Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Еве да кажеме дека си ја знам IP адресата. А како може да дознаам на кој порт сум?

Петар-МКД напиша:
Еве да кажеме дека си ја знам IP адресата. А како може да дознаам на кој порт сум?
Што збориш бе друже? :-)
Одреден протокол си користи одреден порт... Например, сега додека ја пишуваше репликата прелистувачот користи порт 80, кога си на IRC - IRC клиентот користи некој порт од 6000 до 7000... :wink:

Што те интересира подетално, објасни те молам.

Acid напиша:
Што збориш бе друже? :-)
Одреден протокол си користи одреден порт... Например, сега додека ја пишуваше репликата прелистувачот користи порт 80, кога си на IRC - IRC клиентот користи некој порт од 6000 до 7000... :wink:

Што те интересира подетално, објасни те молам.

Епааа, сакам да влезам директно во еден компјутер на којшто ставив Sub7 и да го контролирам од кај мене дома. IP адресата ја знам, само незнам на кој порт треба да се конектирам до компјутерот.

Петар-МКД напиша:
Епааа, сакам да влезам директно во еден компјутер на којшто ставив Sub7 и да го контролирам од кај мене дома. IP адресата ја знам, само незнам на кој порт треба да се конектирам до компјутерот.

Ако си доволно "паметен" да си играш со Sub7, тогаш можеш и сам да го дознаеш портот.. ако не, не чачкај кај што немаш работа! :wink:

За каков "free talk" си заинтересиран биди малку попрецизен ако можеш за и ние попрецизно да ти одговориме...:icon_lol:

spasevski напиша:
sakam da simnam nesto za free talk preku net ?

kaj da najdam fala

Zavisi za sto ti treba, nejasno e dali e za PC2PC ili za PC2Phone?
Ako e za komunikacija kompjuter so kompjuter najdobro simni si Skype, iako i bilo koj messinger ke ti zavrsi rabota (Yahoo messenger, Icq,....).
A ako ti e za da zvonis na telefonski broj od tvoeto PC togas ke ti treba nesto drugo....samo tesko deka ke najdes Free Calls (osven za Amerika ili Canada) za drugite zemji obicno se plakja.
Probaj tuka http://www.pc2phones.com/ da najdes za koja drzava ti treba ili Googlaj malce so "PC2Phone".

Skype е екстра... многу убаво се слуша.... google/talk не го имам пробано.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom