Има ли „леб“ во државава?

НЕМА! Работев во фабрика која земаше 400-450 000€ месечно. 5 плати ни немаат исплатено, се затоври и отиде во стечај. Бевме 300 вработени. Жена ми се породи, а немам сини картони (заради задоцнети плати) па морам во државна болница да платам 10000 ден. Имам платно за огревно дрво без никаков попуст од рекламите на владата (полн износ 28500 ден) а тоа не ми е испорачано. Задоцнетите плати нема од што да ми бидат исплатени, излезе дека фирмата била должна кај ќе стигне....Повторувам бевме 300 вработени...

Abe zaebi drzava kada partijata te vrabotuva, a ne trudot i znaenjeto.
Pa najnovo od VMRO DPMNE - site koi bile vraboteni od partijata da donesat uste po eden clen...pa majku mu kade vodi ova (ova go slusnav od komsikata clenka na partijava)

да не се лажеме,има колку за леб,да може утре пак да одиш на работа за тоа парче леб.....

Штом дојде време Информатичари да работат како мед. сестри и фармацевти низ аптеките знајте дека државата ни е отишла во неповрат. :гомце:

Мене воопшто не ми е јасно зошто сите се запишуваат на Економски, Педагошки, Филозовски, Филолошки и Правен си мислат ли што ќе прават после тоа?
Нели гледаат дека секоја година по 5000 нови ги има во агенцијата за вработување од кои само 500 наоѓаат работа според струката.
После плачат немало леб во државата епа ќе нема, консултирајте се со некој поискусен што веќе поминал низ овој период.

Овие факултети беа ценети до 1995 потоа ја изгубија вредноста и дипломата се замени со партиска книшка
Ве лажи државата со 200 евра партиципација давале диплома, а после ни 100 евра плата не ви дава.
Џабе учење, нервози и губење време.
Пет години мака за што? За да седите дома или да ве ценат како некој со средно со просек 2.00 да работите по кафичи и продавници. :(
Учењето е сила учењето е моќ, но кај нас ова не важи кај нас е книшката е сила, а врските се моќ.
Знам на некои им е желба да го учат тоа немам ништо против, но ќе гледате што бара пазарот на трудот и која индустриска гранка е застапена во вашиот град за без партија да се најде работа. Учењето според желба во странство тука не.
И јас сум имал желба да бидам полицаец, но морав да се запишам информатика и да станам програмер за полесно да најдам работа затоа што денес секој 3 оглас е за ова.

Кај нас криминалистите џабе учат местото ќе им го земи некоја будала со средно. Веќе се 600 зарем идните студенти сеуште имаат надеж дека при таква конкуренција ќе успеат?
Државата се полни со пари од факултетите ги отворија во секој град но не им текнува да отворат фирми за овие што завршиле.

Денес повеќе вреди да си со средно и дедо "владика" а татко "поп" и на царина, ујп, болниците вријат од вакви будали кои не знаат 2+2 завршиле средно и не знаат ни еден збор од англиски јазик и одат на курс по офис.
А оние со медицина дремат дома оти некоја мед. сестра со средно и со книшка им ја зела работата.

Со правилен избор и следење на она што се бара на огласите за вработување претежно приватните компании се избира што ќе се учи, а не што сакате вие затоа што друг ве плаќа а не самите.
Затоа од мене предлог ви е Информатика и ништо друго за да имате убав леб, а со него и скара ќе јадете и ќе пиете сок и пиво, а не вода. ;)

Све е тоа точно, реално така е, али нели е барем малце погрешно? Нели советот од твојот пост би требало да биде насочен кон - „дај да го смениме тоа што не чини“ наместо кон „дај да се прилагодиме кон тоа што не чини“?
Што кажува фактот што сме спремни да се прилагодуваме кон се полоши услови, кон просечна плата од 200 евра, кон живуркање, наместо живеење? До толку сме паднати, веќе немаме сила ни да размислуваме (ако веќе не делуваме) дека заслужуваме повеќе и подобро? Да не ме сфатиш погрешно, не те напаѓам, и ја сама се имам фатено како размислувам у стил на - па, да ми ја покачат платата за толку и толку, да стигнам на некој мој просек, ќе ја работам омразенава работа што благе везе нема со мојот факултет кој со кеф си го учев, ќе баталам све што мислев да направам со животот и ко ќе дојде време за деца и фамилија - на кредити ќе ги чувам. Многу погрешно и језиво, успут. До толку ли не можеме ништо да направиме за себе?

Има ... трошки ...
Дојде време да платиш за да те вработат

ЕЕ пријателе не си прв на кој му скиснало од издрканава држава...... ќе си подголтниш и пак ќе станиш и ќе одиш на работа/факс и ќе кмишиш како утка колку да помине денот.

Нова болест во македонија ќе биде "докторе јебе нас монотонија шта да радим"

Све е тоа точно, реално така е, али нели е барем малце погрешно? Нели советот од твојот пост би требало да биде насочен кон - „дај да го смениме тоа што не чини“ наместо кон „дај да се прилагодиме кон тоа што не чини“?
Што кажува фактот што сме спремни да се прилагодуваме кон се полоши услови, кон просечна плата од 200 евра, кон живуркање, наместо живеење? До толку сме паднати, веќе немаме сила ни да размислуваме (ако веќе не делуваме) дека заслужуваме повеќе и подобро? Да не ме сфатиш погрешно, не те напаѓам, и ја сама се имам фатено како размислувам у стил на - па, да ми ја покачат платата за толку и толку, да стигнам на некој мој просек, ќе ја работам омразенава работа што благе везе нема со мојот факултет кој со кеф си го учев, ќе баталам све што мислев да направам со животот и ко ќе дојде време за деца и фамилија - на кредити ќе ги чувам. Многу погрешно и језиво, успут. До толку ли не можеме ништо да направиме за себе?
За жал ништо не можеме да направиме.
Ништо не може ни да се смени мора да се прилагодиме.
Во ваква држава мора да си спремен да зимаш и 200 евра што е доволно за една личност. Ако даваат добри пари ќе ја работиш и најомразената работа. Кај нас има женски што возат мртовечки коли за плата од 500 евра мислиш они го сакале тоа?
Кај нас нема исполнување на желби. Тоа го можат само оние од повисоката класа. Пр ќеф им е да учат медицина ама после си добиваат работа со мама и тато кои имаат ординација или со вујко во партија, а за оние обичните граѓани нема исполнување на желбата.

Ќе учиш факултет а ќе работиш сосема друга работа мислам ако успете да најдете затоа што денес ни во маркет не примаат без врски и ако на CV напишеш дека си со факултет веднаш отпаѓаш.
Дојде време и во мизерниот Кам да не можеш да се вработиш за плата од 100-120 евра.

Го имам поминато ова среќа што се отворија приватните компании за програмирање па видов бел ден сам си најдов работа без врски и партии, инаку ништо со друг факултет.

Никој не го ценеше моето знаење не ме примија како наставник, а една мочла што 4 год од мене препишуваше ја земаа а сега не ме ни познава :pos::tapp: , не ме сакаа ни во ујп ни на царина.
Ги гледав огласите дека бараат информатичари но мораше со книшка. Имам книшка џабе, имав и врски со комисијата и тоа прв братучед, но од пуста љубомора намерно рече не можам да ти помогнам сам си најди како што јас успеав така и ти. o_O А потоа на некој за 3000 евра му најде работа во државна администрација. :гомце:

Сите што ги познавам кои учеа со ќеф на омилениот факултет денес или седат дома или се чистачи по маркети за 8000 ден, затоа што оние на каса што зимаат 12.000 им се со средно и деца на пријатели или пак некои мијат чаши во кафичите. :facepalm:
До толку е отидена државата каде што и господ да се симне нема да се смени.
Единствено се надевам во мојот град да се смени партијата па сите газолижачи на вмро да летаат од државните установи доста ја крадоа државата. :свиркам:
И тие што ќе дојдат ќе се такви, но барем да се менуват да не се истите фаци.
Деца? Доволно е едно толку пари имаме за повеќе нема.

За жал ништо не можеме да направиме.
Ништо не може ни да се смени мора да се прилагодиме.
Во ваква држава мора да си спремен да зимаш и 200 евра што е доволно за една личност. Ако даваат добри пари ќе ја работиш и најомразената работа. Кај нас има женски што возат мртовечки коли за плата од 500 евра мислиш они го сакале тоа?
Кај нас нема исполнување на желби. Тоа го можат само оние од повисоката класа. Пр ќеф им е да учат медицина ама после си добиваат работа со мама и тато кои имаат ординација или со вујко во партија, а за оние обичните граѓани нема исполнување на желбата.

Ќе учиш факултет а ќе работиш сосема друга работа мислам ако успете да најдете затоа што денес ни во маркет не примаат без врски и ако на CV напишеш дека си со факултет веднаш отпаѓаш.
Дојде време и во мизерниот Кам да не можеш да се вработиш за плата од 100-120 евра.

Го имам поминато ова среќа што се отворија приватните компании за програмирање па видов бел ден сам си најдов работа без врски и партии, инаку ништо со друг факултет.

Никој не го ценеше моето знаење не ме примија како наставник, а една мочла што 4 год од мене препишуваше ја земаа а сега не ме ни познава :pos::tapp: , не ме сакаа ни во ујп ни на царина.
Ги гледав огласите дека бараат информатичари но мораше со книшка. Имам книшка џабе, имав и врски со комисијата и тоа прв братучед, но од пуста љубомора намерно рече не можам да ти помогнам сам си најди како што јас успеав така и ти. o_O А потоа на некој за 3000 евра му најде работа во државна администрација. :гомце:

Сите што ги познавам кои учеа со ќеф на омилениот факултет денес или седат дома или се чистачи по маркети за 8000 ден, затоа што оние на каса што зимаат 12.000 им се со средно и деца на пријатели или пак некои мијат чаши во кафичите. :facepalm:
До толку е отидена државата каде што и господ да се симне нема да се смени.
Единствено се надевам во мојот град да се смени партијата па сите газолижачи на вмро да летаат од државните установи доста ја крадоа државата. :свиркам:
И тие што ќе дојдат ќе се такви, но барем да се менуват да не се истите фаци.
Деца? Доволно е едно толку пари имаме за повеќе нема.

Све ми е тоа јасно, пројдов низ целиот процес. Огласите кои бараат факултетско образование, магистратура, 5 години работно искуство во струката и да не бидеш постар од 25 год - за работно место office manager :facepalm: Врските кои ветуваат брда и планини само откако ќе ја земеш дипломата, а кога стварно ќе ја земеш, истите ќе треба да ги бараш по брда и планини за да им кажеш дека си дипломирал. Партиска книшка која ветува работа, ама не и решение за редовен работен однос или редовна плата, муабети од типот - ќе те вработам како волонтер (со волонтерска плата) али после 16h ќе треба да дојдеш во штаб, да ни потпомогнеш малце и онда во штаб ќе те држат до 10 вечер, а утре пак си на волонтерската работа. Интервју за работно место телефонски оператор и прво прашање - што те инспирираше да се пријавиш за оваа работа? Ахх, мазниот допир на телефонската слушалка на моето лице, секако.
Жалното е што за секоја од споменативе ситуации јас и мал милион други како мене, искрено се надевале дека ќе ја добијат работата, пошто нели, таква ни е состојбата во целата држава. И исто ми е јасно дека џабе зборам, али многу ми е тешко да се помирам со фактот дека едноставно мора да се помирам.
Постојат други опции, не дека не, еве информатика и приватен сектор (како во твојот случај) или план за излез од државава (како во мојот случај) али пак е погрешно. И уз цел ризик да звучам како мала, смешна тинејџерка - ја би пре да се преземат некои крајно радикални мерки, него ли само тивко и покорно да си чекаме на она што е реално наше.

Нема.И сами како народ сме си виновни за тоа.Можеби и не заслужуваме да имаме држава,во последно време некако тој став ми се наметнува.

Јас како студент кога однесов CV во една продавница онака да поработам додека сум на распуст ми викаат кој те прати? o_O
Во друга продавница ми викаат ти си со факултет може ќе си идеш после 3 месеци ако ти излезе добра можност па нормално и без факултет ќе си идеш ако најдеш подобро, треба да бидеш редовен да не се успиваш, треба да си подготвен да напредуваш. Сака да каже да не си глуп да ги разбираш производите.

Е што бе јас глуп ли сум, ментален, па не сум свесен дека треба да бидам редовен и одговорен. Подобро да кажат не си пријател со газдата чао пријатно.
Во Телекабел на интервју бараа работник за во техничка подршка со познавање на компјутерски мрежи, тв опрема, а се пријавиле некој со економски и новинари. :eek:
Ги прашуваат што знаат од компјутер они викаат интернет и офис. А јас џабе им набројав се и ајде чао ќе ви се јавиме. :свиркам:
И оние волонтерите што зимаат по 3000 ден а со факултет што се надеваат дека ќе ги вработат глупи деца не знаат дека после ќе вработат некој што ужива во кафичите а они работат за него :pos:
Ги гледам разнесуваат сметки за данок и со дигитален апарат сликаат објекти за легалицација. :D
Сега зеле именик и на секој му звонат дома за да даде коментар за кандидатите за градоначалник.
Ете тоа се работи до 10 часот во штабот. Па и со скриен број ми звонат. :pos:
И за врските однапред ти се јават однеси CV таму јас ќе кажам да те земат после ги нема никаде кријат се. :tapp:
Ајде деф од оваа држава не ја бива. Сами излеваат да гласаат зошто кога знаат дека пак ќе немаат ништо. Ме нервира што трчаат по митинзи напаѓаат партии. Мислат дека ако ја подржат владеачката партија ќе им дадат награда абе утре дома ќе седат и ќе немаат леб.
Бугарите влегоа во ЕУ ние сме мизерија тешка. Таму и за Македонците има работа многу лекари и економисти вработија, а тука не ги сакаат не вредат. :facepalm:
Па и 64 год за пензија се далеку, Бранко е крив сите викаат но со него со 25 год стаж се идеше во пензија. ;)

Сите се жалите како живееме во мизерија и дека општеството не функциунира како што треба па ако има подобро место за живеење повелете заминете,поработете таму,видете каков е начинот на живот таму па тогаш дискутирајте дека е подобро цво странство.
Да ви наведам пример.
-Најпрвин не го знает доволно добро јазикот,потоа кога ке отидете на работа ке наидете на многу пречки што многу ке ве депримираат пет пати во денот најмалку ке се препотите како ли беше,што ли беше.Ке работите 10 часа па и повеке турбо работа што ние Македонците не сме научени така и кога ке си дојдеш дома од работа влегуваш внатре вечера нема,пиџамите за прање,кошула и панталони нема утре за работа,мораш да вклучуваш перална,сам да си правиш вечера,па чекај да си заперам на рака еден пар чорапи и кошула затоа што не можеш да ја чекаш пералната 3 часа да врти веке преморен од се не можеш ни два залчиња од премора да каснеш од премора очите ти се затвараат,не можеш да облечеш ни пиџама,нозе ти се клатат од премора,легнуваш во кревет како заклан.
На крајот на месецот ке си го видиш есапот кога ти дошле сметки:За струја,вода,интернет,стан,за гас.Кога ке ги погледнеш веднаш ти се свртува во глава,и кога ке го направиш есапот ти останале малку пари за твои потреби и за храна.Ако не си го стегниш со некоја карфица џебот да бркаш подлабоко секој ден ке немаш ни за истераш цел месец камо ли да заштедиш а пак да не правиме муабет за карта за превоз за да си дојдеш во Македонија.
Ако во случај ти затребаат за било што пари непланирани ке немаш,ке тражеш на заем од пријателите а секој ке ти рече:Леле јас мислев од тебе да тражам од тебе затоа што и јас немам па мислев од тебе да побарам.ИИ никој нема да ти позајми а ти ке се врткаш како магаре во туг двор и ке си речеш што барав овде(Ова го зборувам за во било која странска земја).
Па не дај Боже газдата да не ти даде пари за еден месец плата тогаш ке ти заостанат сите сметки а богами батка и ке немаш што да јадеш(Ова ти е реалноста за во странство)Никаде не е мед и млеко како што кажуваат другите.А вие штом сте толку писнале за во странство отидете,никој не ви брани,но ви гарантирам дека уште прва недела ке плачите за да се вратите.Не за џабе е останата изреката од стари:Питај патило не старило.:facepalm:

Има фурна кај мене во населба и се продава леб за стока стар по 2-3 дена 5 денари е векна кога татко ми и мајка ми невработени беа и таков сум јадел...

Ако во случај ти затребаат за било што пари непланирани ке немаш,ке тражеш на заем од пријателите а секој ке ти рече:Леле јас мислев од тебе да тражам од тебе затоа што и јас немам па мислев од тебе да побарам.ИИ никој нема да ти позајми а ти ке се врткаш како магаре во туг двор и ке си речеш што барав овде(Ова го зборувам за во било која странска земја).
Па не дај Боже газдата да не ти даде пари за еден месец плата тогаш ке ти заостанат сите сметки а богами батка и ке немаш што да јадеш(Ова ти е реалноста за во странство)Никаде не е мед и млеко како што кажуваат другите.А вие штом сте толку писнале за во странство отидете,никој не ви брани,но ви гарантирам дека уште прва недела ке плачите за да се вратите.Не за џабе е останата изреката од стари:Питај патило не старило.:facepalm:
Што зборуваш море? На кого се обраќаш само незнам.. "отидете во странство па видете".. па младината отиде веќе бе алооооо , и секојдневно си оди се помасовно... Незнам каде живееш ти? 90% од школските со кој завршив средно се заминати оддамна,останаа само тие што направиле "глупост" и забремениле па мора да чуваат деца, фамилија ... тие од факс , на прсти се бројат што се вработени во МК , другото е Америки,Австралии ,Германии...... Цела Источна МК е иселена , појди во Кратово ( имам роднини таму ) и прошетај низ чаршијата , ако видиш младич над 20 години дојди јави ми слободно... за последните 5 години Баба ми вели населението е повеќе од преполовено нема живо куче по улиците... Во Струмичко по селата ќе нема кој да ги ора нивите за 2-3 години, младината е Италија,Швајцарија , да не ги редам Берово,Кочани,Виница,Пробиштип итн...... Стварно незнам во која држава живееш, или си затворен/а во Скопје и немаш мрднато метар подалеку... Друга работа заприметив, немало кој пари да ти позајми во странство? WTF? Кој ќе ми позајми овде во МК бре детуле? Кој позајмува во беда и сиромаштија?(Инаку 2 пати само ми притребало заем во странство за 6 години и ми позајмиле Блгарчета , без да ги молам) Ќе работеле по 10 часа турбо во странство? кој како, немој да генерализираш, јас работам 8 часа , далеку од турбо ,седам на рецепција и на убаво кожно столче со тркалца, со копмјутер пред мене... 2ца другари се програмери , во софтверска компанија во Америка, има и такви кој работат на ниви... но немој да генерализираш... И есапот сметки кога ќе стигнеле бла бла , ти немаш никакво искуство од работа во странство, се гледа од месечината. Немој да ги дезинформираш членовите на форумот. Поздрав

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom