Јас бев вчера на состанок за претседатели и ни кажаа се` во врска со екстерните.
Како прво, заборавете на тоа дека ќе се види кој учел кој не, затоа што професорите од училиштата ќе ги прават тестовите, не министерство.Што значи дека кој има намера да ги дознае прашањата, ќе ги дознае. Ќе ни биде кажано кои предмети ќе ги полагаме 10 дена пред тестовите, што значи ќе полагаме последната учебна недела а оцените до 1 јуни треба да се ставени, а нема да се заклучени.
Тестот нема да биде цел пред вас, што значи, во 9.00 часот на пример ќе ви стигне првото прашање, треба да го штиклирате и да чекате на пример 2 минути додека дојде другото прашање. Ќе има верувате или не, 34 прашања со 4 понудени одговори. Во една училна ќе полагаат 34 деца, ако сте во клас што брои повеќе пд 34, ќе ве поделат на два дела во две училни. Еден клас полага еден ден. Вчера професорите предадоа листи на кои класови предаваат, така да, ако сте на пример гимназија математичко Б само вашиот клас во школо на таа насока, 90 посто е веројатноста да полагате биологија и хемија.
Во врска со датата на полагање, можете да не полагате првиот пат, да се направите болни (што кај мене цело школо ќе го направи тоа) и да полагате во друг испитен рок.
Ете тоа, се надевам не испуштив нешто, ако ми текне ќе постирам пак.