Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Со ниет сум да земам дигиталка ама не DSLR првично ради буџет пошо се стварно над ниво - од 10 000ки нагоре, додека мојот скромен џеб не трпи нешто изнад цифра со четири нули, значи до 9000 е возможно. Ги разгледав прво можностите и вака онака еден модел на Nikon ми фати око - поточно се работи за моделот L310 од Coolpix. Ама ете има и други слични модели и брендови на кои налетав, така од Sony DSC-H300B ми фати око па сеа сум во двојба... Не знам за Canon пошо глеам по ценовниците рипање на цени од 7900 следниот модел е 12 000, што ми е чудно. Исто да прашам колку да се поуздам на самсунгот, дали вреди, исто и за Fujifilm некој сличен модел како Никонот погоре?

Зошто ми е ваквиот фотоапарат, најмногу за улична фотографија (добар зум), некое асално макро и да можам не многу добри ама солидни слики да правам ноќе. Не ми треба нешто uber јака фотка да влече, ама пристојна за тие пари и таа консталација.
се ќе ти “влече“ пристојна фотка за тие пари (канон или никон) проблем ќе биде ноќна фотографија, тешко дена ноќна улична ќе направиш со неа (со луѓе) пошто над ИСО 400 сликите губат на квалитет, деталите се губат, чудни мрљи се појавуваат... али ако земеш трипод, наместиш апаратот ои нек слика неколку секунди - ќе бидат убави и таквите.
Никон L320 има тро појќе ширина, појќе зум и појќе отвара блендата од Канон ѕх160[DOUBLEPOST=1398191430][/DOUBLEPOST]
Ај предложете некое апаратче, ќе биде користено само на одмори, не барам нешто wow, буџетот е максимум 15 000 ден, битни ми се две работи, убава чиста слика и солиден блиц.
големинта е битна? пошто на одмор подразбира плажа купаќи и се шо носиш на плажа - во една чанта да собере

големинта е битна? пошто на одмор подразбира плажа купаќи и се шо носиш на плажа - во една чанта да собере

Па не е нешто битна, сеа да не биде од тие огромните што зафаќаат цел ранец. :)

Па не е нешто битна, сеа да не биде од тие огромните што зафаќаат цел ранец. :)
па или е таков да ти треба посебна торбица за него или е од помалите кои ги бери во џеп од кошула али еве пробај од овие

http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_sx510_hs_review/image_quality/
(14.000 денари во Пиксплус)

http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_sx510_hs_review/image_quality/
(15.000)

двата нудат добри фотки, ХД видео, добар зум, солиден (за тие апарати блиц,,,)

па или е таков да ти треба посебна торбица за него или е од помалите кои ги бери во џеп од кошула али еве пробај од овие

(14.000 денари во Пиксплус)

(15.000)

двата нудат добри фотки, ХД видео, добар зум, солиден (за тие апарати блиц,,,)

Овие двата исти се :)

@Let 3 а Fujifilm S4000 FinePix? Пошо глеам на блогот кажуваат дека се доста субјективни.

@Let 3 а Fujifilm S4000 FinePix? Пошо глеам на блогот кажуваат дека се доста субјективни.
Мене ми е неубо да давам препораки за апарати со кои не сум сликал, не сум ги тестирал или пробал, така да и јас шо ќе најдам низ интернет, ретко кој овде во МК има искуство со многу разни модели, јас имам чкрапнато повеќе или помалце со 5-6 модели на “идиотчиња“ 2-3 од просумери и 4-5 од ДСЛР, кај некои само неколку фотки кај некои од стотина до 50.000, исто и со објективи. Најубо е чоек сам да може да го испроба, извади слики на екран , на хартија и даде оценка, али пошто овде нема такво нешто може само да се потпреме на интернет, јас обично за мене ко ќе одлучувам за некој апарат или опрема проверувам и тестови но и кориснички мислења за да се здобијам со идеја шт е и како е.
Oд она јас шо прочитав за тој модел на фуџи - тој е послаб избор од никон и канон (јас сега зедов Фуџи али друг тип на апарат и мислам дека во таа класа од него нема подобар) така да не значи дека Фуџи прави се нај нај добро.

A guy`s gotta do, what a guy`s gotta do...
Се решив ипак по правењето математики на палку подлогорочен план дека ипак DSLR-киве ми мењаат многу при вршење на работа, така да малку поиште ќе го затегнам ременот околу буџетот за да (на време) купам.
Е сеа доаѓа до оноа што е подобро.Воглавном се двојам помеѓу Никон и Канон односно моделите D3000 и EOS-3100D. Никонот поточно е поевтин за илјада-две и доаѓа у пакет со торба и картица додека мааната му е дека не може да прави филмчиња (што и за мене е непотребно) и нема оптички стабилизатор (во леќите ко што јас разбрав). Додека канонот е тро поскап (за илјада-две) и не доаѓа со додатните аксесоари како торбица и картица (што значи додатни трошкови без кои не се може ваљда. Но ете има оптички стабилизатор и може да прави снимки.
Што повеќе се исплати? И еве рецимо колку игра битна улога опт.стаб. и дали еве рецимо понатака ако купам нови леќи би се анулирал овој проблем?

Се решив ипак по правењето математики на палку подлогорочен план дека ипак DSLR-киве ми мењаат многу при вршење на работа, така да малку поиште ќе го затегнам ременот околу буџетот за да (на време) купам.
Е сеа доаѓа до оноа што е подобро.Воглавном се двојам помеѓу Никон и Канон односно моделите D3000 и EOS-3100D. Никонот поточно е поевтин за илјада-две и доаѓа у пакет со торба и картица додека мааната му е дека не може да прави филмчиња (што и за мене е непотребно) и нема оптички стабилизатор (во леќите ко што јас разбрав). Додека канонот е тро поскап (за илјада-две) и не доаѓа со додатните аксесоари како торбица и картица (што значи додатни трошкови без кои не се може ваљда. Но ете има оптички стабилизатор и може да прави снимки.
Што повеќе се исплати? И еве рецимо колку игра битна улога опт.стаб. и дали еве рецимо понатака ако купам нови леќи би се анулирал овој проблем?
Уште од старт ако сакаш да затегнеш буџет избегнувај Никон. Многу поскапи се за разлика од Канон (објективи, блиц, додатна опрема итн итн). Едино што Никон имаат сервис, а за Канон у видео дата им е мислам, а добро знаеме видео дата колку се "брзи".

ја би одел со Канонот на твое место.

Уште од старт ако сакаш да затегнеш буџет избегнувај Никон. Многу поскапи се за разлика од Канон (објективи, блиц, додатна опрема итн итн). Едино што Никон имаат сервис, а за Канон у видео дата им е мислам, а добро знаеме видео дата колку се "брзи".

ја би одел со Канонот на твое место.
Канон има свој сервис во Генел - Скопје.
Никон нема сервис туку од Белград иди 1-2 пати месечно сервисер и сервисра опремата.

Канон има свој сервис во Генел - Скопје.
Никон нема сервис туку од Белград иди 1-2 пати месечно сервисер и сервисра опремата.
И Генел се исти ку*ац, другарче цел месец чекаше, за Никон барем знам дека доаѓа 2 пати месечно т.е. еднаш на 2 недели. У секој случај ако му е за буџетот, Канонот е вистинскиот избор.

би требало да има оптичка стабилизација и кај никон и кај канон, таа е доста битна работа, картици се ефтини од 200-300 денари ги имаш, торбица имаш исто од кај 1000 нагоре,инаку двата апарати се тука негде по можностите

Здраво дечки.

Треба да купам некој апарат за до 1000 долари. Во оваа цена треба да е вклучено се`, од торбички до картички до што ти ја знам што друго треба.

Работата е што не е за мене, туку за на работа. Апаратот највеќе би се користел за сликање на конференции и слични настани (не знам дали менува нешто ова).

Па сакам да чујам ваша препорака. И да, се работи за почетник што би сликал.

Здраво дечки.

Треба да купам некој апарат за до 1000 долари. Во оваа цена треба да е вклучено се`, од торбички до картички до што ти ја знам што друго треба.

Работата е што не е за мене, туку за на работа. Апаратот највеќе би се користел за сликање на конференции и слични настани (не знам дали менува нешто ова).

Па сакам да чујам ваша препорака. И да, се работи за почетник што би сликал.
сликање конференции подразбира сликање во затворени простории, сали, каде светлото е послабо и мораш или да користиш блиц или да сликаш со објектив со голем отвор или со високо ИСО.
Ради слични фотографии, не конференции али свирки по клубови, јас си порачав и за недела дена ќе ми стигне Fuji X-E1 со 35мм f1,4 објектив.
Тој апарат вади остри и убави слики, и до ИСО 6400 ќе извади убава фотографија, објективот има отвор од 1,4 а можеш (имаш луфта) да си купиш и блиц за него ако сакаш (торбица и картица се најмал проблем)
Единствено не знам од која далечина би сликал, имено објективот е фиксен, нема зум така да ќе мора или после да ја сецнеш фотографијата во фотошоп или да се доближиш (одалечиш) нешто да фотографираш (тоа не е мана на објектив туку за таква намена е) ако ти е тоа проблем за исти пари можеш да порачаш апаратот со 18-55 објектив ф2,8-4 кој исто е остар али нема толку голем отвор
Апаратот е мал, дискретен нема ни да пречи да шеташ наоколу и да сликаш со него (башка шо не мора ни да му блеснуваш со блиц на конференциите)

04_Fujifilm_XE-1_35436308.jpg 34554top.jpg xe2_back.jpg

Има доста тестови како за апаратот така и за објективи па побарај на гуглето за
Fuji x-e1
Fuji 35mm f1,4
Fuji 18-55 2,8-4
и види што различни експерти и обични луѓе мислат за него

Последно уредено:
сликање конференции подразбира сликање во затворени простории, сали, каде светлото е послабо и мораш или да користиш блиц или да сликаш со објектив со голем отвор или со високо ИСО.
Ради слични фотографии, не конференции али свирки по клубови, јас си порачав и за недела дена ќе ми стигне Fuji X-E1 со 35мм f1,4 објектив.
Тој апарат вади остри и убави слики, и до ИСО 6400 ќе извади убава фотографија, објективот има отвор од 1,4 а можеш (имаш луфта) да си купиш и блиц за него ако сакаш (торбица и картица се најмал проблем)
Единствено не знам од која далечина би сликал, имено објективот е фиксен, нема зум така да ќе мора или после да ја сецнеш фотографијата во фотошоп или да се доближиш (одалечиш) нешто да фотографираш (тоа не е мана на објектив туку за таква намена е) ако ти е тоа проблем за исти пари можеш да порачаш апаратот со 18-55 објектив ф2,8-4 кој исто е остар али нема толку голем отвор
Апаратот е мал, дискретен нема ни да пречи да шеташ наоколу и да сликаш со него (башка шо не мора ни да му блеснуваш со блиц на конференциите)

Прегледај го приврзокот 91877 Прегледај го приврзокот 91878 Прегледај го приврзокот 91879

Има доста тестови како за апаратот така и за објективи па побарај на гуглето за
Fuji x-e1
Fuji 35mm f1,4
Fuji 18-55 2,8-4
и види што различни експерти и обични луѓе мислат за него
Уф, фала на исцрпниот одговор. Во глобала тоа ми беше и муабетот, дека највеќе би се сликало во затворени простории (ретко надвор). Комбинацијата што ти ја препорачуваш, дали има шанси да се земе за до максимум 1000$?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom