HACCP системи

viktordojran

пссwd
Член од
11 септември 2007
Мислења
351
Поени од реакции
30
Znaci ovaa tema ja otvaram za raspravanje na hasap sistemot sto od eneska stapuva.kafandzii aje da se spravuvame nekako.amislime sto ke pravime i kako ponatamu,sto da pravime nie koi ne gi isplnuvame uslovite.jas imam restorant no ne mozam nikako da izvedam da imam dve WC masko i zensko kako sto bara samiot sistem.i toa dali znaci da go zatvoram restoranot>?KADE VAKA MAKEDONIJOOOO KOLKU LUGE KE SEDNAT DOMA?????????? KOLKU LJUGE NE MOZAT DA GO ISPLONAT OVOJ USLOV NE OD FINANSISKI NEGO OD DRUGI NEIZVODLIVI USLOVI.>?STO DA PRAVIME NIE.POZZ OD STRUMICA I DOJRAN PA PROOLZETE PONATAMU.
 

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Веќе има постоечка тема.

Не е HASSR туку е HACCP.

И зарем до сега имаше само едно вц во ресторанот?
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.695
Поени од реакции
12.108
Две вециња, два прилази за шанк, еден за влез, друг за излез на храна, нема више дрвена даска со ордевер...и така натаму. А мерак беше да се служи човек со дрвена лажица за качамак, грав... дава штимунг, фолклорно и мераклиски.
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
HCCP ние го спроведовме и баш ми се допаѓа ако имате основни хигиенски навики лесно се спроведува. Е нема шибај со поминат рок производи, од вчера што ви останал компирот и месото и подгреј ги и шибни им нека јадат ќе фрлате храна т.е. давајте ја во Зоолошка нека ги хранат животните или во стационар за животни бидете малку хумани. :)

Неможе куварот отишол у WC не измил раце и оп плескавица ти прави каде бе со тоа. Рацете депилирани брада нема шанси посекотина со плав фластер да се детектира, капи медицински ако има бркови маска ќе носи, неможе да оди со чевлите по улица и во погон да влегува, се си има свое. WC машко женско, гардероби машки женски, несмее тој што работи со храна директно што ја прави да носи, алки, прстени, да е нашминкана, парфимиран, нокти долги, лакирани, на секои шест месеци (ако има и потреба и почесто)ДДД служба ќе доаѓа мамечки кутии ќе си постави, ќе си испрска и ќе си одржува, нема со каков сакате сјај да перете чаши, тањири, виљушки, лажици, ножеви, има пропис наколку време ќе ги дезинфицирате, работните маси секој ден по секој работа а не се закоравила мрснотија и прљавштина и ти сечеш на неа,се има зошто. А тоа што ќе ве удри по џеб е тоа е друга проблематика. Како и да е супер е што ќе се спроведе редно беше. Го одложиле ќе почекаме уште некој месец. Замисли пиљара извадила надвор овошје и зеленчук каде бе да измерат колку олово има во нив од издувни гасови бегај бе па после се оболувало од рак.
Една страна влез на суровина од друга страна излез на готов производ целта е да се избегне вкрстена контаминација. Супер си е HCCP системеот.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.695
Поени од реакции
12.108
Една страна влез на суровина од друга страна излез на готов производ целта е да се избегне вкрстена контаминација. Супер си е HCCP системеот.
Супер за муштерии, туризам, извоз... али некои приватници негодуваат затоа што сметаат дека ќе пропаднат, дека ќе е голема инвестиција која нема да можат да ја покријат со постоечкиот промет.
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Имаше (сега незнам) можност да ги рефундираат дел од средствата што ќе ги вложат. Не е проблемот во парите туку нормите кои им се наметнуваат неможат да ги исполнат на пример бучавост треба да се измери бучавоста која ја емитува кафиќ- ресторанот да задоволи одреден критериум во населено место а тоа неможат да го исполнат и по автоматизам неможат да се сертифицираат а тоа значи клуч на врата. Ако пушта тивка музика никој нема да иде тој кафиќ и т.н. Тоа е само еден од примерите има многу

Едно кафуле треба да има две WC значи плус едно да направи, да обезбеди посебен влез за вработените и суровините, и да купи сушаќи за раце бидејќи користење на крпа не е дозволено, да им безбеди униформи на вработените и да ја одржува хигиената на високо ниво, да им плати обука на вработените во ЗЗЗ- Скопје за HCCP системот и на секои 6 месеци да одат на санитарен преглед. Генерално гледано. А што да кажат оние кој имаат фабрики и кој веќе го имплементирале HACCP системот тие коку пари вложиле.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.695
Поени од реакции
12.108
Овие добро се спремиле за чист стандардизиран систем.
Инокс-кујната за Иванов изеде 160.000 евра


Владата купи „ХАЦЦП-кујна“ вредна 160.000 евра за новата претседателска вила на Водно во која е сместен претседателот Ѓорге Иванов. Станува збор за набавка на стотина најсовремени апарати од нерѓосувачки челик, односно инокс. Тие се наменети за главната и запомошната кујна во резиденцијата, во која се подготвува храната за претседателот, неговото семејство и за „високите“ гости.
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Види го овој LURTZ пак ништо не разбираш леле па до кога ќе те учам. Нашиот премиер и претседател со ова сакаа да дадат пример за тоа како се спроведува HАCCP стандардот служат за пример, а ти тука критики ке даваш срам те било.:smir:
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.695
Поени од реакции
12.108
Да, срам ме било, само критикувам. Али па поголемиот дел од постовите на политика, економија се тоа...критики. Али конструктивни критики :smir:
За веста, не е чудо, не сум против, сепак е претседателска куќа, гостите ќе се на одредено ниво така да е пожелно и обврзно. Сепак гостите не се обични граѓани, секако дека и нивни готвачи и персонал ќе има одреден пристап во тие кујни (од одредени причини). Чисто ме фасцинира цената, не знаев дека инокс се толку скапи играчки.
 

Ljuben

Дебел!!!
Член од
3 јуни 2008
Мислења
48
Поени од реакции
2
Не дека сум против НАССР системот, него не може секој да го спроведе! Нема секој кеш да си дозволи. 160 000 јурки дале за инокс се да биде. Е сеа не мора да се 160 000 нека се 5000, ама некој ни тоа го нема кога цените за у кафана се џабе,гага или било кој друг израз за ефтино? Он годишен профит праи дупло од тоа. И треба да зема од своја уста цела година за да го спроведе тоа?:tapp:

Некои од тие ствари мора да се почитуваат, а некои може да се подзаборават!:toe::toe:
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Да, срам ме било, само критикувам. Али па поголемиот дел од постовите на политика, економија се тоа...критики. Али конструктивни критики :smir:
За веста, не е чудо, не сум против, сепак е претседателска куќа, гостите ќе се на одредено ниво така да е пожелно и обврзно. Сепак гостите не се обични граѓани, секако дека и нивни готвачи и персонал ќе има одреден пристап во тие кујни (од одредени причини). Чисто ме фасцинира цената, не знаев дека инокс се толку скапи играчки.
Е да скап е иноксот кај нас во фабрика да знаеш што пари се дадоа.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom