Good bye Slovenia - Нello Macedonia

• Креатор на темата Креатор на темата Que
  • Време на започнување Време на започнување
ма немој да ме јебеш........убаво да дојдеш и да пробаш,арно ама во земја со висока стапка на миграција сакаш да пробаш да водиш живот ?!

типот има европски пасош со кој може во било која земја во светот да живее,добредојде и нека ти е со среќа

Да,али нема шанси да најдеш плата што е 50 % помала од просечната во Словенија ;)
Обично 2-3 пати помала платата овде.
Еве и ти и жена ти да земате по 350 евра = 700 евра што е џек пот.....
Одземи 150-200 евра за кирија (нека се 175,средина) = 525 евра.
Од 525 евра одземи 70 евра за парно секој месец,50 за струја,15 за вода,40 за интернет и телевизија и 40 за телефоните. 525 - 70 - 50 - 15 - 40 - 40 = 310 евра.

Со 310 евра двајца можете да пројдете,ама ќе ви бидат таман парите(јадење,превоз,излегување и ноќен живот 1-2 пати неделно,хигиена....).Ништо нема да заштедиш и без да земеш кредит и да плаќаш рати....
Дете немој да си помислил да правиш без да имаш свој стан без плаќање кирија.

:D
Al stvarno, kako preživjeti sa 600€ (300+300 recimo), ako imaš još 200€ kirije?

Mladi ljudi valda žive kod roditelja ili nešto zidaju pored domače kuče. Isto ko kod nas. Diplomirani ljudi sede doma ili rade neke XY jobove u fabriki. Takva su vremena, jbg. Snadješ se kako se znaš, evo, zbog toga mi razmišljamo o ovoj opciji.

Que веќе имаш пишано дека имаш работа која можеш да ја работиш и вон словенија така да со платата која ја земаш ( верувам дека е повеќе од доволна ) можеш да си живееш комотно под ќирија. Исто така имаше пишано дека сакаш да станеш sole proprietor ( трговец поединец ). Доколку ја работиш онаа работа која веќе ја имаш би ти препорачал да почекаш со инвестирањето, да ги видиш можностите и да видиш колку всушност би ти се исплатело, сепак најдобро ќе оцениш самиот.

Кратко и јасно.Ако имаш приходи месечно овде над 1000 евра,ќе живиш убаво. Да не кажам комотно. Башка и времето е поубаво од Словенија :icon_mrgr:

Ако имаш убав приход или пак планираш да се занимаваш со земјоделство може да се живее тука... Иначе членска книшка вади и бркај врски по партија... поздрав

Би ти препорачал да не го одбереш Скопје, туку некој град што е во југо-источниот дел. Скопје е скап, голем (не е многу голем, ама има лоша инфраструктура) и е доста загаден (многу лош бензин). Предностите на југо-источниот дел се, одлична и многу ефтина храна (најголем дел од зеленчукот, овошјето и месото доаѓа од овој регион), пријателски луѓе (има сонце 280 дена во годината) и сместувањето е скоро 50% поефтино отколку Скопје.

Би ти препорачал да не го одбереш Скопје, туку некој град што е во југо-источниот дел. Скопје е скап, голем (не е многу голем, ама има лоша инфраструктура) и е доста загаден (многу лош бензин). Предностите на југо-источниот дел се, одлична и многу ефтина храна (најголем дел од зеленчукот, овошјето и месото доаѓа од овој регион), пријателски луѓе (има сонце 280 дена во годината) и сместувањето е скоро 50% поефтино отколку Скопје.

Slovenija e Ljubljana, isto kako sto Makedonija e Skopje, samo glaven grad funkcionira posebno ako sakas da se zanimavas so veletrgovija i slicno.

Ostanatiot del propaga, mozebi ne kako kaj nas ama slicna e situacijata. Vo Severoistocna Slovenija Maribor, Murska Sobota, Ormož, Lendava, toa e cudo kolku narod e bez rabota i edvaj krpat kraj so kraj, katastrofa.

Avtorju teme, lahko ti povem kar v Slovenščini če te kej bl natančno zanima, stanujem v Skopje,in mislim da si-ste se kar pravilno odločili,Slovenija propada v bistvu je to naslednja Grčija.

Vseeno malo premisli, če men vprašaš Avstrija vam je najboljša varijanta. Če pa maš dobro poslovno idejo Makedonija vsekakor vabi z nizkimi davki in stroški, in seveda prijaznim ljudstvom.

Vso srečo vam želim in upam da boste uspeli,vseeno pr nas v MK ali kje drugje.

Lp

Дечкото има работа од дома, може да за место на живеење да го избере и Казакстан, ако сака да ужива и да има доста отпуштен живот југо-источниот дел е создаден за тоа.

Кратко и јасно.Ако имаш приходи месечно овде над 1000 евра,ќе живиш убаво. Да не кажам комотно. Башка и времето е поубаво од Словенија :icon_mrgr:

Со 1000 евра ќе живееш комотно само доколку се работи за пар или самец. Со семејство со деца 1000 евра се живее да речеме 3+ кон 4.

Али во секој случај боље од Словенија.

Ovo nije loša ideja, al za sada mora da bide Skopje. Žena če lakše nač job, ima više kompanija, blisko je Srbija i Aerodrom... svakako pa me jugo istok mnogu zanima i ču sigurno istraživati taj dio.
--- надополнето: 11 април 2013 во 13:34 ---
Slovenija e Ljubljana,isto kako sto Makedonija e Skopje,samo glaven grad funkcionira posebno ako sakas da se zanimavas so veletrgovija i slicno. Ostanatiot del propaga,mozebi ne kako kaj nas ama slicna e situacijata,vo Severoistocna Slovenija Maribor,Murska Sobota,Ormož,Lendava toa e cudo kolku narod e bez rabota i edvaj krpat kraj so kraj,katastrofa.

Avtorju teme,lahko ti povem kar v Slovenščini če te kej bl natančno zanima,stanujem v Skoplje,in mislim da si-ste se kar pravilno odločili,Slovenija propada v bistvu je to naslednja Grčija.
Vseeno malo premisli,če men vprašaš Avstrija vam je najboljša varijanta. Če pa maš dobro poslovno idejo Makedonija vsekakor vabi z nizkimi davki in stroški, in seveda prijaznim ljudstvom. Vso srečo vam želim in upam da boste uspeli,vseeno pr nas v MK ali kje drugje.

Lp
Hvala za lepe želje.
Avstrija je bila opcija, vendar žena kot ne-državljanska EU in ob dejstvu da ne govori nemško praktično nima šanse dobit job. Razen mogoče kot čistilka.
Seveda lahko tudi to delaš, nič ni slabega v tem, če gledaš samo na denar. Ampak potem si v tuji državi, nikogar ne poznaš, delaš nekaj kar ti ni všeč, prijatelje in družino ne vidiš... maš pa nekaj več €, to je res.
Vendar nama to ni cilj, rada bi živela udobno življenja in imela prost čas za uživanje s prijatelji v okolju ki nama ustreza.

Se pa strinjam gleda stanja v Sloveniji, država je v krču in vse bo šlo samo še na slabše kot kaže. Še posebej severovzhod, kjer sva tudi midva.
Če prištejem še nek splošen slovenski negativizem in nevoščljivost, pa mi tega res ni treba. Hvala lepa!

Во врска со условите за живеење во Македонија треба да си земеш, прво и основно, во предвид дека има Албанци тука.

Ostanatiot del propaga,mozebi ne kako kaj nas ama slicna e situacijata,vo Severoistocna Slovenija Maribor,Murska Sobota,Ormož,Lendava toa e cudo kolku narod e bez rabota i edvaj krpat kraj so kraj,katastrofa.

Avtorju teme,lahko ti povem kar v Slovenščini če te kej bl natančno zanima,stanujem v Skoplje,in mislim da si-ste se kar pravilno odločili,Slovenija propada v bistvu je to naslednja Grčija.
Vseeno malo premisli,če men vprašaš Avstrija vam je najboljša varijanta. Če pa maš dobro poslovno idejo Makedonija vsekakor vabi z nizkimi davki in stroški, in seveda prijaznim ljudstvom. Vso srečo vam želim in upam da boste uspeli,vseeno pr nas v MK ali kje drugje.

Lp
Не заебавај. Гарант не е до толку срање тамо.

Če prištejem še nek splošen slovenski negativizem in nevoščljivost, pa mi tega res ni treba. Hvala lepa!
Тука ќе наидеш на поголем негативизам и невољност. Ти ветувам (y)

Не заебавај. Гарант не е до толку срање тамо.
Baš jučer sam po vestima čuo, da 42% ljudi ne može da plati račune za tekuče troškove.

Neka 2 tjedna nazad čuo sam, da u mariborskom regionu, gde je recimo 250.000 luidi, 30.000 baraju pomoč Karitasa i sličnih organizacija. U smislu gratis hrane i odječe.

Велат дека Словенија е многу блиску до банкрот, ако веќе не банкротирала, но допрва останува да читаме за детаљите. Словенија е првата земја на која се пренесе кризата во Кипар. Третина од сите деловни заеми се токсични.

Новата премиерка вели дека ситуацијата не е толку драматична и дека банкарскиот систем е стабилен.

Slovenia could be the next domino to fall in Europe

Date

March 30, 2013
"Banks are under severe distress," the International Monetary Fund said in its annual health check on the country. Non-performing loans of Slovenia's three largest banks reached 20.5 per cent last year, with a third of all corporate loans turning bad.

Yields on two-year debt have tripled over the past week, jumping from 1.2 per cent to 4.26 per cent before falling back slightly on Thursday. Ten-year yields have reached a high of 6.25 per cent since the country joined the European Monetary Union.

"The country has lost competitiveness since joining the euro and it is leading to slow economic collapse. Markets have been very complacent, but it has been clear for a long time that the banks need recapitalisation, and it is not easy to raise money in this climate," said Lars Christensen from Danske Bank.

http://www.theage.com.au/business/w...-domino-to-fall-in-europe-20130329-2gyqi.html
.

.

Од Словенија ке има многу емигранти, само уште малку.
За слободен трговец зависи во која зона тргуваш, би требало да е лесно за работа.
На Македонија и се најпотребни добри трговци, да ја разбудат од сон.
За неколку години ке бидеме ЕВРОПСКА сила и тоа го пишувам сериозно.
Имаме најнисок данок, најмал долговен буџет пер капитал 30% тоа е смешна бројка за банкрутите од ЕЗ.
Постепено ќе се развиваат сите градови во МК.
поздрав.

Струмица! Крајот на Август има да јаде келепур лубеници:D СЛовенциве се болни по лубеници:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom