Генератор на Водород како гориво

• Креатор на темата Креатор на темата -Rubik-
  • Време на започнување Време на започнување

-Rubik-

>>{- _ -}<<
Член од
31 октомври 2009
Мислења
315
Поени од реакции
101
www.vozamnavoda.mk

Има некој искуство со ова? имате ставено на вашата кола вакво?

ехееее ја више одмна возам на вода :love: ај земи стави и ти сега и прај си вака :свиркам:
ме зафркаваш? или да
--- надополнето: 21 април 2012 во 02:48 ---
кажи тогаш, задоволен си, дали ти заштедува гориво...

Изгледа интересно. Цената е пристојна (300 евра + ДДВ), вели дека моторот добивал моќ (обратно од плинските уреди), а и заштеда од 30% е одлично ако е вистина.
Е сега, останува некој што има искуство со позитивните и негативните страни на уредов за да сподели лично искуство :)

И ОФИЦИЈАЛНО! HS VG-60 Е ПРВИОТ АТЕСТИРАН "HHO" ГЕНЕРАТОР НА ВОДОРОД ВО МАКЕДОНИЈА!
На 22 Март, 2012 година, официјално е извршен првиот А-ТЕСТ на Машински Факултет - Скопје на возило со вграден "HHO" Генератор, тип HS-VG 60. ...повеќе

УМОРНИ СТЕ ОД ТРОШЕЊЕ МНОГУ ПАРИ НА ГОРИВО?
Сега постои систем! HS-VG е Генератор на Водород, кој прави да ја редуцирате потрошувачката на горивото во вашето возило за достапна цена. Едноставно, користете го Вашето нормално, основно гориво помешано со Водород, генериран во вашето возило со процес на електролиза. Гасот од Водород заедно со постоечкиот воздух влегува во моторот, каде доаѓа до мешање на гасот со постоечкото гориво, (бензин или дизел) и доаѓа до палење. Ова палење го зголемува октанското ниво на мешавината од гориво и воздух и создава услов за подобро согорување на постоечкото гориво, а истовремено ја намалува емисијата на штетните гасови од возилото.

Дали сте знаеле дека 70% од скапo платената енергија од бензинот или дизелот, е фрлање во ветар?
Како е ова можно?
Одговорот е многу едноставен и лежи во начинот на согорување на фосилни горива во моторот. Значи, фосилните горива како бензинот и дизелот, имаат молекули составени од долгата низа на јаглеводород која содржи 4-12 јаглеродни атоми во една молекула. Во комората за согорување, овие синџири се распаѓаат и во комбинација во едноставни молекули на јаглерод диоксид (CO2), јаглерод моноксид (CO) и вода (H2O).Проблемот е во тоа што горивото се вбризгува во форма на мали капки кои не може да исчезнат доволно брзо за да дојде до целосно согорување. Поради ова и некои други причини, поголемиот дел од горивото се исфрлува преку системот за издувни гасови. Затоа, во поновите автомобили се вградуваат катализатори кои накнадно го согоруваат преостанатото гориво како би се намалило загадувањето.Ова е чиста загуба која по некои проценки би можела да достигне до 70% од горивото кај одредени возила.

Накратко, предности од вградување на Генератор на Водород (HHO)!Штеди гориво најчесто до 30%, во некои случаи и повеќе.Ја намалува емисијата на штетни гасови.Го чисти моторот од нечистотиите од согорувањето на горивото.Ја продолжува трајноста на моторното масло.Го продолжува рокот на траењето на моторот.Ја зголемува силата на моторот.Обезбедува помирна работа на моторот.Ја намалува работната температура.

Што се случува кога на цилиндерот од моторот ќе внесете одредена количина HHO гас?HHO гасот е мешавина на водород и кислород кој е формиран од страна на електролиза на водата во генераторот за Водород ("HHO"). Знаеме дека не постои согорување без кислород, а водородот е многу експлозивен гас кој развива високи температури. Покрај тоа, молекулите на водородот согоруваат многу брзо. Не треба да се раздвојуваат во едноставни молекули, затоа што веќе се едноставни.Заради ова, целиот водород согорува пред клипот да го достигне врвот на мртвата точка (GMT) и така учествува во процесот на растурање на долгите молекули на бензин или дизел. На овој начин, далеку поголемо количество од горивото согорува уште во цилиндарот и врши корисна функција со притискање на клипот надолу.Логично е дека заради тоа може да дојде до намалување на протокот на горивото во цилиндерот. Ова овозможува заштеда на горивото. Постојат извештаи за повисоки заштеди од 40-60%, но во најголемиот број на случави се јавува заштеда до 30% и тоа зависи од дизајнот и поставеноста на секој мотор.Постојат сеуште скептици кои не го разбираат овој принцип и тврдат дека заштедата е невозможна, бидејќи за електролиза на водата потребно е да се потроши повеќе енергија отколку што може да се добије од согорување добиено со HHO гас. Тоа е точно, но економијата на горивото не се базира на замена на гориво со HHO гас, туку на подобро искористување на постоечките горива.Уредите кои се користат за да се постигне ова се нарекуваат HHO засилувачи или Генератори на Водород и произведуваат одредени количини на гас. За мотори до 2000 цм3, доволно е производство на еден литар /минута на HHO гас (1 lpm). Тоа искористува сила од околу 10-15А и ова не е сериозен товар за алтернаторот.​

Ај малку математика, 30% од 90 денари е 27 денари.
300 евра+ддв е 357 евра = 21777 денари.
Значи дека овај систем ќе почне да се исплати после 806 литри гориво или отприлика 16 месеци, скоро 2 години.
Доколку е вистина, нормално. ;)

Ај малку математика, 30% од 90 денари е 27 денари.
300 евра+ддв е 357 евра = 21777 денари.
Значи дека овај систем ќе почне да се исплати после 806 литри гориво или отприлика 16 месеци, скоро 2 години.
Доколку е вистина, нормално. ;)

Да ама во твојава пресметка од 16 месеци,излегува дека секој ден да ставаш по едно литро бензин.....а и сам знаеш дека во пракса во просек излегува околу 3 литра дневно минимум.

Скоро секој систем бара време додека се исплати (пример плинот чиј уред чини околу 500 евра а литар плин во моментов е 48,5 денари). Ако планираш да ја продадеш колата ИЛИ не ја возиш многу (пример до кај 5000 километри годишно) точно, ниту еден систем краткорочно не се исплати.
Ама јас на пример правам околу 10.000 километри годишно. Колата ми троши околу 10 литри бензин на 100 километри (градска).
Со погорнава математика можеме да заклучиме дека за 10000 километри трошам 1000 литри бензин годишно. 1000*89=89.000 денари годишно на бензин.
Е сега, ако го ставам системов ќе ми бидат трошоците овие:
21.777 денари за системот
62.300 денари за гориво за 10.000км (30% помала потрошувачка)
---------
84.077 вкупно, значи веќе во првата година го исплаќаме вложеното, а наредните 2-3-4 години (зависи колку долго ќе го задржиме возилото) веќе возиме со 30% поефтина цена за горивото - значи штедиме.

Има заштеда дефинитивно, барем вака математички, само ме интересираше практично како оди, позитивните и негативните страни. Од плинот дефинитивно не сум задоволен, делумно поради загубената моќ на моторот кога ја возам колата на плин, а најмногу око што ми фати системов е дека наводно остај што не губи во моќ моторот, туку види-го-ти-него, добивал.

имаше една ваква тема ако не се лажам? нека се спојат - модератор реагирај.

останатите - побарајте ја темата во подфорумов има многу корисни информации. јас почнав ова да го правам ама затоа што немам соодветни материјали се откажав - основата и логиката се лесни но реализирањето е малце потешко. зависи колата колку кубика е колку киловати електрониката на системот како ке функционира и многу други работи како што кажав - на прв лик изгледа лесно и едноставно во пракса и не баш е така. а иначе кај нас има луѓе кој веќе возат со овој генератор - бугарија и србија има од поодамна. на ибеј ваков комплет генератор со се баблери електроники црева дрн дрн дрн мислам дека е околу 500 долари. мене лично во велес за стоеден (скала 55) ми бараше човекот околу 200 или 150 евра да ми го намонтира системот.

пребарајте убаво на јутуб за генераториве има доста корисни информации

Ова би го ставил само нотарски да ми потпише дека помалку ќе ми троши. Во никој случај само да дадам пари. За дизел моторите е преопасно да се стави затоа што може да дојде до зарибување на моторот. Овој пронајдок е многу стар, нормално не е од срби.

Ова во Америка се вградува во секој втор автомобил, 20 години наназад, само ние сега дознаваме за него.
Најголем проблем е доставата на ххо до комората за согорување бидејки многу брзо се шири гасот,односно има тенденција да зафаќа што поголем волумен а со тоа и ке се изретчи, што повеќе се шири тоа помала експлозивност има, треба да се достави во што потесни цевчиња и со инџектори директно во комората, нешто слично како инџекшн плинскиот систем, а вака ако се внесува со цревце преку усис на воздух, како што најчесто се монтираат,а усисот сите ние знаеме колку дебело цревиште е, дали и 5% ке се заштеди од потрошувачка, така да не се летајте.
И плус ако ви се пуштени сите можни електрични системи во колата (светла, радио, клима итн.) колата ке троши повеќе бензин бидејки алтернаторот ке биде оптеретен над максимумот и нема да може да произведе доволно струја за уклучените електрични апарати + ххо системот кој црпи бајаги струичка 20-30 ампери, па затоа тој недостаток на енергија го надохнадува од моторот.
Ако возите над 3000 обртаи скоро и да не осетите некакво намалување на потрошња на бензин, бидејки ххо системот има константно производство на гас, а сите ние знаеме дека ако стискаме повеќе на педалата, повеќе бензин му иде на моторот и за да тој процент на намалена потрошувачка од 30% како што тврдат дечкиве со ххо-то остане иста и при поголеми вртежи треба и дотокот на ххо гасот да се зголеми, а не се зголемува,константен е, така да, ако возите на 3000 обртаи или повеќе, нема да осетите намалување на потрошувачка, и што повеќе ги зголемувате обртаите тоа помалку ке влијае ххо системот врз потрошувачката.
Целиов муабет дека нема заштеда на бензин го кажувам доколку се монтира обичниот и најчест пример на ххо систем кој вклучува генератор (сува келија), црева кои носат ххо плин до усисот за воздух, баблер (резервар за водата која циркулира низ системот) и кабли за доток на струја.
Постојат и посложени ххо системи кои можеби ке ја намалат потрошувачката, но мислам дека за тоа се потребни големи истражувања и инвестиции, кои чисто се сомневам дека ги направиле нашиве што ги монтираат системите. Мислам дека и они како и сите ние гледаме од јутуб и додатна електронска литература и од тоа правиме екперименти, ама сериозни научни испитување и анализи не правиме.
Постојат неколку примери кој јас ги имам видено на автомобили кои одат 100% на "вода".
Едниот е од Филипините, а другите два се од САД (еден систем е со компресиран ххо гас, и еден со директно вбризгување)

Поздрав.

На ебај го има да си го направиш сам овој генератор за помалку од 50 евра
не знам колку е практичен ама верувам дека е.За опасен не е опасен водородот бидејќи како се произведува водородот така се троши моментално па затоа е доста сигурен,а ако треба да се акумулира во некој резервоар тогаше ултра опасен.
има еден во Србија вози комплетно без гориво туку бесплатно само не ми е јасно
еве погледнете едно кратко видео од неколку минути
вреди да се види

http://www.youtube.com/watch?v=vJCe13w3nwM

На ебај го има да си го направиш сам овој генератор за помалку од 50 евра
не знам колку е практичен ама верувам дека е.За опасен не е опасен водородот бидејќи како се произведува водородот така се троши моментално па затоа е доста сигурен,а ако треба да се акумулира во некој резервоар тогаше ултра опасен.
има еден во Србија вози комплетно без гориво туку бесплатно само не ми е јасно
еве погледнете едно кратко видео од неколку минути
вреди да се види

http://www.youtube.com/watch?v=vJCe13w3nwM
комплетно без гориво тешко дека вози. генераторо помага во подобро согорување на бензинот/нафтата/плинот. - како што кажав претходно многу фактори играат голема улога во целиов процес - не е така едноставен

Овој систем нема логика да заштедува енергија според основните закони на физиката и хемијата. Може единствено да троши.

Back
На врв Bottom