Интернационални кујни [Грчка кујна]

• Креатор на темата Креатор на темата CafeDelMar
  • Време на започнување Време на започнување
торта гастрономика (ореви, горгонзола и маскарпоне)

300 гр горгонзола
300 + 100 грама маскарпоне
30 половинки ореви и нешто искршени кои ќе се смешаат натре во тортата

се прави на слоеви, еден слој горгонзола, еден маскарпоне еден ореви....не е тешко и е бомба!!!!
516.jpg torta-noci.jpg

може само името да ви го пишам со слика? ме мрзи рецепти да куцам, да ги преведувам :P :P :P

Тирамису

desert-tiramisu.jpg

Состојки:
400 грама сирење маскарпоне
едно пакетче пишкоти
4 јајца
100 грама шеќер во прав
250 милилитри кафе еспресо
2 лажици коњак, амарето или рум
2 лажици какао

Изматете ги жолчките од јајцата со шеќерот и во нив додадете го маскарпонето и измешајте ја смесата.

Во друг сад матете ги белките, додека не се направат како пена. Потоа додајте ги во смесата со маскарпоне. Во еспресото додајте го румот. Во таа течност натопете ги пишкотите, една по една. Во тава наредете еден ред пишкоти. Врз нив ставете од смесата со маскарпоне. Потоа повторно наредете пишкоти, па пак од смесата. По желба можете да наредите уште еден ред пишкоти, но задолжително најгорниот слој треба да биде од смесата. Одгоре прекријте го овој сладок десерт со какао во прав.

Ставете го во фрижидер. Најдобро е да стои во фрижидер еден ден пред консумирање.

Колку само ми се допадна рецептов и не е некое тешко за готвење и не се потребни многу состојки. Веројатно ќе ја терам мајка ми да го праи ова у скоро време, јас не сум за у кујна дефинитивно после тоа што еднаш пудингот го напраив воден ко супа.

Кај една моја пријателка која живее во Италија и која одамна не доаѓа во Скопје, своевремено сум јадел салата, која содржеше диња ( покрај патлиџани, магдонос и други зачини ). Дали сте сретнале таков рецепт?

Кај една моја пријателка која живее во Италија и која одамна не доаѓа во Скопје, своевремено сум јадел салата, која содржеше диња ( покрај патлиџани, магдонос и други зачини ). Дали сте сретнале таков рецепт?

200 грама домати ( малечки cherry )
1 лажичка шеќер
1/2 лажичка сол
1 лажичка балсамико оцет
1 лажичка маслиново масло или неколку сецкани маслинки
Магдонос и босилок
Едно поголемо резне диња

Доматите се сецкаат на пола или четвртинки, се става шеќерот, солта и балсамикото и се остава еден саат да се маринираат повремено мешајќи ги за да примат поубаво.
Се префрлаат во тањир иим се додаваат останатите состојки, салатата е готова. :)

И оваа рецепта е исто така од интернет. :X3:

Печени мини капрезе пици

off.net.mk-15654.jpg

Состојки
  • 2 готови теста за пица
  • 2 домати
  • моцарела сирење
  • марула
  • босилек
  • сол и бибер
  • маслиново масло

Подготовка
Загрејте ја плотната на скарата, премачкана со малку маслиново масло.
Исечете ги доматите на кругови и зачинете ги со маслиново масло, сол и бибер.
Оставете го тестото за пица малку да се одмрзне и исечете го на помали парчиња.
Намачкајте го тестото со маслиново масло и ставете го на скарата.
Печете го околу 5 минути од една страна, додека да добие златно-жолта боја. Потоа превртете го од другата страна и наредете врз секое парче тесто по едно парче домат, па парче моцарела сирење.
Печете ги пиците уште 5 минути, додека да се растопи сирењето, па додадете ја сецканата марула, зачинете со босилек.

Па не мора и кругчиња да бидат, на крај краева. А состојките може да варираат. :D Затоа што и на самата слика не се баш по тој редослед, па може да се експериментира. :D Најверојатно најдолу има доматно пире или нешто друго. Ќе пробам некој ден. :icon_mrgr:

Нема шанси да биде толку популарна како италијанската кујна. Него, сакам да пробам француско сирење, знам дека французите имаат 365 различни видови на сирење.

Разгледувајќи, и ова ми изгледа вкусно.

Француски кроасани

500 гр брашно тип 400
15 гр свеж квасец
70 гр шеќер
15 гр сол
300 мл млеко
250-300 гр путер
1 јајце

1. Сите состојки освен путерот и јајцето се мешаат и се замесува тесто кое се остава убаво да нарасне.
2.Путерот прво добро се лади (10-15 минути во ладилник), а потоа се става помеѓу две поголеми парчиња проѕирна фолија и се расукува со сукало додека не се добие плочка.
3.Стасаното тесто се расукува во лента со висина колку што е висината на плочката путер, а со трипати поголема ширина.
4.Плочката путер се става во средината на лентата од тесто, потоа се преклопува со тесто прво од едната страна, а потоа и од другата. Ќе се добие плочка од тесто колку што беше плочката од путер (путерот е во средина, како сендвич). Потоа оваа плочка се расукува до дебелина од околу 5 мм, се дипли (како со путерот на три, и уште еднаш на три), и се остава во фрижидер да се олади околу 30-40 минути.
5.Тестото се вади, се расукува повторно и се дипли на два пати како во претходниот чекор. Потоа се враќа во фрижидер и се остава уште 30-40 мин. Оваа постапка треба се повтори уште еднаш, а подобро уште два пати, и на крај се остава тестото да преноќи во фрижидер.
6.Следниот ден, тестото се дели на два дела, од секој дел се расукува лента која се сече на триаголници, и од секој триаголник се витка кифличка (кроасан).
7.Кроасаните се редат во плех на хартија за печење и се оставаат да постојат барем 30 минути. Пред да се стават во рерна се премачкуваат со изматено јајце помешано со малку вода.
8.Се печат во загреана рерна на 190 степени, околу 15 минути.

Kroasan.jpg

Рецептава е од МиГусто. Па може да се испробаат за Божиќ. :noze:

Француска пита

500гр. лиснато тесто (едно пакување)
750гр. мелено месо
1 кромид
1 компир
2 чешлиња лук
сол
бибер
половина лажичка цимет
1 јајце

Загрејте ја рерната на 220 степени.
Компирот сварете го и грубо испасирајте го.
Во едно средно големо тавче за пржење ставете ги кромидот, лукот, месото, сосем малку масло, па пржете на средно силен оган мешајќи повремено. Додајте ги сите зачини и измешајте. Додајте сосем малку вода, намалете ја температурата, покријте и оставете да се динста додека не се зготви месото и не испари скоро цела течност, околу половина час. Тргнете на страна, додајте го компирот, дотерајте го вкусот и оставете да подолади.
Расучете го лиснатото тесто, исечете круг за 5 - 7 цм поголем од обемот на тавата во која ќе печите. Ставете го тестото во тавата. Разматете го јајцето, премачкајте ја површината на тестото. Така ќе спречите соковите од филот да го натопат тестото. Набоцкајте го тестото, истурете го филот над него, а краевите превиткајте ги преку месото, делумно да биде покриено. Од остатоците тесто исечете украси и наредете ги врз месото. Целата површина на питата, тестото и видливото месо премачкајте ги со јајце.
Печете 30 - 40 мин. додека не добие убава златна боја.

1.jpg

French Onion Soup
Ја има и на Википедија
http://en.wikipedia.org/wiki/French_onion_soup
Јас за овој рецепт дознав од Кајгана, но во моментов не можам да најдам од кого - но ќе се потрудам
Еве еден рецепт
http://www.coolinarika.com/recept/french-onion-soup-francuska-supa-sa-crnim-lukom/
Пронајдов од каде ми е рецептот за оваа супа
Рецептот ми е од @Medea и може да го погледате како пост 77 на оваа страница
http://forum.kajgana.com/threads/Супа.34808/page-6
Инаку јас ја првам малку изменето. Наместо во рерна, кашкавалот го топам во микробранова

Неколку врсти на француска салата. :D

Прва врста. :D
  • 5 компири
  • 3 моркови
  • 280 гр. грашок
  • 7 јајца
  • краставици
  • мајонез
francuska.jpg

Втора врста. :D
  • 5-6 шери домати
  • 3 моркови
  • 3-4 кисели краставички
  • 1 голема лажица сок од лимон
  • 2-3 лажици мајонез
  • 1 лажица сенф
image_2_6633.jpg

Трета врста. :D
  • 300 гр. варен ориз
  • 200 гр. шунка
  • 150 гр. маринирани печурки
  • кисела павлака
  • 200 гр. мајонез
  • лажица сецкан магдонос (или морков)
salata-650x325.jpg
Четврта врста. :D
  • 450 гр. замрзната мешавина зеленчук
  • 50 гр. кисели краставички
  • 90 гр. мајонез
  • 1 лажичка сенф
francuska-salata-e8d2843c9a7db3a571732745591596d1_view_l.jpg

Moja vrsta francuska salata:
1 sveza krastavica
50 grama shunka ilI pileski gradi
100 grama sirenje
drobeni orevi
sol
pavlaka
1 supena lazica majonez
magdanos za dekoracija

p.s krastavicata iseckajtea, posolete ja I ostavete 1 saat da se cedi pokriena so folija.

Bon appetite![DOUBLEPOST=1420907463][/DOUBLEPOST]Isto strashno dobar recept
Duck l'orange

Sega na tel sum nemozam da ja pisam receptata, pokasno, mnogu vkusno ama I dosta pazenje treba zatoa sto patkata ako ne e zgotvena ubavo dzabe sve ostalo :)

Последно уредено:
ме интересира, а француската салата се вика француска и во франција? постои? :P[DOUBLEPOST=1420917103][/DOUBLEPOST]Tarte Tatin, супер десерт

Загрејте ја рерната на 200 ° C исечи ги јаболката на 6 парчиња

Teсто: Измешајте брашно, сол и шеќер. Додадете го путерот исецкан на парчиња и мешајте ја смесата додека не стане компактна. Откако ќе ги измешате убаво ставете го во фрижидер.Извадете го по мин саат време и посипете со брашно, размесете го уште еднаш убаво тестото и ставете го врз него тафчето во кое што ќе го печете, наопачки. превртете го тестото со тафчето и назад во фрижидер уште саат време.
51a797c8fb04d6646f000d96._w.540_s.fit_.jpg 51a797cbfb04d664e5000e44._w.540_s.fit_.jpg

Подгответе карамел: Во тенџере, се топи шеќер со вода и се готви на тивок оган додека не поцрвене. Додади го путерот во парчиња и мешај.Прелиј го карамелот во тавче за торта. Нареди ги јаболката во карамелот и готви додека да се карамелизираат, да поцрвенат. 20 минути.
Отстрани го садот од рерна и ставете го тестото врз јаболка виткајќи ги рабовите Избоцкајте го тестото и печете 20 минути.
Оставете го да отстои 5 минути надвор од рерната, потоа сервирајте на чинија. Се служи топла или ладна, со сладолед
52556a86dbfa3f0d25000cb2._w.540_h.540_s.fit_.jpg 52556a88dbfa3f0d72000cd4._w.540_h.540_s.fit_.jpg 52556a85dbfa3f0dc9000c7c._w.540_h.675_s.fit_.jpg

други се и creme brulee, разни рецепти со патки, полжави, триста видови на лебови и кашкавали...ммммммм!!!!

гарант каша попара ми е рецептава ама не знам да ја напишам, знам да ја направам.[DOUBLEPOST=1420917316][/DOUBLEPOST]и киш!!! 800px-Quiche.jpg

Последно уредено:
Boeuf Bourguignon

Состојки:

2 чешњиња лук
100 грама сланина на ситни коцки сецкана
2 чаши квалитетно суво црвено вино
400 грама говедски бут
2 средно големи главици кромид
2 средно големи моркови
100 мл вода со говедска коцка
1 лажица брашно
2 големи лажици доматно пире ( јас изрендав два свежи патлиџани )
2 листа мајчина душица
1 лист жалфија
2 листа ловор
1 мало гранче рузмарин
1 врзоп магдонос
1 чаша печурки
Црн бибер тазе мелен

Подготовка:

Ставете го лукот, сланината и кромидот на тивко да се пржат, посолете ги и ставете една лажица црвено вино за да се издинствуваат. Ставето го месото сецкано на коцки, зачините и прелијте со виното и говедската супа. Оставете на скроз тивко да се вари околу еден час. Потоа ставете ги морковите, зачините и печурките и оставете уште 50 минути некаде да се готови. Кога ќе испари виното и течноста тргнете го капакот и настрана изматете лажица брашно во ладна вода. Истурете ја полека во месото и исклучете го шпоретот така да се згусне.

Во кратки црти е тоа, финесите се до вкусот. :) Еве го кај мене сликано со апарат што е против мене деновиве.

DSC_0193.JPG DSC_0208.JPG

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom