Глобален Југ

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Извоз? :)
Нашиот капацитет на производство, помножен со 10 (или било колку да е теоретскиот максимум), после соодветен договор Кина/РФ би го апсорбирале без да осетат дека нешто повеќе увезуваат.

Ај сега прашај се зошто нема ни обиди за таков договор. Ќе дојдеш до (факинг очигледниот) одговор дека овдешните државни политики се креираат од Калето, според потребите и интересите на сите само не на Македонија и Македонците.

Извоз? :)
Нашиот капацитет на производство, помножен со 10 (или било колку да е теоретскиот максимум), после соодветен договор Кина/РФ би го апсорбирале без да осетат дека нешто повеќе увезуваат.

Ај сега прашај се зошто нема ни обиди за таков договор. Ќе дојдеш до (факинг очигледниот) одговор дека овдешните државни политики се креираат од Калето, според потребите и интересите на сите само не на Македонија и Македонците.
Кина и Русија не знам што бараат во Глобален Југ.
Кина е најголем производител во светот на сите овошја и зеленчуци, и житни култури.
Што воопшто можеме да им понудиме?

Што воопшто можеме да им понудиме?
Истото прашање за западните. И не е дека навистина мислиш интересни сме заради зарзаватот (а интересни секако сме од одредени аспекти, барем колку сите други во регионов што се интересни).

Овде очигледно се работи за други работи, но нормално дека треба да инстистираме и на извоз на домашното производство такво какво е.

Работата е да си ги видиме опциите, јас ете гласам за опција каде нема да мора УЧК да ни паразитираат на грб и опција каде во школо нема на децата да им ги перат главите со лгбтп срања... Па ајде да видиме што има на понуда. Не е дека западниве ни се добра опција вака како што не третираат.

Смешно не е ништо. Освен тоа дека, Македонија географски е во Северот, а не во Југот. Како и зошто преку сила да е дел од југот? Сега Африка ќе се стационираме под еквадор?
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 464885Прегледај го приврзокот 464886
Ова ми делува на арбитрарна линија.

Зошто Турција е во Глобален Југ а Албанија не е? Казахстан, Азербејџан, Саудиска Арабија и Кина се доста развиени држави но се во југот додека посиромашни држави како балканските и источноевропските се во северот.

Јужна Америка е континент во кој доминира западната култура како католицизмот и шпанскиот јазик но е трет свет? Бидејќи се држави стари неколку века додека во Европа пола држави денес се технички помлади од нив и имаат минато како провинции на други посилни соседи.

Многу е посложена геополитичката состојба од овие слики... точно Палестинците трпат голема неправда од Евреите ама па доколку се во можност да не убијат, ќе не убијат до последен...

Црнците се еони интелектуално и цивилизациски назад од нас што сме на дното на Европа, и исто и Индијците и Пакистанците.
Наречи ме расист, ако ти е полесно, но јас со такви не сакам сојуз. Ништо нема што да ни понудат што ни треба.
Ако сите проблеми во западот ги прават овие раси, сега треба да ги сметаме за помили зошто не знам, западот не потценува нас?
Путин бацува Куран? Брука.
Изгледа изборот е помеѓу Куран и ѕидот. :(

точно Палестинците трпат голема неправда од Евреите ама па доколку се во можност да не убијат, ќе не убијат до последен...
Имам другар Палестинец, досега не ме убил. Ми помогнал. Многу. И јас него.
Имам и другар Евреин, не е крив за тоа што решила да прави елитата.

Глобален Југ е идеја која мисли да ги јача предоминантно земјите од јужна Америка и Африка како контраст на Северот. Под Северот не се рачунаат само САД и Европа (впрочем оваа прдешка од идеја гарант му има текнато токму на некој либерален Црнец од САД), туку во Северот спаѓаат и Русија и Кина како историски моќни. Значи под Глобален Југ се мисли на јакнење на држави историски слаби во споредба со другите.
Концептот е фаличен пошто во него не само што не спаѓаат Русија и Кина, туку и Арапските земји, пошто историски гледано Арабија и земјите од заливот се секогаш исто толку богати како Европа и САД и Азија, а во некој случаи, се дури и побогати.

Инфо во врска со Кина - не ја поштува ни Русија, ни САД, а сака да тргува (и тргува) со некој кој е историски економски моќен ко незе. Тоа е Европа.
1000056449.png1000056450.webp
1000056447.jpg

Последно уредено:
Имам другар Палестинец, досега не ме убил. Ми помогнал. Многу. И јас него.
Имам и другар Евреин, не е крив за тоа што решила да прави елитата.

Глобален Југ е идеја која мисли да ги јача предоминантно земјите од јужна Америка и Африка како контраст на Северот. Под Северот не се рачунаат само САД и Европа (впрочем оваа прдешка од идеја гарант му има текнато токму на некој либерален Црнец од САД), туку во Северот спаѓаат и Русија и Кина како историски моќни. Значи под Глобален Југ се мисли на јакнење на држави историски слаби во споредба со другите.
Концептот е фаличен пошто во него не само што не спаѓаат Русија и Кина, туку и Арапските земји, пошто историски гледано Арабија и земјите од заливот се секогаш исто толку богати како Европа и САД и Азија, а во некој случаи, се дури и побогати.

Инфо во врска со Кина - не ја поштува ни Русија, ни САД, а сака да тргува (и тргува) со некој кој е историски економски моќен ко незе. Тоа е Европа.
Прегледај го приврзокот 464991Прегледај го приврзокот 464992
Прегледај го приврзокот 464990
Добро... и? Не ти ја разбирам поентата. Претпоставувам имаш и Албанец за пријател, и што фајде кога останатите 99,99% (а може и 100%, којзнае што прави другарот во слободно време) не престануваат да ни ги сквернават црквите, гробиштата и спомениците.

Можеби некој автохтон на форум на илирида.ком моментално вика за мене абе јас имам каур за пријател и ми помогнал арно ама тој не знае дека јас кога би имал моќ и можност веднаш би направил етничко чистење.

Патем одлична можност да го искористам братот од серијата на мојот аватар.

1000071275.jpg

Добро... и? Не ти ја разбирам поентата. Претпоставувам имаш и Албанец за пријател, и што фајде кога останатите 99,99% (а може и 100%, којзнае што прави другарот во слободно време) не престануваат да ни ги сквернават црквите, гробиштата и спомениците.

Можеби некој автохтон на форум на илирида.ком моментално вика за мене абе јас имам каур за пријател и ми помогнал арно ама тој не знае дека јас кога би имал моќ и можност веднаш би направил етничко чистење.
Не поентата не ми беше да кажам дека многу се сакаме ил било што. Познавам Арап што презира се европско и дофрла често коментари. Темата е комплексна, сакав да кажам дека не се е толку црно и бело како што се прикажува.

Туку одговори ти како Кина се вклопува во концептот на глобален Југ кога најбитен трговски партнер еден милениум и е Европа.

Не поентата не ми беше да кажам дека многу се сакаме ил било што. Познавам Арап што презира се европско и дофрла често коментари. Темата е комплексна, сакав да кажам дека не се е толку црно и бело како што се прикажува.

Туку одговори ти како Кина се вклопува во концептот на глобален Југ кога најбитен трговски партнер еден милениум и е Европа.
Па не е, тоа и ми е муабетот дека нема смисла концептот на глобален југ.

....не престануваат да ни ги сквернават црквите, гробиштата и спомениците.
Исто како Евреите сега што прават (во Палестина). Односно полошо - ги рамнат со земја.
И член од нивната влада за Божиќ нѐ поздравува со објаснување дека е најнормална работа да плукаш Христијани, попови, и цркви.

Да ги споредуваш кој од нив е „подобар“ е како муабет кое гoмнo повеќе/помалку смрди.

...

Многу едноставно: Европа е најмалиот континент на планетата и зависен е од увоз на речиси сите суровини потребни за современото индустриско производство - кобалт, литиум, нафта и бројни други.

Латинска Америка и Африка од друга страна ги имаат истите тие ресурси во изобилие, по големина на територија се далеку поголеми од Европа, исто и по број на жители имаат далеку повеќе жители во споредба со Европа, историски европејците и американците токму од тие региони ги имаат експлоатирано сите ресурси кои им биле потребни за нивните домашни индустрии.

Пример: атомските бомби развиени од страна на проектот Менхетен биле наполнети со збогатен ураниум ископан од рудниците во Конго.

Кина си ги гледа своите интереси, европејците имаат пари, побарувачка и ништо друго, латиноамериканците и афричките држави имаат се` и сешто освен пари и побарувачка.

Не е некоја филозофија да се направи математиката за интересите на Кина во глобалниот југ.

Последно уредено:
Кина си ги гледа своите интереси, европејците имаат пари, побарувачка и ништо друго, латиноамериканците и афричките држави имаат се` и сешто освен пари и побарувачка.
Не за долго, како што стојат работите.

Црнците се еони интелектуално и цивилизациски назад од нас што сме на дното на Европа, и исто и Индијците и Пакистанците.
Наречи ме расист, ако ти е полесно, но јас со такви не сакам сојуз. Ништо нема што да ни понудат што ни треба.
Ако сите проблеми во западот ги прават овие раси, сега треба да ги сметаме за помили зошто не знам, западот не потценува нас?
Путин бацува Куран? Брука.
И на некој шиперски форум моментално исто вака се расправаат за ова само со аргумент : Ајатолахот честита божиќ ? Брука.
Само што пишуваат на шиперски.

Смешно не е ништо. Освен тоа дека, Македонија географски е во Северот, а не во Југот. Како и зошто преку сила да е дел од југот? Сега Африка ќе се стационираме под еквадор?

Прегледај го приврзокот 464885Прегледај го приврзокот 464886
Еј стварно !?!?! И Русија е на северот а се глупира со овие од југот. Не дека северњациве на секој 20 -50 години и објавуваат војна.

И на некој шиперски форум моментално исто вака се расправаат за ова само со аргумент : Ајатолахот честита божиќ ? Брука.
Само што пишуваат на шиперски.
Албанија повеќе се христијанизира.
Поентата ми е иронијата во претераното идеализирање на Путин како спасител на православната култура и народи.
Отец Мефодиј би бил разочаран.
Ајатолахот е црна овца во исламот.

Последно уредено:
Албанија повеќе се христијанизира.
Поентата ми е иронијата во претераното идеализирање на Путин како спасител на православната култура и народи.
Отец Мефодиј би бил разочаран.
Ајатолахот е црна овца во исламот.
Последно нешто што го гледам позитивно кај него ми е ова дека тој е спасител на православната култура и народи.
Многу други попозитивни работи има.

Последно нешто што го гледам позитивно кај него ми е ова дека тој е спасител на православната култура и народи.
Многу други попозитивни работи има.
Има, но тоа е популарното мислење за него, без разлика на твојот видик.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom