Ipsissimus
P.I.
Што би рекол Берик - "Ти го крстиш, тој прди"....ништо не е симплифицирано! И не делам никого на добри и лоши! Напротив, ти реков дека тоа се осмислени провокации, со цел да изнудат реакции како вашиве! Им играте како што во свират! Не ви викам јас да си преќутите, туку да не им правите услуга на оние кои ги мразите! Бидејќи со ова го правите токму тоа! На нивната намера да предизвикаат немири се ставате во улога на совршени пиончиња!Да не бидеме расипана плоча, а ? Да си ги преќутиме 5те убиени деца ?
Значи гледај, многу е лесно :
- Кај племето е симплифицирано, гледа непријател и го сака мртов.
- Кај Македонците кои се неспоредливо по цивилизирани од племето, секогаш ги релативизираат работите, ги делат на добри и лоши. Како сега ти на пример.
Види, што се случуваше во 2001 можеш да кажуваш на некој друг мене не, затоа што јас за цело време бев присутен и гледав со свои очи! Ниту една минута од конфликтот во 2001 година не бев надвор од Тетово! Затоа не ми кажувај дека не требало да се генерализира! Тоа можеш на некој од струмица, радовиш, штип...и слично! Избирање страна е ултиматум, немање свој став - кукавичлук со други зборови! Ќе се бориш против национализам со друг национализам? Против една религија, со друга?!Тие Ипсисимус, кој пробуваш да ги делиш на добри и лоши, во 2001 од планините кога се симнаа, не дојдоа со тебе соживот да градат, туку да те иселат. И денес тие од планините, 98% од муслиманското население ги поддржува, и ти за 2% ми вртиш муабети како не треба да се генерализира ?
Многу е важно да се избере страна, да се одбере помалото зло.
За во западот, ќе остава Берикм Дондарион да остави вести. Да ти посочи колку такви настани има. Бидејќи тој има доста евидентирано и подобро знае да се снајде.
Значењето на поимот "екстремна десница" е тој, ти можеш и за златно славејче да ја сметаш нема да го смети фактот што значи "екстремна десница".Јас не велам дека треба Милошевич да се врати, скраја да е. Кога велам екстремна десница, мислам на нов систем. Не на Хитлери и Милошевичи. Нов далеку поинаков систем. Мислам дека ти е јасно.
Проблемот е во тоа што има многу Македонци кои делат на добри и лоши, сеуште веруваат во соживот... И покрај тоа што „борците за права“ изиграваа копаничари по грбот на невини луѓе, разнесоа мотел, пред некое време „Алаховите робови“ масакрираа деца. Не може тоа да се заборави.
Проблемот не е што многу македонци верувале во соживот, проблемот е што многу како тебе паѓаат на провокации и со тоа ги остваруваат плановите токму на оние кој најмногу ги мразат.