Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Не објаснувам ништо друго освен фактот дека релативизираш што се прави на запад, дефакто, дејуре, и со целосна државна поддршка: Систематска кастрација и уништување на дечиња, додека во позадина политичарите и олигархијата силуваат, убиваат и канибализираат деца.

Но ти од некоја причина инсистираш да зборуваме за 13/15 години легална возраст за стапување во брак во Иран. Која е таа причина?
With the permission of a court, girls may marry at a younger age. In 2010, as many as 42,000 children aged between 10 and 14 were married, and 716 girls younger than 10 had wed.

Ова за Иран, а за западот и либтардијата имам толку напишано на форумов, што можеш книга да напишеш, така да не разбирам на што циљаш.
Автоматски споено мислење:

Патем еве ги и Израел:

Сакаш да кажеш дека ваквата појава е декриминализирана во Израел?

Кој релативизира сега ?

Не е тоа вистинското прашање. Вистинското прашање е како човештвото се довело до таа ситуација, да педофили и човекојадци застанат на чело на човештвото. А уште потрагично е што се инсистира да се застане на страна каде педофилијата е нормална појава во една култура.

Тука се појавува и друга многу симптоматична работа. Од една страна поголемиот дел од западната цивилизација ја препознава педофилијата како сериозен проблем од културолошки аспект, и се грози со фактот дека некои од нивните лидери биде педофили. Од друга страна имаме цивилизација која педофилијата ја гаи како нормална културолошка појава. Тоа мене ми значи дека во западната цивилизација постојат болни умови кои го практицираат тоа што го викаш, а во источната секој може непречено тоа да го прави.

Ако во западната цивилизација мнозинството се грозат и се борат против таа појава, ваму тоа е општо прифатено.

И не, не мислам дека западот има право да го прави ова што го прави, меѓутоа и од другата страна во оваа ситуација немаме баш некаква си морална величина и не само со педофилијата, со многу работи.

И Катари, Матари тоа не е западна цивилизација, ниту пак шошоните, тие се дел од таа истата цивилизација на која и припаѓа и Иран. Војната што се води нема врска со педофилија, сатанизам и канибализам. Војната што се води е за геостратешки интереси. А на темава толку се збори за тоа што човек ќе си помисли дека Иран се кренале против педофилијата, на страната на човештвото, а не дека и Иран како и секоја друга држава која сеуште е независна се бори за свои себични интереси, кои патем во случајов не се државни, туку на таа одредена групација што владее во Иран (што не е поинаку и во САД).

Ок сум да се завземе страна и мојата страна моментално е истата. Но муабетов што се прави на темава е како во детска градинка.
Автоматски споено мислење:

Во кој дел од мојот пост ги споредив. Вие викате дека Епстаин се педофили. Истите тука неколку луѓе рекоа дека и Иранциве биле педофили и тоа го афиримираа.

Јас го поврзав тоа и реков дека педофили се борат против педофили.

Ги ставив ли негде на кантар? Реков ли негде дека се исти?

Од геополитичко прашање изнапиша текст за морална реторика.
Не се согласувам дека на темава се зборува претежно за педофилија.

Болдираното веќе е повеќе пати говорено на темава.
Прашањето беше зошто САД соработуваат со држави како Саудиска Арабија ако тоа е толку голем морален проблем.

Последно уредено:
Како тогаш истата педофилија не ги спречи САД да им бидат главни сојузници на С.Арабија,Катар,ОАЕ,Јордан,Пакистан,Египет, главосечачот од Сирија пример сега. Турција и тн? Каде ден денеска сеуште постои истата традиција на договорени бракови?
Па дури и во Македонија и Косово имаше слични практики кај шошоните?
Или не е тоа сериозна педофилија според тебе па можеме да прогледаме низ прсти?

Iran

Minimum Legal Age

• Girls: 13 solar years.
  • Boys: 15 solar years.
Exceptions and Parental Consent
Under Article 1041 of the Iranian Civil Code, children can be married at any age—even younger than the 13/15 limits—if the following three conditions are met:
  1. Consent from a male guardian (usually the father or paternal grandfather).
  2. Approval from a competent court.
  3. Determination that the marriage is in the "best interest" of the child.

Saudi Arabia
  • Minimum Age: 18 for both men and women.
  • Key Regulation: The Personal Status Law (PSL) formally set this age to align with child protection standards.
  • Exceptions: Courts may occasionally authorize the marriage of a minor if they are deemed mature enough and it is in their best interest, though the Ministry of Justice has strictly prohibited marriage officials from certifying such contracts without specialized court referral.
United Arab Emirates (including Dubai)
The UAE has different rules depending on whether you are marrying under Sharia law or the newer Civil Law for non-Muslims.
  • Sharia Marriage (Muslims):
    • Legal Age: 18 years (typically lunar years).
    • Exceptions: Individuals under 18 can marry with approval from a specialized judge, but rules were significantly tightened in late 2025/early 2026 to require rigorous psychosocial assessments and committee reviews.
  • Civil Marriage (Non-Muslim Residents/Tourists):
    • Legal Age: 21 years for both parties.
    • Specifics for Dubai: Non-Muslim couples must both be at least 21 years old to use the Dubai Civil Marriage service.
    • Specifics for Abu Dhabi: In Abu Dhabi, the civil marriage age is slightly lower at 18.
Qatar
  • Legal Age: 18 for males and 16 for females.
  • Consent: For individuals at these minimum ages, the approval of a male guardian (wali) and a competent judge is still required.
  • Underage Exceptions: Females under 16 can occasionally be married with the consent of their guardian and the two individuals involved, though international bodies have urged the country to raise this limit to 18.
Egypt
  • Minimum Age: 18 for both men and women.
  • Key Regulation: Under Law No. 126 of 2008, the registration of any marriage for those under 18 is prohibited.
  • Status of Reform: While 18 is the law, many informal "urfi" marriages still occur in rural areas, which are only legally registered once the individuals reach the required age. Recent draft laws in 2026 have sought to further criminalize any participation in underage marriages with stiff prison sentences
Jordan

Minimum Legal Age
  • Standard Age: 18 years.
  • Exceptional Age: 16 years. In 2019, the Jordanian Parliament officially raised the absolute minimum age for these exceptions from 15 to 16.

Conditions for "Exceptional" Marriage (Ages 16–18)
According to the Personal Status Law of 2019, a judge (with approval from the Chief Justice) may permit a marriage for someone at least 16 years old if the following conditions are met:

• Best Interest: The judge must determine the marriage is a "necessity" and in the minor's best interest.
  • Age Gap: The age difference between the spouses cannot exceed 15 years.

In Pakistan, the legal marriage age is currently determined by provincial laws, leading to a fragmented legal landscape. While the historical federal standard was 16 for girls and 18 for boys, significant reforms in 2025 and 2026 have established 18 as the minimum age for both genders in several major regions.

Regional Age Limits (as of April 2026)

Islamabad (ICT)1818Restraint Act 2025: Landmark law set uniform age at 18 with up to 7 years in prison for facilitators.

Sindh1818Sindh Act 2013: The first province to set 18 as the uniform age for both genders.

Punjab1818Ordinance 2026: Officially raised the female age from 16 to 18 in February 2026 to eliminate gender disparity.

Balochistan18182025 Bill: Recently passed legislation to raise the age to 18 to combat high maternal mortality rates.

Khyber Pakhtunkhwa1816Current State: While a bill to raise the female age to 18 has been drafted and debated, the traditional 16-year limit for girls remains the operative law.

Key Legal Requirements & Penalties
  • Mandatory Documentation: Both parties must possess a valid CNIC (Computerized National Identity Card) issued by NADRA to verify their age before a Nikah registrar can solemnize the marriage.
  • Criminal Penalties: In regions that have adopted the 18-year limit, adult men marrying minors can face 2 to 3 years of rigorous imprisonment, while family members or clerics facilitating the marriage can face up to 7 years.
  • Religious Exceptions: Despite civil laws, some local courts still reference Sharia principles where marriage is considered valid at the onset of puberty; however, civil authorities are increasingly criminalizing these ceremonies regardless of religious claims.

Сакаш да кажеш дека ваквата појава е декриминализирана во Израел?

Кој релативизира сега ?
Ја прочита репоратажата на истражувачкиот новинар? Ако прочитеше повеќе од насловот, ќе знаеше дека ако не дејуре тогаш дефакто таквите патологии се декриминализирани во Израел. Врз девојчињата има системски притисок да не зборуваат, а некое дури и да се одважи да зборува - системот ги брани напаѓачите преку игнорирање и пасивност.

With the permission of a court, girls may marry at a younger age. In 2010, as many as 42,000 children aged between 10 and 14 were married, and 716 girls younger than 10 had wed.

Ова за Иран, а за западот и либтардијата имам толку напишано на форумов, што можеш книга да напишеш, така да не разбирам на што циљаш.
Тезата ми е дека во дискусијава за Иран се фаќаш за најглупиот можен момент во целата ситуација таму.

Прашањето е што всушност ти е тезата тебе со ова? Или на што циљаш? Пошто не е можно да легална возраст за брак во Иран да ја посочува како нешто на што треба да се фокусира човек во ваква дискусија. Дури и да беа работите до таму отидени тоа да беше најважната работа (а не е ни оддалеку), пак треба да имаш објективност да препознаеш дека противниците се многу полоши од тој аспект (зборуваме за факинг Епштајн класата мме), а нивните арапски вазали не се ништо подобри од Иран.

Не видов потреба да навлегуваш во педофилија,цивилизација,морал, генерилизација.
Од геополитичко прашање изнапиша текст за морална реторика.

И не не се согласувам дека на темава се зборува претежно за педофилија.

Болдираното веќе е повеќе пати говорено на темава.
Прашањето беше зошто САД соработуваат со држави како Саудиска Арабија ако тоа е толку голем морален проблем.
Не генерално, ме испровоцираа последните страници.

Ок во врска со Саудиска Арабија, што очекуваш да ти кажам, дека не е така, дека е во ред тоа... Не е. Зошто соработуваат САД со КСА, незнам они си имаат некакви си интереси и ваљда затоа. Секој замижува на моралните нормативи кога се во прашање вишите интереси. Не ми се свиѓа све тоа, грозно ми е, еве ако имаш ќерка би ти изгледало ли нормално да ја дадеш да се омажи на 13 години. Тоа во Иран очигледно е нормално. Како што викаш исто е во КСА исто е во Катар, исто е во Јордан и сите блискоисточни земји кои се дефакто сојузници на САД.

САД соработуваат со КСА поради тоа што ги боли патка и САД и КСА за етичките нормативи.

Ја прочита репоратажата на истражувачкиот новинар? Ако прочитеше повеќе од насловот, ќе знаеше дека ако не дејуре тогаш дефакто таквите патологии се декриминализирани во Израел. Врз девојчињата има системски притисок да не зборуваат, а некое дури и да се одважи да зборува - системот ги брани напаѓачите преку игнорирање и пасивност.
Што зборуваш бе човек, во Израел не живеат чудовишта, во Израел живеат нормални луѓе кои горе доле имаат слични етички нормативи со западното општество. Ајде најди ми го делот од законот каде што го декриминализира ваквото однесување. Знаеш што значи декриминализација така?

Со еден збор, луѓето опишани во приказната, во Израел се сметаат за криминалци и верувам дека во сите земји во светот е така без исклучок. Тоа што има моќни луѓе кои го злоупотребуваат тоа, тоа се само мал сегмент од населението. Од другата страна имаме масовна појава подржана со закон.

Прашањето е што всушност ти е тезата тебе со ова? Или на што циљаш? Пошто не е можно да легална возраст за брак во Иран да ја посочува како нешто на што треба да се фокусира човек во ваква дискусија. Дури и да беа работите до таму отидени тоа да беше најважната работа (а не е ни оддалеку), пак треба да имаш објективност да препознаеш дека противниците се многу полоши од тој аспект (зборуваме за факинг Епштајн класата мме), а нивните арапски вазали не се ништо подобри од Иран.
Немам теза, испровоциран сум од бајките што се кажуваат по темава, поготово во последните неколку страни. Чисто како подсетник дека не се црно-бели работите.

Последно уредено:
Тоа што има моќни луѓе кои го злоупотребуваат тоа, тоа се само мал сегмент од населението. Од другата страна имаме масовна појава подржана со закон.
Прво во Израел тоа е на ниво на маалски силеџии, и моментот дека има многу непроцесирани и неразрешени случаи кажува дека декриминализација има дефакто, ако не дејуре. Донекаде споредливо со таквите случаи на запад со дел од католичките свештеници каде срања се дешавале со децении но дури во релативно скоро време дел од случаите се процесираат.
Непроцесирање е практично декриминализација.

Настрана што глуп е муабетов: Не кажа која ти е тебе тезата во сето ова.

Каква теза очекуваш од мене ? За каква теза ме прашуваш ?
Неколку пати се повтори ова, еве ти како што кажуваш: На што циљаш? Кој ти е аголот со возраста за брак во Иран, во контекст на пошироката тема?

Неколку пати се повтори ова, еве ти како што кажуваш: На што циљаш? Кој ти е аголот со возраста за брак во Иран, во контекст на пошироката тема?
Немам никаква цел, немам никаква теза. Некои луѓе го донесоа муабетот на таа линија. Педофили се тепаат против педофили, Хазари се тепаат против Хазари. Да бидам искрен пред овие муабети, јас не ни знаев дека постои ваква појава во Иран.

Штом има согласност од родителите, тогаш ок била педофилијата. :eek:

Што не ја гази земјава.

А ти знаеш на кое место е на натпревар по математика Иран тероризиран од мулите?

Светски производители на кранови се обединиле и ја сопреле продажбата на кранови во Иран поради умоболната клика на мулите, и ќе ти дојде некој да ти го релативизира тоа.

:tapp:

Последно уредено:
Немам никаква цел, немам никаква теза. Некои луѓе го донесоа муабетот на таа линија. Педофили се тепаат против педофили, Хазари се тепаат против Хазари. Да бидам искрен пред овие муабети, јас не ни знаев дека постои ваква појава во Иран.
Сакаш да кажеш дека хх постови по ред тераш небитен муабет дури ни како увод во... Нешто?
Ок, да знам да престанам тогаш.

Сакаш да кажеш дека хх постови по ред тераш небитен муабет дури ни како увод во... Нешто?
Ок, да знам да престанам тогаш.
Па види го контекстот на цел муабет бе човек, види наназад што се зборело и види што ме инсприрало да го напишам тоа. Како што кажав, кога го пишував тоа, не ни знаев дека постои таква пракса во Иран.

А за другите постови, не сум јас крив, некој ме провоцираше..

Во првите часови на војната имало напад со два ирански су-24.

Релативизирање на силување, убивање, и најбуквален канибализам на дечиња, е воопшто да се споредуваат Иранците со Епштајн класата политичари и нивните газди.
Тенџере, споредуваш одредена група на луѓе, поточно богатата фела во Америка која патем се ова што го правела е незаконски, со нешто што е потполно законски во држава што е 90+ милиони жители. Да ти поедноставам, едните прават кривични дела, силуваат, убиваат и јадат деца и се минорен процент од населението во УСА, додека кај другите тоа е дел од традицијата и тотално законски (зборам за брак помеѓу 10 годишно девојче и 40 годишен маж). Тенџере едно ретардирано.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom