Интуицијата од теолошки аспект

• Креатор на темата Креатор на темата shutrak
  • Време на започнување Време на започнување
... според мое мислење ,,интуиција е комбинација од зрелост, пракса, искуство и логичко резонирање, таа личност што ги има овие услови има способност и висок сенс за интуиција.
...деца не можат да имаат интуиција, ниту особи без животно искуство.

...сега тука се вметнува и дел како од теолошки аспект, па и тоа според мене е како тригер од нереалниот свет или од паралелниот свет, или со друго име Виша сила или Господ, како покренувач на интуицијата.
...тоа значи, да личноста која ги има сите претходно напишани услови за интуиција, едноставно не ја применува или се наоѓа во некој ментален дефокус, тогаш тригерот ја покренува интуицијата, дали како надприроден знак, природна појава, сон, дежаву ситуација или необјасливо реагирање спротивно од физички закони или рефлексно несвесно делување што се објаснува само со Виша сила или креаторот Бог.

Spored opshtata razbirlivost, intuicijata najchesto se gledа kako kombinacija od zrelost, praktika, iskustvo i logichko rezoniranje.
Chovek so ovie uslovi ima sposobnost za visoka intuicija, zatoа shto mozokot vekje mu ima izgradeno shemi, prepoznavanje i vnatreshno chitanje na situacii. Vo toj smisol, decata nemaat zhivotno iskustvo, pa od taa perspektiva intuicijata ne mozhe da im bide razviena vo istiot oblik kako kaj vozrasen chovek.

No, nekoi avtori i psiholoshki pristapi velat deka decata poseduvaat poinakov oblik na intuicija# _ ne izgradena od iskustvo, tuku od spontanost, emocionalna otvorenost i čist neiskriven impuls_#.
Decata nemaat slozheni mentalni filtri, pa ponekogash reagiraat _instinktivno tochno_, bez da objasnat zoshto. Toj oblik ne e „zrela intuicija“, tuku prirodna senzitivnost shto so vreme se gubi ili se transformira vo racionalno rezoniranje.

Od teoloshki aspekt intuicijata se dozhivuva i kako impuls od #_Višata sila_# , kako dopir od paralelen sloj na realnosta.
Toј sloј deluva kako tivok signal shto go budi chovekot bash togаsh koga umot mu e vo defokus.
Toј „trigger“ mozhe da bide son, déjà vu, neobјasniv impuls, fizička reakcija ili znak shto go vodi chovekot vo pravеc iako racionalno ne go razbira vo momentot.

Koga ovie dva sveta se prepletat _ iskustvo i bozhjiot impuls, razumot i tishinata _se sozdava situacija vo koja intuicijata funkcionira kako vnatреshno vodstvo. Kaj vozrasnite taa e izgradena i logichki poddrzhana, _a kaj decata nekoi avtori ja gledaat kako prirodna senzitivnost shto dopira do istata dimenzija, ama na ednostaven i nesvесen nachin.

Taka intuicijata stanuva most medju nauchenoto i daruvanoto, medju chovekovoto iskustvo i bozhjiot povik, medju racionalniot svet i toj tivok neobјasliv sloј shto se čustvuva, a ne sekogash se razbira.
Malku staviv akcent i na detskata intuicija , vo najkratki crti.

Парваа што се однаса до мене ти можеш да веруеш и у Ву Конга и да ги заокружиш божанства од исток..И не су узде него ОГЛАВ..

decata nemaat zhivotno iskustvo, pa od taa perspektiva intuicijata ne mozhe da im bide razviena vo istiot oblik kako kaj vozrasen chovek.
... интуиција кај децата ја нема, барем не она вистинската, а не дека не е развиена во ист облик како кај возрасен човек, децата сеуште не се' свесни уште ни што е добро или лошо како и последиците на некоја лоша постапка, а не пак да имаат интуиција да почувствуваат нешто однапред било тоа за добро или лошо, напротив децата најчесто погрешно реагираат затоа треба да се секогаш под надзор на возрасен!

Парваа што се однаса до мене ти можеш да веруеш и у Ву Конга и да ги заокружиш божанства од исток..И не су узде него ОГЛАВ..
Што е Ву Конга?
Аааааа оглаф се вика тој на коња на очи.
Прф пут слушам, фала на инфо.
(y)

Абе Лаик, не е битно у што веруемо ја и ти.
Кд никад нема да гу дознаемо истину, барем док смо живи.
Али ја за разлику од тебе, не сам потчинет на некога и не праву непотребни ритуали и адети. И не се плашу од никакаф божји суд.
Што не ме прави лош човек нели?
Ви у старт зазимате негативан стаф спрема атеисти или агностици.
Еј не веруе у бога, леј па он мора да е блудник, неморалан или слично.
Нели сте такфи, признајте.

У врску сс тему, кажа си га ја мислење.
Прво ви докажите дека тј ваш бог постои, па после бистрите политику дали интуиција е дар божји или природнаа стфар, тоест човечка доблест

... интуиција кај децата ја нема, барем не она вистинската, а не дека не е развиена во ист облик како кај возрасен човек, децата сеуште не се' свесни уште ни што е добро или лошо како и последиците на некоја лоша постапка, а не пак да имаат интуиција да почувствуваат нешто однапред било тоа за добро или лошо, напротив децата најчесто погрешно реагираат затоа треба да се секогаш под надзор на возрасен!
Da vidime prvo shto e intuicijata.
Intuicija _ intuition
vnatреshno chustvo ili neposredno prepoznavanje na neshto bez logichko obјasnuvanje_ „chuvstvo od vnatrе“_ shto te vodi kon tochen zakluchok bez dokazi.

Spored medicinskite i psihijatriski avtoriteti, intuicijata kaj decata se tolkuva malкu poinaku, otkolku kaj vozrasnite . Psihijatrijata objasnuva deka detskiot mozok se naоdja vo faza na intenziven razvoj, pa logichkite shemi, iskustvenata memorija i kognitivna filtracija ne se kompletno formirani.
Tokmu poradi toa, decata ne poseduvaat_ „zrela intuicija“_ vo smisla na precizno vnatreshno zakljuchuvanje.

No, struchnite avtoriteti chestо istaknuvaat deka decata imaат #_visoka senzitivnost i brz emocionalen radar_# .
Tie reagiraat na energija, izraz, ton, mikro_dvizhenja i emocionalna atmosfera mnogu pobrzo od vozrasnite.
Psihijatrite go narекuvaat toa _„afektivna intuicija“ _spontana i nefiltrirana sposobnost da se prochita emocija ili namera bez svеsno rezoniranje.
#_Toј fenomen ne e nadpriroden, tuku baziran na nezrel, ama otvoren nerven sistem koji registrira i najmali signali_#.

Vo praktichna psihijatrija se zabelezhuva deka decata chesto reagiraat instinktivno tochno vo situacii so rizik, prepoznavaјki
_opasnost,
_lagа,
_ili emocionalna nestabilnost kaj vozrasen.
#_Toa ne e rezultat na zhivotno iskustvo,___ tuku na chista neuro_emocionalna senzitivnost shto so vreme se filtrira i racionalizira___.

Zatoa medicinsko_psihijatrijsko gledano, decata ne poseduvaat intuicija vo vozrasen smisol, ama _imaат prirodna_, neiskrivena emocionalna senzitivnost shto ponekogash se dozhivuva kako intuitivno „pogodena“ reakcija.
Kaj vozrasnite intuicijata e izgradena_ kaj decata taa e nefiltrirana_.
I pokraj toa shto se chist list hartija na kojshto nema nishto napishano, sepak "znaat " spored zvukot na koracite koj doadja i spored toa da imaat takva senzacija na liceto i govorot na telo.

Што е Ву Конга?
Аааааа оглаф се вика тој на коња на очи.
Прф пут слушам, фала на инфо.
(y)

Абе Лаик, не е битно у што веруемо ја и ти.
Кд никад нема да гу дознаемо истину, барем док смо живи.
Али ја за разлику од тебе, не сам потчинет на некога и не праву непотребни ритуали и адети. И не се плашу од никакаф божји суд.
Што не ме прави лош човек нели?
Ви у старт зазимате негативан стаф спрема атеисти или агностици.
Еј не веруе у бога, леј па он мора да е блудник, неморалан или слично.
Нели сте такфи, признајте.

У врску сс тему, кажа си га ја мислење.
Прво ви докажите дека тј ваш бог постои, па после бистрите политику дали интуиција е дар божји или природнаа стфар, тоест човечка доблест
Сга чичо ќе ти објасни..да видимо што вика вештачка..

Како крал на мајмуните , негова должност е да ги следи и заштитува сите мајмуни. Сун Вуконг ги стекнува 72-те Земјини Трансформации, кои му овозможуваат пристап до 72 уникатни моќи, вклучувајќи ја и способноста да се трансформира во животни и предмети.

Па имаш у ислам 72 девице..некако много куинциденцие што викаш..

Чак 72 девици!????....:eek:

ОтидеФ да гу мењам веру, чим су девице толко ного на број!...

Како крал на мајмуните , негова должност е да ги следи и заштитува сите мајмуни. Сун Вуконг ги стекнува 72-те Земјини Трансформации, кои му овозможуваат пристап до 72 уникатни моќи, вклучувајќи ја и способноста да се трансформира во животни и предмети.

Е ск чичо ли ми објасни или чатџибити?
Ја као што знам Хануман е хинду бог, аватар на мајмуни, али небитно.

И што ти е поента на овој реплицирање?
Искажи се.
Увек си како на две столчиња, устфари не си сигуран, ке паднеш.
Ти што викаш, интуиција е дар божји или?
Ако е, објасни на кој начин ги бира кои људи ке имаф а кои не?
Или како и увек ке вртите дипломатски и ништо конкретно нема да кажете.

...тоа што е необјасниво како по правило оди во рубрика божествено или виша сила
...човечкиот интелект е сеуште енигма затоа и остава простор за претпоставки. Примаме сигнали што не знаеме да ги дешифрираме, но не значи дека нема да научиме :)

Koga sme vekje kaj Sun Vukong da ja pogledneme negovata intuicija od teoloshki aspekt.

Sun Vukong ima posebna forma na intuicija _ ne како obichno pretchuvstvo, tuku instinkt kao zhivotinska mokj spoena so nadprirodno razbiraње..
Koga vo mitot je se kazhe deka e rodен od _„kamenot oploden od neboto i zemjata“_, toa sugerira deka vо nego ima_ primarna kosmichka svest_. Tokmu toa mu dava neколku unikаtni sloevi na intuicija

Prvo _ instinktivna borbena intuicija. Vukong sekogash osekja koj neprijatel e lazhen, koj demon se pretvara, ili kadе mu е slaba tochka. #_Ne e logika, tuku vnatreshen impuls kako da e povrzan со energetskoto pole na protivnikot_#.

Vtoro _#__ duhovna intuicija__# od negovoto uchenje kaj Patriјarhot/ kako stareshina/ Subhodi. Koga gi savladаl praktikite na dolgi meditacii, levitacija i promena na forma, vo nego se budи _„tretoto oko“ _ sposobnosta da osekja iluzii, zamki i skrien motiv. Toa ne e proroshtvo, tuku_ razcvet na vnatreshna proniclivost_.

Treto _haotichna intuicija. Sun Vukong ne e smiren monah. Negovata intuicija e divokost shto reagira brzo, eksplozivno. Koga nastanuva opasnost, toj znae da reagira prekuchudo brzo _ kako da svesta mu skoka pred situacijata i pravi pravilen chekor instinktivno.

I cetvrto _ moralna intuicija. Iako buntovnik, Vukong gotovo sekogash osejja koga nekoj e nepraveden, zloben ili lazhen. Toј tip na vnatreshnо osekjanje go vodi kon zashtita na slabite, iako vo drugi momenti znae da bide razigran i tvrdoglav.
Автоматски споено мислење:

...тоа што е необјасниво како по правило оди во рубрика божествено или виша сила
...човечкиот интелект е сеуште енигма затоа и остава простор за претпоставки. Примаме сигнали што не знаеме да ги дешифрираме, но не значи дека нема да научиме :)
,,,JT,,, pa kade si ti druzhe,,,sto godini ne sme se sretnale,,, pozdrav druzhe,,,:pijani:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom