Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Сеедно. Од било каде да земаш интернет, со самото отворање на некоја страна почнува трошењето на (кило/мега/гига)бајти. Се смета се` тоа што ти го наброја, плус уште милион други работи.

Сеедно. Од било каде да земаш интернет, со самото отворање на некоја страна почнува трошењето на (кило/мега/гига)бајти. Се смета се` тоа што ти го наброја, плус уште милион други работи.

Точно. Затоа Тоше не дозволувај да те лажат со такви финтици. Еднинствено нешто што може да е покарактеристично да не се наплаќа (не баш) или да се неплаќа со додатни 350ДЕН или сл е flatrate интранет сообраќајот. (карактеристично за поранешен Кадис CableFox и тн.)
Значи сообраќај помеѓу тебе и другите корисници на мрежата на тој ISP. Во Македонија вакво нешто е сепак реткост да се случи.

PoMos PoMos Pomagajte!!!!

Abe narode internetot so denovi mi e za nikade imam kabelski ama mnogu e spor vo posledno vreme download na ovie testeri pokazue 33kbps a ustvari mi spusta so 4mbps daj kazete kako da go resam problemot.Imam drugari na istiot provajder a kaj niv e se ok...:nesum:

А да се јавиш кај провајдерот, како би било?

Abe narode internetot so denovi mi e za nikade imam kabelski ama mnogu e spor vo posledno vreme download na ovie testeri pokazue 33kbps a ustvari mi spusta so 4mbps daj kazete kako da go resam problemot.Imam drugari na istiot provajder a kaj niv e se ok...:nesum:

Како 4Mb/s? ај изјасни се малку појасно.

Pomos, STRY4NA POMOS!!! za mrezi

Mi treba softver za rytiranje, zna4i softverski router.
Baram softver za Windows i Linux (bilo sto ke zavrsi rabota a za dvata ke bidi syper).
Po4nav da PROBYVAM da go setiram Kerio WinRoute Firewall no nikako ne mozam da dobijam internet na ostanatite kompjyteri.
Mi spomnaa deka so FreeBSD nesto ke mozam da napravam ali ne mozam da najdam nisto od toa sto mi treba.
Celta mi e, da mozam edna internet konekcija da ja delam na povekje kompjyteri (bykvalno router) ali so specijalni moznosti sto poevtinite router-i gi nemaat, kako ograni4yvanje na brzina, zabraneti stranici, porti itn itn.

Nekoj ako mozi BAREM da me ypati mnogy ke sym blagodaren.

Baram softver za Windows i Linux (bilo sto ke zavrsi rabota a za dvata ke bidi syper).
Po4nav da PROBYVAM da go setiram Kerio WinRoute Firewall no nikako ne mozam da dobijam internet na ostanatite kompjyteri.
Mi spomnaa deka so FreeBSD nesto ke mozam da napravam ali ne mozam da najdam nisto od toa sto mi treba.
Celta mi e, da mozam edna internet konekcija da ja delam na povekje kompjyteri (bykvalno router) ali so specijalni moznosti sto poevtinite router-i gi nemaat, kako ograni4yvanje na brzina, zabraneti stranici, porti itn itn.

Софтвер за рутирање хехе,
Windows Server 2003, имаш се и свашта (DHCP, Active Directory, комплетна адмнистрација на мрежа, подесување да ти работи како веб сервер, фтп, маил клиент...).

Decko Ke si zemes edno masince ce si stais win 2000 server dve mrezni i ete ti softverski ruter inace mislam deka niso nema da naprais!!!
Kerio win route e Corporate Firewall nema veze on so rutiranje.

Значи вака, имам дома 2 компјутери и сакам да ги поврзам на тој начин што и двата ќе имаат интернет. Знам дека можам со Crossover кабел да ги поврзам или пак со switch, но колку што знам на тој начин двата компјутери вкупно ќе имаат 64кбпс. Прашањето ми е, дали има некој начин 2та компјутера да добиваат по 64кбпс? Дали можеби ќе помогне ако ги конектирам на 2 различни акаунти?
Questions...questions, ако може некој да ми помогне, фала :)

Ако се на ист модем нема шанси да добиеш на двата по 64 кбпс ...
Значи, ако толку ти дошло да имаш на двата по 64 кбпс, ќе си ги приклучш секој од нив на посебен модем, али то не ти се исплаќа...

Не сум сигурен дали овоа прашање некој го има поставено оти немам разгледувано наназад, вака имаме 4 комјутери, 1 PC и 3 лап топи сакаме сите тие ком. да се поврзат мрежно но бежично, знам дека може со кабел, ќе се купи switch за 4 ком. тие ќе се врзат во LAN, еден ќе биде сервер, а на серверот сакаме да ставиме и интернет на он нет за да може сите 4 ком да имаат интернет, но тоа што сакаме да го правиме е комјутерите да не се поврзат жичено туку бежично. Сакам да прашам дали е можно овоа се надевам дека е можно и како да се направи тоа.
И уште нешто :) дале е можно да се поврзе сето ова ако серверот има кабелски интернет.

Не сум сигурен дали овоа прашање некој го има поставено оти немам разгледувано наназад, вака имаме 4 комјутери, 1 PC и 3 лап топи сакаме сите тие ком. да се поврзат мрежно но бежично, знам дека може со кабел, ќе се купи switch за 4 ком. тие ќе се врзат во LAN, еден ќе биде сервер, а на серверот сакаме да ставиме и интернет на он нет за да може сите 4 ком да имаат интернет, но тоа што сакаме да го правиме е комјутерите да не се поврзат жичено туку бежично. Сакам да прашам дали е можно овоа се надевам дека е можно и како да се направи тоа.
И уште нешто :) дале е можно да се поврзе сето ова ако серверот има кабелски интернет.

Може со безжичен рутер.

Да, може со безжичен рутер, најпрактична варијанта ќе земеш некој на Linksys, тие се најквалитетни + тоа ќе ти работат и со кабелски интернет и ќе земеш безжични картици за сите комп.

Може и друго решение при што место рутер ставаш еден од компјутерите, само што ти треба повеќе време + нерви, а и тој компјутер ќе мора да го оставиш само како рутер да работи, за друго паралелно не ќе можеш да го користиш (најчесто е така).

Linksys се едни од најквалитетните на пазарот + тоа Open Source им е фирмверот, надежен добро познат и квалитетен бренд, според мене.

Имам две прашања во врска со Лан.
1. Што е разликата помеѓу UTP, FTP и SFTP кабел?
2. Брзината на ЛАН е 10/100 мбпс (иако има сега 1 Гбпс) .Сакам да прашам што значи "10" а што значи "100" од таа брзина што е "10/100"

Имам две прашања во врска со Лан.
1. Што е разликата помеѓу UTP, FTP и SFTP кабел?
2. Брзината на ЛАН е 10/100 мбпс (иако има сега 1 Гбпс) .Сакам да прашам што значи "10" а што значи "100" од таа брзина што е "10/100"
UTP - Unshielded Twisted Pair (Неоклопена плетена парица)
FTP - Fully shielded Twisted Pair (Оклопена плетена парица)
SFTP (не е кабел :)) - SSH (Secure Shell) File Transfer Protocol (мрежен протокол кој овозможува доврлив трансвер на фајлови)

А Lan 10/100 ти е уствари еден тип на Ethernet IEEE 802.3 10/100 (најверојатно се мисли на 100baseT или Fast Ethernet). Не сум најсигурен но мислам значи дека може да комуницира и со постари Ethernet мрежни карти (10base5 Thick Ethernet или 10base2, преку коаксијален кабел) кои подржуваат до 10mbps пренос (тогаш иде и таа на 10) и со тие што комуницираат на 100mbps (поновите).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom