Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Најпрво исото ке го ставиш на минимум 100 а после преку отворот на блендата и брзината на експозицијата ке експериментираш со светлината што ти е потребна за да добиеш коректна фотографија.Ако ти е потребно повеќе светло продолжи ја експозицијата при најголем отвор на бленда но ако можеш во дадената ситуација да го држиш потпрен апаратот за нешто за да не добиеш матна фотографија.Ке гледаш на скалата плус и минус да добиеш нулта позиција или евентуално нешто поекспонирано за да добиеш доволно светла фотографија.Исото употребувај го само навечер.Да приметив дека на ауто сликата иде у многу големи iso бројки, што не ми се допаѓа.
Мало, компактно за на одмор/забава/викендица ама не за професионална работа...
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 19:31 ---
http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_coolpix_l810_review/
Веќе долго време го разгледувам фотоапаратов и сакам да го земам, арно ама ме мачи нешто околу батериите? Како се полнат? Преку кабелче за компјутер или преку едноставен глуп полнач за батерии што стои на штекот и чини 1500 денари?![]()
![]()
Супер апарат, добри слики, одличен за почетници. Го продадов...Другар, го зема апаратов? Импресии нешто да споделиш.![]()
Затоа ако не сакаш и наредниот да го продадеш ке си земеш Nikon D3100 или фамозниот Nikon D5100 кој е bestbuy за DSLR во полупрофесионалната класа односно идеален за домашна употреба.Ако знаеш правилно да го употребиш и имаш фиксен објектив 35 или 50 мм кога ке ја зумираш сликата до максимум ке се прашаш дали воопшто создава шум апаратов.Ке гледаш само квадратчиња од резолуцијата но не и зрна како кај идиотите.Супер апарат, добри слики, одличен за почетници. Го продадов...
Го нарачав....и ќе треба да причекам уште 2 неделиЗатоа ако не сакаш и наредниот да го продадеш ке си земеш Nikon D3100 или фамозниот Nikon D5100 кој е bestbuy...
Со кит објектив го нарача и кој модел е?Го нарачав....и ќе треба да причекам уште 2 неделиза да ми го донесат...баш ме радува муабетов, фала!
Бадијала ке ти излезе цената баш ме радува.Јас телото го земав 430 од Словенија а фиксниот 35 мм 170 па сега кога ке одам околу мај месец ке им земам поврат на ддв околу 100 евра.Пошто си го земал со фиксниот објектив избегавај да го користиш на 18 и 55мм затоа што дава послаби резултати.Сега ке ти го дадам српскиот сајт benchmark.rs каде детално го тестираа со кит објективот и ке ги видиш разликите во квалитетот на сликата од 18 до 55 мм па ке знаеш на колку мм зум дава најдобри резултати.Отворот на блендата е од 3.5 па нагоре.Nikon d5100 со 18-55мм VR...околу 400 евра (405 поточно)...
„Нарачка“ преку роднини, со што за транспортот ќе треба некое кафе да частам....
Па условно кажано е бадијала...но факт е дека е поефтино да се пазари во странство. Што мислиш за тоа дали е доволна мемориска од 8 GB и дали ми е потребен УВ филтер?Бадијала ке ти излезе цената баш ме радува.Јас телото го земав 430 од Словенија а фиксниот 35 мм 170 па сега кога ке одам околу мај месец ке им земам поврат на ддв околу 100 евра.Пошто си го земал со фиксниот објектив избегавај да го користиш на 18 и 55мм затоа што дава послаби резултати.Сега ке ти го дадам српскиот сајт benchmark.rs каде детално го тестираа со кит објективот и ке ги видиш разликите во квалитетот на сликата од 18 до 55 мм па ке знаеш на колку мм зум дава најдобри резултати.Отворот на блендата е од 3.5 па нагоре.
http://multimedia.benchmark.rs/digitalne_kamere/test_nikon_d5100
--- надополнето: 15 април 2013 во 16:18 ---
Еве уште еден тест на друг српски сајт со кит ојективот
http://pcfoto.biz/Test_610_Nikon-D5100-TEST
Подобро земи минимум 16ГБ Вербатим класа 10 за во случај да сакаш да снимаш видео во највисока резолуција.Имаш во Анхоч и таму мислам дека се најевтини.Рачунајки од 32ГБ најмногу се исплати спрема парите дадено добиено.За УВ филтер ке мораш да прашаш професионалци бидејки и јас сум сеуште почетник кој штотуку го завршив основниот курс во ЕВРОБАЛКАН кај фоторепортерката Маја Jаневска-Илиева од Нова Македонија која има 12 годишно искуство.Јас немам а за понатаму ке се распрашам кај Маја па ке видам што ке ми каже.Па условно кажано е бадијала...но факт е дека е поефтино да се пазари во странство. Што мислиш за тоа дали е доволна мемориска од 8 GB и дали ми е потребен УВ филтер?
Запамти!Мал сензор + многу мегапиксели = лоша фотографија.Кај малите апарати со 1/2.3 сензор за да се извади најквалитетна фотографија произведувачот треба да го стави лимитот на апаратот максимум да речеме 10 мегапиксели отприлика а не да ги набиваат и по 20 како на овој.Затоа DSLR апаратите имаат ист број мегапиксели но многу поголеми сензори и затоа и фотографиите се скоро бешумни.Најдобар избор ти е Canon Powershot A4000Што мислите за Sony DSC-H200 B ?
![]()
•Дигитален фотоапарат
•20.1 Mpix
•1/2.3" Super HAD CCD сензор
•26x оптички зум, 56x дигитален зум
•3.0" LCD
•720p HD видео
•360° Sweep Panorama, Face Detection and Smile Shutter
•GPS and Compass record shot location
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&product_id=205429
Или предложете фотоапарат до 200 евра..
Запамти!Мал сензор + многу мегапиксели = лоша фотографија.Кај малите апарати со 1/2.3 сензор за да се извади најквалитетна фотографија произведувачот треба да го стави лимитот на апаратот максимум да речеме 10 мегапиксели отприлика а не да ги набиваат и по 20 како на овој.Затоа DSLR апаратите имаат ист број мегапиксели но многу поголеми сензори и затоа и фотографиите се скоро бешумни.Најдобар избор ти е Canon Powershot A4000
http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_a4000_is_review/conclusion/
Ако бараш апарат што користи обични батерии за истите пари го имаш Canon Powershot SX150is кој исто е одличен.
http://set.com.mk/index.php?route=p...=ASC&limit=100&min_price=2299&max_price=74999
Ѓубре е апаратов.Никон се зима само ДСЛР над 400 евра се друго испод е ѓубре затоа ти ги препорачувам на ведените модели бидејки за идиот и такви слични се зима само Canon и Panasonic.Бадијала парите ке си ги фрлиш.Ете прочитај погоре на постовите зошто еден член го имал тој апарат но за брзо време го продал.А се двоумам и за NIKON L810
![]()
•Дигитален фотоапарат
•16.1 мегапиксели
•CCD сензор, DIGIC 4 процесор
•NIKKOR ED Glass леќи
•26x оптички зум
•LCD Ekран 3" (7,6cm) Antireflex
•50MB интерна меморија
•Снимање на видео со HD 720p резолуција
•ISO 80-1600
•SD Card, USB, HDMI mini
?