Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Има некој искуство со фото-принтери? (негативно/позитивно)
Кој принтер е best-buy во однос цена-перформанси?
Која е цената на фото-хартија?

Има некој искуство со фото-принтери? (негативно/позитивно)
Кој принтер е best-buy во однос цена-перформанси?
Која е цената на фото-хартија?

Фото принтер си е фото принтер,значи не верувам некој да се покајал....значи се купува стриктно ако печатиш фотографии и флаери( мада не верувам некој да се избудали 100флаера да ги мавне на ваков принтер) :)

Еве ти само http://www.orink.mk имаат цени ставено на нет:

P670240E/20
180.00 Ден (со 18 % ддв)
Фото хартија сјајна 240гр. А4 формат 20 листа. Детален преглед
show_image_in_imgtag.php
Фото хартија инкџет 130г
300.00 Ден (со 18 % ддв)
Инкџет Фото хартија 130гр. А4 формат 100 листа. Детален преглед

P610180S/20 sjajna 180gr A4/20
130.00 Ден (со 18 % ддв)
Сјајна фото хартија А4 180 гр. 20листа/пакување Детален преглед
show_image_in_imgtag.php
P630200E/20
140.00 Ден (со 18 % ддв)
Фото хартија сјајна 200гр. А4 формат 20 листа. Детален преглед

Најмногу време поминувам на „фотографија“ и ептен е несреден, ама ај, да не плачам - треба подобра организација, само берзата е ок организирана, другово слабо....

Темава е помош за избор на апарат, ама глеам си стаате за секаква опрема....видов ваков додаток продаваат во „фото-берза“. Па ме интересира, пред да почнам да барам да си купам, дали реално се добива макро-фотографија (па гледам и wide-angle екстензија дека има) и дали има некаква опасност за леќата или сензорот (не знам, наивно прашање може)....
Колку можам да сфатам од ова до сега што го видов, Никон не произведува вакви што може е и логично пошо нема да може да продава макро-објективи.....има ли некој искуство со вакви?

Најмногу време поминувам на „фотографија“ и ептен е несреден, ама ај, да не плачам - треба подобра организација, само берзата е ок организирана, другово слабо....

Темава е помош за избор на апарат, ама глеам си стаате за секаква опрема....видов ваков додаток продаваат во „фото-берза“. Па ме интересира, пред да почнам да барам да си купам, дали реално се добива макро-фотографија (па гледам и wide-angle екстензија дека има) и дали има некаква опасност за леќата или сензорот (не знам, наивно прашање може)....
Колку можам да сфатам од ова до сега што го видов, Никон не произведува вакви што може е и логично пошо нема да може да продава макро-објективи.....има ли некој искуство со вакви?

Туторијалов го праев extension tubes, доста позгодна варијанта за макро, reverse рингот нема да оштети нишо, не е по никаква опасност на апаратот, ама треба да ја погодиш комбинацијата на леќи за да постигнеш добра магнификација, и често ќе имаш проблем со вињети или големи ограничувања на фотката (рецимо место цела фотка да ја користиш, ти би користел 70% од нејзе, пошо толкав е кругот шо ти го дава обратниот објектив). Пак ќе кажам, се зависи од комбинацијата на леќите.

Исто, моеш да користиш extension tube и објектив свртен наопаку, дури не ти ни треба reverse ring-от, моеш едноставно да го држиш објективот свртен наопаку. :) (atleast I do.)

http://petrovskyz.wordpress.com/2013/07/20/cheap-macro/

Исто, моеш да користиш extension tube и објектив свртен наопаку, дури не ти ни треба reverse ring-от, моеш едноставно да го држиш објективот свртен наопаку. :) (atleast I do.)
Не би го правел ова со „едноставно држење“. Мислам и дека нема да биде доволно остра фотографијата колку и да си леш во држењето.
Каде го набави extension-tube-от ако не е тајна?

п.с. Зошто не си го водиш блогот и на македонски? Не дека ми е проблем англиски, чисто онака....може немаме превод за некои конкретни термини, ама не е лошо да има...

Не би го правел ова со „едноставно држење“. Мислам и дека нема да биде доволно остра фотографијата колку и да си леш во држењето.
Каде го набави extension-tube-от ако не е тајна?

п.с. Зошто не си го водиш блогот и на македонски? Не дека ми е проблем англиски, чисто онака....може немаме превод за некои конкретни термини, ама не е лошо да има...

Екстенжн тјубот го земав од амазон, 8 доларчичи. Ама адреса у сад, па ми го донесе другар до тука, инаку за слични пари моеш да земеш од dx, dinodirect, alidirect, сајтовиве шо се, за канон додуша, не знам како одат цените за никон.

Блогот го терам на амерички пошо така можам да едуцирам најголема маса на луѓе. :) Ако ти треа нешо помош, слободно питувај, тука сум. :)

Ај едно прашање, сакам да земам панасоник фз 50 лумикс на старо, апаратот е 100 еур дали некој да ме поучи дали вреди за тие пари или не, и ако може да ми прати ДОКОЛКУ има некоја вечерна фотка со апаратот, пошто за тоа ми треба, вечерно сликање со трипод.

Се двоумам помеѓу него, Панасоник ФЗ-8, тој е 4.000 денари и Canon PowerShot SX120IS 10MP

Па ако може некој поискусен да ми каже неко збор, пошо јас сум тотален аматер и повеќе од тоа :D

Ај едно прашање, сакам да земам панасоник фз 50 лумикс на старо, апаратот е 100 еур дали некој да ме поучи дали вреди за тие пари или не, и ако може да ми прати ДОКОЛКУ има некоја вечерна фотка со апаратот, пошто за тоа ми треба, вечерно сликање со трипод.

Се двоумам помеѓу него, Панасоник ФЗ-8, тој е 4.000 денари и Canon PowerShot SX120IS 10MP

Па ако може некој поискусен да ми каже неко збор, пошо јас сум тотален аматер и повеќе од тоа :D

Сите горенаведени апарати не ги бива за ноќна снимка, сите имаат шум над ИСО 400 или губат контраст или бледи и нереални боји. Панасониците се стари модели (2006 и 2007 година) канонот е поноив но и кај него има проблем со ИСО, е сега ако сликаш беподвиќни предмети ноќе кои имаат некакво осветление (пример улица) можеш да поминеш некако со нив иако се сомневам дека ќе добиеш добра фотографија.

Другарка сака да земе некое идиотче со цена околу 9000. Воглавно сликала природа, пејзажи и чат-пат макро (цвечки од близу). Не и е толку битен квалитетот на ноќни снимки, спортски итн, ама еден од побитните фактори и е големината, да може да го носи во ташна секаде со себе. Што може да се најде за тие пари во Скопје?

ЗА околу 500 евра дали се исплати 5д првиот модел да се земе на старо или предлагате некоја друга опција за само тело?
видеото не ми е битно.

Здраво, ми треба помош околу избор на апарат, но не познавам некого што се разбира околу ова, па секое мислење би ми било од корист. :) Би одвоила негде 400-450 евра а за возврат сакам слики кои ќе бидат квалитетни и чисти без обработка, иако голем дел од нив ќе бидад обработувани. И уште нешто, бидејќи имам можност да го земам од странство, од Франција поточно, да го земам од таму или од овде? Благодарам :)

Здраво, ми треба помош околу избор на апарат, но не познавам некого што се разбира околу ова, па секое мислење би ми било од корист. :) Би одвоила негде 400-450 евра а за возврат сакам слики кои ќе бидат квалитетни и чисти без обработка, иако голем дел од нив ќе бидад обработувани. И уште нешто, бидејќи имам можност да го земам од странство, од Франција поточно, да го земам од таму или од овде? Благодарам :)
Знаеш ли што ќе фотографираш најчесто, односно, за што ќе го користиш?
Архитектура, пејсажи, травел фотографии, луѓе, портрети... Дали сакаш компактен, мал или DSLR (со менливи објективи) апарат? Сакаш да мкнеш животиња, или нешто што го собира во џеб?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom