„Форсирано“ заљубување

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
А како би можел да ја одржуваш таа слика, кога секој ден ја гледаш другата ( полоша ) слика?

Едноставно ја преведуваш во позитивна или воопшто не ја приметуваш. Се прилагодуваш и прифаќаш новини. Да речеме ти никогаш не си можел да слушаш сериозна музика и од сега одиш на концерт на филхармонија со неа убедувајќи се себе си дека тоа и не толку лошо како што си мислел (примеров ми вришти али од прилика доловувам на кој начин ја одржуваш сликата и се тераш себеси.)

Се е илузија :icon_lol:
И гладот и жедта се само електрични импулси кои доаѓаат по соодветната невронска мрежа во мозокот.

Може некој да се натера себеси да се заљуби но што кога ќе дојде првата пречка?
А и она “несвесно“ уау затрескување не е никаква гаранција што ќе следи понатаму.
Или ако се вбризга соодветна супстанца која ќе предизвика нешто....кои ќе се резултатите when reality bites.

Не е толку значајно како се појавува емоцијата позната како љубов. Немањето дефиниција е уште една работа.
Ако веќе неможе да се дефинира преку субјектот кој чуствува и е предмет на многу варијации во изразување, перцепција, интензитет...тогаш може преку ефектот кој го има врз субјектот врз кој таа емоција е упатена. Или поинаку кажано може да само делата да се земат како некоја основа за да се тврди дали некој некого сака или не.

Се друго би било само рационализација.

Едноставно ја преведуваш во позитивна или воопшто не ја приметуваш. Се прилагодуваш и прифаќаш новини. Да речеме ти никогаш не си можел да слушаш сериозна музика и од сега одиш на концерт на филхармонија со неа убедувајќи се себе си дека тоа и не толку лошо како што си мислел (примеров ми вришти али од прилика доловувам на кој начин ја одржуваш сликата и се тераш себеси.)
или со други зборови у здрав мозок се праиш будала :) би било интересно ако успева

Значи ова да, али не свесно.
Немојте да го интерпретирате ова како “ај бе може и не е толку лошо“ да си мислиш на глас.

или со други зборови у здрав мозок се праиш будала :) би било интересно ако успева

Додаток кога си идеш дома си пушташ Бетовен и уживаш :D
Може и така да го издефинираш она што јас го мислам со темава.

Ајде бе што туку ја напаѓате сите и ја побивате. Научно докажано е дека е тоа така и сите се согласуваат, меѓутоа секогаш ќе се појави некој што има друга теорија спротивна на доказот и ќе ве убедува во спротивното.

Значи ова да, али не свесно.
Немојте да го интерпретирате ова како “ај бе може и не е толку лошо“ да си мислиш на глас.

Прво свесно си наложуваш дека сакаш да одиш, а потоа си наоѓаш нешто интересно и почнуваш да не се прашуваш дали ти се допаѓа одењето. Несвесно е друга работа, овде зборуваме за свесни дејствија со кој се насочуваш.

Едноставно кажано љубовта е биолошка адикција, делумно потекнува од дипаминергичниот систем, заедно со различна бројка на хормонални и хемиски промени.
Грубо претставено иде на следен принцип:

1. Голема количина на допамин и норепинефрин се испратени до предниот дел на мозокот предизвикувајќи ја таа адикција кон друга личност. Адикција посилна од било која дрога (чисто за споредба).

2.После тој стадиум на “луда љубов”, дејството на допаминот и норепинефринот полека се повлекува (сератонинот е потиснат во оваа фаза), хормоните окситоцин и вазопресин интерферираат со патеката на допаминот и норепинефринот, па така го заменуваат тоа чувство на “луда љубов” (затресканост) со привлечност, посветеност(attachment-незнам соодветен превод моментално овој англиски збор најдобро опишува). Актот на копулација предизвикува лачење на вазопресин и хормон за парење.
Човекот се заљубува и репродуцира затоа што лачењето на окситоцин и вазопресин се предизвикани од туѓото присуство.

Во главно, ако го тргнеме на страна научното објаснување кое е поткрепено со факти: Љубовта не е нешто апстрактно. Не е никаква метафизичка, алузивна творба која лебди меѓу сите нас и го прави животот убав. Нити пак го врти светот, а да не зборуваме за апсурдниот концепт на сродни души.

Додаток кога си идеш дома си пушташ Бетовен и уживаш :D
Може и така да го издефинираш она што јас го мислам со темава.
Ако успеала работава дури и ќе се прашаш што си правела цел живот без бетовен и компанија :)

не се согласувам со кажаното....нормално дека се се случува во мозокот...каде ако не таму нели....ама дека тоа може да се "испрограмира" за секоја личност не ми се допаѓа....аналогно на тоа може да се каже и за мајчинската љубов и за љубовта кон родителите...едноставно ќе си направиш филм и за други родители ако горекажаното е на место....утре ќе пишам уште нешто спие ми се :sleep: ...лека ноќ

Прво свесно си наложуваш дека сакаш да одиш, а потоа си наоѓаш нешто интересно и почнуваш да не се прашуваш дали ти се допаѓа одењето. Несвесно е друга работа, овде зборуваме за свесни дејствија со кој се насочуваш.
Несвесно и не свесно ги сфаќам како различни ствари.
Несвесно е absence од било каква свест, а не свесно може да е потсвесно.

Свесно, не можеш да се натераш да се заљубиш. Или и да “можеш“, ќе биде ко што вика крејзи “не вистинско“.
Потсвесното on the other hand е исто вистинско колку и било кое друго.
А било какво и да е - сепак е електричен импулс. Дали е афтономен или “последица/не во допир со било кое ниво на свест“ - не е битно.

И да, мора да се сфати дека љубовта може да биде последица од хемиски реакции како потклекнување на нашиот имун систем на феромоните на партнерот.
После, љубовта може да е последица и од потсвесно причинета реакција за електричните импулси кои ја воведуваат љубовта во свеста, од нешто просто како физичка привлечност или нешто по примитивно и заостанато како “идеален партнер“ за парење (пр. широки колкови кај жените потсвесно ги привлекуваат мажите бидејки им личат на идеална родилка на нивните деца).

И да не го трубам понатака, сакате прифатете, нејкете - не морате.
Ова е “вистината“ за мене. I choose science over ignorance.

Не се согласувам. Барем јас немам доживеано такво нешто. Али затоа сум била заљубена у тотално погрешни типови. Ненаместено и нефорсирано.

Ќе го сменам насловот, не ја читате темата.
Не бе ја читав, туку ми е глупо да дискутирам со луѓе што ги занемаруваат и ги потценуваат било какви научни докажувања во медицината и во било која друга наука, нарекувајќи ги KVAZI NAUCHNI SNOBISTICKI ORGANIZACII, ало тие се научниците кои што ти ја пронајдоа вакцинара ради која ќе умреше ко мало бебенце. Сори за мал офтопик

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom