Графичката карта ми загрева премногу

• Креатор на темата Креатор на темата kapadaster
  • Време на започнување Време на започнување
А како си заклучил дека загрева? Колкава температура иде? :D
преку AIDA64 програмот. качува 80-90 степени за 2 минути откако ја вклучам играта(било која) и за 3-4 минути ми заглавува компјутерот.

преку AIDA64 програмот. качува 80-90 степени за 2 минути откако ја вклучам играта(било која) и за 3-4 минути ми заглавува компјутерот.
Отвори види дали кулерот работи убаво.. Го слушаш ли како врти? Забележуваш ли некоја разлика во звукот од порано?

брат ти истестирај си ја графичката и ако констатираш дека премногу грее пад под нозе и директно таму кај шо си ја купл да ја рекламираш.. и немој да си дозволил случајно да не ти признаваат рекламација. иди карај се викај урлај дери се мора да ти ја вратат зашо знаат да се безобразни до немај каде малопродажниве дилери на ПЦ компоненти у краен случај однеси им го цело куќиште и нека тестираат и они пред тебе да видат точно за што станува проблем!

Иди до најблиската бензиска, земи ја графичката, или однеси го целото куќиште, дојди до компресороот koј што најверојатно ќе го има на бензиската, издувај го цело куќиште вклучувајќи ја и графичката, од страната на кулерот како и низ издувните отвори. Одкако ќе го направиш сето ова, со отворен капак остави го куќиштето макар 3/4 часа да стои така. Одкако ќе помине тој период уклучи го и види си ги температурите :)

Друго, фен контролата најверојатно не работи, симни MSI afterburner, одштиклирај ауто, и намести го фенот на менјуал, на едно 70 посто и стисни аплај, врати се во игра, и после 5 минути иди алт таб и види дали пак ќе имаш пак високи температури.

Иди до најблиската бензиска, земи ја графичката, или однеси го целото куќиште, дојди до компресороот koј што најверојатно ќе го има на бензиската, издувај го цело куќиште вклучувајќи ја и графичката, од страната на кулерот како и низ издувните отвори. Одкако ќе го направиш сето ова, со отворен капак остави го куќиштето макар 3/4 часа да стои така. Одкако ќе помине тој период уклучи го и види си ги температурите :)

Друго, фен контролата најверојатно не работи, симни MSI afterburner, одштиклирај ауто, и намести го фенот на менјуал, на едно 70 посто и стисни аплај, врати се во игра, и после 5 минути иди алт таб и види дали пак ќе имаш пак високи температури.

Ако нејќе ни со Afterburner, симни си VTune(од PALIT е и работи на некои картици)

Батали ги муабетиве на „експертиве“ и послушај го советот на аллександар. Ако ти е недела дена стара, нешто не е во ред со неа и нема што ти да исправаш. Гаранција си е гаранција. Врати ја без да чепкаш нешто, оти може да ти ја поништат ако ја отвараш графичката и мењаш паста и сл.

Сеа ке ја носам кај тој што ја купив,ке ја прати во Скопје,ако навистина загрева и не е во ред ке ми пратат нова.
Фала за одговорите на сите,ке видеме за 2-3 дена што е работа

Батали ги муабетиве на „експертиве“ и послушај го советот на аллександар. Ако ти е недела дена стара, нешто не е во ред со неа и нема што ти да исправаш. Гаранција си е гаранција. Врати ја без да чепкаш нешто, оти може да ти ја поништат ако ја отвараш графичката и мењаш паста и сл.

Нема причина да ја враќа картата, и на Ati картите го има истиот проблем, во еден случај драјверите не го контролираат фанот соодветно, т.е. ауто модот на контролата на фенот не работи прпопорционално со температурата која ја крева графичката, а во друг истиот вопшто не се убрзува при поголеми температури, или поточно е заглавен на 40%

Затоа најубаво е да проба мануелно да го контролира фенот со софтвер, за да види дали проблемот бил во нессодветна фен контрола од страна на драјверот, или пак можеби зезнат сензор на картата.....бидејќи за ваков проблем тешко да му дадат нова карта, или ако му дадат ќе чека доста време, картата е најверојатно во работна функција, но контролата на фенот најверојатно зеза.

Е сега, постојат уште две можности,

1. Исушена термална паста.
2. Несодветен контакт на ладилниците со картата.

Ако е проблемот еден од овие 2, тогаш ќе мора да ја менува, бидејќи нели препоставувам незнае да ја замени пастата сам. Сепак според мене треба да проба и да види дали контролата на фенот не е проблемот, ако ова е причината истата се решава многу лесно со софтвер за контрола на фен, и не вреди да се замара со враќања, замени, сервисери, и да ги чека да тестираат...

Точно така си имаш гаранција

Ќе ја проверат во сервис и ќе ти кажат можеби картичката е оверклокувана па има проблем и загрева многу односно Максимум е оптеретена а Оверклокувањето е ризична работа.

Се најдобро.
--- надополнето: Oct 3, 2011 11:29 AM ---
Нема причина да ја враќа картата, и на Ati картите го има истиот проблем, во еден случај драјверите не го контролираат фанот соодветно, т.е. ауто модот на контролата на фенот не работи прпопорционално со температурата која ја крева графичката, а во друг истиот вопшто не се убрзува при поголеми температури, или поточно е заглавен на 40%

Затоа најубаво е да проба мануелно да го контролира фенот со софтвер, за да види дали проблемот бил во нессодветна фен контрола од страна на драјверот, или пак можеби зезнат сензор на картата.....бидејќи за ваков проблем тешко да му дадат нова карта, или ако му дадат ќе чека доста време, картата е најверојатно во работна функција, но контролата на фенот најверојатно зеза.

Е сега, постојат уште две можности,

1. Исушена термална паста.
2. Несодветен контакт на ладилниците со картата.

Ако е проблемот еден од овие 2, тогаш ќе мора да ја менува, бидејќи нели препоставувам незнае да ја замени пастата сам. Сепак според мене треба да проба и да види дали контролата на фенот не е проблемот, ако ова е причината истата се решава многу лесно со софтвер за контрола на фен, и не вреди да се замара со враќања, замени, сервисери, и да ги чека да тестираат...

Дечкото си ја знае работата.

Нема причина да ја враќа картата..

Не ти го цитирам целиот пост, оти пола страна ќе отиде Ќе повторам, ИМА ПРИЧИНА да ја враќа картичката ако таа не си работи како што треба. Исушена паста за недела дена и од нејзе да е проблемот !? Жити се. Ќе треба да купува паста секоја недела тогаш. Несоодветен контакт на ладилниците со картичката, па сам да ги мести преку софтвер !? Значи за секоја таква картичка треба гратис да доаѓа тој софтвер и објаснување од продавачот зошто служи и кои се проблемите со картичката. Само да видам тогаш кој ќе им ја купи.

Врати ја картичката и не се замарај. Кажи им што е проблемот. Ако треба да ја тестираат нека ја тестираат. Ако ти речат дека тоа трае, нека не те лажат. За еден ден се тестира картичка. Ќе ја уклучи, ќе ја оптерети и ќе види дали дава ист резултат.

Инсистирај на тоа дека ти е под гаранција и барај ги парите назад ако ти мрсат муда. Само во никој случај не чепкај ништо. Ни паста, ни софтверски. Може на тоа да се вадат како поништување на гаранцијата.

За сите други што даваат било какви совети. Речеме купуваш нова кола, и недела дена е топ, кога потоа почнува да гаси, трокира се дешава се и сешто. Ќе ја отворите и ќе си ја сервисирате сами !? Не бидете глупави. Гаранцијата за што служи!

Вака да ви кажам.Јас кога ја носев во амц графичкава која ми беше под гаранција дека многу грее, ми зедоа 300 денари и наводно го средиле проблемот, т.е. го исчистиле целиот компјутер, менале паста, и кулер.
После недела дена ми текна да ја проверам температурата и таа во режим на мирување ми беше близу 70 степени.Ви текнува што се случува кога ке уклучам игра...

Вака да ви кажам.Јас кога ја носев во амц графичкава која ми беше под гаранција дека многу грее, ми зедоа 300 денари и наводно го средиле проблемот, т.е. го исчистиле целиот компјутер, менале паста, и кулер.
После недела дена ми текна да ја проверам температурата и таа во режим на мирување ми беше близу 70 степени.Ви текнува што се случува кога ке уклучам игра...

Епа пак оди во АМЦе. Не смее да ти зема 300 денари за паста на графичка која е под гаранција, ама ти си им дозволил изгледа.

Графичката е на пат кон Скопје,моментално привремено ми стави AVI Radeon карта додека да ми стигне новата,оваа работи добро. 40-50 се движи тепмературата. Кога ја извадив старата беше толку жешка што ке ја фрлев за малку,иако работеше само 2-3 минути.

Епа пак оди во АМЦе. Не смее да ти зема 300 денари за паста на графичка која е под гаранција, ама ти си им дозволил изгледа.
АМЦ се најчурук сервисер.И секој кој било дел да го однесеш кај нив, без разлика дали ти е под гаранција или не, ке те убедат дека не е така и ке ти земат пари.Мене ми викаа дека е потрошен материјал и неспајга во гаранцијата.
На еден другар го натераја да си го плати харддискот а лаптопот немаше ни 4 дена од кога го купи.Го зедоа тие го сервисираа го дозаебаја и пари му зедоја.Кај нив појке јас у продавница невлегвам.ЛОПОВИ СЕ, барем да ги поправаа деловите не да ги дорасипвет

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom