Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
репитер??? Појасни ми малце што е тоа..

Абе тоа ти е едно мало уредче и не многу скапо, сто се става на секои 100 метри кабел и го појачува сигналот, така да можеш да продолжиш даље со тегнење кабел.

А нели ти е попаметно на тие два далечни да им уштекаш wi-fi карти а на другиоф крај да си земеш еден Wi-fi ДСЛ рутер na primer Linksys WRT54GL (имаат и вграден свич) на пример Линксис и се ке решиш со еден потег. пробано изведено работи супер.

zdr

имам гооолем проблем, иам еден слаб и еден јак копмјутер и у мрежа ми се, но пред некое време престана да ми функционира мрежата(не го глеам другиот копм, а ни он мене).А со интернетот неам проблеми.

Исто така на моменти ми се дисконектира интернетот и одма после си се закачувам без проблем.

Сменив 2 антивируса али ниеден не ми најде никаков проблем.(AVG i Symantec AV)

Формат праев пред 2 месеци.(значи тазе)

АДСЛ иам

Кажете ми што би можело да биде

но пред некое време престана да ми функционира мрежата(не го глеам другиот копм, а ни он мене)

Доколку ти е ставено автоматски да ти наоѓа ИП тогаш пробај мануелно да ги внесеш ИП адресите

Провери дали компјутерите се во иста WORKGROUP-a, и да не имаш инсталирано некој firewall заебан.

НА мојов комп. ми го дава само мојот, а на другиот не познава ништо коа ке стиснеш 'view workgroup computers'.

Мислам дека морам да иам променлива IP !!!

Мислиш дека МОРАШ да имаш променлива IP адреса дека со интернет пакетот оди таква? Друже, ние ти збориме за фиксна IP адреса во локална мрежа.
И провери Workgroup како што ти посоветуваа пред малку. Ако веќе бараш помош, научи се да следиш упатства и совети. Или ич не барај па пишувај по 3 извичници во твојата глава.

Прашање со лесен одговор :))

Со мр.викет се кладевме нешто... Прашањето е: "Ако имаш конекција 2048 Kbps... во идеални услови, колку би требало да ти биде download-от изразено во KB/Sec?".

Се кладевме на пица. Ако победам јас ќе ја дадам пицата на првите четворица што ќе го дадат точниот одговор (по едно парче за сите :) )

На хартија 256KBps а реално околу ~244

Двајцата над мене го имаат точниот одговор.. 2048 килобита делено на 8 битови во бајт = 256 килобајти во секунда.. чувајте си ги пиците, се прејадов :)

256 по просто амин...8kb=1KB:)
парче пица, само кажи дека јадеш капричиоза:):):)

Со мр.викет се кладевме нешто... Прашањето е: "Ако имаш конекција 2048 Kbps... во идеални услови, колку би требало да ти биде download-от изразено во KB/Sec?".

Се кладевме на пица. Ако победам јас ќе ја дадам пицата на првите четворица што ќе го дадат точниот одговор (по едно парче за сите :) )
Абе вака. И јас доста се замарав со ова зашто мислев не ми чини интернетот али вака било. Имаше еден термин незнам како беше точно али со over**** така почнуваше и тоа значи дека додека тоа што го симињам стигне до мене имало губење на податоците.... нешто во тој стил. Затоа од теоретски 256КБпс добивам некои 220-225 преку сила.

едит: не само кај мене него сите имаат толкава брзина. иначе сите знаеме да поделиме со 8:)

Затоа од теоретски 256КБпс добивам некои 220-225 преку сила.
затоа Принц кажа

во идеални услови
значи брзината што ти ја дава провајдерот на тебе т.е. Од мене до тебе 256KB/s а од тебе у свет не е важно:)

малце офтопик
Ова е по се изгледа за интернетот на мт.нет од 2048kbps кои што го дрват претерано многу а уствари не ти иде баш толку нели? Ако не е така мал прст од десна рака стаам на трупче и шкљоц:pos:

Дечки, кур ме боли мене кој на кој провајдер е и кој со колку симнува. Знаев дека ќе почнете да го тупите со "јас волку-чичко ми толку". Прашањето беше и сеуште е ептен едноставно. ВО ИДЕАЛНИ УСЛОВИ, АКО ИМАШ КОНЕКЦИЈА СО DOWNLOAD ОД 2048 Kbps, СО КОЛКУ KB/Sec ТЕОРЕТСКИ (НА ХАРТИЈА, МАТЕМАТИЧКИ...) ТРЕБА ДА СИМНУВАШ?

Крај на муабетот и темата. Првите четворица што одговорија со 256 KB/Sec нека ми пишат приватна порака за да договорам средба со mr.wicket на која ќе се јаде пица :))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom