• Креатор на темата Креатор на темата Крими
  • Време на започнување Време на започнување

Крими

......
Член од
8 декември 2008
Мислења
479
Поени од реакции
14
Pri kupuvanje na web hosting sakam da prasham sto da odberam Linux ili windows web hosting !!So razlika ima??
Jas bi sakal Joomla da ja instaliram
i Sega baram pouka od luge sto imaet Iskustvo so toa
Ve molam na Pomos

Fala unapred

Мислам дека најдобро е темава да оди во Интернет и мрежи, ама и тука можеби не е лошо.

Иначе, ти препорачувам Linux хостинг поради стабилноста која ја има тој оперативен систем и поради контролниот панел (cPanel, најдобриот без конкуренција... доколку него го користи фирмата кај што ќе се хостираш). Џумла не знам дали воопшто може да се инсталира на Windows и како ќе работи ако може бидејќи има потреба од PHP и MySQL.

Neznae kade da postiram zatoe ovde postirav :nesvest: Znaci joomla mozam samo na Linux da ja instaliram a na Windows nemozam Taka?

Барав на интернет ама никако да добијам конкретен одговор. Се појавуваат компании коишто нудат Windows хостинг за џумла, ама не знам како успеале во тоа.
Сепак, темава ќе ја префрлам во Веб дизајн, графички дизајн и развој, мислам дека таму ќе има повеќе одговори и мислења.

Ако прашањето ти е за Joomla тогаш гледај дали хостингот има PHP и MySQL без разлика дали е Windows или Linux. Но сепак ти препорачувам Linux. Windows обично зимаат оние кои што работат ASP, а џумлата е на PHP платформа.

Neznae kade da postiram zatoe ovde postirav :nesvest: Znaci joomla mozam samo na Linux da ja instaliram a na Windows nemozam Taka?
Дефинитивно на лункс хост. Сите во денешно време подржуваат Џумла, па преку Fantastico DeLux имаш опција самиот сајт да ти инсталира џумла.
Друга битна причина, линукс хост е доста поефтин од windows хост.

Дефинитивно на лункс хост. Сите во денешно време подржуваат Џумла, па преку Fantastico DeLux имаш опција самиот сајт да ти инсталира џумла.
Друга битна причина, линукс хост е доста поефтин од windows хост.

А и доста посигурен :)

И мојата страна е хостирана на Линукс.
Инаку користам Wordpress, али не ми е тоа поентата. Многу е брза стабилна и све како што треба... :) И да нема ништо подобро од cPanel :nenene:
Па земи си Линукс. (глеј со cPanel)

Неможеш така само да прашаш што е подобро линукс или виндоус. Треба првин да одлучиш каква технологија ќе користиш па после да бараш хост кој најдобро може да се справи со неа. Некогаш може ќе ти се потребни и двата типа на хостинг.

Во твојов случај најдобро решение е линукс (апачи) хост со MySQL поддршка на релациони бази

Разгледај ги овие.
Иако пред 2 години е направена измена на тој пост а од тогаш скоро кај сите има некои измени и новости, горе-долу имаш колекција на линкови кои можеш да ги разгледаш поединечно.

Активен сајт јоомла нема да помине на обиечен шеред хост .

Се зависи од тоа какви планови имаш.
Секој обемен сајт црпи доста ресурси .

Прво размисли за техничка страна на проектот потоа на хостот

Јас можам да ти понудам ефтин Linux хостинг, супер за Joomla :)

Можеш да најдеш и безплатен ако знаеш каде да бараш!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom