Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Нема комита што не е прозападен, освен стара гарда. Они се пројужно ориентирани. :cool:
Ете јас некогаш бев прозападно ориентиран(повеќе би рекол дека сум имал отворени гледишта кон западот) па дојдов видов искусив и апсолутно сум против западниот начин на живеење и гледање на нештата.

Да, ама за тој период се вели дека Иран-Оман ќе постигнат договор околу Хормуз, а баш пред некој ден беше објавено дека е постигнат таков договор.
Постигнато е меѓусебно разбирање за да се работи на модел за организација на бродниот сообраќај во теснецот..
Тоа не е завршен договор, мислам дека ја разбираш разликата?

Во меморандумот пишува и дека санкциите/блокадата за извоз на нафта за Иран се симнуваат но САД завчера повторно воведе санкции и не издава лиценци смислил некаква си Х1 ... па тогаш зошто Иран да се придржува кон одредбите во меморандумот!
Зошто Иран нападна танкери?

Не мислам јас ништо само пренесувам што сериозни извори тврдат,така да оди расправај се со нив.
(се шпекулира дека Мизрахи и Сефарди се можни изворни Евреи значи Арапи/Семити)
Кои се тие извори, сам ги спомена - сам приложи ги

Па не е, но ако мислиш така продолжи.
Ама ти не си прозван не знам што се умеша конкретно за тагнувањето?

П.С.
еве една анализа за Јудаизмот-Христијанството и Исламот поточно во што е прблемот Јудаизам-Ислам од 2010г.

или во една реченица,

Да се потсетиме, Христијанството нема ништо против лихварството!
Ова е многу длабока тема, сам сфаќаш дека немаш познавање на истата, јас на твое место би прашал пред да постирам рандом анализи
Мене анализи не ми требаат, јас може тоа да го направам
Тоа е резултат на учење не на користење интернет

Кога ќе го поминеш истиот пат здравје и ти ќе имаш такво познавање
Ама тебе годините те газат, така да најпаметно е да прашаш ферски што те интересира и ќе добиеш соодветен одговор

Ама ти не си прозван не знам што се умеша конкретно за тагнувањето?
Чекај малку, го обвинуваш дека се вмешал... Во вмешувањето... На вмешувањето?

Вмешување во вмешувањето на вмешувањето? :unsure:

Не го задевајте датум
Angry Illustration GIF by BigBrains

Според мене има Иран право да си бара тоа што смета дека треба да го добие. Не заебавајте ги нападнаа од заебанција им потепаа цело раководство и доста цивили. Патем ако ги проучите војните Египет кои ги водел и они искористија ваква слична ситуација и воведоа такси на Суецот во нивна полза. Само тогаш беше СССР и Нато против против и многу јако го искористија тоа и балансираа. Што е до мене никад да не го отворат и само Америчка нафта и гас нека има. Нека рикнат тоа вахабите комплет. И уште нешто. Од тој "фонд" за реконструкција на Иран ништо нема да видат од Сад. Претежно тоа им се пари заробени низ банкиве, свои на Иран.

Последно уредено:
Ова е многу длабока тема, сам сфаќаш дека немаш познавање на истата, јас на твое место би прашал пред да постирам рандом анализи
Мене анализи не ми требаат, јас може тоа да го направам
Тоа е резултат на учење не на користење интернет

Кога ќе го поминеш истиот пат здравје и ти ќе имаш такво познавање
Ама тебе годините те газат, така да најпаметно е да прашаш ферски што те интересира и ќе добиеш соодветен одговор
Зошто избегнуваш “длабоки“ теми, затоа што немам познавање или немаш познавање?
Па ти си аналист! Сега би било ред да како аналист изнесеш некоја умотворина.
Добро е што те имаме на форумов, најпосле еден учен.

Аха значи треба да учам, добро.
Значи до годините е, или имаш нешто меѓу ушите или немаш годините тука се ирелевантни.
Ако е и од учен човек многу е!

Ај вака, престани со анализа на членовите кој има познавање кој нема и фокусирај се на темата/коментарите, ако имаш поинакви информации/аргументи изнеси ги, без да тупиш.

Американските воздухопловни сили хируршки го демонтираа железничкиот мост Ак Текех Кан во иранската покраина Голестан, ефикасно прекинувајќи ја критичната копнена артерија што го поврзуваше Техеран со Русија и Кина.

Ова не беше само случајна цел; тоа беше вентилот за заобиколување на транспортниот коридор „Север-Југ“, на кој Техеран очајно се потпира за транспорт на стоки додека неговите поморски пристаништа остануваат под блокада на САД. Со уништувањето на оваа железничка врска, Вашингтон сигнализираше дека не само што ја притиска иранската морнарица во Ормутскиот теснец - туку систематски ја задушува целата копнена логистичка мрежа на режимот.

Овој удар е мајсторска класа во американската стратешка доминација. Со месеци, режимот во Техеран се обидуваше да користи копнени патишта низ Туркменистан и Казахстан за да го заобиколи поморскиот притисок на САД, надевајќи се дека ќе ја одржи својата економија на одржување во живот и покрај блокадата.

Прво беше крајбрежната одбрана цел на делување а сега им ги пресекуваат линиите на комуникација, може да направат екскурзија на брегот јенките.

Дополна:

Морнарицата го идентификуваше исчезнатиот морнар по итно слетување во Арапското Море​

Американската морнарица во вторникот го идентификуваше командантот Габриел Едвардс како исчезнатиот морнар кој се наоѓал во хеликоптерот што се урна во Арапското Море на 1 јули.

Едвардс, командант на 5-та ескадрила за морска борба со хеликоптери, исчезна кога тројца членови на четиричлениот екипаж на хеликоптерот MH-60S „Си Хок“ беа спасени на море по, како што соопшти американската морнарица, итно слетување во вода . Потрагата по Едвардс беше прекината по повеќе од 102 часа, соопшти во недела Централната команда на морнаричките сили на САД.

„Мислите и молитвите на секој член на тимот на „Каналерската ударна група 10“ се со семејството Едвардс. Иако сме далеку од дома, нашата искрена поддршка останува на ваша страна“, изјави во вторникот командантот на „Каналерската ударна група 10“, контраадмиралот Тод Чимиката.

Чимиката се сеќаваше на Едвардс како на „бестрашен водач“ чие наследство никогаш нема да биде заборавено.
Вршителот на должноста секретар на морнарицата, Хунг Цао, во соопштението изјави дека наложил Едвардс постхумно да биде унапреден во неговиот избран чин капетан.

„Длабоко сум благодарен на секој морнар и пилоти што учествуваше во потрагата и кои продолжуваат да ги поддржуваат неговото семејство, пријателите и сопатниците“, рече Цао.

Едвардс беше роден во Оукленд, Орегон, кој служеше 20 години откако стекна диплома за физика и беше назначен преку поморскиот ROTC.

Тој го добил пилотското признание „Златни крилја“ во 2008 година како пилот на хеликоптер и служел во HSC-22, HSC-84, Морнаричката специјална воена група (NSWG) 4, HSC-85 и ја презел командата на HSC-5 во јули минатата година, според морнарицата.

Според морнарицата, пребарувањето опфатило повеќе од 14.000 квадратни милји и вклучувало повеќе носачи на авиони, уништувачи со наведувани ракети, ескадрили на хеликоптери, ескадрили за борба против подморници и авиони на американските воздухопловни сили.

Едвардс го преживеаја сопругата Ребека и двете деца, соопшти војската.

„Длабоко сме благодарни на секој морнар, пилот и воздухопловен човек кој посвети безброј часови, извонредна вештина и непоколеблива решителност во напорите да го врати Гејб дома“, изјави Ребека Едвардс. „Гејб го посвети својот живот на служење на својата земја со чест, храброст и посветеност. Тој водеше со понизност, интегритет и сочувство, секогаш ставајќи го својот народ пред себе. За оние што служеа покрај него, тој беше почитуван лидер и ментор. За нашето семејство, тој е љубовта на мојот живот, извонреден татко на своите деца и темел на нашиот дом. Неговата најголема радост отсекогаш беше неговото семејство.“

Тројцата членови на екипажот кои беа спасени беа вратени на бродот „УСС Џорџ Х.В. Буш“, на кој му беше доделен хеликоптерот.

Причината за итното слетување е под истрага, соопшти морнарицата. Според војската, „нема индикации“ дека хеликоптерот бил соборен од непријателска акција.

Имаше една изјава од Голда Мејер каде изјави дека се работи за дијаметрално спротивставени опшества Иран и Израел, парафразирам: тие ја слават смртта а ние животот.

Последно уредено:

САД ДЕНЕС НЕГУВААТ ДЕКА ГО НАПАДНАЛЕ ИРАН

ОВИЕ НАПАДИ МОЖЕ ДА БИДАТ ВРЗ ИЗРАЕЛ или ОАЕ

Висок американски функционер: Американската војска не стои зад сегашните напади во Иран.

Видеото е од пожарот во Чогадак, главниот град на округот Чогадак во округот Бушер. ГОРЕЈ
Kакво време дојде да не знаат ни кој ги тепа :rolleyes:

Back
На врв Bottom