Користам 3 години непрекинато засладувач цикламат и ништо не ми е.
Крвта ми е совршена.
Би земал секогаш засладувач за да намалам на калориите и да уживам во истото задоволство без осцилации на шеќерот во крвта.
Јас сум крив за офтопиков, иако со оглед на темава -здрава исхрана и не е толку офтопик... па ќе се извинам на сите, но и ќе си дозволам само уште ова да го расчистиме.
Јадење шеќер, посебно јадење многу шеќер е лошо. Тоа веќе го кажав.
Консумирање вештачки засладувачи,
тоа е многу полошо (и нема сега да елаборирам зошто, не е овде местото а и без тоа сме офтопик).
Така да изборот помеѓу двете е како да бираш змија да те апне или магаре да ти го опне.
Најглупаво е кога некој се обидува од сопствени искуства да носи „научни заклучоци„.
Така некој кажува, јас пушам цигари пола живот и еве НИШТО НЕ МИ Е. Или јас сркам вештачки засладувачи со години и ништо не ми е. Или кркам стероиди и ништо не ми е. Што би било следно... пукам хорс и ништо не ми е?
Има една многу добра анекдота за човек што скокнал од стокатница. Знаеш што си кажувал сам на себе, на секои пар спратови додека паѓал надолу?
"So far, so good..... So far, so good.... So far, so good... So far.."
(„Засега ништо не ми е..... Засега ништо не ми е.... Засега ништо не ми е...„)
[DOUBLEPOST=1406795693][/DOUBLEPOST]
Можда и некои од нив треба да му се дадат на Р'лор.
Нема да е некоја штета... да се запали еден убав голем оган!
Смешно е солиден број од форумџииве да се поедуцирани за ГМО од студенти на факултет по земјоделство.
Тоа со студентите е штета, а овој професоров е уште полош. (кажавте од некоја партија е? баш ме интересира)
Мислам дека во дискусија можам жив да го изедам, ако не ме сечат водителите. Оваа Велков е добронамерна, ама е тупава, недоволно запознаета со материјата и често лупа тешки глупости. Само спротивен ефект предизвикува од тој што го сака (ширење свесност за безбедноста од ГМО), барем кај тие што се малку поинтелегентни.
Професоров е класичен „системот е секогаш во право„ тип, ваљда со функцијата си иде тоа (или ваљда затоа таквите идат на функцијата, сеедно).
Многу ми беше смешно кога ја спомна Агрентина како „добар„ пример за земја која бенефитира од ГМО... а Аргентина инаку вчера
БАНКРОТИРАШЕ!
Инаку многу беше смешно и кога раскажуваше како јадел скакулци а сега пошто не скока постојано, нема опасност од трансфер на гени!

Одредена мала шанса на хоризонтален трансфер на гени секогаш постои, дури и во дигестивниот систем. Друга е приказната што и како ќе се случи од тоа... но работата е дефинитивно можна и прилично неиспитана.
На пример,
Wolbachia e паразитска бактерија, која живее во многу инсекти... и знаете што, испитувањата на ДНК низата на многу од тие инсекти покажале делови на ДНК од
Wolbachia!
Многу вакви примери има за ваков хоризонтален трансфер на гени.
Значи тоа во природата се случува, и тоа што го јадеме влијае на нас како дел од некои природни процеси. Но една работа е природен процес кај кој преку еони и еони еволуција се поправаат грешките (т.е. изумираат грешките), а друга работа е чепкање на научници во научна дисциплина која е во зародиш, и моментално се развива во најголема мерка од индустријата на која само профитот и е важен.
Е сега професоров дали не го знае ова (или во зависност од нивото на знаење на публиката одлучил да не го кажува), сеедно. Затоа што трпи едукацијата на идната генерација факултетски образовани граѓани.