Flèche и Half-Flèche Македонија?

Член од
7 април 2015
Мислења
2.683
Поени од реакции
1.564
Flèche е тип на велосипедско натпреварување во Road Racing, типично од полупрофесионални тимови. Тимовите се составени типично од 5 члена: 2 Climbers 2 Sprinters 1 Allrounder. Се возат околу 350 километри кои треба да се завршат во одреден временски период. Ми интересираше дали би можело ваков настан да се одржи во МК, ако се земат во предвид следниве отежнувачки околности:
1. Повеќето cyclist се претежно МТВ ориентирано, барем луѓето што јас ги познавам;
2. Останатите се претежно самотници и возат или сам или во пар, најчесто не знаат да прават драфтинг и да “влечат“ во линија, да искачуваат тактички и технички, им недостасува компетативен дух.
3. Условите на патиштата не дозволуваат вакви организации
Кое е вашето мислење на оваа тема?
 

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
2.000
Условите на патиштата не би биле толку проблем. Но кај нас тешко е дури и индивидуалци да се најдат за ваква работа а не пак цел тим.
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.390
Поени од реакции
5.156
Flèche е тип на велосипедско натпреварување во Road Racing, типично од полупрофесионални тимови. Тимовите се составени типично од 5 члена: 2 Climbers 2 Sprinters 1 Allrounder. Се возат околу 350 километри кои треба да се завршат во одреден временски период. Ми интересираше дали би можело ваков настан да се одржи во МК, ако се земат во предвид следниве отежнувачки околности:
1. Повеќето cyclist се претежно МТВ ориентирано, барем луѓето што јас ги познавам;
2. Останатите се претежно самотници и возат или сам или во пар, најчесто не знаат да прават драфтинг и да “влечат“ во линија, да искачуваат тактички и технички, им недостасува компетативен дух.
3. Условите на патиштата не дозволуваат вакви организации
Кое е вашето мислење на оваа тема?
Јас на пример возев 3 години една иста рута од 315км со 2700 елевација со МТБ 29 и товар помеѓу 5 и 10кг за 21 до 22 часа со паузи.Со роуд планирав да возам најпрво продолжена рута од истава во должина 425км со околу 3500 елевација или Скопје - Ниш - Скопје - 400км и на крај Скопје - Белград па два дена пауза таму и 4 ден повторно назад но како викаат бугарите ЊАМА МЖИ! Сум повикувал луѓе за вакви рути но ретко кој сакал да вози а можна причина психичка блокада поради бројот на километрите.После извесно време дел од нив сами возеле по 300км во еден ден и мислам дека проблемот е во тоа што поради индивидуализам не сакаат некој да вози со нив бидејки се стремат кон некое свое натпреварување на страва со други луѓе.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom