Икона во вашиот дом

• Креатор на темата Креатор на темата Рамада
  • Време на започнување Време на започнување
Немам, и никогаш не би ставил слики на намќорски фаци од луѓе со цел да ги обожувам како идоли. Побрзо би ставил од Боб Марли или Џими Хендрикс... :)

Ај да си жив и здрав, ме изнасмеа.

А што правиме со оние календари кои се со икони? Во куќата на баба ми има еден календар од 1999 и сеуште стои таму само бидејќи е со икона на Богородица која го држи Исус (претпоставувам). Бев во искушение да го откачам и да го ставам каде што му е место.
Таа икона ниту е осветена (како што наводно се останатите кои се продаваат каде што треба и не треба), ниту е рачно насликана, па да и се воодушевувам чисто поради уметничкиот впечаток. Едноставно мене ми е језива.

Ај да си жив и здрав, ме изнасмеа.

А што правиме со оние календари кои се со икони? Во куќата на баба ми има еден календар од 1999 и сеуште стои таму само бидејќи е со икона на Богородица која го држи Исус (претпоставувам). Бев во искушение да го откачам и да го ставам каде што му е место.
Таа икона ниту е осветена (како што наводно се останатите кои се продаваат каде што треба и не треба), ниту е рачно насликана, па да и се воодушевувам чисто поради уметничкиот впечаток. Едноставно мене ми е језива.

И мене ми се језиви иконите. Календариве се катастрофа, сите се натпреваруваат во докажување на тоа кој е поголем верник...катастрофа. Башка и филм им прават на луѓево, се плашат да ги уништат откако ќе помини годината, мислат грешно е, за гревотичка светци не се фрлаат, тоа божји казни ќе летаат на сите страни.

Затоа пак јас си го имам Буда, не ради обожавање него оти позитивен филм ми прави, како е насмеан алал да му е... :)

Ја неам икони али брзо разбрав оти сум имал муслимански икони биле ам. Бев скопје пред некое време и на бит пазар видов две слики резбани али мнгоу ми се бендисаа и еден циган ми ги продаде за 300 денари. Сликиве петка резба невидена нешо во ориентален стил со арапско писмо беа , ги земав и ги стаив дома. И пред некое време имаше дојдено гостин од Курдистан кај мене сликит коа ги виде се насмеа од 6-ка до 6-ка и ми објасна оти биле муслиманск као кај нас иконите.

Има една у кујна најобична од пазарче ваљда, што знам. Мајка ми тоа се глупира, јас не им обрнувам внимание, исто како слика некој да закачил, само што оваа не е убава.

Немам икона. Имав порано, ама потоа прочитав во Библијата дека Бог забранува икони и дека Исус и апостолите немале икони и затоа ја фрлив у канта и сеа немам.

Ја неам икони али брзо разбрав оти сум имал муслимански икони биле ам. Бев скопје пред некое време и на бит пазар видов две слики резбани али мнгоу ми се бендисаа и еден циган ми ги продаде за 300 денари. Сликиве петка резба невидена нешо во ориентален стил со арапско писмо беа , ги земав и ги стаив дома. И пред некое време имаше дојдено гостин од Курдистан кај мене сликит коа ги виде се насмеа од 6-ка до 6-ка и ми објасна оти биле муслиманск као кај нас иконите.

Грешка си фатална ако мислиш дека пишуваното е икона. Ако е така моментално висиш на некаква си икона. Размислете бе малку не туку трескајте само. Во Исламот нема икони, Муслиманите не се молат ниту величат луѓе кои се третирани како светци а патем не можеле самите да си помогнат.

Ти си грешка фатална, сеа ми кажа убо дека скоро секој муслиман шо е ги има истите дома ставени пред влезо и било каде. Значи не реков оти се ја икони ко кај христијаните шо плат свеќи над нив али ти кажав оти се од религиозен карактер

Имам едно прашање,дали е убаво да има се икона во спална,те во соба каде што се спие?Молам за одговор!

Имам едно прашање,дали е убаво да има се икона во спална,те во соба каде што се спие?Молам за одговор!

Икона може да се стави каде што сакаш нема одредени места, само најдобро е пред да ставиш било каква икона пред тоа да ја однесеш во црква и да ја осветат. Тоа го знам од баба ми.

--- надополнето ---

Немам икона. Имав порано, ама потоа прочитав во Библијата дека Бог забранува икони и дека Исус и апостолите немале икони и затоа ја фрлив у канта и сеа немам.

Па луѓето сакаат да имаат такви работи по куќите, имаат некоја верба дека тоа ќе ги штити и ќе им носи среќа...:toe:

едно сватете дека иконите не штитат од било што тоа е парче дрво а има тоа и некоја позадина(ДЕМОНСКА)светците се горе на небо со исуса а не шетаат по земјата никаде во библијата не пишува дека светците ке шетаат по земјата или ке стојат пред секоја нивна икона.Од она што јас го сватив читајки од библијата е дека повеке им се обраќа пажња на светците(учениците апостолите кои исус им бил центар во нивниот живот) и кои не воскреснале а исус кој умре за нашите гревови и воскресна на 3тиот ден еднаш до 2пати и годината името му се спомнуе и толку.и самиот он вели лугето се блиски само со усните а со срцата се далеку од мене, исто така го прават како да е недостижен и дека ако они се молат на иконите од некој светец дека тој светец ке иде ке го моли исус.исус кога умре на крстот завесата која беше во храмот се раскина на пола за тебе за мене за сите нас инаку таму имаа право да влегуваат само свештениците лугето кои беја грешни беја надвор ако некој од нив би влегол таму на лице место би паднал мртов поради гревот што го имал правено. значи оние свештеници кои ја имаа на рацете крвта на едно јагне кое пред да се донесе во храмот (светињата над светињите)неколку дена пред тоа се проверувало дали има маана или нема после тоа се колело и со таа крв на рацете влегувале свештениците во храмот да го молат бога да им ги прости гревовите.е сега таа завеса откако исус умре се раскина на пола тоа е знак дека он е совршеното јагне и кој ке поверува во тоа божјо јагне има право да бара од бога најпрво прошка за гревовите а после во името на исуса да побара се што му е потребно после покајанието бог веке го гледа исус како бара а не ние како негово чедо не гледа. значи свет може да биде оној кој се покајал за своите гревови и исповедал со својата уста дека исус е господ и негов спасител и да чита да се моли да се застапува за некој да се моли за исцеление и тн....(да го следи патот на исуса) е тогаш пишува во библијата дека на таквиот не само он што ке биде спасен него и целиот негов дом ке биде под божја заштита.

Ти си грешка фатална, сеа ми кажа убо дека скоро секој муслиман шо е ги има истите дома ставени пред влезо и било каде. Значи не реков оти се ја икони ко кај христијаните шо плат свеќи над нив али ти кажав оти се од религиозен карактер

Тоа се извадоци од светата книга. Ти сам во постот погоре си напишал тоа се како кај нас иконите. Е не се. Ние не упатуваме молби до слики :S
На нив најчесто е запишан Шехадетот... Нема врска дека се молиме на нив или ги обожаваме, значи не се икони тоа сакам да кажам да не се разбереме погрешно или да испадне ова како напаѓање. Позз

Не е проблем да имаш икона и во спална соба, иако кај неупатените постои предрасуда дека иконите не треба да се поставуваат во спалните соби, ради интимностите кои се одвиваат помеѓу сопружниците. Се што е благословено, како иконата и бракот, не е богопротивно.

Дај поучи не, да излеземе од незнаењето, разбираш...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom