Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Од кај ги црпеш информациите?

Хазарите не попримиле Јудеизам, туку христијанство. Тоа е уствари едното од чудата на св. Кирил и Методиј, за што дефакто они станале светци (покрстување на Хазарите). Поентата во тој период била што пред тоа време во Хазарскиот каганат била забранета религија, во моментот кога Хазарските владетели го примиле Христијанството, ја декриминализирале религијата и тогаш прикриените Евреи и муслимани почнале да ја практикуваат повторно. Од таму се и Хазарските евреи. Не е дека не постојат, но тоа се Евреи што живееле во Персија и претходно. И ден денеска има Евреи во Иран.

Една дополнителна информација која дава на тежина... Од пепелот на Хазарското царство се воскреснале Селџуците, кои во најрано време биле претежно православни, не ретко служеле и во Византиска војска. Како пример Селџучкиот владетел Килиџ Арслан (најславниот владетел на Селџуците) бил тазе конвертиран во ислам. Неговите браќа и татко биле сеуште православни.

Дали и како постоел некаков автентичен Азерски јазик баш со такво име... Не верувам да постоел, тој бил дијалект од Персискиот јазик за дадената регија. Дали постоел претходно некаков специфичен етникум наречен азери пред Турците да дојдат, единствено можно е да постоеле ерменци и курди како засебен етникум, не и азери. Кои се Азерите и која е нивната генеза; они се потурци, резултат на повеќевековен данок во крв од локалното население, така да генетски се Персијци, културно-јазично се Турци.

Азерите се реликт останат од Хазарскиот Каганат, јазикот и културата тоа најдобро го потврдуваат.
Јас не сум ни лингвист ни историчар по струка, чисто од пасија кон тие науки, сум читал низ годините. Не сум тип кој сега ќе ти постира статија на не знам кој научник, за да докажам дека сум во право. За Хазарите како инфо сум сретнувал тук таму, ама без особена воља да навлегувам во тоа делче од историјата. Тригер беше кога отидов да работам во Русија, па имав време да листам нивна литература. Фактот дека се спомнуваат во науката Стар Хазарски и Азерски јазик ми е од тогаш. Не сум имал потреба да го проверувам. Стариот Хазарски се спомнува како Персиски јазик, кој се зборувал даалеку пред да се доселат овие со чалмите. Е сега, јазик без народ нема колку што знам. Тоа ме тера да заклучам дека модерната историја нешто премолчува на таа тема.
Бајдвеј, да не ги замараме луѓето со споредна тема, иако и ова има врска со Иран. Здравје некогаш, пред некоја друга кооперација, ќе помуабетиме за ова!

Овие се за земање на Карг островот. Ако Иран не пушта нафта низ теснецот, нема ни тие да можат сега. Не се секирај, никој не планира десант на Техеран.

Ова се луѓето што ја водат операцијата, ги заборај уште и трансподерите да ги спомни.

Овие се за земање на Карг островот. Ако Иран не пушта нафта низ теснецот, нема ни тие да можат сега. Не се секирај, никој не планира десант на Техеран.
Пешадија е сериозна ескалација островот е во Иран не е во бора бора.

Почнуваат да се активират ќелиите низ САД.

FB_IMG_1773426590151.jpg

Од сите држави само оние на трампериве ќе останат заробени во Хормуз засекогаш.

Аха да, веднаш ќе се залетаат Иранците да им учинат на вазалите на западната елита.
Автоматски споено мислење:

Автоматски споено мислење:

Што ти е бе чоек, се во ред со тебе?
Што тропаш знаеш ли воопшто?
Знам дека не се однесувам вака со тебе. Следствено очекувам нормална дискусија - или никаква.
Патем еве за Еврејски јазик:
Biblical Hebrew, the language of the Torah and the Hebrew Bible, is considered a literary dialect that coexisted with spoken dialects until the Babylonian exile in 587 BCE. This period marks the end of Hebrew as a common spoken language...

It was revived as a spoken language in the 19th and 20th centuries and is the official language of Israel.

Итн, итн.

Супер
Дај тука сите да видиме кај и да си поставувал
На темава се, пребарај - знаеш како ваљда. Ако не знаеш можам да ти објаснам.
Но не заборавај и ти да поставиш генетски истражувања со кои ќе покажеш дека Ашеказите се генетски сродни со семитските народи денес (да, помеѓу нив и Арапите).

Аха

Кажи зошто тогаш во јидиш за еврејски зборови се користи абџад а не алфабета?
Yiddish Daytsh што значи знаеш ли?
Слободно искажи си ја тезата, не очекувај од мене лингвистички елаборат за Јидиш.
Објасни и зошто Јидиш е германски јазик, а не семитски.

Како ајде објасни
Ова ќе биде смеење да знаеш, однапред ти кажувам!
Не знам што да ти кажам за смеењето, но мнозинството Евреи/Ашекази изгледаат горе долу како Европјани. Не како Арапи...
И понекој познат лик што ќе го спомнеш е анегдота, не доказ.

Ова се луѓето што ја водат операцијата, ги заборај уште и трансподерите да ги спомни.

Новиот ајхатола го спукале пак, не му ја секирај, ќе си го добијат сесе транспондери.
Пешадија е сериозна ескалација островот е во Иран не е во бора бора.
Епа нема да биди во Иран повеќе.

Немав време да листам низ претходните страници може зборевте за ова , но ќе треба изгледа да му се извиниме на @Audiofil.
Очигледни AI видеа од Нетањаху искачаат. Или скинал конци или е тешко повреден како што кажа аудиофилот.
Жив и здрав е, денес имаше прес, кажа дека на новиот ајатолах и на лидерот на Хезболах не би им издал полиса за животно осигурување. Со други зборови за кратко тоа ќе се мртви луѓе.

Одлична идеја, тоа заземањето острови. Трамп и екипата се воени гении.

Некако се ми иде на тоа дека Техеран ќе заврши како Хирошима / Нагасаки ... Америте секогаш имале контрола во конфликтите ширум светот, а во случајов со Иран немаат никаква контрола а војнава веќе носи сериозна штета по светската економија. На подолг временски период војната со Иран им носи катаклизма на помалите економии и држави, а катаклизма секако ќе доживеат и посериозните економии и држави.

Јес да во јуесеј има доста недоквакани, ама црвеното копче не е во нивни раце!

Франција преговара бидејќи ќе излезат жолтите елеци на протести и се ќе се парализира.

Овде се протестира на големо и за непотребни работи, не е овде пасивно кои во Англија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom