Фудбалски/трансфер дискусии

• Креатор на темата Креатор на темата Dani
  • Време на започнување Време на започнување
Јас сакам Сити да рокне 100че за Грилиш и тој во меѓувреме да напраи 10 тепачки по пабови, 7 сообраќајки и 16 пати пијан да го фатат како вози. Им ебам тоа преценетите гомна, за секој играч со пола добра сезона по 100м даваат.

Види ги Арсенал 50м евра ќе платат за некојси Вајт, БОГ ДА ЧУВА... Утре ќе се чудат кога ќе испаднат од Петржалка во ЛЕ. Уствари не играат у Европа, заборавив на тоа. :D
Koga ke vidis vakvi sumi za random igraci, sfakjas deka 80m za Hakimi se premalku...

Koga ke vidis vakvi sumi za random igraci, sfakjas deka 80m za Hakimi se premalku...

Кој е тој па Хакими сеа, од кај кур он 80 вреди? И што сега, јас ако не го знам играчот - тој не вреди толку и купувачот не треба да го купи оти јас/петко/станко мислат дека не вреди.

Абе оди шетај, чим некој е спремен да фукне пара, сигурно има добра основа за тоа. Со напредокот на вештачката интелигенција, спортов е сведен на најмали маргини (барем во Анлгија). Секој ебано отчукување на срцето во real-time им го знаат на играчите, податоци еден куп има за анализа. Буквално имаат world-class data scientist-и, скаути, нутриционисти, експерти за сон, експерти за прдење итн. Апсолутно ништо не е оставено на случајност.

Да не е случајност што секој ебан тим што играше со Ливерпул играше буквално со ист пристап - остај им топка и буши ги од страната на трент и/или долги топки меѓу штоперите, оти им се воздушно слаби и слични мал милион други примери.

Бараа за Миленкович Савич. 80 ако не се лажам. И нормално никој не ги оправда и ниту еден тим не почна преговори :)
Нормално дека нема да почне кога пола екипи си имаат проблеми со ФФП или се на раб на банкрот. xD

Види, ако Сити одлучиле дека Грилиш им е играчот што им треба и го сакаат баш него, а тие 100тина милиони може да си дозволат да ги платат, зошто не би ги платиле кажи ми? Сметај го и ризикот да плати Јунајтед, Ливерпул или Челзи на пример и да им го земе.

Па и Де Брујне не беше нешто особено во Челзи :toe:
Тоа што Бруно е главен во Јунајтед не значи дека е најдобар у свет, туку дека неговите квалитети биле баш тоа што му недостигало на овој тим на Јунајтед. Никој тука не го велича Бруно и не вика дека чини 200 милиони. Е тоа е мојата логика, а вие што сте скарани со неа, друга работа!
Не него твојата Логика е за Де Паул. Бил добар само за во Серија А. По што го заклучи ти тоа? Чисто една паралеле ти повлеков со Бруно да видиш дека таа логика ти има 0 смисла.

Не него твојата Логика е за Де Паул. Бил добар само за во Серија А. По што го заклучи ти тоа? Чисто една паралеле ти повлеков со Бруно да видиш дека таа логика ти има 0 смисла.
Бруно не дојде од Удинезе во Јунајтед. Три години помина во Спортинг каде напредна во играч доволно добар да игра и во ПЛ. :P

Од кај да те знам што си мислел? Жити паралелата, испадна дека аргентинецот е за класа подобар од Бруно :facepalm: Инаку кога сме веќе за Де Пол, тој баш и не е Серие А играч, ама таму го однел ветрот.

Нормално дека нема да почне кога пола екипи си имаат проблеми со ФФП или се на раб на банкрот. xD

Види, ако Сити одлучиле дека Грилиш им е играчот што им треба и го сакаат баш него, а тие 100тина милиони може да си дозволат да ги платат, зошто не би ги платиле кажи ми? Сметај го и ризикот да плати Јунајтед, Ливерпул или Челзи на пример и да им го земе.
Брат, Грилиш е добар ама не е светска класа играч. А 26 ги праи за некој месец.
Санчо на пример е 100 милиони макс со бонуси а има дупло подобри 2 последни сезони од Грилиш. Нели паралела со друг енглез.

Да не искочи само Грилиш да биде новиот Рос Баркли. Свесни сме колку таленти такви пропаднаа од коа направија трансфер, или едноставно не си го исполнија потенвијалот и хајпот.

Еве според тебе со што ги заслужил тие 100 милиони Грилиш?
Пошто не видов некој да каже со што тиа Грилиш го заслужува хајпот.

Ќе се сложиме сите тука (бар тие што следиме ПЛ) дека Грилиш е добар играч, и со топка и без топка, но некако се ствара некоја слика како да е генерациски талент или што ти ја знам. А дечкото е 95та генерација. На 26 години најголем успех му е изборување влез во ПЛ и изборување опстанок. Без притоа да биде ниту најдобар стрелец ниту најдобар асистент.

Е сеа, дали и Бамфорд вреди 100 милки ,120?

Оли Воткинс? Сака? Маунт, Гринвуд колку вредат според тебе?

Интересен ми беше хајпот, сеа веќе ми е ту мач. Сите викаат дека вреди а мене ме интересира тоа "зашто вреди". :D

Освен тие Вила не мора да го продава и бара толку или ова ти што го пиша за конкуренцијата да не им го земе. :)

Јас сакам Сити да рокне 100че за Грилиш и тој во меѓувреме да напраи 10 тепачки по пабови, 7 сообраќајки и 16 пати пијан да го фатат како вози. Им ебам тоа преценетите гомна, за секој играч со пола добра сезона по 100м даваат.
Screenshot_20210626-181557_Chrome.jpg

Брат, Грилиш е добар ама не е светска класа играч. А 26 ги праи за некој месец.
Санчо на пример е 100 милиони макс со бонуси а има дупло подобри 2 последни сезони од Грилиш. Нели паралела со друг енглез.

Да не искочи само Грилиш да биде новиот Рос Баркли. Свесни сме колку таленти такви пропаднаа од коа направија трансфер, или едноставно не си го исполнија потенвијалот и хајпот.

Еве според тебе со што ги заслужил тие 100 милиони Грилиш?
Пошто не видов некој да каже со што тиа Грилиш го заслужува хајпот.

Ќе се сложиме сите тука (бар тие што следиме ПЛ) дека Грилиш е добар играч, и со топка и без топка, но некако се ствара некоја слика како да е генерациски талент или што ти ја знам. А дечкото е 95та генерација. На 26 години најголем успех му е изборување влез во ПЛ и изборување опстанок. Без притоа да биде ниту најдобар стрелец ниту најдобар асистент.

Е сеа, дали и Бамфорд вреди 100 милки ,120?

Оли Воткинс? Сака? Маунт, Гринвуд колку вредат според тебе?

Интересен ми беше хајпот, сеа веќе ми е ту мач. Сите викаат дека вреди а мене ме интересира тоа "зашто вреди". :D

Освен тие Вила не мора да го продава и бара толку или ова ти што го пиша за конкуренцијата да не им го земе. :)
Види, тоа што тек прави 26 кажува дека тек влегува во најдобрите години и има 7-8 сезони да ги игра на високо ниво. Не е дека е 36.. Грилиш не треба да се продаде како талент, туку како готов играч, како фудбалер кој е 25 години, а веќе неколку сезони е капитен на својот тим.

Не е се бројки и статистика иначе. Пак ќе кажам, игра за Вила, екипа која во главно игра дефанзивно, лесно му е на Санчо во една од најофанзивните екипи на светот да билда статистика. Ај кажи ми со што заслужува Санчо да вреди 100м? Никаков посебен успех нема во кариерата ни тој.

Маут мене лично многу ми се допаѓа како фудбалер. Не знам колку вреди, како што не знам да кажам ни самиот Грилиш колку вреди. Јас само барам логика во цената што ја одредиле од Астон Вила и евентуално во одлуката на Сити да ја платат таа цена - што не знаеме дали ќе се случи.

Бамфорд и Воткинс се просеци и Лидс/Вила им се максимум во кариерата. Сака и Гринвуд се премлади, имаат леб за јадење за да станат играчи.

Иначе еве јас од мене ќе дадам пример на кој ми текна гледајќи фудбал сега. Верати - колку вреди според тебе? Еве јас лично не сум го гледал редовно, 15-20 утакмици максимум. Ама не памтам некогаш да издоминирал битна утакмица или да повлече конци за Италија/ПСЖ кога им треба најмногу. Цела фудбалска јавност го хајпа веќе години наназад, за мене, од тоа што јас сум гледал хајпот е неоправдан. Ама свесен сум дека со 15те утакмици што сум го гледал неможам да дадам објективно мислење за него како играч. Па ме интересира што мислиш за него. :)

Тој што го има гледано Грилиш ќе сфати дека е најак играч на универзумот...фудбалски доктор буквално. Реткост е да се види играч на кој дефанзивците му седат на две метри растојание од страв да не ги напрај магариња.

Види, тоа што тек прави 26 кажува дека тек влегува во најдобрите години и има 7-8 сезони да ги игра на високо ниво. Не е дека е 36.. Грилиш не треба да се продаде како талент, туку како готов играч, како фудбалер кој е 25 години, а веќе неколку сезони е капитен на својот тим.

Не е се бројки и статистика иначе. Пак ќе кажам, игра за Вила, екипа која во главно игра дефанзивно, лесно му е на Санчо во една од најофанзивните екипи на светот да билда статистика. Ај кажи ми со што заслужува Санчо да вреди 100м? Никаков посебен успех нема во кариерата ни тој.

Маут мене лично многу ми се допаѓа како фудбалер. Не знам колку вреди, како што не знам да кажам ни самиот Грилиш колку вреди. Јас само барам логика во цената што ја одредиле од Астон Вила и евентуално во одлуката на Сити да ја платат таа цена - што не знаеме дали ќе се случи.

Бамфорд и Воткинс се просеци и Лидс/Вила им се максимум во кариерата. Сака и Гринвуд се премлади, имаат леб за јадење за да станат играчи.

Иначе еве јас од мене ќе дадам пример на кој ми текна гледајќи фудбал сега. Верати - колку вреди според тебе? Еве јас лично не сум го гледал редовно, 15-20 утакмици максимум. Ама не памтам некогаш да издоминирал битна утакмица или да повлече конци за Италија/ПСЖ кога им треба најмногу. Цела фудбалска јавност го хајпа веќе години наназад, за мене, од тоа што јас сум гледал хајпот е неоправдан. Ама свесен сум дека со 15те утакмици што сум го гледал неможам да дадам објективно мислење за него како играч. Па ме интересира што мислиш за него. :)
Грилиш и како веќе готов производ го гледам, затоа и мислам дека се многу тие 100 милиони. :) Сепак офанзивец е, лево крило. Не викам не, над просек е, доста добар играч но мислам дека го преувеличуваат енглезите малце. Да, добар е но не е до толку инзвонреден ко што го прават.

Не може секогаш да кажуваме како бројките не се битни, и те како се битни. Сепак тие бројки се добиени според изминатите перформанси на одреден играч.

Бамфорд и Воткинс мислам дека следната сезона ќе треба да се докажат. Иако од Бамфорд очекувам многу.
Исто и од Сака, Смит Роу, Гринвуд и Маунт и Фоуден.

Околу Верати не би можел да дебатирам многу. ПЛ пратам редовно, Псж последнава сезона ги немам баш гледано. Пред коронава почесто ги пратев но пак беше еднаш месечно или во ЛШ. Верати кога и да сум го гледал ми оставал добар впечаток, мислам дека е доста квалитетен играч, но колку реално би вредрл не знам. Но сепак имам добро мислење за него како играч.

п.с. Јас го ценам доста Грилиш како играч. Мислам дека е супер избор за поголем клуб, само самата сума од 100 милиони ми беше чудна и... :D

п.с.2 Лингард го забораивме во муабетов. Батето ги однесе Вест Хем у Европа :D
Кој лик е човече... Ќе иде он во Вест Хем или останува во Јунајтед за следнава?

Грилиш и како веќе готов производ го гледам, затоа и мислам дека се многу тие 100 милиони. :) Сепак офанзивец е, лево крило. Не викам не, над просек е, доста добар играч но мислам дека го преувеличуваат енглезите малце. Да, добар е но не е до толку инзвонреден ко што го прават.

Не може секогаш да кажуваме како бројките не се битни, и те како се битни. Сепак тие бројки се добиени според изминатите перформанси на одреден играч.

Бамфорд и Воткинс мислам дека следната сезона ќе треба да се докажат. Иако од Бамфорд очекувам многу.
Исто и од Сака, Смит Роу, Гринвуд и Маунт и Фоуден.

Околу Верати не би можел да дебатирам многу. ПЛ пратам редовно, Псж последнава сезона ги немам баш гледано. Пред коронава почесто ги пратев но пак беше еднаш месечно или во ЛШ. Верати кога и да сум го гледал ми оставал добар впечаток, мислам дека е доста квалитетен играч, но колку реално би вредрл не знам. Но сепак имам добро мислење за него како играч.

п.с. Јас го ценам доста Грилиш како играч. Мислам дека е супер избор за поголем клуб, само самата сума од 100 милиони ми беше чудна и... :D

п.с.2 Лингард го забораивме во муабетов. Батето ги однесе Вест Хем у Европа :D
Кој лик е човече... Ќе иде он во Вест Хем или останува во Јунајтед за следнава?
Нема ништо конкретно за Лингард. Мислам дека ќе сака трансфер во поголем клуб, ама не знам колку би можел да го добие.

За Бамфорд иначе, даде еден куп голови, ама пак беше играч со убедливо најмногу промашени зицери во ПЛ. Такаа да, сега за сега, ништо посебно. Ама бар млад е и има време да напредува. :))

На трансфер сумите во ПЛ влијаат многу фактори зошто се во толкава висина.

Прво, ПЛ е во сериозна експанзија веќе подолг период и буши се повисоки нивоа. Не викам дека е нормално тоа и дека е резултат на квалитет, но така е.
Второ, секој клуб е финансиски гигант и повеќе му се исплаќа да задржи најдобар поединец отколку да го продаде и да му биде тешко да го замени. За пример, да имаше Кејн профил напаѓач во Севиља или Рома, досега прво ќе гледаа бизнис во него и ќе имаа искеширано на него, а Тотенхем не му е целта да искешира на него и успеваше да го задржи досега. Дури и со барање за трансфер од страна на Кејн, клубот уште диктира позиција иако за прв пат се во ситуација да го изгубат.
Трето, комерцијалната вредност на секој играч во ПЛ поготово на англичаните е многу голема. ПР-от им е на друго ниво во споредба со другите земји. Гледајте што се прави од Фоден последниве месеци.
Четврто, а поврзано со третото...англичаните се мајстори за хајп. Самиот хајп ја крева цената 10-20м.

Е сега околу Грилиш. Кој не го гледал доволно не знае колку страшен играч е. Дали вреди 100м? Како што 90% цените не сооднесуваат со квалитетот, така и тука е случајот. Сега што лицемерието на Пеп доаѓа до се поголем израз е друг муабет.

И за крај, да ве навратам во 2000-тите години кога Сериа А беше најдобрата лига во светот, беше во слична експанзија и какви се трансфери се случуваа тогаш. Научна фантастика за другите лиги. Мендиета, Недвед, Верон, Креспо, Буфон...30,40,50м...И после се случи кризата во Италија и цените паднаа на големо, а дополнително на тоа се промени концептот на пазарење и дојде до израз тоа домаќинско однесување на пазарот. Да не се случеше таа криза, мислам дека слична слика и денес ќе имавме и таму затоа што сериозен замав имаше фудбалскиот бизнис во тој период.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom