- Член од
- 7 декември 2019
- Мислења
- 6.196
- Поени од реакции
- 11.728
Јас не сум ни лингвист ни историчар по струка, чисто од пасија кон тие науки, сум читал низ годините. Не сум тип кој сега ќе ти постира статија на не знам кој научник, за да докажам дека сум во право. За Хазарите како инфо сум сретнувал тук таму, ама без особена воља да навлегувам во тоа делче од историјата. Тригер беше кога отидов да работам во Русија, па имав време да листам нивна литература. Фактот дека се спомнуваат во науката Стар Хазарски и Азерски јазик ми е од тогаш. Не сум имал потреба да го проверувам. Стариот Хазарски се спомнува како Персиски јазик, кој се зборувал даалеку пред да се доселат овие со чалмите. Е сега, јазик без народ нема колку што знам. Тоа ме тера да заклучам дека модерната историја нешто премолчува на таа тема.Од кај ги црпеш информациите?
Хазарите не попримиле Јудеизам, туку христијанство. Тоа е уствари едното од чудата на св. Кирил и Методиј, за што дефакто они станале светци (покрстување на Хазарите). Поентата во тој период била што пред тоа време во Хазарскиот каганат била забранета религија, во моментот кога Хазарските владетели го примиле Христијанството, ја декриминализирале религијата и тогаш прикриените Евреи и муслимани почнале да ја практикуваат повторно. Од таму се и Хазарските евреи. Не е дека не постојат, но тоа се Евреи што живееле во Персија и претходно. И ден денеска има Евреи во Иран.
Една дополнителна информација која дава на тежина... Од пепелот на Хазарското царство се воскреснале Селџуците, кои во најрано време биле претежно православни, не ретко служеле и во Византиска војска. Како пример Селџучкиот владетел Килиџ Арслан (најславниот владетел на Селџуците) бил тазе конвертиран во ислам. Неговите браќа и татко биле сеуште православни.
Дали и како постоел некаков автентичен Азерски јазик баш со такво име... Не верувам да постоел, тој бил дијалект од Персискиот јазик за дадената регија. Дали постоел претходно некаков специфичен етникум наречен азери пред Турците да дојдат, единствено можно е да постоеле ерменци и курди како засебен етникум, не и азери. Кои се Азерите и која е нивната генеза; они се потурци, резултат на повеќевековен данок во крв од локалното население, така да генетски се Персијци, културно-јазично се Турци.
Азерите се реликт останат од Хазарскиот Каганат, јазикот и културата тоа најдобро го потврдуваат.
Бајдвеј, да не ги замараме луѓето со споредна тема, иако и ова има врска со Иран. Здравје некогаш, пред некоја друга кооперација, ќе помуабетиме за ова!