- Член од
- 6 септември 2007
- Мислења
- 1.361
- Поени од реакции
- 2.176
Знам дека сум досадна, само уште едно прашање: Olympus PEN E-PM1, подобар од претходните? http://www.pixplus.com.mk/index.asp...tid=1302&directoryid=+320&ctrl=productdetails
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
то е сосема друга категорија на апарати, олимпустот е со изменливи објективи - такозвани мирорлес и е класа над предходнит. Во таа категорија на апарати и е кралот Fuji E-1Знам дека сум досадна, само уште едно прашање: Olympus PEN E-PM1, подобар од претходните? http://www.pixplus.com.mk/index.aspx?tabindex=0&tabid=1&productid=1302&directoryid= 320&ctrl=productdetails
Купив Sony CyberShot DSCH200B и многу сум задоволен за сега не очекував толку добри фотки да извадам со него но сепак предобар за цената...Сакам да купам некое солидно апаратче докај 10-12 000, што би ми користел и за домашна употреба и “полупрофесионално“. Се размислувам за некои модели на Nikon (l310, l810), Sony H200. Загреан сум за Sony wx100 со 18.2 pix. exmor r cmos сензор (што мислам дека е подобар од ccd сензорот). Ваше мислење или совет за кој да се одлучам, кој е подобар итн. Фала ви![]()
Можеш да прикачиш некоја слика со твојот апарат, или да ми ја пратиш во пп ?Купив Sony CyberShot DSCH200B и многу сум задоволен за сега не очекував толку добри фотки да извадам со него но сепак предобар за цената...![]()
Можеш да прикачиш некоја слика со твојот апарат, или да ми ја пратиш во пп ?
Благодарам![]()
Јас овој би ти го препорачал. Другарче мое го има и е презадоволен со него
http://pixplus.com.mk/index.aspx?tabindex=0&tabid=1&productid=1510&directoryid= 154&ctrl=productdetails
повеќе точки на пиксел не знам што мислиш, пиксел Е точка, а ИСО е од доба на аналогна фотографија и филмови со кој се означуваше осетливост на филмот на светло (што поголемо ИСО - поголема осетливост - попогоден за сликање во темни услови) денес апаратите одат на исо 3200, 6400, 12.800 па и повеќе, но не значи и дека сликите на тие ИСО му се употребливи, за апарати во ранг од 100 евра добра слика на ИСО 400 е одлична работа а многумина не можат да дадат добра слика веќе од 200, но да не должам значи треба да има добра или употреблива фотографија на што повисоко (поголемо) ИСОБарај да има:
1. Оптичка стабилизација на сликата
2. Повеќе точки на пиксел
3. ISO колку што може помало од 100
4. Пристоен зум
П.С. мегапикселите и не се толку важни!
повеќе точки на пиксел не знам што мислиш, пиксел Е точка, а ИСО е од доба на аналогна фотографија и филмови со кој се означуваше осетливост на филмот на светло (што поголемо ИСО - поголема осетливост - попогоден за сликање во темни услови) денес апаратите одат на исо 3200, 6400, 12.800 па и повеќе, но не значи и дека сликите на тие ИСО му се употребливи, за апарати во ранг од 100 евра добра слика на ИСО 400 е одлична работа а многумина не можат да дадат добра слика веќе од 200, но да не должам значи треба да има добра или употреблива фотографија на што повисоко (поголемо) ИСО
повеќе точки на пиксел не знам што мислиш, пиксел Е точка, а ИСО е од доба на аналогна фотографија и филмови со кој се означуваше осетливост на филмот на светло (што поголемо ИСО - поголема осетливост - попогоден за сликање во темни услови) денес апаратите одат на исо 3200, 6400, 12.800 па и повеќе, но не значи и дека сликите на тие ИСО му се употребливи, за апарати во ранг од 100 евра добра слика на ИСО 400 е одлична работа а многумина не можат да дадат добра слика веќе од 200, но да не должам значи треба да има добра или употреблива фотографија на што повисоко (поголемо) ИСО
ко ќе прочиташ технички карактеристики на некој апарат ќе најдеш дека неговото ИСО оди до (пример) 6400, но не пишува каков квалитет на фотка вади на толку високо ИСО, така да треба да побараш тестови или фотографии направени со тој модел на високо ИСО да видиш како изгледа, обично на виоко ИСО стануваат зрнести, боите се неприродни, нема детали.... Поскапите апарати (ДСЛР) вадат добри слики и на ИСО 3200, а оние од повисока класа и на 6400 па и на 12.800 али малите поинт енд шот, се мачат веќе од ИСО 400. Тоа значи слаби резултати ако сликаш во потемни услови и без блиц. Лично мислам дека тој модел на Канон е добар избор за парите.*добра или употреблива фотографија на што повисоко (поголемо) * - појасни малку се збунав, значи сега треба да има поголемо ИСО?