ИД ја нападна и Турција, најмалку 28 мртви во самоубиствен напад во Суруц

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Во најновите турски напади загинале близу 400 припадници на ПКК
Речиси 400 припадници на забранетата Курдска работичка партија (ПКК) загинале, а неколку стотици други се ранети во последниве две недели при воздушни напади на турските сили врз позиции на групата во северен Ирак, јави агенцијата Анадолија.

Според овие извештаи, меѓу загинатите курдски борци се и најмалку четворица лидери на ПКК и 30 жени.

По минатомесечниот напад во турскиот пограничен град Суруч, во кој загинаа З2 лица, за што беше обвинета групата Исламска држава, Турција започна „антитерористичка операција“ во северните делови на Сирија и Ирак. Иако, Турција изврши напади и врз цели на ИД во Сирија, најголем дел од акциите беа насочени против позиции на ПКК во северен Ирак.

На ваквите турски напади, ПКК одговори со прекин на примирјето, што го прогласи на почетокот на 2013 година и со повлекување од мировните преговори со Анкара. По прекинот на примирјето, ПКК изврши неколку напади врз турските безбедносни сили, во што загинаа најмалку 20 лица.

http://www.sitel.com.mk/vo-najnovite-turski-napadi-zaginale-blizu-400-pripadnici-na-pkk

Во најновите турски напади загинале близу 400 припадници на ПКК
Речиси 400 припадници на забранетата Курдска работичка партија (ПКК) загинале, а неколку стотици други се ранети во последниве две недели при воздушни напади на турските сили врз позиции на групата во северен Ирак, јави агенцијата Анадолија.

Според овие извештаи, меѓу загинатите курдски борци се и најмалку четворица лидери на ПКК и 30 жени.

По минатомесечниот напад во турскиот пограничен град Суруч, во кој загинаа З2 лица, за што беше обвинета групата Исламска држава, Турција започна „антитерористичка операција“ во северните делови на Сирија и Ирак. Иако, Турција изврши напади и врз цели на ИД во Сирија, најголем дел од акциите беа насочени против позиции на ПКК во северен Ирак.

На ваквите турски напади, ПКК одговори со прекин на примирјето, што го прогласи на почетокот на 2013 година и со повлекување од мировните преговори со Анкара. По прекинот на примирјето, ПКК изврши неколку напади врз турските безбедносни сили, во што загинаа најмалку 20 лица.

http://www.sitel.com.mk/vo-najnovite-turski-napadi-zaginale-blizu-400-pripadnici-na-pkk
Не сакам да фаќам страна, но како и секогаш Турција ги прегази курдите. Само нешто ме интересира, дали од сите овие што се убиени биле терористи или има и некои цивили ?

Не сакам да фаќам страна, но како и секогаш Турција ги прегази курдите. Само нешто ме интересира, дали од сите овие што се убиени биле терористи или има и некои цивили ?

Па сигурно има и цивили,и турците се исти како еврејчињата, без да убиват цивили неможат..

Се продлабочува кризата во Турција. Ердоган по се изгледа го искоиристи нападот на ИД да се пресмета со Курдите.

Судири во источна Турција

Еден турски војник и тројца курдски борци се убиени во судирите во источна Турција. Турските власти соопштија дека судирите избиле денеска во рурална област во провинцијата Карс меѓу турските сили и борците на забранетата Курдска работничка партија (ПКК). Во судирите е повредени еден војник. Речиси секојдневно има судири меѓу борците на ПКК и турските сили откако владата започна воздушни напади врз бунтовнички кампови во северен Ирак на 25 јули, со што заврши двегодишниот прекин на огнот. Вчера се навршија 31 година од курдскиот конфликт во кој загинаа повеќе од 40 илјади луѓе.

Чавушоглу: САД и Турција наскоро ќе започнат опширни операции против ИД

24 август 2015

Турција и САД наскоро ќе преземат „опширни“ воздушни напади за прогонување на борците на групата „Исламска држава“ од зони во Северна Сирија, долж границата со Турција, изјави турскиот министер за надворешни работи Мевлут Чавушоглу.

Разговорите меѓу Вашингтон и Анкара за деталите од овој план се завршени во неделата. Регионални сојузници што може да учествуваат во операциите се Саудиска Арабија, Катар и Јордан, како и Велика Британија и Франција.

- Техничките разговори завршија вчера и наскоро ќе започнеме со операцијата, на опширни акции против ИД - истакна Чавушоглу.

Според плановите САД и Турција ќе обезбедат воздушна заштита на умерените сириски бунтовници како дел од операциите, кои имаат за цел да ги потиснат борците на ИД од пограничната територија во должина од околу 80 километри.

Аналитичарите сметаат дека отсекувањето на пристапот на ИД до турската граница, преку која тие се снабдуваат со странски борци и резерви може да го промени развојот на ситуацијата. Американски авиони веќе почнаа со воздушни напади од турски бази.

Според Чавушоглу воените операции против курдски борци од ПКК во Северен Ирак и Југоисточна Турција, каде Анкара веќе еден месец врши воздушни напади, ќе продолжат додека групата не го остави оружјето.
http://www.plusinfo.mk/vest/37673/c...koro-kje-zapocnat-opshirni-operacii-protiv-id

VIDEO ERDOGANOVI TERORISTI KOJE JE OBUČAVAO ZA SIRIJU NAPALI ANKARU – Desetine mrtvih u bombaškom napadu
October 10th, 2015 | by admin

Snažna eksplozija uzdrmala je u subotu ujutro tursku prijestolnicu Ankaru
Prema prvim informacijama, žrtava je mnogo, a do detonacije je došlo blizu jedne željezničke postaje kod koje su se okupljali sudionici antiratnog marša, koji su kanili mirno prosvjedovati protiv sukoba turske države s Kurdima.
Agencija Dogan javlja da je najmanje 20 ljudi poginulo, a više desetaka ih je ranjeno, ali očekuje se da će brojke rasti.
Turska agencija Anadolu navodi da se sumnja kako je riječ o samoubilačkom napadu.
Turska vlada je napade okarakterizirala terorističkima i premijer Ahmet Davutoglu je najavio sastanak sa šefovima sigurnosti.
Reutersov reporter na licu mjesta vidio je 15 mrtvih tijela prekrivenih zastavama.
Na društvenim se mrežama pojavila snimka trenutka same detonacije. Na kratkom se videozapisu vidi skupina sudionika marša kako izvode performans, a zatim nekoliko desetaka metara iza njih dolazi do velike detonacije i stvaranja vatrene kugle.

Inače, ranije se govorilo o dvije eksplozije, ali policija je kasnije objavila da zasad misle kako je odjeknula samo jedna.

http://balkanbreakingnews.com/video...li-ankaru-desetine-mrtvih-u-bombaskom-napadu/

Избори се ближат, а на Ердоганчо-исисганчо му гори под нозе.
Жалосно за луѓето што фактички изгинаа од нивната влада.

Избори се ближат, а на Ердоганчо-исисганчо му гори под нозе.
Жалосно за луѓето што фактички изгинаа од нивната влада.

Гнасно, гнасно.
Практично Ердоган сега ја става на коцка Турција, ако не го изгласаат ќе ја растури државата.

Гнасно, гнасно.
Практично Ердоган сега ја става на коцка Турција, ако не го изгласаат ќе ја растури државата.

По полека Турција не е банана држава за да ја растури, плус башка е тоа што е и во НАТО, таму не е Македонија да игра еден обичен копук премиер кур ташаци како сака. Што се однесува за нападот, нападнати се курдите за време на митингот исто како во Суруц, зошто например не се нападнати турците туку митингот на курдите ? Најверојатно е монтиран случај против курдите, ова е дело на Ердоган и на турските разузнавачки служби.

Бомбата во Анкара како и да ја вртиме, на директен или индиректен начин, е дело на Ердоган.
Со ваквите потези како денеска, Ердоган ја бутка Турција во страшно апокалиптично сценарио.

BREAKING: HDP candidate for Istanbul confirmed killed in bombing in Ankara, Turkey.[DOUBLEPOST=1444489054][/DOUBLEPOST]SON DAKİKA | TTB: Ankara'daki saldırıda ölü sayısı 97

97 dead in Ankara blast target Turkey AnkaraBlast
Louis Fishman added,

CQ9kv--XAAASdM_.jpg

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom