Фискализација (кога) на НОТАРИТЕ ?

• Креатор на темата Креатор на темата lav
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ФИСКАЛИЗАЦИЈАТА е ЗАДОЛЖИТЕЛАН и за НОТАРИТЕ ?

• Да

Гласови: 26 78,8%
  • Не

Гласови: 3 9,1%
  • Не е моја работа

Гласови: 4 12,1%

• Вкупно гласачи
    33

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
Денес бев на НОТАР..иииии
Си завршив работа..и си платив..како што и ми побараа..
НО , НЕ ДОБИВ ФИСКАЛНА СМЕТКА..како и во секоја фирма ...оти не издавале„ сеуште!!!???.
Добив само ПАРАГОН БЛОК со број.XXXXXX со ставки СТ , НН , мат-гр
И најпосле....
Најдов нешто на тема НОТАРИЈАТОТ во Македонија..па прочитајте што напишале своевремено ..и проценете дали сето тоа е ..ВОЗМОЖНО кај нас (сеуште нели) ???
Темава за НОТАРИТЕ е најдена поодамна..и е ставена овде..како подсетување..дека сеуште ФИСКАЛИЗАЦИЈАТА ДОЦНИ во Државата..и тоа таму каде што најмалку треба да ја нема???.
http://www.vest.com.mk/default.asp?id=72600&idg=4&idb=1066&rubrika=Revija
:tapp:

Mislam deka denovive Gruevski i Slavevski ke se dogvoroat so notarite da se fiskaliziraat koga ke vlezeme vo EU, ama ne podocna od momentot koga ke se fiskaliziraat pazardziite.

Ти пишува на заверката се, колку се судски такси, колку е нотарска награда, колку примероци земаш... се. Нема потреба од фискална сметка. Ама ај ако сакаат нека им биде...

па и ти што се буниш гледаш ти дале парагон блок(иако се укинатипред околу 5 г ама нема везе) битно ти дале нешто а да не ти дале ништо ? :)
прашањево е на место ама нема кој да ти одговори, државава до вчера сакаше свештениците да ги фискализира а за нотарите ништо не се споменува...

Ти пишува на заверката се, колку се судски такси, колку е нотарска награда, колку примероци земаш... се. Нема потреба од фискална сметка. Ама ај ако сакаат нека им биде...
Фискална МОРА да се издаде секогаш кога се плаќа во готовина или со платежна картичка.
Затоа, и нотарите мораат да бидат фискализирани, а со самото тоа и да си плаќаат данок онолку колку што треба, а не од ракав, т.е. паушално.
па и ти што се буниш гледаш ти дале парагон блок(иако се укинатипред околу 5 г ама нема везе) битно ти дале нешто а да не ти дале ништо ? :)
прашањево е на место ама нема кој да ти одговори, државава до вчера сакаше свештениците да ги фискализира а за нотарите ништо не се споменува...
Парагон блокот и денес се употребува, заверен од УЈП, и тоа само во ситуации кога фискалната каса е вон употреба (нема струја, дефект...)
Ако издал талон од незаверен парагон блок, истиот нема никаква важност.

Што ќе им е фискална покрај машина за перење. :tapp:

Што ќе им е фискална покрај машина за перење. :tapp:
Аконто напишаново..некој сега ми дошепна..па тамо е едно од последните уточишта на сите (досега) недоискажани односно неафирмирани во работата правници..и дека таму си нашле ухлебие многу членови на партии..а кои ете во последно време никако да си најдат тон соодветен со своето избирачко тело..та да се вратат на државни јасли...
:toe:

Аконто напишаново..некој сега ми дошепна..па тамо е едно од последните уточишта на сите (досега) недоискажани односно неафирмирани во работата правници..и дека таму си нашле ухлебие многу членови на партии..а кои ете во последно време никако да си најдат тон соодветен со своето избирачко тело..та да се вратат на државни јасли...
:toe:

Повеќе би рекол дека тие се недоискажани правници кои се преквалификувале во шнајдери па ни земаат мерка од око во името на народот, а за доброто на нив и нивните блиски (стомаци).

Повеќе би рекол дека тие се недоискажани правници кои се преквалификувале во шнајдери па ни земаат мерка од око во името на народот, а за доброто на нив и нивните блиски (стомаци).

Ne e bas od oko,plugot sakaat podlaboko da go pustat,da ne si fatis rabota so niv?!

Денес бев на НОТАР..иииии
Си завршив работа..и си платив..како што и ми побараа..
НО , НЕ ДОБИВ ФИСКАЛНА СМЕТКА..како и во секоја фирма ...оти не издавале„ сеуште!!!???.
Добив само ПАРАГОН БЛОК со број.XXXXXX со ставки СТ , НН , мат-гр
И најпосле....
Најдов нешто на тема НОТАРИЈАТОТ во Македонија..па прочитајте што напишале своевремено ..и проценете дали сето тоа е ..ВОЗМОЖНО кај нас (сеуште нели) ???
Темава за НОТАРИТЕ е најдена поодамна..и е ставена овде..како подсетување..дека сеуште ФИСКАЛИЗАЦИЈАТА ДОЦНИ во Државата..и тоа таму каде што најмалку треба да ја нема???.
http://www.vest.com.mk/default.asp?id=72600&idg=4&idb=1066&rubrika=Revija

И дали ти плати повеќе отколку што ти е напишано на документот??
Ако не, зошто мислиш дека треба да се фискализираат.

Секој заверен примерок останува кај нотарот со напишана иста сума како што ти е напишана и кај тебе. Значи освен нотарска такса што мора да ја платат ( административни таксени марки ) на нив им се пресметува и данок на нотарската награда, како што се пресметува на плата , плус многу дополнителни трошоци. Значи кај нив се е напишано , на неколку места , во неколку книги (покрај вапиот потпис стои и нотарската награда и такса) и нема простор за манипулации. Ама кога веќе е донесен таков закон нека се почитува.

Фискална МОРА да се издаде секогаш кога се плаќа во готовина или со платежна картичка.
Затоа, и нотарите мораат да бидат фискализирани, а со самото тоа и да си плаќаат данок онолку колку што треба, а не од ракав, т.е. паушално.
Струмикс , ако така гласи законот (велиш за плаќање во готовина или платежна картичка) тогаш О.К.

Инаку зошто мислиш дека си плаќаат данок од рака или како што ти велиш паушално. Ако се разбираш нешто во право, не знам зошто би кажал такво нешто затоа што не е точно. Не е тоа како кога одиш кај адвокат да ти земе пари колку што тој ќе процени.

Единствен коментар со кој се согласувам.

Значи овде никој не даде издржан факт зошто би требало да се фискализираат. Затоа гласам воздржан, инаку би го сменил мислењето зошто да не.

И дали ти плати повеќе отколку што ти е напишано на документот??
Ако не, зошто мислиш дека треба да се фискализираат.

Значи овде никој не даде издржан факт зошто би требало да се фискализираат. Затоа гласам воздржан, инаку би го сменил мислењето зошто да не.

-Веќе појаснив ...погоре во мојот пост..дека платив колку што ми побараа...и дека добив Парагон Блокче..но (сега гледам) незаверено од УЈП...како што (ни/ми) појасни еден од учесниците овде.
-Идржан факт е дека само фискализацијата , а тоа е еден од познатите и признати начини на ставање на јавен увид на сите трансакции со готови пари ..до сите заинтересирани (а и овластени за тоа) институции и поединци....а кое е подложно на оданочување според Законот за готовински плаќања на НОТАРОТ..како Јавен Службеник.

-Веќе појаснив ...погоре во мојот пост..дека платив колку што ми побараа...и дека добив Парагон Блокче..но (сега гледам) незаверено од УЈП...како што (ни/ми) појасни еден од учесниците овде.
-Идржан факт е дека само фискализацијата , а тоа е еден од познатите и признати начини на ставање на јавен увид на сите трансакции со готови пари ..до сите заинтересирани (а и овластени за тоа) институции и поединци....а кое е подложно на оданочување според Законот за готовински плаќања на НОТАРОТ..како Јавен Службеник.

А познаваш ли некој нотар во земјава во овие 5-6 години да нема барем милион евра тргнато настрана,што во имот што во кеш?Јас не знам за ни еден таков нотар кој не се обезбедил за цел живот,вклучително и неколку генерации од фамилијата.

А познаваш ли некој нотар во земјава во овие 5-6 години да нема барем милион евра тргнато настрана,што во имот што во кеш?Јас не знам за ни еден таков нотар кој не се обезбедил за цел живот,вклучително и неколку генерации од фамилијата.

E јас знам. И не треба да ги воздигнуваш до толку. Вистина оди работата ама не до толку.:toe:

Гледам сега и јас ..зашто ли детено голомеше ....ќе си има иднина овде..и тоа со децении..ќе си владее....??.
Од никого невознемируван....хахахахаааа
Само ако ги добро „подбере„ гореспоменативе..според твоите размислувања..сигурно ќе му обезбеди неколку кратни последователни мандати....
:tv:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom