Nemorosus
Маршал Изет Фазлиновић
Демократија (капитализам) = профит пред се` друго. Не се чудете ако стигне ова и кај нас за не-толку-брзо време... 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Дали то значи дека водата која при дожд од мој имот (покрив, двор) се слева на улица и оди во општинска канализација - општината ќе ми ја плаќа?
На пример наврнале ова година 1000 милилитри по квадрат, јас имам куќа со површина од околу 100 квадрати плус двор од 500 квадрати то ќе се помножи, ќе се оземе дел кој останал во почвата и рестото општината да ми го плати
Не знам зошто мислите дека постоењето на демократија подразбира и капитализам. Ене ги Шведска, Данска... имаат демократија, ама далеку се од дефакто капитализам.Демократија (капитализам) = профит пред се` друго. Не се чудете ако стигне ова и кај нас за не-толку-брзо време...![]()
Не знам зошто мислите дека постоењето на демократија подразбира и капитализам. Ене ги Шведска, Данска... имаат демократија, ама далеку се од дефакто капитализам.
Ле,ле мајко...сега Грујо ќе ги заебе и претрка и Германциве..после оваа вест,Ја плаќаме, но фонтани за вода која се пие постојат насекаде низ градот, доколку си бездомник и побараш вода, истата мора да ти биде пружена како твое основно човеково право.
Е сега нема. И да ти се пие вода, а немаш од каде, мораш да си ја купиш или капут![]()
Sweden is a highly competitive capitalist economy featuring a generous, universalwelfare state financed through relatively high income taxes[10] that ensures that income is distributed across the entire society, a model sometimes called theNordic model.
http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Sweden
Па баш го кажува тоа што јас го кажав. Не е дефакто капитализам.
Има пазарна економија, но е и welfare state со големи даноци и огромна дистрибутивна социјална политика која е контрадикторна со капитализмот како таков.
Муабетот е дека не е социјалистичка/комунистичка држава, но не е баш капиталистичка гледајќи ги и знаејќи ги дефинициите и самиот систем на функционирање на капитализмот.
Види, приватизацијата не е сама по себе лоша работа. Тоа што во Русија и на Балканов пропадна, тоа е веќе друг муабет. Но, ако имаш систем каде имаш приватизација, а и добар дистибутивен социјален систем (а во Шведска плус ако не грешам и здравството и образованието се бесплатни), тогаш нема ни да приметиш, ниту да ти биде гајле за капитализам.Па со оглед на тоа дека скоро се е приватизирано
Approximately 90% of all resources and companies are privately owned, with a minority of 5% owned by the state and another 5% operating as either consumer or producer cooperatives.[11]
и те како е капиталистичка. Те разбирам што сакаш да кажеш за Шведска но секако во сите земји во светот, не постои комплетна приватизација на работите. Затоа и сите земји имаат буџет кој го полнат од даноци и некои државни земјишта од кадешто црпат ресурси за продажба или користење.
Види, приватизацијата не е сама по себе лоша работа. Тоа што во Русија и на Балканов пропадна, тоа е веќе друг муабет. Но, ако имаш систем каде имаш приватизација, а и добар дистибутивен социјален систем (а во Шведска плус ако не грешам и здравството и образованието се бесплатни), тогаш нема ни да приметиш, ниту да ти биде гајле за капитализам.
Најголем дел од снабдувањето се врши од страна на компании кои се во приватна, јавна или мешана сопственост.Моментално услугата снабдивање вода во Германија ја извршуваат и приватни компании(3.5%). Одбивањето на предлогот не значи ништо друго освен понатамошно спроведување на постоечките правила и закони.Добро, да не се лажеме, со приватизација на водата, државата дебеееело ќе си заработи.![]()
Ја немам ништо против приватизацијата. Приватизацијата е право пропорционална со капитализмот а јас сметам дека капитализмот е најдоброто уредување до сега. Има некои мали недостатоци кои се јавуваат како нус ефекти на тоа што поголемиот дел од луѓето сакаат Џастин Бибер повеќе од физика и астрономија, така што парите идат на Бибер кадешто се има ќар а не на испитувања кои НАСА ги извршува. Али солидно социо-капиталистичко уредување, повеќе ориентирано кон капитализмот е супер според мене.