Френки

• Креатор на темата Креатор на темата KoMpIr
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
1 октомври 2008
Мислења
30
Поени од реакции
1
E narode, setav niz forumov i naidov na temi za Ajs, Edo, Marchello i sl. a nigde nema za ovoj coekov.
Jas licno mislam deka e NAJdobar raper na Balkanov. Rastura na traki, a zverka e i u zivo, i mislam deka e 3 pati pojak od Edo, ama da ne bese Edo, Frenkie nemase da bide Frenkie tuku ke si bese samo Adnan Hamidovic.

Нишо не мислим за него, сам нека си ја мисли тој :tapp:

Druze, jas baram vase mislenje za muzikata sto toj ja pravi, a ne dali treba da mislis TI za nego ili on samiot.

Tоп e,сите албуми му ги имам и голем фан сум му,али јебига овој живот ке го истера со сенка нешто ко Надал е,џабе му шо е добар кога тука е Федерер т.е Едо во случајов :)

Френки према мене е Еден од најдобрите рапери што се појавија на балканот.
Сите го величат Едо Маајка ,али за мене Едо према Френки разлика има земја-небо.
Исто има и ептен добар стил на рецитирање,текстови,хард кор песници..
е к с т р а!

Go znaes ona: Ja sam vodopad, oni su fontana?
------------------------------
Misle da su opasni zvana kao tony montana... itn itn.?

Idi sad druze moj ljubavi
pozdrav mi odnesi,
mojoj ti
putu mom tu je kraj
umoran ovdje ja cu stati
zelim mir

Ja sakam "Izgubljeni snovi". Dr negovi pesni ne znam

Супер е Френки, многу си го поштувам. Кога го слушнав шо прави со Едо на “Не Можеш„ останав без зборови, се запрепастив цел ден ја слушав :)

Ауууу типов е ЛУДИЛОООО!!!!
Ептен го респектирам. ЅВЕР е.
Ептен добри рецитали и ептен добри текстови (ако се негови :) ).

POSTO NEMAV SANSA PRETHODNO,BEV NA EDO MAJKA SAMO RADI FRENKIE ZASTO GO OBOZAVAM I MNOGU TOP SI POMINAV...IMA I DRUGI RAPERI KOI GI SAKAM,AMA FRENKIE E EDEN OD NAJDOBRITE...

Imam se od frenkie. A_n_o_n_i_m_n_a javi se na msn i ke ti pratam nekoi stvari sto jas mislam deka ke ti se svigaat, ili ako sakas da gi uploadiram i da ti pratam link.

Дами и господа, особена чест ми претставува можноста да ја исправам форумската неправда и игнорантност кон балканскиот рап и да ви го претставам најдобриот рапер на Балканот, маестро Френки. Барем според мене, ма да ако мене ме прашате тој е еден од подобрите рапери и пошироко.

Доколку би ги читале рецензиите за албумите на Френки а го немате слушано, последно што ќе ви падне на памет е фактот дека се работи за рапер. Неговите текстови се споредуваат со тие на RATM, Азра па дури и со тие на Салман Рушди.

Аднан Хамидовиќ, попознат како Френки е роден на 31. Мај, 1982. година, факт што мене лично посебно ми ласка и оди во прилог на тоа дека близнаците се едни од покреативните и поинтелигентните знаци во зодијакот. Роден е во Бјелина и таму живее се до 1992. година кога поради ситуацијата во БиХ се преселува со неговото семејство во Нирнберг, Германија. Таму прв пат се среќава со хип-хоп културата како начин на живот, а почнува скромно и срамежливо како графити уметник. Неговите први рап-текстови се на германски јазик, а јас во меѓувреме ќе се обидам да ги најдам и дополнително да ги постирам. По завршувањето на војната, се враќа во Босна, овојпат во Тузла каде продолжува како еден од првите графити-уметници во земјата разрушена од братоубиствената војна.

По основањето и пуштањето во етер на емисијата FMJAM на радио Камелеон, се запознава со DJ Емир и DJ Ерол кои ја водат веќеспоменатата емисија и со нивна помош ги прави првите демо снимки. Тогаш е член на групата Прљави Анџели заедно со Кома и Мира, а потоа групава станува дел од Дисциплинска комисија формирана 1999. година која во составот покрај претходноспоментатите три рапери, се приклучуваат Едо Маајка и Хамза. Сите петорица се емсија, а DJ им е Емир од FMJAM. Во меѓувреме Едо се враќа во Загреб каде снима две песни и склучува договор со издавачката куќа Менарт и после неговиот прв албум "Слушај матер" се стекнува со огромна популарност кога и добива бројни понуди за настапи и концерти ширум државите од поранешна Југославија. Тука му се приклучува Френки, како back up MC.

И ова е пресудниот момент во кариерата на дотогаш анонимниот Френки, бидејќи публиката го прифаќа и запаметува, а и како не би кога дечкото поседува брзина, жестока енергичност и невиден flow. Според мене, најдобар flow на Балканот, дефинитивно. Продолжува со работа во Дисциплинска комисија,, паралелно ги снима и првите самостојни материјали, а следува и гостување на албумот Де факто на полуларниот Марчело во песната Creme de la creme заедно со Едо Маајка и албумот Но сикирики на Едо Маајка во песната Не-мо-жеш.

Неговиот прв соло албум Одличан ЦД го издава во 2005. година а негови гости се Едо Маајка, Хамаз, Марчело и Флипстар.

Позади него има 5 албуми:

1.Odlican CD - 2005;

2.Dosta - 2006;

3.Povratak cigana - 2007;

4.Pokreni se - 2008;

5.Troyanac - 2013.

За неговиот прв албум ја има добиена наградата Златна кугла како најдобар нов изведувач, за песната Hajmo ih rusit ја добива наградата Даворин. Оваа година ја доби наградата MTV Best adria act, кога доби најголем број на гласови во последните 6 недели од страна на фановите, при он-лајн гласање на http://adria.mtvema.com/artists/frenkie/s4fyfx.

Еве нешто колку да ви го претставам Френки и нешто што мене ми е меѓу омилените негови песни:

Има ли меѓу вас форумџии некој кој го слуша Френки?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom