Интересен пронајдок

• Креатор на темата Креатор на темата Sebastijan
  • Време на започнување Време на започнување
racete mi izgledat kako da se od mermerna figura od rimski period,i i ova vtorovo moze da e ukras od nekoj objekt,barem spored sarata sto mozam da primetam
i ne kopaj nisto zasto ke si napravis samiot na sebe problemi,a i na naukata odnosno arheologijata ke i odmognes taka,bidejki so pravilno otkopuvanje moze da se dobijat mnogu poveke rezultati negoli kolku sto moze da dade samiot otkrien predmet
:salut: i ako me prasuvas mene odi prijavi go mestoto

И јас најдов нешто !!!

За жал не е ископано(ништо од златото мајку му) туку еден мој пријател го има одамна, уште од старата кука, ме викна да го ѕирнам, а јас ве викам вас да ме поучите...знам што е..

но не знам да утврдам од кој период е..клесано е на мермер со доста висок квалитет и чистина, и има полукружна форма...

од око..се мислам помегу римски и македонски период....но не сум сигурен

SP_A0252.jpg

SP_A0248.jpg

SP_A0254.jpg

SP_A0255.jpg

Симболот!! :D:D Македонцки закачи ги сликиве во - тајната на славјансаката цивилизација - http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=37181&page=4

А инаку за другиве слики....ракава,конусов итд може само да шпекулираме. Брат неќе да е лошо да кажеше на кое место си ги нашол,во која област е тоа воопшто...?

Де бе...такви "камченца" наоколу колку сакаш, газиме по нив, копни кај било излегува нешто...не сме бе џабе Македонци...
....ми остана само нејасно како Американцине најдоа брдо кое се вика ГРАДИШТЕ , а на него да нема, ама ептен ништо, ко стерилно...., а наоколу ВРИЕ.....

zdravo na site,nov sum na forumot i sakam da spodelam so vas eden moj slucaen pronajdok.Прегледај го приврзокот 12300

Прегледај го приврзокот 12301 ovaa raka i uste dva drugi predmeti slucajno gi primetiv vo blizina na mojot imot pa bidejki ne znam od koe vreme se ,se nadevam deka nekoj na forumot ke znae:) pozdrav
p.s slikite od drugite 2 predmeta ke dobiete pokasno ovaa vecer

attachment.php

attachment.php

Здраво
ајд да пробам ако можам да ти помогнам
на сликата според мене се гледа дел од рака што држи нешто (скршено е)
Прашањето до тебе е дали ти прв си копнал таму или веке некој пре тебе завршил работа
ако си прв во тој случај би можело да Има торзо(остатокот од целата фигура)
а ако те интересира вредност
имаше едн случај ваков на вести каде еден човек од прилеп во нивата си најде торзо и бараше 10000 е
а нашите од музејот му дадоа 2000е
ама ако сакш да земеш пари ке те дознае цела македонија и ке те има на вести
во спортивно ке поминеш само со 200-300е
и ако пријавиш во овој моент
ке те сметаат за потенцијален див копач (без разлика кај си го нашол)
важно си копал.
А и законот на нашата мила Р.Македонија вика се што ке се најде на длабочина под 20 цм е споственост на државата.

Рацете се од римски период а не се исклучува можноста да се и од хеленистичкиот период. Ти препорачувам подхитно носење во музеј и давање на информации за местолокацијата од каде потекнуваат за да можат археолозите да извршат теренско рекогностицирање и да утврдат дали се работи за археолошки локалитет.

Законот е многу ригорозен па пази што правиш (носи ги подхитно).

На крај краишта и другите предмети што се на сликите погоре треба да се носат во музеј поради тоа што и каменот и мермерот имаат болести така да им е потреба заштита од стручни лица.

Бај д веј што ќе ви се дома "обични" камења на вас?
Дајте ги на нас:smir:

Носи ги до најблискиот музеј можда се вредни!!:salut:

pecat od osmanlisko vreme, valiski?
Nekoj odzha sto znae staroarapsko pismo
Sultanot imal ushte pokompliciran i go vikale muva...zasto lichel na muva
1_b1ddf71cff9db79d7e7eed77fbe37fcc.jpg

Инаку печатот го има еден мој другар. Има и други стари работи кој ке ги ставам овде. Фала за двата одговори.

Инаку печатот го има еден мој другар. Има и други стари работи кој ке ги ставам овде. Фала за двата одговори.
Kako sto znaete veke e pecat, a sto pisuva ?
Ime na covek i broj a toa e
Karn
Heriya
316
se koristelo kako potpis, znate lugeto porano se potpisuvale so otisok
od prst a ovaj pecatov sto go imame se koristel za taa namena, e sega kolku e vazno imeto neznam, a brojot veruvam oznacuva godina.
Inaku da nadopolnam spored kazanoto se raboti za star arapski font.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom