Идеја и понуда

• Креатор на темата Креатор на темата Dj ToXiC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Чек сеа не разбрав баш, треба да се напраи нешо на нет као виртуелен кафич или пак нешо слично на Second life? Одлучи се, пошо за првоте, не ни треба којзнае каков графички интерфејс, може да се организира као програмче за видео&глас и е далеку поефтино да се напраи, а за втората варијанта ти треба добро поткован тим од стручњаци (не само програмери туку од све по нешто) од кои секој од нив треба минимум 1000-2000 евра плата да му даеш. А за 50-100 евра никој нема да се нафати ни за првата варијанта. Трк кај некој да ви изработи бизнис планче па да се види стварно шо е работата. Ваква работа се почнува откако ке се изготви бизнис план и тек тогаш се нуди работа на индивидуи, а не откако ке му текне на некого идеја у мозочето. Поздраф.

П.С. За ММОРПГ и остало има и готови алатки на нет, така да многу многу кодирање баш и нема да треба. Не сум се заинтересирал доволно за ова па да ти најдам линкчиња, ама прогуглај малце. Сите чкљ корејски мморпгеа се правени со истиот таков едитор, уше да е бесплатен и еве ви од старт заштеда 10-20 иљади еврејки. Иначе си постои и една направија Unreal engine and Map editor за која се плаќа дебело, али кафичот со него ке ти изглеа страва.

АКо се бараат програмери или дај котнакт информација нешто

Има македонијава добри дечки

ilefx напиша:
Има македонијава добри дечки
Такви дечки не работат за 50 евра, и тоа цел проект, хехе. Ова е сериозен проект, не е курташак, демек ај ќе си моделираме, дрн дрн...

Дали воопшто имате претстава колку работа и време е потребно за од идеја ова да се претвори во реализација?

Мистичен напиша:
Дали воопшто имате претстава колку работа и време е потребно за од идеја ова да се претвори во реализација?

Можам да претпоставам, пошто пример да се работи за флеш игра, треба да се развие 3д гејм енџин (така го викам движењето на секое човече во просторот, каде смее, каде не смее да се движи - пр препреки, други човечиња...), па потоа да се направи динамичко (дали преку ХМЛ и база или со АЈАХ и база), да се направат пхп-ата/асп-ата/јсп-ата за ова, да се тестира со повеќе корисници....

За ова треба тимот од посолидни програмери да работи барем година дена, а платата за тие програмери е мин. 700-1000 евра месецот, па сега рачунајте дали е исплатливо и како ќе се продава. Јас за 50 евра можам да ви направам 760х480 флеш интро, и тоа ако на крајот го ставам логото на мојот бренд. :pos2:

Абе има во Македонија, луѓе кои имаат само идеја, и само тоа. Мислат дека се другото се прај за безпари.

teneke напиша:
Абе има во Македонија, луѓе кои имаат само идеја, и само тоа. Мислат дека се другото се прај за безпари.

А имаш ти да ни даеш некој 30.000 евра па да бидне проектов за 2-3 дена? Пробуваме да напраиме нешто интересно за народов значи сето тоа бесплатно незнам само каков ебан ќар би имале од ова и не го праиме за ќар туку за заживување на виртуелниот свет кај нас во Македонија зашто незнам јас да има нешто такво кај нас...И јас пак ке кажам не планираме секонд лифе туку најобично просторче исполнето со 5-6 маси и добра осмислена идеја за функционирање на истиот...Значи пред се ЈА ПРЕЗЕНТИРАМ ИДЕЈАТА која може и воопшто да не се оствари ако не најдеме јаки спонзори капираш тенеке?

za razlika od drugive shilibajzeri koi nemaat verba vo lugje so GOOOlemi idei, jas te poddrzuvam,
koga ke resis da dades oglas vo vesnik ili na TV , javi mi se da ti daam ponuda
nie kako agencija imame strasni uslovi

Мистичен напиша:
Такви дечки не работат за 50 евра, и тоа цел проект, хехе. Ова е сериозен проект, не е курташак, демек ај ќе си моделираме, дрн дрн...

:) секој почнал од ништо , и никој не спомна пари

само сакав да кажам дека има дечки во македонија со добар потенциал за проект итн...

ilefx напиша:
:) секој почнал од ништо , и никој не спомна пари
Toчно, меѓутоа да бидеме реални - за реализација на проект од ваков обем на работа се потребни малку повеќе од почетници со основни познавања, или луѓе кои работат од хоби.

Дај боже да се јават поединци кои би го сработиле ова не поради пари, туку поради ентузијазам, поради проект кој ќе влезе во нивното портфолио и поради проект на кој ќе бидат горди на самите себе.

cYb3rc0re напиша:
Можам да претпоставам, пошто пример да се работи за флеш игра, треба да се развие 3д гејм енџин (така го викам движењето на секое човече во просторот, каде смее, каде не смее да се движи - пр препреки, други човечиња...), па потоа да се направи динамичко (дали преку ХМЛ и база или со АЈАХ и база), да се направат пхп-ата/асп-ата/јсп-ата за ова, да се тестира со повеќе корисници....

За ова треба тимот од посолидни програмери да работи барем година дена, а платата за тие програмери е мин. 700-1000 евра месецот, па сега рачунајте дали е исплатливо и како ќе се продава. Јас за 50 евра можам да ви направам 760х480 флеш интро, и тоа ако на крајот го ставам логото на мојот бренд. :pos2:
Па тоа и јас сакам да им го објаснам да го сфатат. Не сакам да бидам расипувач на забава, но сакам да ги вратам во реалноста.
maliOT напиша:
za razlika od drugive shilibajzeri koi nemaat verba vo lugje so GOOOlemi idei, jas te poddrzuvam,
koga ke resis da dades oglas vo vesnik ili na TV , javi mi se da ti daam ponuda
nie kako agencija imame strasni uslovi
Малиот, јеби га, жалам што ние шалабајзерите ја расипуваме забавата, ај вие како сериозна агенција ќе им го пицнете целиот проект за 50 еврони :pos2:

Малиот фала ти на подршката, мило ми е што некој разбира како стојат работите...Мистичен, ти си 100% во право ама ако сакаме да направиме нешто за самите себе и нешто по што би биле специфични (во европа не сигурно) али на балканот...треба некој од тие програмери да помогнат и место за 500 евра да сработат за 100 ме разбираш? Мене не ми е целта да имам профит со ова и нема да имам се ке биде бесплатно и ке дадам се од себе како така да го реализирам овој проект...Не за мене, туку за забава на сите, би било интересно да имаме виртуелен кафич нели?
п.с фала на сите што пишаа и ке пишуваат на темава го ценам тоа...

Мистичен е циничен во цела оваа работа од две причини, прво се смета за доста успешен бизнисмен и второ овој проект му иде како еден вид на конкуренција!!!

Dejan] напиша:
Мистичен е циничен во цела оваа работа од две причини, прво се смета за доста успешен бизнисмен и второ овој проект му иде како еден вид на конкуренција!!!
Нема врска... мене не ми е конкуренција тој проект ни па сум успешен бизнисмен... но сепак, за 50-100 евра не би работел ваков проект па што сака нека биде....:toe:

Dj ToXiC напиша:
А имаш ти да ни даеш некој 30.000 евра па да бидне проектов за 2-3 дена? Пробуваме да напраиме нешто интересно за народов значи сето тоа бесплатно незнам само каков ебан ќар би имале од ова и не го праиме за ќар туку за заживување на виртуелниот свет кај нас во Македонија зашто незнам јас да има нешто такво кај нас...И јас пак ке кажам не планираме секонд лифе туку најобично просторче исполнето со 5-6 маси и добра осмислена идеја за функционирање на истиот...Значи пред се ЈА ПРЕЗЕНТИРАМ ИДЕЈАТА која може и воопшто да не се оствари ако не најдеме јаки спонзори капираш тенеке?

Идејата ти е добра. За ќар немој да велиш дека не можиш да добиеш. Види ги само Секонд Лајф и WOW. треба само добро да се размисли како човек би имал профит. Како човек кој мисли дека можи да го направи ова ти зборувам дека цената е смешна и тоа од два аспекти:
Има мноооогу работа (зависи од детали) и се работи за проект кој можи да донеси многу профит ако добро се изработи. Ако немате пари за да ги платите програмерите можеби би требало да размислувате за давање на акции. Ако излези добар проект можеби поисплатливо би било чоек да добива 20% од приходите отколку неколку месеци плата од по 1000Е. Ако понудиш добри услови можиш да сметаш на мене. Уште еднаш те поддржувам за идејата и совет застани сериозно испланирај го проектот (вреди).

Dejan] напиша:

Ти сигурно беше дечкото што ги праел влада.мк и собрание.мк. Ти си циничен, не некој друг, и во други постови си таков, ако го сметаш мистичен за неуспешен бизнисмен, зошто му идеш на форумов? Имаш и други форуми.

Бек то топик.

Јас вака гледам на работава: Идејата е повеќе од ОК ама е веќе измислена, не вреди да се вложи уште еднаш за неа колку што сите се согласуваме дека ќе кошта, зашто кога тогаш некои „попаметни“ ќе извадат отворен код кој ќе биде подобар од вашиот.

Вреди да се вложи голема пара за ако извадиш нов тип на веб апликација, кој би можела да биде следен гугл (ако не тоа, јутуб сигурно). Тогаш доаѓа голема заработка, а програмерите се програмери, ќе го направат за исто време и тоа и ова.

Ама прашање е на идеја, а не на програмери за беспари. програмери беспари секогаш има за копи-пејст. Нема луѓе што стојат зад нова идеја, и тим што ќе ја оствари.

Dejan] напиша:

Мистичеееен, мамо Мистичен не ми подава топка кога се играме со другарчињата...!
Слично звучиш.
Мистичен не е циничен, Мистичен е само реален. Друга приказна е што е Dejan], како му е нафуран на Мистичен и како го доживува.

И јеботе, ти ако не си циничен, пријави се и сработи му го проектот, наместо да му го тегнеш на Мистичен.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom