Глам Рок

Ш Т Е Т Н И К

Досадија
Член од
18 февруари 2008
Мислења
633
Поени од реакции
25
Неодамна почнаф да преслушувам стара глам рок музика... И навистина има што да се слушни во таја музика пр: начинот на свирење, апла рокерските пентатоники, арпеџата кои се ненормално добри и брзи, тапинзите и слично. Од тој вид на музика почнаф да ги слушам
Mr.Big , Racer X, Joe Satriani, Steve Vai, W.A.S.P, Nitro, Def Lepard и други.
Mr.big
Racer x
Joe Satriani
Steve Vai
W.A.S.P
Nitro
Def Lepard
Сакам да слушнам ваше мислење за оваа музика и да предложите некој други бендови од овај стил ...:helou:

Glam рок тешко се одделува од Glam метал. Истоимениот метал произлегол од рокот но тоа е само промена на стил но не и на "метализирање". Стилот е тој но некои наоѓаат разлики кои јас не ги гледам. Глам рок за мене биле бендови како T-Rex, Slade, Roxy Music и индивидуалци како Marc Bolan, Gary Glitter па и David Bowie до некаде. Потоа по ова се појавија т.н. глам метал бендови како Mötley Crüe, Twisted Sister, Poison, Britny Fox, Skid Row па и Def Leppard кои се спомнати погоре но како во рок периодот. Според бендовите што ги спомнал Ш Т Е Т Н И К сигурно мислел за метал периодот а не рок периодот.

Glam рок тешко се одделува од Glam метал. Истоимениот метал произлегол од рокот но тоа е само промена на стил но не и на "метализирање". Стилот е тој но некои наоѓаат разлики кои јас не ги гледам. Глам рок за мене биле бендови како T-Rex, Slade, Roxy Music и индивидуалци како Marc Bolan, Gary Glitter па и David Bowie до некаде. Потоа по ова се појавија т.н. глам метал бендови како Mötley Crüe, Twisted Sister, Poison, Britny Fox, Skid Row па и Def Leppard кои се спомнати погоре но како во рок периодот. Според бендовите што ги спомнал Ш Т Е Т Н И К сигурно мислел за метал периодот а не рок периодот.
Сеуште се едуцирам од овај вид на музика можеби сум згрешил, фала на испрафка :)

Добра тема..Овој правец може да се дефинира како спој помеѓу
hair metal(стилот на 80,90 - тите) + classical rock + hard rock..многу шашави фризури,дугачки фарбани бушави коси,шминка,кожени панталони,хеланки..:vozbud:све со цел да рок музиката привлече и што повеќе женски фанови..:wink:
Само мора да те поправам за W.A.S.P. тие се хеви метал(или пак хард рок со хеви елементи) а не глам рок.

Еве ги најзначајните според мене глам рок бендови..
KISS..со нивната најдобра балада..

Bon Jovi (овие ептен го прославија овој правец ) :wink:

White Snake + Моtley Crue

Alice Cooper

Има уште многу али еве да оставам нешто и некој друг да постира..:wink:

Значи почнаф да слушам глам али тоа што ќе ми дадат така да уште не правам големи разлики ... Фала на испрафките :)

Добри се Slade, не ми се баш по вкус, но ги слушам одвреме на време!
Во 1969 г. го имаат Скинхед изгледот за повеќе публицитет и се сметаат за првиот Скинхед бенд!

slade2.jpg

Овие ми се најпартали песни...

Уште малку шминка и слободно нека се смешаат во геј парада.Како музика е добра но стилот на облекување и изгледот се катастрофално застрашувачки педерски

Уште малку шминка и слободно нека се смешаат во геј парада.Како музика е добра но стилот на облекување и изгледот се катастрофално застрашувачки педерски

Замисли во тоа време тоа било убаво за девојките. И ако тоа им се свиѓа на девојките зашто да не се облакаш така. Зашто сепак рокенрол групите биле само за секс мотивирано од секогаш.

Добра тема..Овој правец може да се дефинира како спој помеѓу
hair metal(стилот на 80,90 - тите) + classical rock + hard rock..многу
шашави фризури,дугачки фарбани бушави коси,шминка,кожени панталони,хеланки..:vozbud:све со цел да рок музиката привлече и што повеќе женски фанови..:wink:
Само мора да те поправам за W.A.S.P. тие се хеви метал(или пак хард рок со хеви елементи) а не глам рок.
Има уште многу али еве да оставам нешто и некој друг да постира..:wink:

Во почетокот на '70 после monetary pop festival i woodstok рокерите како да почнаа да излегуваат од тесниот џинс, почнаа со фарбање на коси, шминка, внесување на повеќе сексапил во музиката едноставно уморни од оние претходни хипи рефрени настана и Glam rock-от, или познат како Glitter rock. Mark Bolan, Ziggy Stardust, Roxy Music, Suzi Quatro, Sweet etc., ова се само почетоците на оној чистиот, во вистинска смисла на зборот глам рок. Беше многу добро прифатен, но како и секој правец се уништи во својот периодот на гостигнување на врвот, разгранувајки се на повеќе подправци. Општо прифатено мислење е дека глам рокот го има поттикнато панкот да излезе од гаражите и да ја раздвижи музиката. Многу време подоцна во раните '80 овој правец се реинкарнира и пронаоѓа плодна почва кај една гранка од хеви-металот, видете ги Kiss, Motley Crue, Twisted Sister, W.A.S.P. и групите слични на нив. Глам рокот е британска инвазија, додека глам металот е американска. Ако одиме хронолошки формирани 1975 Sex Pistols протрча во британската музичка сецена како цунами и се круниса себе си за лидер на новоит правец во рокот а тоа е панк рокот и тие беа во време на глам рокот но никогаш не свиреле таква музика.
Многумина ги споредуваат глам рокот, глам металот и панкот што е многу погрешно.:toe:

јас би ви препорачал ако не ве мрзи да си пишете на you tube Glam rock и читајте си:toe:
Таму има доста документарци за оваа тема.

Во секој случај овој правец привлече доста публика и има доста квалитетни музичари. А тоа со шмиките,хеланките и бушавите Бон Џови фризови и мене не ми се допаѓа,ама ете гледаш во тоа време тоа било интересно..

Абе дечки се шо лета не се јаде...Ако некој има таков стил на облекување не значи дека е глам рок група....Иначе да нема забуни...Hair Metal и Glam Rock се две исти работи..треба само малку да се разбирате од музика, да слушнете и да ви стане јасно...Слушнете некои бендови кои ги определуваат како Glam Rock и споредете ги со некои бендови кои ги нарекуваат Hair Metal..Се надевам ќе ви стане јасно...
P.S. W.A.S.P. и самите се искажуваат како гламери...+ Слушни ја музиката..не е Heavy...Немојте вакви дезинформации да ширите...Без навреда.Cheers!

И ете заборајв да кажам....Meне многу ми се бендисваТ London...W.A.S.P. ја му ги дадов на Штетник да ги слуша..(да не искочи дека ја сум ви кажал..али ја слушам глам и го заразив и него;)али малце:))

Пример за тоа што јадев говна...дека ако се облекуваат така не мора да значи дека се гламери..видете го Van Hallen..Ко ќе ги земе оние ж'тине пантолони тесни...со тигрести шари...Па сепак не е глам...Нормално дека има и такви делови внесено во музиката..сепак тоа се слушало во 80тите кога Van Hallen го достигнале најголемиот успех..али сепак..И немојте мн да читате на Wikipedia..Можам и јас да напишам таму што сакам..

Али сепак да не се докажуваме да не се замарам....Секој си има свое сфаќање..Свое мислење..тоа си е ваше право...Иначе уште еднаш за гламот..надвор од тоа што е глам што е ова она...Многу ме бендисуваат гитариските рифови..закон се...и солажите исто така...нешто мелодика и пентатоника мешано...а и пејачите имаат глас и пол...супер ми е:)

И веќе станав напорен..али сепак да не ги забораваме Dokken..едни од легендите на рок звукот од 80тите!

WASP се како што реков хеви т.е хард рок со хеви елементи:smir: не реков дефинитивно хеви. СЛушни ја Sleeping in the Fire па сам заклучи.Hard rokot има доживеано ептен револуција..Поточно они би ги нарекол Hair metal.

А во врска со Dokken тотално те подржувам!Гитаристот растура!!! Еве една..

Ги знаеш овие?

Доста добри музичари Winger со Headed for a Heartbreak направија бум и се пробија.Гитаристот се вика Reb Beach мислам,и стварно ептен парче праи на песнава..

А во врска со Dokken тотално те подржувам!Гитаристот растура!!! Еве една..
[/quote]

Уф прекрасно.Ја обожавам песната.

Друг фаворит

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom