ГМО - генетски модифицирана храна

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Искрено, ако веќе апсолутно морам да одбирам... повеќе би ги изел тие 40 и кусур пакетчиња шеќер, отколку малку (докажано каццероген) засладувач како Аспартам и сличните. :)

Но не е дека велам дека е добро да е јадат толкави количини шеќер. Треба да се знае дека шеќерот се смета за основна храна на сите видови канцери (еднаш кога ќе се појават), и исто така е еден од ризик факторите за појава на рак.

27 – Кечап, сосови. Heinz Foods

Сите овие производи содржат ГМО.
Heinz не содржат канцерогени срања, од типот на емулгатори и бои, конзерванси....
Знам дека ги има на листа на GMO подржувачи, али факт е дека новите Heinz производи имаат на нив налепница дека немаат GMO у нив. (идите у продавница и видете сами)

@Beric Dondarrion,

дали „Нес„ кафето, кое се продава во гранулат и во конзерви, а е произведено во Бразил и го има во нашите продавници, е со ГМО содржина?
Еден од најлесните начини за препознавање на ГМО храната е ниската цена, а тоокму таков е случајот со наведеново кафе.

@Beric Dondarrion,

дали „Нес„ кафето, кое се продава во гранулат и во конзерви, а е произведено во Бразил и го има во нашите продавници, е со ГМО содржина?
Еден од најлесните начини за препознавање на ГМО храната е ниската цена, а тоокму таков е случајот со наведеново кафе.
Не сум ја авторитет за ова. Иако сум подржувач на nobullshit политика коа станува збор за ГМО, срање адитиви, емулгатори, аспартам и сл.

Така да, не знам. А и ја би сакал, некој што знае да каже.

Цената сепак не е пресуден показател за срање храната.
На пример, оние Леонидас, белгијскине фенси чоколада, се топ на вкус и се скупи, али прочитај у состав - има пун курац срања унутра. Тоа е бре, со хемијски пиздарии напраено да има супер вкус. Нека се ебат.

Нес кафе, не би се сложил дека е ефтино. Има доста поефтини фирми, како ИнКафе, па дури и Чибо мислам дека е поефтино. Само Јакобс, чинам е поскупо. Сум чул дека во кафињата, повеќето има секакви чуда и дека еспресо да ти било најбоље, ако глеаш за срања што ги додаваат.

Се изнасмејав на темава прееска, некој, не знам сеа кој точно беше, коа се напраи фраер дека многу знае, а меша хибриди со ГМО. (нешто слично како ја тука)

Последно уредено:
Се изнасмејав на темава прееска, некој, не знам сеа кој точно беше, коа се напраи фраер дека многу знае, а меша хибриди со ГМО. (нешто слично како ја тука)

Добри 60% до 70% од населението мешаат ГМО со хибриди да не те чуди, владее комплетна неинформираност. Повеќето и онака ги интересира да е вкусно и евтино, дали е ГМО или има аспартам им е небитно, и онака ќе ти ја кажат реченицата само еднаш се живее.

Проблемот е што тие што не им е битно ГМО одлучуваат во име и на тие што им е битно, затоа и ГМО состојките скоро никаде не се обележани на етикетата.

Проблемот е што тие што не им е битно ГМО одлучуваат во име и на тие што им е битно, затоа и ГМО состојките скоро никаде не се обележани на етикетата.
Па добро, мислам дека таквите не се повеќе од тие што се свесни за небезбедноста на сегашниов облик на ГМ храна.

Но всушност те цитирав за да обрнам внимание на еден интересен феномен со таквите што се повикуваат на YOLO (you live only once), и демек не сакаат да се обележува присуство на ГМО во производите.
Често истите ликови го имаат истиот однос и спрема многу други работи кои даваат дискутабилен квалитет на задоволство. Како на пример, пушењето цигари.

Имено феноменот за којшто зборувам е фактот дека многу од пушачите со YOLO поглед на животот: редовно од внатрешната хартија на кутиите со цигари, кинат парче и го ставаат меѓу целофанот и сликата со графички содржини за предупредување кон последиците од пушењето. Ги кријат сликите со пациенти од рак! :)

Што би се рекло ОЧИ ШИРУМ ЗАТВОРЕНИ, или нешто како синдром на ној со главата во земја, во присуство на очигледна опасност.

Зад сето воа стоат тешки милиони и затоа некој ги штите ваквите срања,нас ни останува колку можиме да избегнуваме консумирање.

Злоупотребување на науката.

http://www.youtube.com/watch?v=700U05h9Nd0

Eве го тоа што го пишав пред некоја страна. Професорка од Земјоделски саат време зборува про ГМО, за на прашањето дали сме ние подготвени да бидеме тие врз кои тие експерименти во иднина ќе бидат докажани, видете што одговара (44:36).

http://www.youtube.com/watch?v=KD9Q7znW5Ts

Eве го другиот клип, прашањето до професорот доктор на науки е се слагате ли со работата на Монсанто (1:21:20). Видете што одговара?

Од 1:12:00 почнува дискусијата со студенти, не е целосно прикажана фалат барем 30-40 минути. А замислете 80% од студентите се студенти на Земјоделски. Не е прикажан делот кога човеков му кажуваше дека е фармер и потполно е запознаен со работата на Монсанто, па магично му текна на професоров. Не е снимен ни делот кога го прашав зошто не им текнало да запрат производство на таква храна ако има соменение дека предизвикува канцер т.е додека не се докаже дека е целосно безбедно. Онака негово мислење. Ги нема ни минутите кога им кажуваше на студентите, дека бил година дена во Америка и луѓето биле посреќни затоа што јаделе ГМО и тој бил здрав и жив.

Eве го тоа што го пишав пред некоја страна. Професорка од Земјоделски саат време зборува про ГМО, за на прашањето дали сме ние подготвени да бидеме тие врз кои тие експерименти во иднина ќе бидат докажани, видете што одговара (44:36).

Eве го другиот клип, прашањето до професорот доктор на науки е се слагате ли со работата на Монсанто (1:21:20). Видете што одговара?

Од 1:12:00 почнува дискусијата со студенти, не е целосно прикажана фалат барем 30-40 минути. А замислете 80% од студентите се студенти на Земјоделски. Не е прикажан делот кога човеков му кажуваше дека е фармер и потполно е запознаен со работата на Монсанто, па магично му текна на професоров. Не е снимен ни делот кога го прашав зошто не им текнало да запрат производство на таква храна ако има соменение дека предизвикува канцер т.е додека не се докаже дека е целосно безбедно. Онака негово мислење. Ги нема ни минутите кога им кажуваше на студентите, дека бил година дена во Америка и луѓето биле посреќни затоа што јаделе ГМО и тој бил здрав и жив.

И кое е твоето мислење ? има ли македонија капацитет и ресурси да произведе нешто такво ?

Кај нас хибридизацијата е научна фантастика според мене а да не правиме муабет за гмо.

И колкави се шансите за пропуст на влез на такви материјали

п.с. и неколку пати професорката Соња спомнува дека во дадените производи тоа се трагови од производи кои се користат во финалниот производ

Последно уредено од модератор:
Искрено, ако веќе апсолутно морам да одбирам... повеќе би ги изел тие 40 и кусур пакетчиња шеќер, отколку малку (докажано каццероген) засладувач како Аспартам и сличните. :)

Но не е дека велам дека е добро да е јадат толкави количини шеќер. Треба да се знае дека шеќерот се смета за основна храна на сите видови канцери (еднаш кога ќе се појават), и исто така е еден од ризик факторите за појава на рак.
40 и парче кусур шеќер ќе ти направи замастен дроб и поголем причинител за дијабетис него засладувачите.
Користам 3 години непрекинато засладувач цикламат и ништо не ми е.
Крвта ми е совршена.
Би земал секогаш засладувач за да намалам на калориите и да уживам во истото задоволство без осцилации на шеќерот во крвта.

Фрлиле париче овие за да шират пропаганда помеѓу студентите од земјоделие. Чим онаа живее у КСА, све е јасно. Таму врие од американски добротворни организации како Блеквотер, Монсанто, нафтно лоби и сл.
Блеквотер има еден куп луѓе во КСА. Блеквотер неодамна го смени името во Академи и склучи голем договор со Монсанто.
Оваа трибина треба да се запали. А и студентите да се проверат после треба, преку интервјуа. Можда и некои од нив треба да му се дадат на Р'лор.

Фрлиле париче овие за да шират пропаганда помеѓу студентите од земјоделие. Чим онаа живее у КСА, све е јасно. Таму врие од американски добротворни организации како Блеквотер, Монсанто, нафтно лоби и сл.
Блеквотер има еден куп луѓе во КСА. Блеквотер неодамна го смени името во Академи и склучи голем договор со Монсанто.
Оваа трибина треба да се запали. А и студентите да се проверат после треба, преку интервјуа. Можда и некои од нив треба да му се дадат на Р'лор.
Не, не Велков е анти ГМО, професориве од Земјоделски се про. Иако и ја не сум убеден во нејзината стручност, за ГМО имам доволно учено и читано за да имам став.

Користам 3 години непрекинато засладувач цикламат и ништо не ми е.
Крвта ми е совршена.
Би земал секогаш засладувач за да намалам на калориите и да уживам во истото задоволство без осцилации на шеќерот во крвта.

Јас сум крив за офтопиков, иако со оглед на темава -здрава исхрана и не е толку офтопик... па ќе се извинам на сите, но и ќе си дозволам само уште ова да го расчистиме.

Јадење шеќер, посебно јадење многу шеќер е лошо. Тоа веќе го кажав.
Консумирање вештачки засладувачи, тоа е многу полошо (и нема сега да елаборирам зошто, не е овде местото а и без тоа сме офтопик).

Така да изборот помеѓу двете е како да бираш змија да те апне или магаре да ти го опне.

Најглупаво е кога некој се обидува од сопствени искуства да носи „научни заклучоци„.
Така некој кажува, јас пушам цигари пола живот и еве НИШТО НЕ МИ Е. Или јас сркам вештачки засладувачи со години и ништо не ми е. Или кркам стероиди и ништо не ми е. Што би било следно... пукам хорс и ништо не ми е?

Има една многу добра анекдота за човек што скокнал од стокатница. Знаеш што си кажувал сам на себе, на секои пар спратови додека паѓал надолу?
"So far, so good..... So far, so good.... So far, so good... So far.."
(„Засега ништо не ми е..... Засега ништо не ми е.... Засега ништо не ми е...„)

[DOUBLEPOST=1406795693][/DOUBLEPOST]
Можда и некои од нив треба да му се дадат на Р'лор.
Нема да е некоја штета... да се запали еден убав голем оган!
Смешно е солиден број од форумџииве да се поедуцирани за ГМО од студенти на факултет по земјоделство.

Тоа со студентите е штета, а овој професоров е уште полош. (кажавте од некоја партија е? баш ме интересира)
Мислам дека во дискусија можам жив да го изедам, ако не ме сечат водителите. Оваа Велков е добронамерна, ама е тупава, недоволно запознаета со материјата и често лупа тешки глупости. Само спротивен ефект предизвикува од тој што го сака (ширење свесност за безбедноста од ГМО), барем кај тие што се малку поинтелегентни.

Професоров е класичен „системот е секогаш во право„ тип, ваљда со функцијата си иде тоа (или ваљда затоа таквите идат на функцијата, сеедно).
Многу ми беше смешно кога ја спомна Агрентина како „добар„ пример за земја која бенефитира од ГМО... а Аргентина инаку вчера БАНКРОТИРАШЕ! :)

Инаку многу беше смешно и кога раскажуваше како јадел скакулци а сега пошто не скока постојано, нема опасност од трансфер на гени! :rolleyes:
Одредена мала шанса на хоризонтален трансфер на гени секогаш постои, дури и во дигестивниот систем. Друга е приказната што и како ќе се случи од тоа... но работата е дефинитивно можна и прилично неиспитана.
На пример, Wolbachia e паразитска бактерија, која живее во многу инсекти... и знаете што, испитувањата на ДНК низата на многу од тие инсекти покажале делови на ДНК од Wolbachia!

Многу вакви примери има за ваков хоризонтален трансфер на гени.
Значи тоа во природата се случува, и тоа што го јадеме влијае на нас како дел од некои природни процеси. Но една работа е природен процес кај кој преку еони и еони еволуција се поправаат грешките (т.е. изумираат грешките), а друга работа е чепкање на научници во научна дисциплина која е во зародиш, и моментално се развива во најголема мерка од индустријата на која само профитот и е важен.

Е сега професоров дали не го знае ова (или во зависност од нивото на знаење на публиката одлучил да не го кажува), сеедно. Затоа што трпи едукацијата на идната генерација факултетски образовани граѓани.

Последно уредено:
Тоа со студентите е штета, а овој професоров е уште полош. (кажавте од некоја партија е? баш ме интересира)
Мислам дека во дискусија можам жив да го изедам, ако не ме сечат водителите. Оваа Велков е добронамерна, ама е тупава, недоволно запознаета со материјата и често лупа тешки глупости. Само спротивен ефект предизвикува од тој што го сака (ширење свесност за безбедноста од ГМО), барем кај тие што се малку поинтелегентни.

Професоров е класичен „системот е секогаш во право„ тип, ваљда со функцијата си иде тоа (или ваљда затоа таквите идат на функцијата, сеедно).
Taква е, несигурна, како да се плаши од некој и забегува со муабетите.

За професорот
http://en.wikipedia.org/wiki/Zoran_T._Popovski
https://www.google.com/?gws_rd=ssl#q=зоран поповски

Страшно е колку е големо непознавањето за методите на генетските модификации. Луѓето најчесто сите методи ги ставаат под ист кош, и ова е проблем во било која дискусија и за про и за контра ГМО, страните.
Имено на една страна ги имаме методите како: генетска селекција (одгледувачот бира кои организми ќе остават потомство, според нивните карактеристики кои ќе бидат пренесни во потомството), хибридизација -размножување помеѓу организми кои се доволно компатибилни за да имаат заедничко потомство...
На другата страна е генетскиот сплајсинг, односно директна рекомбинација на ДНК хеликсот, со вметнување на делови од ДНК на друг организам.

Кога таква грешка може да му се случи на еден познат научник како Neil deGrasse Tyson, што останува за обичните луѓе.
Од друга страна човекот е астрофизичар, па ќе разбереме. Иако за следниот пат, подобро би било да се задржи на астрофизика. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom