ГРОБОВИ

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
grci1.jpg

DSCI0280oruzje.jpg

zebrnjak.jpg

Грците близу Валандово , Бугарите во Струмичко а Србите на Зебрњак.
Импозантни споменици, надуени , нагласени особено Грчкион кој се простира на од око околу 1000 м2 за само 14 грчки војници...Гробови на окупатори, на крвници кој ја делеле земјава и го пљачкале народот, гробви на држави кој ден денес ја држат истата таа земја поделена и го угнетуваат истиот тој народ.

Македонија се претвори во полигон за покажување и докажување чива е Македонија, српска, грчка ..бугарска, овие споменици се злоупотребуваат за паради, негирање на истата таа држава и народ кој ја поделиле пред стотина години, на истата таа држава која им дала дозвола за реставрирање и подигање на овие гробници...И додека државните служби и надлежни се дебелеат во своите фотељи, овие, маршираат, веат со знамињата, и мафтаат со калашите, те плукаат, те газат, еј те газат дома ...кај тебе.

За возврат на оваа наша човечност не само што добиваме шамари среде земја туку за фала ни се копаат гробиштата во Егејско, се тепаат Македонците на Рила, се протеруваат делегациите од Прохор ...ние чест за крвници тие потсмев за живите и мртвите....

Има ли оваа држава закон и ред...до кога? До кога ке се кути и мижи? Треба ли соодветно да се врати, зошто да не се врати? Грција со трактори ни ги изора гробовоти по селата ние со булдожери во Валандово, котек за Пиринци на Рила? јаже за Бугарине во Струмичко... Нема Прохор, нема Зербњак..Око за Око бре... Македонци ли сме или Македончиња ???
мене под националност ми пишува Македонец.

овој до валандово го знам, а другиве не ги знам.
на тој до валандово се гледа дека се потрошени убави пари да се направи.

Meне ми е мило оти се гробови. Нек им се множат. Поарно гробови да се отколку касарни нивни. Нека знат дека од овде жива глава нема да извадат.

Ваквите примери само покажуваат колку сме наивни како народ. Елегантно решение е да дозволуваме изградба на вакви спомен-обележја во замена за соодветни кои ние би ги подигнале на територија на овие држави како обележје на нашите паднати борци.

Заклучокот е дека само МАКЕДОНСКИ гробови нема од илјадниците херои кои паднале за нашата земја. На многуте гробови кои нашите соседи ги подигнале може да се прочитаат многу македонски борци чии имиња се посрбени, погрчени или бугаризирани. За жал, тоа е македонската вистина.

Класичен пример: Дедото на Никола Груевски, Никола Груев е запишан како Никос Грујос, борец за независна Грција, па оттаму денешниве Грци со испран мозок се чудат како може дедото да е Грк, а внукот Македонец и да се и спротивставува на "мајчината земја".

Тројца браќа Македонци во Прва светска војна.Еден во грчка армија,друг во српска трет во бугарска...:tapp:

grci1.jpg

А што е ова? Јас ќе го палам бидејки не разбирам ни англиски ни гејски? Ми ај ќе ги вандализирам поради тоа што не знам што се (не пишува на Македонски).

Македонцки овие гробиштата гејски се тие кај валандово? Ако се тие, над гејските на тоа ридчето има и Ирски... ама тоа е само еден келтски крст и една плахта.

Валандово, тазе рановирани, бела боја, идеална за графити

Back
На врв Bottom