Индустријата и во февруари паднала за 8,8%

• Креатор на темата Креатор на темата elninokv
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
Слично како и во јануари и во февруари индустијата паднала многу споредено со истито месец лани скоро 9%.......едноставно Македонија е отворена земја и многу зависи нејзиниот напредок од земјите во ЕУ и регионот....побарувачките од таму се слаби........не е почната градежната сезона кај нас и ова е сосема реално...иако лично не очекував толкав пад........се надевам на март да е подобар......барем да се преполове негативот........кризата продолжува од октомври навака..........

Македонија според книгите сеуште не во рецесија...иако реално е така.......овој прв квартал секако ке биде во Голем минус.........некаде во август ке бидеме официјално во рецесија....се надеваме дека нема да трае долго.........

http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=1

:confused:
--- надополнето: 29 март 2012 во 20:10 ---
Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во февруари 2012 година, во однос на февруари 2011 година, бележи опаѓање од 15.7%, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 8.5%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 7.9%.

нагорен тренд има само кај некои сектори вадење руди и метал 1,5%
прозиводство на прехранбени 7%
текстил 28%
и други.............

Престанете да употребувате термин светска криза и европска криза. Тоа не постои, во криза сме само ние, Србија, Босна и Албанија...

За време на оваа неколку годишна „криза“ берзите во Америка паднаа за 15% во Лондон за 20% , а во Македонија паднаа 80%. Кој е во криза? Во Германија рушат рекорди, имаат недостаток на луѓе за работа :tapp:

Татко ми има акции во Жито Вардар, кога беа по 12 000 го молев да ги продаде- не ги продаде, сега се по 1000 денари. Колкава криза е тоа? Во Америка најголемата компанија од прехрамбената дејност да забележи ваков пад на акциите, цел свет ќе оди упм.

И нешто не ми јасно, Гледам дејности со пад од 15,7% на Рударство и вадење камен, а раст на вадење руди и метал!? не се поклопуваат овие две :)
И потоа имаме раст во текстил од 28% а на крајот имам вкупен пад???? Во кои други дејности има пад?

И нешто не ми јасно, Гледам дејности со пад од 15,7% на Рударство и вадење камен, а раст на вадење руди и метал!? не се поклопуваат овие две :)
И потоа имаме раст во текстил од 28% а на крајот имам вкупен пад???? Во кои други дејности има пад?

За жал завод за статистика е партиски сервис, а не сервис на бизнисот, а со тоа и воопшто не е веродостоен.
Вистинска статистика е ако прошеташ меѓу луѓето и се распрашаш како им оди бизнисот.

Престанете да употребувате термин светска криза и европска криза. Тоа не постои, во криза сме само ние, Србија, Босна и Албанија...

За време на оваа неколку годишна „криза“ берзите во Америка паднаа за 15% во Лондон за 20% , а во Македонија паднаа 80%. Кој е во криза? Во Германија рушат рекорди, имаат недостаток на луѓе за работа :tapp:

Татко ми има акции во Жито Вардар, кога беа по 12 000 го молев да ги продаде- не ги продаде, сега се по 1000 денари. Колкава криза е тоа? Во Америка најголемата компанија од прехрамбената дејност да забележи ваков пад на акциите, цел свет ќе оди упм.

И јас сум алергична како тебе на тие фрази. Оној кој се обидува да ја оправда економската политика на оваа влада секогаш ги користи истите фрази, секогаш некој друг е крив. Фала богу кога си на државна цицка и магарето лето.
Туку муабетов со акциите на Живо Вардар ме натера да те цитирам, за падот на економијата јасно ми е јас од Ноември месец зборувам за него. Навистина паднаа 1000 денари? Качија до 13 000 ако не се лажам тогаш сите ги продадоа, штета за таква одлука на татко ти. Сепак би ти послужиле за вработување ако не се лажам, таму има фамилијарни замени.

брат имаш линк, инаку јас му веруам на заводот за статистика и каа сме у плус и каа сме у минус......вчера објавија и дека бројот на невработени дипломирани се покачил до 40000 . Прашање уште ли мислиш дека партиски ги нарачуват анализите ?

пред некое време излегоа со потрошувачка кошничка за 4 члено семејство, ама не за основни намирници тука за еден среден нормален живот и му излезе дека се потребни 31000 денари.....и дека над 76% од тие шо земат плата земат под просечната од 20900..............како да не им веруваш.......
--- надополнето: 29 март 2012 во 23:37 ---
За жал завод за статистика е партиски сервис, а не сервис на бизнисот, а со тоа и воопшто не е веродостоен.
Вистинска статистика е ако прошеташ меѓу луѓето и се распрашаш како им оди бизнисот.

да се немало со кој да се продискутира на воа форумот, едно темата друго се пишува, пишат а не ни ги погледнуват линковите......типично за нас македонците само кукаме:confused:

И јас сум алергична како тебе на тие фрази. Оној кој се обидува да ја оправда економската политика на оваа влада секогаш ги користи истите фрази, секогаш некој друг е крив. Фала богу кога си на државна цицка и магарето лето.
Туку муабетов со акциите на Живо Вардар ме натера да те цитирам, за падот на економијата јасно ми е јас од Ноември месец зборувам за него. Навистина паднаа 1000 денари? Качија до 13 000 ако не се лажам тогаш сите ги продадоа, штета за таква одлука на татко ти. Сепак би ти послужиле за вработување ако не се лажам, таму има фамилијарни замени.

Изгледа само ти ме разбра:)

Татко ми веќе 22 години не работи во Жито Вардар, тие акции му беа уште од одамна-ама ете една грешен потег и отидоа многу пари.:facepalm:

брат имаш линк, инаку јас му веруам на заводот за статистика и каа сме у плус и каа сме у минус......вчера објавија и дека бројот на невработени дипломирани се покачил до 40000 . Прашање уште ли мислиш дека партиски ги нарачуват анализите ?

пред некое време излегоа со потрошувачка кошничка за 4 члено семејство, ама не за основни намирници тука за еден среден нормален живот и му излезе дека се потребни 31000 денари.....и дека над 76% од тие шо земат плата земат под просечната од 20900..............како да не им веруваш.......
--- надополнето: 29 март 2012 во 23:37 ---

да се немало со кој да се продискутира на воа форумот, едно темата друго се пишува, пишат а не ни ги погледнуват линковите......типично за нас македонците само кукаме:confused:

Пријател, јас те сваќам шо сакаш да кажеш, јас на пример па контра не му верувам за заводот за статистика. И сега ќе дадам еден аргумент во прашална форма: Еве и јас се бавам со некое прозиводство, произведувам прехрамбени производи, не е дека имам моќ да влијаам на статистиката за цела држава, ама ете во првите два месеци сум произвел роба за 20 000 евра. Како заводот за статистика знае колку, што и дали сум произвел јас???? Кај мене се прават тримесечни даночни пријави, значи тие немаат увид во моите фактури(ако имаат воопшто) се до април месец. Како ги прават овие анализи???

Пријател, јас те сваќам шо сакаш да кажеш, јас на пример па контра не му верувам за заводот за статистика. И сега ќе дадам еден аргумент во прашална форма: Еве и јас се бавам со некое прозиводство, произведувам прехрамбени производи, не е дека имам моќ да влијаам на статистиката за цела држава, ама ете во првите два месеци сум произвел роба за 20 000 евра. Како заводот за статистика знае колку, што и дали сум произвел јас???? Кај мене се прават тримесечни даночни пријави, значи тие немаат увид во моите фактури(ако имаат воопшто) се до април месец. Како ги прават овие анализи???
Ако имаш над 10 вработени, ако си пријавил дејност она што го работиш, ако немаш различни адреси... треба да си во нивните бази. Со тоа што фирмите во сите стопански, нестопански дејности не даваат податок или излажат, тие сами се лажат директно или индиректно.
Сигурно си запознаен со биланси на производи или проценки на потреби на држава/стопанство, проекции на население... Арно велат, од главата си патиме.
--- надополнето: 30 март 2012 во 08:48 ---
Сектор Б рударство и вадење камен, Оддел 07 вадење руди и метал. Текстилот е во друг Сектор-преработувачка.

Мермерен комбинат Прилеп со загуба

Производителот на мермер, Мермерен комбинат Прилеп прикажа нето-загуба од 339 милиони денари (5,5 милиони евра) во 2011 година, за разлика од претходната година, кога оствари чиста добивка од 563 милиони денари или околу девет милиони евра. Компанијата лани реализира оперативна загуба од 286,9 милиони денари (4,6 милиони евра), за разлика од оперативниот профит од 427,9 милиони денари (6,9 милиони евра) една година порано, се вели во финансискиот извештај на компанијата. Мнозински сопственик на комбинатот е холандскиот инвестициски фонд Стоун воркс холдингс кооператиф (Stone Works Holdings Cooperatief). Мермерниот комбинат има пет големи каменоломи, каде што работи по принцип на долгорочна концесија.

http://www.kapital.mk/mk/makedonija/83340/mermeren_kombinat_prilep_so_zaguba.aspx

Ова ако е вистина дури и за неверување е, не сме свесни колку гадно сме наебале и ќе наебиме ние овде.

Датум: 27.04.2012, 19:05
Пад на индустриското производство од 8,5 отсто
6674E10D9314F74BA84689863D97D8A5.jpg

Падот на индустриското производство во март годинава, во однос на март 2011 година, бележи пад од 8,5 проценти, посочуваат податоците на Државниот завод за статистика.
По сектори, индустриското производство бележи опаѓање во секторот Рударство и вадење камен од 4,7 отсто, во Преработувачката индустрија 6 отсто, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 23,8 проценти.
Според главните индустриски групи, производството во март 2012 година, во однос на март 2011 година, бележи опаѓање кај Енергија за 35 отсто, кај Капитални производи за 13,6 и Трајни производи за широка потрошувачка за 57,2 отсто, додека бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 8,4 и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,9 отсто.
Падот на индустриското производство во периодот јануари - март 2012 година, во однос на истиот период 2011 година, изнесува 8,4 отсто.

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=AE5F8EBF73334B4A991F842234171588

уфффффффффф...знаев дека ке има пад ама од волку голем 8-9%...........не бев толку песимист.............лошооооооооооо ке биде ваа година..........ако го зеиме растот од 0,2% од септември нваки сме во длабока рецесија..........веке трае и ке потрае изгледа до септември фиксно...........:confused:

уфффффффффф...знаев дека ке има пад ама од волку голем 8-9%...........не бев толку песимист.............лошооооооооооо ке биде ваа година..........ако го зеиме растот од 0,2% од септември нваки сме во длабока рецесија..........веке трае и ке потрае изгледа до септември фиксно...........:confused:
8-9% од ништо е многу мала бројка....нешто ко нула..:)..значи падот не е работа за вознемирување. Ако нешто е причина за тоа, тогаш тоа е растот...дури и хопотетичен раст од 100% нема да не мрдне погоре..бидејќи и 100% од ништо е ништо...

Прометот во индустријата порасна за седум отсто

Прометот во индустријата во март годинава, во однос на март лани бележи зголемувње од 7 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар бележи пораст од 3,6 отсто, а на странските пазари пораст од 9,5 проценти. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот Рударство и вадење камен бележи опаѓање од 6,6 отсто, а во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 7,8 отсто.

Според главните индустриски групи, прометот бележи пораст кај Енергијата за 9,1 отсто, Интермедијарни производи, освен енергија за 1,8 отсто, Капитални производи за 8,5 отсто, Трајни производи за широка потрошувачка за 25,7 отсто и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 11,6 отсто.

Прометот во индустријата во март 2012 година, во однос на февруари 2012 година, бележи пораст од 16,4 отсто, додека во периодот јануари-март 2012 година, во однос на периодот јануари-март 2011 година, пораст од 5,2 проценти.
http://www.kapital.mk/mk/makedonija/84086/prometot_vo_industrijata_porasna_za_sedum_otsto.aspx

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom