Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Еве веке некои 100тина дена откако теснецот е затворен. Денес нафтата Брент некои 93 долари....
Се ми се чини дека светот некако се прилагоди и функционира без нафтата која минуваше низ теснецот. Мислев дека мај, јуни, нафтата ке оди над 200 долари, ке има ценовни шокови, така барем прогнозираа некои битни фаци во светот на економијата. Но, барем засега, ништо драматично, многу пати цената на нафтата била над 100 долари и без да има проблем во теснецот. Не велам дека нема влијание теснецот, но изгледа тоа влијание не е такво како што се очекуваше.

Еве веке некои 100тина дена откако теснецот е затворен. Денес нафтата Брент некои 93 долари....
Се ми се чини дека светот некако се прилагоди и функционира без нафтата која минуваше низ теснецот. Мислев дека мај, јуни, нафтата ке оди над 200 долари, ке има ценовни шокови, така барем прогнозираа некои битни фаци во светот на економијата. Но, барем засега, ништо драматично, многу пати цената на нафтата била над 100 долари и без да има проблем во теснецот. Не велам дека нема влијание теснецот, но изгледа тоа влијание не е такво како што се очекуваше.
Секоја втора недела тука експертчињата пишуваат дека нафтата ќе оди на 150 долари барел.

За волја на вистината, има неколку фактори што влијаат на тоа да цената не оди до тој степен, а најголем удел во тоа имаат САД и Кина. САД со тоа што станаа страшно големи производители, меѓутоа има и други играчи кои го зголемија производството, мал дел благодарение и на Венецуела.
Друг фактор што не е присутен во медиумите, особено кај експериве што пратат се, е тоа што САД некое време веќе тивко испраќаат танкери преку Хормуз. Не е голем удел, но придонесува.

Racunaj deka tankerite sto se zaglaveni tamu , da si ploveja se po propis uste nemase da bidat stignati na destinaciite, barem ne povekjeto. Sega zasega nedostatokot ne se ni sekjava, povekjeto e berzanski spekulacii, a ne realen nedostatok. Bilo kako bilo, nikoj ne zapocnuva vojna ako kontrolata na toj tesnecot e do tolku nebitna.
Ajde malce vesela matematika. Od podatocite so mozev da gi najdam po netot, naftenata kriza vo 70tite ja predizvikala samo namalenoto proizvodstvo na samo 5 % od globalniot pazar, no cenite na naftata zaminale i za 300% kako rezultat na toa. Samo 5%.
Niz tesnecot vrvat 20 % od svetskata trgovija so nafta, ne 5% nedostatok tuku 20 %. Pa sega zemi racunaj sto znaci 20 % pomalce nafta na globalno nivo. Ete i neka ne se 20, neka bidat 10 radi alternativni izvori i tranziti.

Последно уредено:
Racunaj deka tankerite sto se zaglaveni tamu , da si ploveja se po propis uste nemase da bidat stignati na destinaciite, barem ne povekjeto. Sega zasega nedostatokot ne se ni sekjava, povekjeto e berzanski spekulacii, a ne realen nedostatok. Bilo kako bilo, nikoj ne zapocnuva vojna ako kontrolata na toj tesnecot e do tolku nebitna.
Ajde malce vesela matematika. Od podatocite so mozev da gi najdam po netot, naftenata kriza vo 70tite ja predizvikala samo namalenoto proizvodstvo na samo 5 % od globalniot pazar, no cenite na naftata zaminale i za 300% kako rezultat na toa. Samo 5%.
Niz tesnecot vrvat 20 % od svetskata trgovija so nafta, ne 5% nedostatok tuku 20 %. Pa sega zemi racunaj sto znaci 20 % pomalce nafta na globalno nivo. Ete i neka ne se 20, neka bidat 10 radi alternativni izvori i tranziti.
Не велам дека не е битна контролата на теснецот и дека нема влијание. Муабетов ми е дека еве и после 100 дена никаде во светот нема криза за нафта, на секоја бензинска во светот се точи колку што сакаш, нема рестрикции, редици, нема недостаток. Цената од првичните некои 110-115 долари, воглавном се движи под 100 долари... Не е криза за каква што се зборуваше и се очекуваше

Не велам дека не е битна контролата на теснецот и дека нема влијание. Муабетов ми е дека еве и после 100 дена никаде во светот нема криза за нафта, на секоја бензинска во светот се точи колку што сакаш, нема рестрикции, редици, нема недостаток. Цената од првичните некои 110-115 долари, воглавном се движи под 100 долари... Не е криза за каква што се зборуваше и се очекуваше
Znam be Laze so mi zboras, ama i nie vaka otepani kako so sme imame strateski rezervi, ne pak drugite. Ja naucija lekcijata od sedumdesetite, nikoj ne zivee od denes za utre, ama toa ne mozi da trae vecno. Prvicnite cenovni shokovi i posle toa bea cisto berzanski spekulacii, ne stvaren nedostatok. Kako se mirat ili se karat SAD so Iran, taka cenata varira, a ne deka toa bukvalno znaci deka tvojata lokalna benzinska pumpa snemva gorivo. Bilo kako bilo, ete daj boze da si vo pravo, oti ako jas sum vo pravo go jadovme nemien site sudejki po toa kako pomina svetot so 5% namaleno proizvodstvo, ne pak 20% .

Секоја втора недела тука експертчињата пишуваат дека нафтата ќе оди на 150 долари барел.

За волја на вистината, има неколку фактори што влијаат на тоа да цената не оди до тој степен, а најголем удел во тоа имаат САД и Кина. САД со тоа што станаа страшно големи производители, меѓутоа има и други играчи кои го зголемија производството, мал дел благодарение и на Венецуела.
Друг фактор што не е присутен во медиумите, особено кај експериве што пратат се, е тоа што САД некое време веќе тивко испраќаат танкери преку Хормуз. Не е голем удел, но придонесува.

Поголем ефект врз цената да не оди толку нагло нагоре има тоа што Иранците пропуштаат даваат дозволи за минење на танкери од пријателски земји. А не дека Сад тивко испраќале танкери низ Хормуз :ROFLMAO:

Еве зошто цената се оджрува на оваа ниво, докај почетокот на април америчките стратешки резерви биле 415 и има права линија , во мај 392, на крајот на мај 357, да кажеме американците имаат некој 10 месеци во најдобар случај да тераат вака

1780591709392.png
https://en.macromicro.me/charts/41674/us-strategic-petroleum-reserve

За јапонија веќе беше постирана оваа слика, да кажеме биле некаде 350, сега под 280, и таму до почетокот на април не е имало проблем, што и дава 8 месеци дедека снема
1780591991429.png

за Европа неможев да најдам некоја збирна статистика, има дека пуштиле 92 милиони барели на 11 март како дел од планот на ИЕА за пуштање 400 милиони барели, ЕУ земјите имаат обврска да си имаат резерви за некој 2-3 месеци, што би рекол дека и овие имат најмалку пола година
  • EU countries must maintain emergency stocks of crude oil and/or petroleum products equal to at least 90 days of net imports or 61 days of consumption, whichever is higher

Сума сумарум е дека цената не се качува баш поради пуштањето од резервите, а не дека имало стелт танкери што иранците не можеле да ги видат на 10 километри од брегот.

Обично берзата следи што ќе се случува во иднина и ги создава цените според тоа.
Како ли му избегнал ваков факт и покрај 3 месеци сеуште не оди над 100 долари.
Уште почудно е на пример фактот што големите нафтени компании имаа шорт позиција кога нафтата беше околу 110 долари. Како да знаат нешто.

Back
На врв Bottom