HIM

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.265
Поени од реакции
2.261
Јас поради HIM почнав да слушам рок подоцна и да свирам гитара пред некои си 10тина години. Гледав реприза од нивниот настап на Rock Am Ring 2001 година и останав подзинат 13-14 годишен копиЉ кога ја направија оваа песна:

Можам слободно да речам дека со овој настап и оваа песна ми го трасираа патот по кој еве уште одам.

Баш убаво ме потсети, одамна ги немам слушано, последно нешто беше Solitary Man преработката од Џони Кеш што им е, ми почна сама на Јутјуб откако заврши оригиналот од Кеш :)

Член од
17 август 2014
Мислења
3.711
Поени од реакции
5.969
Јас поради HIM почнав да слушам рок подоцна и да свирам гитара пред некои си 10тина години. Гледав реприза од нивниот настап на Rock Am Ring 2001 година и останав подзинат 13-14 годишен копиЉ кога ја направија оваа песна:

Можам слободно да речам дека со овој настап и оваа песна ми го трасираа патот по кој еве уште одам.

Баш убаво ме потсети, одамна ги немам слушано, последно нешто беше Solitary Man преработката од Џони Кеш што им е, ми почна сама на Јутјуб откако заврши оригиналот од Кеш :)
Ti go preporacvam koncertot vo orpheum 2008 godina da go slusnish cel, kako svirat covece kako se opremeni toe e cudo.
https://www.youtube.com/watch?v=yUJj6dsa0j4[DOUBLEPOST=1439904190][/DOUBLEPOST]
Како прво, не постои такво нешто како "love metal". Тој термин е измислен од HIM и не може да бидат најдобриот пошто фактички се единствениот бенд во овој таканаречен "жанр".

Како второ:
Radi i to se unikatni, jas nemam druga grupa slusnato sho imaat vakov stil na music, ova e neshto krajno epic.[DOUBLEPOST=1439904298][/DOUBLEPOST]
Фегетс. Фегетс евривер.
Why fegets ? Objasnise ..

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Мене ради тој нагласок love metal ми се најискрено геј :)

Металот го замислувам како погруба музика, поагресивна, како музика која не треба да се меша со емо, љубовно испрелпетени тажаленки за невозвратена љубов, за жени и многу исплачени солзи.

Член од
17 август 2014
Мислења
3.711
Поени од реакции
5.969
Мене ради тој нагласок love metal ми се најискрено геј :)

Металот го замислувам како погруба музика, поагресивна, како музика која не треба да се меша со емо, љубовно испрелпетени тажаленки за невозвратена љубов, за жени и многу исплачени солзи.
Nema vrska toa, pod metal spagjaat mnogu vrsti na muzika - Death Metal, Progressive Metal, Symphonic Metal, Power Metal, Speed Metal, alternative metal, doom, thrash, groove, funk i mnogu drugi razni vrsti na metal. I vo sekoj zanr mozish da napisis pesna dali za ljubov, smrt, vojna.. Primer Deep Purple svirea najcesto heavy metal i progressive rock, vo koj sho pishea pesni i za vojni (koj vo togashna Jugoslavija bea zabraneti da se slushaat) a isto imaat pishano pesni i za zeni, drugari, ljubov..

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
But the difference is начинот на кој истите се пласираат. Kaj HIM тоа е апла изразено гејски, онака ко со липање, нежно, софистицирано ко за женска публика.

Пример

H.I.M. - Gone With The Sin

Разлика.

Iron Maiden - Wasting Love

оr

CARCASS - No Love Lost (OFFICIAL VIDEO)

Што значи фокусот го ставам на начинот на прикажување на тематиката кроз музицирањето, не на самата тема. Во love metalot самото име означува со што си имаме работа и што треба да очекуваме и тоа го прикажува истиот, па си се пронајдува публика која гладува по љубов/невозвратена љубов, раскинување и така натака.

Во другово металско срањенце од триста правци си шибаат батките за се и сешто.

G

garthok

Гостин
Nema vrska toa, pod metal spagjaat mnogu vrsti na muzika - Death Metal, Progressive Metal, Symphonic Metal, Power Metal, Speed Metal, alternative metal, doom, thrash, groove, funk i mnogu drugi razni vrsti na metal. I vo sekoj zanr mozish da napisis pesna dali za ljubov, smrt, vojna.. Primer Deep Purple svirea najcesto heavy metal i progressive rock, vo koj sho pishea pesni i za vojni (koj vo togashna Jugoslavija bea zabraneti da se slushaat) a isto imaat pishano pesni i za zeni, drugari, ljubov..
There is no such thing as progressive metal, Стивен Вилсон. :) Tears on tape им е добар, али репитативни се не би ги пуштил во скоро време пак сигурно.

Член од
17 август 2014
Мислења
3.711
Поени од реакции
5.969
But the difference is начинот на кој истите се пласираат. Kaj HIM тоа е апла изразено гејски, онака ко со липање, нежно, софистицирано ко за женска публика.

Пример

H.I.M. - Gone With The Sin

Разлика.

Iron Maiden - Wasting Love

оr

CARCASS - No Love Lost (OFFICIAL VIDEO)

Што значи фокусот го ставам на начинот на прикажување на тематиката кроз музицирањето, не на самата тема. Во love metalot самото име означува со што си имаме работа и што треба да очекуваме и тоа го прикажува истиот, па си се пронајдува публика која гладува по љубов/невозвратена љубов, раскинување и така натака.

Во другово металско срањенце од триста правци си шибаат батките за се и сешто.
Brat to e vkus, primer jas nemozam da slusam Iron Maiden ili Carcass.. inache prva pesna sho ja slusna od HIM bese Gone With The Sin, i istiot moment bev hipnotiziran. Te molam ako imash 5 min slusnigo ova celo. https://www.youtube.com/watch?v=SSU823h25Hs

Член од
29 септември 2014
Мислења
45
Поени од реакции
8
Не сум некој страшен љубител на бендов а на овој стил на музика (уствари имам рок/метал денови што по цел ден таква музика слушам) али тоа сеа манје битно..

https://www.youtube.com/watch?v=XsSQ00g7EX8

Поздрав за верните обожаватели!!

:roker:

Член од
30 март 2008
Мислења
146
Поени од реакции
121
А добро овие планираат во блиска иднина да дојдат негде во близина?

Средношколска симпатија ми е Виле, редно време е да го видам во живо.... :love:
една од омилените:

M

Moon Child

Гостин
Primer Deep Purple svirea najcesto heavy metal i progressive rock, vo koj sho pishea pesni i za vojni (koj vo togashna Jugoslavija bea zabraneti da se slushaat) a isto imaat pishano pesni i za zeni, drugari, ljubov..
Браво :bravobe:
Не сум прочитала нешто толку мудро на форумов досега.
Deep Purple дами и господа, биле забранети да се слушаат во Југославија.

Иначе, ХИМ се за одредена публика, како што се One Direction на пример. Јас на пример неможам да разберам луѓе од над 20 години кои ги слушаат ХИМ контантно.
Хим се за деца, од 8мо одд до 3та средно. И тоа е тоа.

Член од
17 август 2014
Мислења
3.711
Поени од реакции
5.969
Браво :bravobe:
Не сум прочитала нешто толку мудро на форумов досега.
Deep Purple дами и господа, биле забранети да се слушаат во Југославија.

Иначе, ХИМ се за одредена публика, како што се One Direction на пример. Јас на пример неможам да разберам луѓе од над 20 години кои ги слушаат ХИМ контантно.
Хим се за деца, од 8мо одд до 3та средно. И тоа е тоа.
A kako mozis da razberish lugje nad 20 godini koj slushaat turbo folk konstantno? Ili to e vo red da :\ I ne demantiraj informacii vo vrska so Deep Purple pred da se konsultirash so nekoj sho zhiveel vo toa vreme. Btw One Direction i Him sramota e da gi sporedish i da gi vmetnish vo edna ista tema, mislam mozda da imaat Him dark music na koja sho ne mu lezhit na sekoj slushatel, pa site imame razlicen vkus jbg.. ama sepak Ville Valo e neshto sho se ragjat 1 na 2000 godini, STRASEN VOKAL, STRASEN KOMPOZITOR.. https://www.youtube.com/watch?v=iO2IJb46CU4 mada ti preporacvam da go slusnish videovo, pa drug pat razmisli podlaboko ko ke go sporedvish so pedercina od tipot, J Bieber, One Direction i red drugi koj sho vo nieden nivni album nemaat edna nivna licno napishana pesna.

M

Moon Child

Гостин
A kako mozis da razberish lugje nad 20 godini koj slushaat turbo folk konstantno? Ili to e vo red da :\ I ne demantiraj informacii vo vrska so Deep Purple pred da se konsultirash so nekoj sho zhiveel vo toa vreme. Btw One Direction i Him sramota e da gi sporedish i da gi vmetnish vo edna ista tema, mislam mozda da imaat Him dark music na koja sho ne mu lezhit na sekoj slushatel, pa site imame razlicen vkus jbg.. ama sepak Ville Valo e neshto sho se ragjat 1 na 2000 godini, STRASEN VOKAL, STRASEN KOMPOZITOR.. https://www.youtube.com/watch?v=iO2IJb46CU4 mada ti preporacvam da go slusnish videovo, pa drug pat razmisli podlaboko ko ke go sporedvish so pedercina od tipot, J Bieber, One Direction i red drugi koj sho vo nieden nivni album nemaat edna nivna licno napishana pesna.
Само немој да ме учиш што е музика.
Татко ми ги слушал и Deep Purple i Pink Floyd во 70тите и 80тите години. И уште милион други луѓе од овие простори. Лошо те научиле тебе дома дека било забрането. Каква глупост.
Еве јас ти предложувам да не ги браниш ХИМ вака жустро, јас не реков дека се лоши, во свое време и јас ги слушав, кога имав 14 години и имав симпатија кој личеше на Виле Вало. Денес кога имам 25 години, неможам да замислам да седнам дома и да си пуштам Хим плејлиста. Затоа што ги пораснав. Ги пораснав некаде до 2ра 3та средно. И толку им беше. И нив и Avenged Sevenfold. Tоа се бендови за одредена публика, за тинејџерки, кои всушност најмногу се пронаоѓаат во нивните текстови.
Земи ослободи се од ограничувањата и слушни уште милион добри бендови кои егзистираат. Немој да се ограничиш на еден бенд.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.157
Поени од реакции
6.003
Не викам дека се лоши. Во трета средно слушав една песна од нив, мислам Wings of a Butterfly беше, доста заразна мелодија имаше. Ама да речеш вакво нешто...

mislam mozda da imaat Him dark music na koja sho ne mu lezhit na sekoj slushatel, pa site imame razlicen vkus jbg..
Какви све бендови има со мрачна музика, мрачни текстови... HIM се Мики Маус за нив.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Уште се палите по мрачни текстови бе :D црни блузи, нокти, дарк дарк мрачнотија. :icon_lol:

И нека не се меша дека таа ,,мрачнотијата" им била на некои слушачи тешка oти не е мрачнотија, туку е црна гејотија. Убо си кажа мунчајлд дека некои бендови се надраснуваат. И некои правци дури се надраснуваат и така се калеми вкусот музички. Ако заглави човек на една работа, автоматски ќе се лиши од убавините на останатите работи од уметноста која е широко поле, за кое еден просечен живот не е доволен да се истражи.

Се надевам дека Вардарец за 5 години ќе пиши на форумов-Не ги слушам нив повеќе, си најдов други интересни бендови :)

Kajgana Shop

На врв Bottom