Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
ко ќе прочиташ технички карактеристики на некој апарат ќе најдеш дека неговото ИСО оди до (пример) 6400, но не пишува каков квалитет на фотка вади на толку високо ИСО, така да треба да побараш тестови или фотографии направени со тој модел на високо ИСО да видиш како изгледа, обично на виоко ИСО стануваат зрнести, боите се неприродни, нема детали.... Поскапите апарати (ДСЛР) вадат добри слики и на ИСО 3200, а оние од повисока класа и на 6400 па и на 12.800 али малите поинт енд шот, се мачат веќе од ИСО 400. Тоа значи слаби резултати ако сликаш во потемни услови и без блиц. Лично мислам дека тој модел на Канон е добар избор за парите.

http://pixplus.com.mk/index.aspx?ta...tid=1510&directoryid=+154&ctrl=productdetails, на овој мислиш ?

Погрешно се изразив имав во предвид dpi на вертикална и хоризонтална резолуција,
Не значи поголемо ИСО подолго време отворена леќа, а со тоа сооодветно и можност сликата да се размачка?
Тоа мислам нема многу корист кај овие апарати пошто сензорот му е со големина на пола нокте.

високо ИСО е осетливост на светлина, пример, што поголемо ИСО, апаратот му треба помалце време да држи леќа отворена за да ја забележи сликата, така да повисоко ИСО (и квалитетно) се предност, со ИСО 3200 и објектив 2,8 (или помалку) можеш да сликаш клубски свирки и концерти при слабо осветлување и без блиц. или ноќна улична фотографија На помало ИСО или би ти требало добро осветлување или сликите би биле замачкани или матни.
--- надополнето: 24 мај 2013 во 22:34 ---
да тој беше ставен како предлог

Тоа мислам нема многу корист кај овие апарати пошто сензорот му е со големина на пола нокте.

високо ИСО е осетливост на светлина, пример, што поголемо ИСО, апаратот му треба помалце време да држи леќа отворена за да ја забележи сликата, така да повисоко ИСО (и квалитетно) се предност, со ИСО 3200 и објектив 2,8 (или помалку) можеш да сликаш клубски свирки и концерти при слабо осветлување и без блиц. или ноќна улична фотографија На помало ИСО или би ти требало добро осветлување или сликите би биле замачкани или матни.
--- надополнето: 24 мај 2013 во 22:34 ---

да тој беше ставен како предлог

Ок , ќе го разгледам , кажувајте ајде и други, може и со пониска цена , како Кодак што ги ставив линковите или други, овие: olympus и други, за нив прв пат слушам.....а се толку скапи .

Здраво, сакам да ми помогните околу изборот на фотоапарат...
Не кажа за што ти треба фотоапаратот, дали само сакаш идиот за онака да сликаш сешто, или сакаш нешто за поозбилно да учиш фотографија.

За таа сума од 100е што ја спомна има ОК идиоти кои ќе вршат работа, а јас лично ги предпочитам идиотите на Канон кои некако повеќе нудат во класата.
За поозбилен фотоапарат ќе ти требаат и многу повеќе пари. Но ако имаш некој во САД што може да ти донесе апарат, побарај на нетот дали уште го има на распродажба Olympus PEN E-PL1. Одличен DSLR со величина на поголем идиот, башка оди за многу евтини пари зошто е дисконтинуиран (чистат залихи) . Ова беше пред пола година, јас од Амазон го земав за некои 260-270$ но еве сега со кратко барање на Амазон гледам дека кошта накај 400$.

Еве ти линк за 275$, со подетално барање можеби може да се најде и во пореномирани онлајн продавници (за слична цена).
http://amazinsales.com/index.php?route=product/product&product_id=48139&currency=USD

Среќно, за што и да се решиш.
Основи на фотографија можат да се учат на било каков фотоапарат. :)

Не кажа за што ти треба фотоапаратот, дали само сакаш идиот за онака да сликаш сешто, или сакаш нешто за поозбилно да учиш фотографија.

За таа сума од 100е што ја спомна има ОК идиоти кои ќе вршат работа, а јас лично ги предпочитам идиотите на Канон кои некако повеќе нудат во класата.
За поозбилен фотоапарат ќе ти требаат и многу повеќе пари. Но ако имаш некој во САД што може да ти донесе апарат, побарај на нетот дали уште го има на распродажба Olympus PEN E-PL1. Одличен DSLR со величина на поголем идиот, башка оди за многу евтини пари зошто е дисконтинуиран (чистат залихи) . Ова беше пред пола година, јас од Амазон го земав за некои 260-270$ но еве сега со кратко барање на Амазон гледам дека кошта накај 400$.

Еве ти линк за 275$, со подетално барање можеби може да се најде и во пореномирани онлајн продавници (за слична цена).
http://amazinsales.com/index.php?route=product/product&product_id=48139&currency=USD

Среќно, за што и да се решиш.
Основи на фотографија можат да се учат на било каков фотоапарат. :)

Само за фотографирање и правење фотки, не ми треба за ништо озбилно, само да имам нешто колку за фотографија , да не биде телефонот . Не сум запознаен со фотоапаративе, па и не ме интересира нешто посебно, само знам дека се добри марки тие што ги спомнав ...

Само за фотографирање и правење фотки, не ми треба за ништо озбилно, само да имам нешто колку за фотографија , да не биде телефонот...
Идиот од Канон, по можност ако најдеш модел без зум -со фиксна леќа (ова е чисто моја лична препорака).
Можеш да провериш и можности за видео, некои од денешниве идиоти и за евтини пари снимаат 720р видео.

Провери описи за кандидатите на овие сајтови, имаат добри review-a:
www.dpreview.com
http://www.steves-digicams.com/

Мој совет за тие што сакаат допрва да учат фотографија и се десетумат околу изборот на апарат. Доколку немате парички за нов систем со менливи објективи, не ги фрлајте парите на суперзумовите т.е оние апаратчиња со фиксен објектив кои наликуваат на "професионалните" и коштаат по минимум 12-15000ден. Се што ви треба е 200 евра за најевтин дслр втора рака со обично 18-55мм објективче за почеток (или уште подобро фиксен 50мм ф1.8) и веќе сте во игра. Понатаму спрема потребите може да се надградува. Не очекувајте со поскапа и (релативно кажано) подобра опрема да правите подобри фотографии. Опремата се купува спрема стилот и потребите, а нејзиното искористување зависи од знаењето, искуството и желбата за уметност. Не е доволно само да се истресат парите.

ке може ли некој што се разбира да ми предложи скромно фотоапаратче до 10.000 ден, онака за секојдневна употреба? :)
--- надополнето: 25 мај 2013 во 06:37 ---
имам фрлено око на ова
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=27_103_166&product_id=202594
Batali go toa ne go biva.Biraj eden pomegu ovie dva modela i strakaj:
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=354&pid=12471
Ovoj model ti koristi litiumska baterija a ako sakas da koristis obicni baterii togas ke go zemes ovoj podolu no napomenuvam deka treba da si kupis baterii na polnenje isklucivo od markata Sanyo Eneloop koi cinat pomegu 900 i 1000 denari 4 komada no ke te sluzat 3 godini bez nikakov problem
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=354&pid=12318
Ovoj model osven siva se prodava i vo crvena i crna boja.

Nikon za idioti ti e nevideno gubre.Ako sakas parite da si gi frlis vo bunar kupi Nikon za tie pari.Procitaj pogore sto preporacuvam vo taa klasa.

Eden e 6500, drugiot 7000, vo red toa te razbiram, no ako gledame taka na pr. sakam aparat do 6000, za 6500 ili 7000 ima podobri, pa od niv za uste 1000 ima uste podobri, pa na kraj ke ja doterame do profesionalen od 30 000, a vo godinata mozi da napravam 100 fotki, taka da za zabe pak parite ke si gi frlam, za da stoi vo fioka i da se pofalam deka imam skap aparat...., no toa e toa :D

Eden e 6500, drugiot 7000, vo red toa te razbiram, no ako gledame taka na pr. sakam aparat do 6000, za 6500 ili 7000 ima podobri, pa od niv za uste 1000 ima uste podobri, pa na kraj ke ja doterame do profesionalen od 30 000, a vo godinata mozi da napravam 100 fotki, taka da za zabe pak parite ke si gi frlam, za da stoi vo fioka i da se pofalam deka imam skap aparat...., no toa e toa :D

Муабетот е дека во класата на поинт енд шут (идиоти) за парите најмногу дава канон. Значи небитно дали е 5000, 7000 или 10000. Во повисоките класи работите се менуваат и таму веќе и други фактори се во игра.

Муабетот е дека во класата на поинт енд шут (идиоти) за парите најмногу дава канон. Значи небитно дали е 5000, 7000 или 10000. Во повисоките класи работите се менуваат и таму веќе и други фактори се во игра.

Sega znaci ti glavno mi prepora4uvas Canon, bez razlika cena ?

Sega znaci ti glavno mi prepora4uvas Canon, bez razlika cena ?
Vidi i toj od 10000 koj da go zemes i toj od 6000 ili 7000 iljadi e ista klasa zatoa sto senzorite vnatre im se ista golemina.Koga odis na aparat vo klasado 10000 denari se zima isklucivo Canon i mozebi po nekoj model na Panasonic zatoa sto po site testovi vo taa klasa se najdobri za parite.Nikon vo taa klasa e promasena investicija. Ako baras kvalitet na fotografiite so mnogu mal sum i si spremen da dades okolu 25000 za DSLR togas ke ti kazam Nikon D3100 ili Olympus Pen E-PL3 malku podobar od Nikon.Sakam da ti kazam vo razlicen cenoven rang vladee razlicen proizvoditel.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom