Intel vs AMD

• Креатор на темата Креатор на темата Extream
  • Време на започнување Време на започнување

Intel vs AMD

• Intel - процесори

Гласови: 51 63,0%
  • AMD - процесори

Гласови: 30 37,0%

• Вкупно гласачи
    81
Да видиме вака

За главен процесор на мој сопствен компјутер или личен компјутер за на работа, кој јас сум го купувал, сум имал 7 амд процесори и 5 интелови.

Значи за период од 1996-2009 година сум имал вкупно 12 процесори и сум видел утки и од двата производители.

Типично промашувања за АМД е к6 процесорот и тој е единствениот процесор што досега ми прегорел (иако оверклокувам скоро секогаш, тој процесор не го пипнав)

Најголемо промашување на Интел Pentium VI на 1,8mhz ми се чини дека беше и згрешив тогаш што не си зедов Athlon процесор.

Така да нема врска муабетов дека АМД нечини. Затоа и на анкетава не можам да гласам, затоа што кај двата производители сум имал многу омилени процесори, кои многу долго и успешно ми бркаа работа.

Зависи од кој (под)модел се работи. Плус тоа не ставив јас, таква споредба на правија дотичните :)

Сепак уште еднаш ќе повторам. Ме нервираат AMD што не ги „довршуваат“ работите како што треба. Од друга страна па затоа се поефтини од Интел.
Убаво ти објасна колегата подолу, Phenom 2 се далеку понапредни од старите Phenom на AMD.

Инаку погодете зошто Intel го натераа да плати 1 милијарда евра казна... баш поради потплаќањето на различните производители на софтвер да не ги интегрираат целосно драјверите за AMD процесор. Стави му ти на Q7 драјвер од нортвуд јадро и очекувај перформанси.

Мојот глас иде кај AMD бидејки луѓето знаат што прават. Ме нервира глупавоста на интел и терањето на контролерот на плочата. Ако сакам да го променам? Кај AMD не е така, па имаш можност Phenom 2 (dual core или quad core) да го работиш на истата плоча бидејки сокетот е ист, а контролерот е на процесор. Е тоа неможеш да го правиш со Intel.

Intel ги плаќаш поскапо ама и добиваш повеќе,за разлика од AMD што се толку евтини и се лажат луѓето да зимаат AMD без да знаат дека се крш.AMD само им прават компензација со цената на Intel,ама џабе им е.Тој што се разбира знае дека треба да земе Intel.
За да нема забуни јас сум вечити корисник на Интел.

Но АМД да ги наречеме крш е тоталем лаицизам.
Овде повеќемината процесорите ги споредуваат од гледна точка на играч но има и такви корисници и тоа многу на кои игрите не им се во преден план а имаат потреба од набавка поголем број на компјутери со што помалку пари ( фирми) кои ќе им ја вршат бараната работа..е тука доаѓа „предноста’’ на АМД.

Или со други зборови и едните и другите си имаат и свои мани и свои предности, како технички (перфоманси) така економски (цена, трошкови), така да на изборот влијаат и двата фактори заедно.

Ајде сега јас да си казам зошто ги сакам АМД ... А богме да ви кажам зошто не сте во право со сите глупости кои ги кажавте за нив .

Заправо незнам од каде да почнам ... посшто многу работи се кажаја а не се ни половично точни покето .
Дечко нема потреба од Анкета пошто почнувајќи со E8400 Intel ја доби војната, а AMD нема никаков одговор на тоа, а па кога излезе Intel i7 AMD падна 2 метри под земја.
Коментаров не е точен воопшто .. пошто АМД изваде двојадрен процесор на пазар скоро година пред првиот интелов ... Во мегу време интел пополнуваше со Квази двојадрени ( две прескот јадра врзани со мост за да работат како еден - физички два процесори не две јадра )

Технологиата која Интел сега ја воведува под матниот назив QPI , AMD процесорите ја имаат од далечната 2003 и се вика Hyper Transport . Првиот интелов процесор со вграден Мемориски контролер е I 7 . АМД произведува такви од 2003 . Значи револуционерните технологии во кај процесорите ги носи АМД ..Да потсетам исто така дека првите 64 битни процесори на пазарот беа на АМД а интел немаше вистински 64 битни порцесори до Core дизајнот . а интел само копира и ги користи . ( Има исклучок нормално , Hyper threading технологиата е чисто интеловска и нема амд еквивалент сеуште )

AMD повеќе загрева,Intel не загреваат толку иначе AMD вади подобри перфоманси
Пак огромна лјуфка има тука ... АМД Процесорите загреваа во времето на Атлон ХП и Дурон дизајните да факт ... После то извадоја едно нешто кое се вика Cool`and`Quiet технологиа ( намалва работни фреквенции на процесорот кога тој не оптеретен ) и станаја за нијанса поладни од интеловите ... Генерално моменталните дизајни од двете фирми работата без оптеретување на + 5 до 7 степени над амбиентална температура со ( напоменвам ) Фабрички ладења . ( Да спомнам дека интел до Core дизајнот немаше еквивалент на Cool`n`Quiet кај десктоп процесорите , али имаше кај лаптопските нешто кое се викаше Speed Step ) .

Додека АМД ќе одговара на и7 во кујните на интел се готви i9.
Значи обожава да се мајтапам со луге кои незнаат а се трудат да кажат нешто паметно ... Али во овај случај ке го постнам цитат од коментар после истиов муабет на форумот на Томс хардвер имено :
They are going run 4500MHz @ .8v (stock), Overclock to 7+GHz and cost $89.99 and come with free Motherboard fitted with 12GB of DDR4-3000
Да се слушна муабет дека со Nahalem дизајнот ке има 6 јадрени процесори кои сите ги викаа И 9 ... Ама покасно испадна дека нити ке ги изват нити пак ако ги има ке се планирани десктоп платформа . Со други зборови тоа ке бидат Не I 9 туку Хеон процесори . Треба да излезат во продажба почетокот на 2010 . ( За споредба АМД пред 8 месеци ги пушти во продажба 6 јадрените Opteron процесори на 45 нано технологиа ... какви ке бидат и интеловите 6 јадрени кога ке излезат )

Амд сеуште не дошли ни приближно до и7 линијата на Интел.Далеку се сеуште, ништо револуциноерно не направија ни со феномите а они кои што викаат дека се ефтини нека видат колку пари е и7 а колку најбрзиот феном.

И ова не е точно ... на ваша полна жалост . Значи Phenom 955 i 965 се многу блиску по преформанси со I-7 920 , не и подобри .. ама многу блиску . Еве ви компариативни тестови и бенчмарк резултати кои сум сигурен дека се реални од лично искуство

Притоа треба да спомнам дека ако гледате од страна кога ке ја отворите ова пордолженава анализа ке заприметите од страна дека има цени за процесорите и земете зирнете колкава е разликата во цени мегу 965 феном и И 7 920 . Сега дури гледам се е вака некако : „Core i7 I7-920 Quad Core Processor -$349.99 “ и „Phenom II X4 965 Black Edition Quad - $215.00“ состојбата ... Значи цело време имаше и ке има разлика од 100 $ во најдобар случај ...

Притоа треба да се спомни дека АМД пред одприлика месец извадоја на пазар едно нешто кое се вика Athlon II x4 620 , и кошта на светски пазар 99$ . На истите места каде можеме да го купиме тој процесор за таа цена ( Newegg ) ке видиме дека за таја цена единствено нешто од интел кое може да се купи е Е6500 ( кој е двојадрен )

А за префоманси незнам колку може да се мери со 4 јадрен . Колку за да се види одприлика како изгледа разликата мегу двата најдов едни гејминг бенчмаркови кај чичко том

Па сега да ревидираме ...
Од се кое напишав се гледа дека сум за АМД нели ? Али не велам дека Интел се лоши ... Просто велам дека Реално погледнато на рамно се ...
Интел е поскап ( многу многу поскапи понекогаш и со 50% за истите преформанси ) али пак има многу солидна Хај енд линиа , Амд нема хај енд линија ама затоа за многу помалце пари можете да си купите солиден процесор . Освен тоа Амд со Блек боксовите и ACC функциата (http://www.techenclave.com/cpu-mobo-corner/amd-phenom-ii-x3-720-unlocking-140859.html И http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/phenom-athlon-ii-x2_15.html ) за отклучување на заклучени јадра е доста по примамлив за Оверклокери и луге кои сакат повеке за парите кои ги дале .
Интел е нешто како Mac-Овите ... Знаеш што купуваш , знаеш колку плаќаш и знаеш колку добиваш за парите кои си ги дал ( а многу плаќаш и покето од то е заради името ) .

Е сега чекам да видам какви новости ке донесат 8хх чипсетите кај АМД и И 3 процесорите кај Интел да видам дали ке се сменат овие работи .
Освен тоа И 3 ке биде со вградена графичка на Процесор (лараби мислам дека го викат графичкиот чип ) ... А пак АМД најавува некој големи новости во чипсетите и Графичките на АТИ . Ке видиме како ке оди .

ОФ ОФ спореддба правиш помеѓу Феном II X4 и I7 920? немој да споредуваш монструм со просечен процесор,ме мрзи сеа да ти дадам линкс да видиш дека во ситуациите каде што треба снага и7-те ги газат на феномите..Во неколку теста што го имам гледано за конфигурации со мулти гпу и7 на сток е брз колку Феном на 3.6гхц.

ОФ ОФ спореддба правиш помеѓу Феном II X4 и I7 920? немој да споредуваш монструм со просечен процесор,ме мрзи сеа да ти дадам линкс да видиш дека во ситуациите каде што треба снага и7-те ги газат на феномите..Во неколку теста што го имам гледано за конфигурации со мулти гпу и7 на сток е брз колку Феном на 3.6гхц.

Дај бар прочитај што точно напишав пред да се контриш ... Молимте . Не читаш и нафрлаш коментари кои не се на место . Рабирам дека ги сакаш интел ама дај бар биди реален .

И да и јас имам видено тестови каде I-7 на сток е побрз од Phenom II x4 965 во мулти гпу конфигурациа ама тие тестови беа правени со 790GX чипсет на AMD кој има Single 16x PCI 2.0 gen. Значи графичките делеа по 8х ... Изгледа тие кои ги правеле слушнале за 790fx чипсет .

amd се држат на пазарот со ниските цени, али немаат процесори со високи перформанси, за разлика он интел, кој нема ни близу процесор на амд кој може да се спореди со најјакиот i7 модел

Да се слушна муабет дека со Nahalem дизајнот ке има 6 јадрени процесори кои сите ги викаа И 9 ... Ама покасно испадна дека нити ке ги изват нити пак ако ги има ке се планирани десктоп платформа . Со други зборови тоа ке бидат Не I 9 туку Хеон процесори . Треба да излезат во продажба почетокот на 2010 . ( За споредба АМД пред 8 месеци ги пушти во продажба 6 јадрените Opteron процесори на 45 нано технологиа ... какви ке бидат и интеловите 6 јадрени кога ке излезат )

Интел ќе ги објави i9 во почетокот на 2010 година, остај ти тие муабети што си ги наслушнал.Има фино лепо на страната на Интел, roadmap, таму све си пишува.

Интел ќе ги објави i9 во почетокот на 2010 година, остај ти тие муабети што си ги наслушнал.Има фино лепо на страната на Интел, roadmap, таму све си пишува.

Да го има на роад мап али ако не заприметваш е во секциата : Server , Workstation ... Во маинстреам гледам само I-7 na road map .

Можда гледам грешен роад мап на сајтот на интел ? Зато дај слика ке давидам каде е ставен во маинстреам или десктоп .

И сега пак за не читањето :
Amd се држат на пазарот со ниските цени, али немаат процесори со високи перформанси, за разлика он интел, кој нема ни близу процесор на амд кој може да се спореди со најјакиот i7 модел

Значи во постот погоре имам напишано како критика на амд дека немаат ХајЕнд маинстреам продукциа .
Али таков му е бизнис моделот ... Се кое интел прави за поширок пазар ( значи под 400$ се најкупувани и се сметаат за поширок пазар ) Амд да има еквивалент кој е поевтин .
Апак над 400 долари кога човек има да даде за процесор ...
во тој случај веке може и да земе и WorkStation конфигурациа каде би бил во игра некој од процесорите од
Оптерон линијата .

Имено едно процесорски систем со 2ххх сериа на оптерон или два процесорски со 1ххх сериа на оптерон Процесор /ите ке те коштаат од прилика 400 $

Заправо за парите кои некој би ги дал за Х58 со I-7 975 може уште да купи и два Six-Core AMD Opteron 2423 HE по $455 секој и Тијан Серверска плоча на која може да ги стави . Притоа ке има серверска конфигурациа со 12 јадра вкупно и подршка за 64 Gb Рам .

Оптерон е сепак серверска и Workstation Линиа на амд и е генерално во класа со Хеон од дадената генерациа Не со I-7.

Таков му е бизнис моделот ... Да , сметам дека е грешно јас лично барем .. ама тие сметат дека така треба да настапат На пазарот .

Чисто како референци за цени ги давам и наредниве линкови

Цени на Оптерон Процесори запримете ја цената на Six-Core
AMD Opteron 2423 HE - $455 ( купуваш 2 вакви за цената на еден I-7 975 extreme и ти останва кусур)
Линк

Цени на серверска два процесорска плоча за оптероните од погоре
Линк 2

Цена на I-7 975 extreme
Линк3

Цена на најдобрата плоча за него
Линк

Е сега ... За приближно иста цена од АМД добиваш 12 јадра , подршка за 128 гига рам , НА серверска плоча со 2 x PCI-e 2.0 x16
А од интел ... па 4 Јадра со можни 8 Threads ( Не е исто како 8 јадра ама да речиме дека се важи ) подршка за 24 гига рам , и 8 PCI-e на 8х или 4 на 16 х

ПА сега вие размислете кога се гледа цена према преформанси дали овие горе се исти по кој и да е начин .

Да го има на роад мап али ако не заприметваш е во секциата : Server , Workstation ... Во маинстреам гледам само I-7 na road map .

Можда гледам грешен роад мап на сајтот на интел ? Зато дај слика ке давидам каде е ставен во маинстреам или десктоп .

И сега пак за не читањето :

Значи во постот погоре имам напишано како критика на амд дека немаат ХајЕнд маинстреам продукциа .
Али таков му е бизнис моделот ... Се кое интел прави за поширок пазар ( значи под 400$ се најкупувани и се сметаат за поширок пазар ) Амд да има еквивалент кој е поевтин .
Апак над 400 долари кога човек има да даде за процесор ...
во тој случај веке може и да земе и WorkStation конфигурациа каде би бил во игра некој од процесорите од
Оптерон линијата .

Имено едно процесорски систем со 2ххх сериа на оптерон или два процесорски со 1ххх сериа на оптерон Процесор /ите ке те коштаат од прилика 400 $

Заправо за парите кои некој би ги дал за Х58 со I-7 975 може уште да купи и два Six-Core AMD Opteron 2423 HE по $455 секој и Тијан Серверска плоча на која може да ги стави . Притоа ке има серверска конфигурациа со 12 јадра вкупно и подршка за 64 Gb Рам .

Оптерон е сепак серверска и Workstation Линиа на амд и е генерално во класа со Хеон од дадената генерациа Не со I-7.

Таков му е бизнис моделот ... Да , сметам дека е грешно јас лично барем .. ама тие сметат дека така треба да настапат На пазарот .

Чисто како референци за цени ги давам и наредниве линкови

Цени на Оптерон Процесори запримете ја цената на Six-Core
AMD Opteron 2423 HE - $455 ( купуваш 2 вакви за цената на еден I-7 975 extreme и ти останва кусур)
Линк

Цени на серверска два процесорска плоча за оптероните од погоре
Линк 2

Цена на I-7 975 extreme
Линк3

Цена на најдобрата плоча за него
Линк

Е сега ... За приближно иста цена од АМД добиваш 12 јадра , подршка за 128 гига рам , НА серверска плоча со 2 x PCI-e 2.0 x16
А од интел ... па 4 Јадра со можни 8 Threads ( Не е исто како 8 јадра ама да речиме дека се важи ) подршка за 24 гига рам , и 8 PCI-e на 8х или 4 на 16 х

ПА сега вие размислете кога се гледа цена према преформанси дали овие горе се исти по кој и да е начин .

Само не знам која е таа будала што би купил и7 екстрим, кога можеш да клокнеш 920 D0 без никаков проблем на воздух на 4.4гхц ситуација при која екстримот на сток би делувал смешно. Преку таквото ако има отклучен множител екстримот,тоа е само за лудите оверклокери кои идат до 6гхц со LN2 и слично. Друго оверклокуван и7 D0 (4.4гхц) би се држел многу добро дури и со 2 опертона на сток,значи за 250 долари добиваш снага слична на тие опертони? Каде е сега цена/перформанси теоријата? Ако се знае дека опертоните се многу потромави од и7 иимаат помалце контролори.

Само не знам која е таа будала што би купил и7 екстрим, кога можеш да клокнеш 920 D0 без никаков проблем на воздух на 4.4гхц ситуација при која екстримот на сток би делувал смешно. Преку таквото ако има отклучен множител екстримот,тоа е само за лудите оверклокери кои идат до 6гхц со LN2 и слично. Друго оверклокуван и7 D0 (4.4гхц) би се држел многу добро дури и со 2 опертона на сток,значи за 250 долари добиваш снага слична на тие опертони? Каде е сега цена/перформанси теоријата? Ако се знае дека опертоните се многу потромави од и7 иимаат помалце контролори.

И јас тука благо ке се насмевнам и ке речам да секако во право си . Нема да побарам Слики или скрииншот од оверклокнат На 4.4 Ghz I-7 на воздух стабилно , нема да ппоставам прашање од каде е информациата дека серверски процесор има помалце контролори??? од обичен маинстрим процесор ... нема да прашам дали некогаш си седнал на сервер и си видел колкава е разликата мегу серверски и обичен процесор .
Не , ке се воздржам од сите прашања кои ги имам .. И ке речам да ... Интел се процесори направени така да никој никаде и никогаш нема да може да им парира . НИти во цена нити во преформанси .

ВО право си ... и не се трудам повеке да објаснувам нешто . Пошто очигледно идеата е само да се контриме а не да слушниме туѓо мислење ... Не дај боже да испадни дека не сме во право .

Тзолку од мене на темава ... Јебига , Со вакви како тебе шо неразбират мнгоу многу од хардвер а се прат дека се знат секој ден се замарам ... нема и тука да си го трошам времето на такви . Кажав то шо имав да кажам .. нема да спорам со луге со половично знаење .

И јас тука благо ке се насмевнам и ке речам да секако во право си . Нема да побарам Слики или скрииншот од оверклокнат На 4.4 Ghz I-7 на воздух стабилно , нема да ппоставам прашање од каде е информациата дека серверски процесор има помалце контролори??? од обичен маинстрим процесор ... нема да прашам дали некогаш си седнал на сервер и си видел колкава е разликата мегу серверски и обичен процесор .
Не , ке се воздржам од сите прашања кои ги имам .. И ке речам да ... Интел се процесори направени така да никој никаде и никогаш нема да може да им парира . НИти во цена нити во преформанси .

ВО право си ... и не се трудам повеке да објаснувам нешто . Пошто очигледно идеата е само да се контриме а не да слушниме туѓо мислење ... Не дај боже да испадни дека не сме во право .

Тзолку од мене на темава ... Јебига , Со вакви како тебе шо неразбират мнгоу многу од хардвер а се прат дека се знат секој ден се замарам ... нема и тука да си го трошам времето на такви . Кажав то шо имав да кажам .. нема да спорам со луге со половично знаење .

Нормално дека и7 е одличен и во цена перформасни за 260 долари имаш монструм процесор со 4/8 јадра хајпертридинг и згора на сето тоа одличен оверклокер за тебе ова е лоша понуда у поглед на цена/перформанси?

Друго,половично знаење викаш а ? :helou:

http://i4memory.com/f80/i7-920-4769mhz-true120-air-13746/

Еве ти на 4.7 меѓутоа за бенч 4.4 е возможно за секојдневна уптреба со есктра добар кулер и се разбира добро куќиште/ладење и матична.
Имам другар што има D0 на 4.2 на воздух со Cooler Master v8 којшто важи за само, солиден кулер. E сега замисли да седне искусен оверклокер со кулерот од линкот доле? Опертоните ке бидат побрзи тука нема муабет али за кои апклиации? кои програми имаат корист од толку многу јадра? аплицкациите/програмите во кои ке ке се искористат сите тие јадра се ретки! Тврдам дека и7 на 4xxx гхц ќе се држи со опертоните на сток! Зборувам за ситуација за секојдневна употреба и гејминг да разјасниме.

http://www.heatsinkfactory.com/thermalright-true-black-ultra-120-extreme-cpu-cooler.html

Според мене моментално најдобар однос платено добиено има 8400 на Интел.

Според мене моментално најдобар однос платено добиено има 8400 на Интел.

Ако се гледа во однос платено добиено ... AMD Athlon II x4 620 веке го презеде приматот ... А досега не би рекол дека Q8400 беше туку порадо Phenom II x4 945 BE. Беше со 1000 денари поскап од Q8400 Али сепак е процесор кој се мери порадо со I-7 920 одколку со Q класата . Плус плочите за AMD се поевтини .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom