Интернет на 2 компјутери, без рутер. Како?

• Креатор на темата Креатор на темата lmx
  • Време на започнување Време на започнување
Ох леле !!!

Значи вифи бридџе моде е нешто тотално различно од бриџ моде на модемот ...
Сега ... уклучваш модемот да се конектира ... На рутерот му задаваш следни параметри
Ип адреса треба да е во ист рејнџ како модемот - Ако модемот е 192.168.0.1 тогаш и рутерот треба да има адреса во рејнџ 192.168.0.ххх , притоа да не се двата со иста ( проблемот можи да ти бил ради ова , пошто обично се подесени дефолтно да се на 192.168.0.1 или 192.168.1.1 и рутерите и модемите ) За да се гледат еден со друг мора да се во ист рејнџ !!!
Нет Маска ти е стандардизирана 255.255.255.0
Gateway ти е адресата на модемот
Днс сервери ке си провериш на сајтот на провајдерот , макар да 62.162.32.5 и 6 работата на сите провајдери дури и на неотел .
Во вифи сетинзите на рутерот не гибаш ништо го оставаш да е инфраструктур мод ...
А да и го исклучваш DHCP серверот на рутерот да е disable .

На Вифито му местиш Ип адреса да е различна од модемот и рутерот , нетмаск е ист како на рутерот и модемот , и Днс сервери ти се исти како на роутерот .

Ова горе упатството би требало да ти го реши проблемот во 90 % од случаите .
Пробај вака па пиши шо напраи !

До сега од модемот се конектирав рачно т.е. секогаш правев connect пред да се поврзам на интернет, модемот си беше на BRIDGE зашто на PPPoE имам приметено дека самиот се враќа на BRIDGE :tapp:

Значи треба да наместам модемот да е на BRIDGE и уствари рутерот да се конектира сам преку јузер и пас така?

И уште еден проблем: Од пред некое време не можам да се конектирам ни најнормално од РС, значи кабел директ од модем у РС, правам конекција, и не се конектира глупиот. А одам во cmd / ipconfig и ми вади 72 конекции!? некои си Tunnel. Читав нешто биле од IPv6 па правев нешто Disable/Uninstall... ама пак исто.

Користам Windows 7.

Значи треба да наместам модемот да е на BRIDGE и уствари рутерот да се конектира сам преку јузер и пас така?

Ај вака.
Прво на комјутерот намести си ИП 192.168.1.5
Врзи го модемот на комјутер. Намести го на Bridge и IP да ти биде 192.168.1.1 (оваа е фабричка мислам)
VPI/VCI = 1/32
И во модемов ако има DHCP исклучи го секако.

Извади го модемот и намести го рутерот. IP нека биде 192.168.1.2, за тип на конекција избери PPPoE и пиши корисник (xyz@t-home.mk, не го заборавај тоа @t-home.mk) и лозинка.
DHCP на рутерот нека си остани вклучено.
Поврзи го модемот на рутер, рутерот на ПЦ, на ПЦ Gateway намести 192.168.1.2
Треба да добијаш интернет. Ако не влези на рутер и притисни connect негде во менијата.

Се пробав, никако не можам да направам РУТЕРОТ да се конектира на МОДЕМОТ. А модемот без проблем си се конектира на РС.

Модемот е 192.168.1.1, рутерот е 192.168.1.2

Модемот е на BRIDGE, кај рутерот е PPPoE со точен јузер и пас, НИКАКО Не се конектира. :tapp:

Значи НИКАКО не можам да направам РУТЕРОТ (KONIG Wireless Router 150 Mbps) да се конектира со модемот (D-Link 360t).

Што и да направам, рутерот не добива IP адреси од модемот. Според мене СЕ Е ПОДЕСЕНО како што треба.

Единствено нешто ми останува: Да не е сјебан нешто модемот? Или таа серија? Или фабричка мана или што го знам....?

Еднаш (уште немав рутер) го наместив модемот да не е BRIDGE за да не си правам цело време конекција, па конект па срања, го наместив да е PPPoE, му пишав јузер и пас, и за чудо, работеше цел ден.

Идниот ден, курац. нема интернет, нема ништо, кога глеам, си се вратило на BRIDGE, ц ц ц.....

Некое решение, некако?

ај да прашам нешто и јас (да не отворам нова тема)

сакам да земам од комшијата нет и да го делиме ама тој е од друга КТВ и шо ми треба за да поминам поевтино (ваков Свич дали ке можи и нормално кабли да земам) или треба уште нешто

а јас дома имам 2 ПС (десктоп и лаптоп)
:salut:

Се пробав, никако не можам да направам РУТЕРОТ да се конектира на МОДЕМОТ. А модемот без проблем си се конектира на РС.

Модемот е 192.168.1.1, рутерот е 192.168.1.2

Модемот е на BRIDGE, кај рутерот е PPPoE со точен јузер и пас, НИКАКО Не се конектира. :tapp:

Значи НИКАКО не можам да направам РУТЕРОТ (KONIG Wireless Router 150 Mbps) да се конектира со модемот (D-Link 360t).

Што и да направам, рутерот не добива IP адреси од модемот. Според мене СЕ Е ПОДЕСЕНО како што треба.

Единствено нешто ми останува: Да не е сјебан нешто модемот? Или таа серија? Или фабричка мана или што го знам....?

Еднаш (уште немав рутер) го наместив модемот да не е BRIDGE за да не си правам цело време конекција, па конект па срања, го наместив да е PPPoE, му пишав јузер и пас, и за чудо, работеше цел ден.

Идниот ден, курац. нема интернет, нема ништо, кога глеам, си се вратило на BRIDGE, ц ц ц.....

Некое решение, некако?

Идеата ми беше да дозволиш модемот да се конектира ... , Значи имаш конекциа и дхцп на модемот а рутерот го користиш како АП за вифито ...

А за проблемот со враќанјето на бриџ .. па гледај ...знам дека го имаше тој проблем со д - линкот , ама како точно се решаваше ... да ме убиеш нема да се сетам ... знам дека имаше некаде сетинг за да ги прифакја промените одма кога ги направиш ... и само го рестартира фирмверот кога ке стиснеш аплај и ги прифакја ... ама ти викам да ме убиеш нема да се сетам сега каде беше точно сетингот

ај да прашам нешто и јас (да не отворам нова тема)

сакам да земам од комшијата нет и да го делиме ама тој е од друга КТВ и шо ми треба за да поминам поевтино (ваков Свич дали ке можи и нормално кабли да земам) или треба уште нешто

а јас дома имам 2 ПС (десктоп и лаптоп)
:salut:

ПА гледај ... освен свичот и каблите нема да ти треба ништо ако комшијата твој има рутер . Или пак две мрежни кај комшијата и тој да ти е сервер ...
Значи само со свич можда ке можи али нема да се гледате во мрежа со комшијата , а пак и многу лесно ке ве фатат од кабелската дека сте поврзани повеке луге .
Само со свич целата работа се прави вака ...
Мрежниот кабел од кабелскиот модем се врзува во свичот , и од свичот се делат кабли до другите компјутери ...
Секој комп зема ДХЦП адреси дирекно од кабелскиот оператор бидејки таму најчесто проверват само мак адреса на модемот ...
ама како што реков .. пошто дхцп се зема дирекно од провајдер лесно е да ве фатат дека сте приклучени поке луге , а пак и се губи локалната мрежа

Со рутер , или со сервер ( еден комп што ке прави шерната конекциа ) имаш ем локална мрежа ем само една мрежна зема ип од провајдерот .

Е сега тоа што сте на различно кабелски со комшијата нема никаква врска со како ке го делите неговиот нет

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom