Генерален штрајк на СОНК

• Креатор на темата Креатор на темата alex-st
  • Време на започнување Време на започнување
Платата на професорите не е 20 000 денари.

Вистина е дека некои се арогантни, не си ја сакаат работата, упропастуваат многу млади таленти.. НО, има и од другиот тип, луѓе кои си ја сакаат работата, сакаат да бидат со деца и да им го пренесуваат своето знаење. Оние од првиот тип, ги има бидејки како што реков, државата сеуште се раководи по стариот '' добар '' социјализам. Доколку имаш диплома, способен си да работиш и никој не може да ти го одземе тоа право. Поради тоа, имаме излив на КВАЛИТЕТНИ кадри надвор од оваа наша кутра земја. Подобрите професори работат во приватни школи ( во приватноста веќе се гледа квалитетот, не дипломата ), а тие најдобрите се во странство. Се разбира, има квалитетни кадри и во државноста, кои ЗАСЛУЖУВААТ покачување на платата. И поради нив, таа треба да се покачи. Ако не го направат тоа, државното образование ќе остане само со тие слепи исфрустрирани професори кои ќе уништат и тоа колку млади талентирани ученици.

Јас пак имав впечаток дека повеќето наставници ги поддржуваа матурантите лани... можеби е така како што викаш.
Сепак, преговараат луѓето. Ама, вистинско преговарање е кога има клима на соработка од двете страни. Значи, не јас си стојам на моето, ти на твоето, и еден треба да се откаже од своите потреби, за другиот да победи. Во преговори не треба да има победник-поразен, треба да се најде начин да се задоволат потребите на двете страни. Дури и да е решението различно од почетните точки, позиции, ако ги задоволува двете страни, петка.
За квалитетот на кадарот, тоа е друг муабет( иако важен:)). Тука се одговорни директорите, тие што ги поставуваат. Ако ти имаш фирма и вработиш некој шарлатан, ти ќе сносиш најголема одговорност за штетата.
Јас само сакам да кажам дека е важно да се почитува институцијата -наставник-, без разлика кои се и какви се во моментов наставниците, дека треба да сме солидарни со нивниот еснаф. И не треба да го доживуваме тоа на лична основа за децата кои не одат на школо, не значи тоа дека ги искористуваат. Едноставно, имаат потреби и сакаат да си ги остварат и си користат механизми како секаде во свет, ништо лично.
Лекција од граѓанско барам ќе имаат децата, хех.

Има и трета страна покрај професорите и владата, а тоа се некои ко мене што се унесреќиле да се родат у време на транзиција,реформи и неспособлук. И што се ученици. И нас, никој не не *бе 2 посто...:nesum:Со све остало се слагам. :smir:хихи
он топик: Одиме у школо од Георги денес, класната вчера ми кажа.

Денес беа по 20мин часовите во ЈБТ,а вчера беа 25мин.Поише време у автобус сум него у школо...

Се решив, денес ќе одам да си го видам класот:)
2 недели ги немам видено веќе, ми фалат.

Ја си отидов од 4ти час и ме запишала класната.... смрдла. Дојчин нема кажано дека прекинал штрајкот, кој к*р ме запишува :jaj:

Не, али Дојчин is the man :vozbud:

Дојчин е го*но сосе сите наставници.Ја по ќејфот на мајка ми ме на натера да идам на школо после толку убедувања ништо не бидна.И идам на школо со еден другар и глеам нема никој у клас.Пред да тргнам имав намера да си идам на први час но испадна дека ќе си одам одма.Дојода уште тројца и си тргнавме едната отиде да праша и си идам и на врата обезбедувањето.Му викам тоа си идам.Каде бе деца ќе има.Кур ќе има а уште у хаусмајсторт ми соли памет и оваа излегува што отиде да праша не пуштија вика.Фино лепо си излегов си дојдов домапоглеав тв и до сеа спиев.Утре не идам и точка.

Абе у 6 има средба мислам. Ак не се реше ништо ке сме дома. Читав на нет на а1 страната пишува дека груевски ги моли да се вратат на работа. Што и како незнам ама не верувам оваа недела да се тргне на школо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom