ГПС GPS

• Креатор на темата Креатор на темата Dimitarc
  • Време на започнување Време на започнување

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Колку пати сте се изгубиле додека сте се сетале низ шумата? Колку пати сте се изгубиле во соседниот град? Ви пречат овие работи? Ја имаме работата токму за вас! ГПС, од фирмата “Гармин” серија “легенд” модел “етреx”.

ГПС (Глобал поситионинг сyстем) е систем кој се контролира преку сателити кои орбитираат околу нашата планета и ви овозмозува секогаш да ја знаете васата точна локација. Потребнни се минимум 3 сателити за вашето логираwе. Тоа ви дава точни координати кој после уредот ги претставува на мапа.

Гармин легенд е треx е одличен уред кој е многу лесен за држеwе, има цврста гума од страните која не дозволува да се лизга кога работите со него на дождливо време. Со неговите димензии 11.2 x 5.1 x 3.0 цм и тежина од 150 грама (со батерии) е малку поголем од мобилен телефон, но има голем дисплеј (споредено со конкурентите е просечен) бидејки на него има само 5 копчиwа и еден xојстик кој го прават многу лесен за ракуваwе. Дисплејот е црно бел со слабо позадинско осветлуваwе, но тоа воопшто не пречи. На него одлично се гледа каде сте биле, патеката по која сте се движеле и моментално каде се нао|ате.

Трип компјутерот ви покажува се што ви е потребно. Моментална брзина, просечна брзина, време на движеwе, време на патуваwе, максимална брзина, изминати километри, време на изгрејсонце-зајдисонце, надморска висина.
Можете да си правите рути на движеwе и тој ке ви кажува кога да свртите, каде да свртите. Постои функција за да почне да ве известува на одредено време или растојание пред саканата дестинација. Саканите дестинации можете да ги записувате со букви и со симбол пред нив. Има доволно симболи, за град, бензинска, мост, продавница, зоолошка, мост, камп, телефон, ски центар, трговски центар, училиште, ресторан, музеј, хотел скоро се што ке ви падне на памет. Исто така покажува и колку време има до саканата дестинација која можете да ја одберете од ве}е ставените поголеми градови или некоја од илјадниците кои можете сами да ги вметнете.

Функцијата Фисх&Хунт е интересна за ловците и риболовците бидејки кажува на моменталната местоположба и кога е најдобро да се лови тамо и кој дивеч или риба.
Пресметува површина помегу затворени точки т.е. ареа калкулатор. Кога сме кај калкулаторите има и обичен.
Во кутијата со него пристига и кабел преку кој можете да го поврзете со компјутер и да ставите мапи на одредени градови и држави, мапи на патишта итн. Со тоа уредот }е може да ви ја дава улицата на која се нао|ате.

Прецизноста изнесува до 3 метра, што е сосема доволно за цивилно користеwе. Нема проблем со антената и со приемот при користеwе. Дури функционира додека е во xеп.
Користи 2 АА батерии со кој функционира повеке од 18 часа активно работеwе со позадинското светло.
Со своите димензии и функционалност ова претставува алатка која сите спортски активни лу|е треба да ја имаат.

etrexlegendhand.jpg

garmin-handheld-etrex-1.jpg

etrex-Legend.jpg

го има на главана со некој измени. Ама не се сите точни. Да речеме, не прави проблем кога е во џеп, ама прави кога е на врат. Не знам зашто. Летово на кеј ги испробав сите могучи функции. Интересен е фактот што според каталог пишува дека е со прецизност до 3 метри но таа може да варира и од 10 сантиметри до 50 метри, зависи кој сателити го контролираат во моментот. Брзината му е доста прецизна, го меревме со километражи од коли, точаци, на дистанци со пресметки. Приемот во кола е добар, само ако е ставен до прозор.

200 евра чини, мислам дека е корисен уред и дефинитивно се исплати. :wink:

еднаш месечно да отидеш на водно се исплати, камоли ако си ловџија или рибар да мижеш да си ставаш маркери каде гризе рибата, и каде има животни. Јас го користам често, кога идам да спортувам нешто е у мене, не смета, корити 2 батерии кој ги немам сменето добри 7 месеци

Интересна играчка. Јас го земав Magelan SportTrack Color, за професионална употреба. Со иста точност од 3метри. Ама, точно поради разликата во точноста не можам да го користам. Друг проблем е приклучувањето со компјутер. Бара некој си Мап Сент софтвер кој кошта бајаги. Нема ни трајал верзија да видам за што се работи. А мене ми треба само координати ставени во ексел. И прилично е едноставен за користење. Малце е поголем од горниов ама е водоотпорен и шок-резист.
Сега, ми служи само за намените што ги кажа Диме, забава. :)

мојот е само водоотпорен и трпи мали удари. Ама твојот е по кул бидејки е колор. Има 3д? мојот пишува кога и колку е точен, на главна страна. За координати во ексел има многу други софтвери, повеќето се бесплатни. Имаш датакабел? Со мојот имаше и гага софтвер, ама и функциноира кул со гугл ерт про

Имам дата кабел и многу е смешен. Има 4 пипки. Барав софверчиња ама го најдов само овој од Магелан. Мап Сенд. Пробав со МапХ ама не успеав. Еве супер идеа за со Гугл Еартх Про. Нема класични 3Д мапи, ама го кажува вертикалниот пресек на теренот. Иначе приемот е добар на отворен простор и во кола. За брзина не сум мерел дали ја кажува точно.

дај да се видиме кога ке имаме и двајцата слободно време да ги споредиме. Јас имам 2 т.е. имам јас еден, и еден татко ми. Тој на татко ми е многу поскап и подобар, ке ги земеме и да ги споредиме негде

Dimitarc напиша:
еднаш месечно да отидеш на водно се исплати

Абе какво Водно, штом имаш ГПС ќе те носам со мене по планини (без разлика дали ти се иде или не :icon_lol: )
Стварно е добра работа, ама знае и да заебава кога е лошо времето.

не бе, и кога врне има добар прием. Само што тогаш е малце послаб. Ајде, ќе се договориме ќе лутаме по планинте некад.

Dimitarc напиша:
не бе, и кога врне има добар прием. Само што тогаш е малце послаб. Ајде, ќе се договориме ќе лутаме по планинте некад.

Пред некој месец ГПС-от не ни функционираше (лошо беше времето).
А за по планини, нека се стопли и одиме на Солунска :) :wink:

обавезно, пиши пп кога ке се оди. Обожавам планини

летово работев во летен камп за деца, и еден ден во неделата одевме на кампување на планината блиску до кампот. одевме насабајле, преспивавме таму и се враќавме околу ручек следниот ден. како и да е, тоа не е толку битно, у принцип само сакав да кажам дека апаратчево УЖАСНО многу ми се најде!:)

Нешто сеа гледав на Euronews дека Џи Пе Ес системот на Русија ќе го лансираат деновиве а европскиот Галилео ќе биде лансиран наскоро.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom