FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа

Дали сакате нов филмски предизвик и каков?

• Може да одмориме малце, доволно беа предизвици

Гласови: 0 0,0%
  • Нешто сосема трето (пишете во коментар)

Гласови: 0 0,0%

• Вкупно гласачи
    10
  • Гласањето е завршено на .
Член од
2 март 2022
Мислења
97
Поени од реакции
457
Character или Karakter (1997)

Филмов го дознав од еден пријател кој го има од одамна гледано, ама никогаш не ми го предложиле да го изгледам, па како единствен холандски филм што го знам а ми е планиран за гледање, решив да го изгледам. Потоа видов дека бил некогаш како предлог во клубот.
Солиден филм, интересна приказна која држеше внимание преку цел филм. Ми имаше некој vibe на Процес од Кафка, барем по setting-от, не по дејството. Секогаш ми е интересно да го слушам холандскиот јазик на филм.
Од мене добива 7.8/10.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Character (1997)
Karakter

Мрачна атмосфера некаде на почетокот на 20от век, мислам дека во Ротердам се одвива приказната каде еден млад дечко е осомничен за убиство на еден големец, криминалец, лихвар, опасна фаца и што уште не. Во полициската станица дечкото на полицајците им ја објаснува целата ситуација и им ја раскажува целата историја која што ја има со жртвата уште многу одамна, пред да се роди.

Добар, динамичен филм, многу фуриозно почна за после малце да здосади и да изгуби на темпото, крајот малце предвидлив али генерално океј.
Не е некоја врвна мистерија со кујзне колку јак плот твист на крајот, мене поише прашалници ми остави зошто родителите на дечково се понашаа како што се понашаа.

7/10.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.165
Поени од реакции
10.130
Character (1997)

Не е некоја врвна мистерија со кујзне колку јак плот твист на крајот, мене поише прашалници ми остави зошто родителите на дечково се понашаа како што се понашаа.
Karakter. :D

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.913
Поени од реакции
37.067
По 42 филма од Србија (да, на толку се зголемија по додадените рецензии на @Варвара и @Shawn Spencer , со што стана држава од која гледавме најмногу филмови), Холандија ја поминавме мирно, со само четворица патници и 7 филма, со среден просек 6,5.

јас, @devilko , @Dumbledore , @Shutmanga , @Mark Renton , @grande-juve , @moongoses , @Violetova , @Keyser , @Corvus , @Imperatorot , @zmija1 , @Agda Beata и @Jon The Snow го испуштивме возот за Амстердам.

Одиме следна дестинација:

Ireland.jpg

23. ИРСКА 22-28.10.2022

Држава од која е многу лесно да се најде добар филм. Имаат релативно голема филмска индустрија, со развиена дистрибуција низ Америка и Европа. Голем број номинации за Оскар, меѓу кои најинтересно - дури 4 долгометражни анимирани филмови од 2010 навака се номинирани во категоријата „Најдобар анимиран филм“: The Secret of Kells, Song of the Sea, The Breadwinner и Wolfwalkers (моја препорака да ѕирнете некој од последните 3, одлични се! The Breadwinner го имате и на Netflix). Немаат многу кандидати во категоријата „најдобар странски“, нормално, зашто најчесто филмовите им се на англиски јазик, и освен Viva 2015, никој од другите 8 предложени не стигнал до кратката листа, а никој никогаш не бил номиниран. Ќе најдете познати наслови низ листите подолу тука. Се надевам и доста интересни:

Irish Cinema - 2192 филма
Irish - 223 филма
Ireland on Film
Film Travels 2020: Ireland
Films set in Dublin, Ireland
Ireland at the Movies
The good, the bad, and the green
Feature films set and shot in Ireland
Ireland
Cinema of Northern IReland-Ireland
Ireland, Éire, Airlann
irish

Малку е тешко тука да се разграничи што е од Велика Британија и Северна Ирска, што од Ирска, па затоа дозволено е и британски филмови кои на некој начин ја рефлектираат Ирска (па макар и Северна) како Belfast.

Letterboxd's top-10 rated Irish films (excluding shorts and tv):
1. Wolfwalkers
2. The Quiet Girl
3. Song of the Sea
4. The Banshees of Inisherin
5. The Favourite
6. In the Name of the Father
7. In Bruges
8. Room
9. Sing Street
10. The Breadwinner

И нормално, оскаровците In the Name of the Father, The Crying Game , My Left Foot , Song of the Sea и Room - кој не ги гледал, се ЗАДОЛЖИТЕЛНИ!

Од Ирска има што да се види. Доколку има интерес, ако сакате, можеме и тука да останеме 2 недели. Јас сум ЗА. Ако кренат рака уште двајца, остануваме 2 недели!

Enjoy!

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.918
Поени од реакции
25.322
По 42 филма од Србија (да, на толку се зголемија по додадените рецензии на @Варвара и @Shawn Spencer , со што стана држава од која гледавме најмногу филмови), Холандија ја поминавме мирно, со само четворица патници и 7 филма, со среден просек 6,5.

јас, @devilko , @Dumbledore , @Shutmanga , @Mark Renton , @grande-juve , @moongoses , @Violetova , @Keyser , @Corvus , @Imperatorot , @zmija1 , @Agda Beata и @Jon The Snow го испуштивме возот за Амстердам.

Одиме следна дестинација:

Прегледај го приврзокот 348994

23. ИРСКА 22-28.10.2022

Држава од која е многу лесно да се најде добар филм. Имаат релативно голема филмска индустрија, со развиена дистрибуција низ Америка и Европа. Голем број номинации за Оскар, меѓу кои најинтересно - дури 4 долгометражни анимирани филмови од 2010 навака се номинирани во категоријата „Најдобар анимиран филм“: The Secret of Kells, Song of the Sea, The Breadwinner и Wolfwalkers (моја препорака да ѕирнете некој од последните 3, одлични се!). Немаат многу кандидати во категоријата „најдобар странски“, нормално, зашто најчесто филмовите им се на англиски јазик, и освен Viva 2015, никој од другите 8 предложени не стигнал до кратката листа, а никој никогаш не бил номиниран. Ќе најдете познати наслови низ листите подолу тука. Се надевам и доста интересни:

Irish Cinema - 2192 филма
Irish - 223 филма
Ireland on Film
Film Travels 2020: Ireland
Films set in Dublin, Ireland
Ireland at the Movies
The good, the bad, and the green
Feature films set and shot in Ireland
Ireland
Cinema of Northern IReland-Ireland
Ireland, Éire, Airlann
irish

Малку е тешко тука да се разграничи што е од Велика Британија и Северна Ирска, што од Ирска, па затоа дозволено е и британски филмови кои на некој начин ја рефлектираат Ирска (па макар и Северна) како Belfast.

Letterboxd's top-10 rated Irish films (excluding shorts and tv):
1. Wolfwalkers
2. The Quiet Girl
3. Song of the Sea
4. The Banshees of Inisherin
5. The Favourite
6. In the Name of the Father
7. In Bruges
8. Room
9. Sing Street
10. The Breadwinner

И нормално, оскаровците In the Name of the Father, The Crying Game , My Left Foot , Song of the Sea и Room - кој не ги гледал, се ЗАДОЛЖИТЕЛНИ!

Од Ирска има што да се види. Доколку има интерес, ако сакате, можеме и тука да останеме 2 недели. Јас сум ЗА. Ако кренат рака уште двајца, остануваме 2 недели!

Enjoy!
:ojeaa:

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.918
Немав слободно време и пропуштив неколку држави. Се надевам дека за Ирска ќе го искористам продолжениот викенд и ќе изгледам неколку филмови.

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.517
Поени од реакции
13.814
20. Холандија

The Vanishing /Spoorloss/ (1988)

Абе океј филмче, држеше тензија. Ми се допадна ликот на негативецот ама не беа доволно разработени неговите замисли. Лош крај.

3,5/5

Член од
2 март 2022
Мислења
97
Поени од реакции
457
И јас сум ЗА да биде две недели Ирска, затоа што гледам дека има многу филмови, само се надевам дека ќе најдам време да изгледам што повеќе овој пат.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Јас сум за 2. Прво,следнава недела сум ептен зафатен, второ од Островот имам многу филмови на тапет кои ги имам планирано за темава, трето како еден од нај активните членови на темава сакам Ирска, С.Ирска, Англија и Шкотска да ги испоштувам максимално. Злате ја одбра Србија за 2 недели, ја го бирам Островот.

Не ме интересира.

Цел предизвик ќе го испоштувам до крај, у рокот.

Така да, Ирска 2 недели ја гледаме.
И така сме малце, може да ги продужуваме терминиве. Секако целта е да гледаме што е можно повеќе филмови.

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.517
Поени од реакции
13.814
А ке има ли одделно за Англија, Шкотска и Северџистан теми или во оваа може да се комбинира? Ако има, нема смисла од 2 недели. Една недела ке гледаме само од Ирска, другиге кога ке си дојдат.
Од говорница, Кајсер Мицкоски, Кајсер Милошоски, Кајсер Бајрам, Кајсер Макрадули

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.165
Поени од реакции
10.130
Како сакате реално, ја ги испочитував сите земји претходно, па не ми е проблем и Ирска да ја испочитувам со филм-два, па остатокот од тие 2 недели да изгледам други филмови што ми биле на листа. :гик:

Kajgana Shop

На врв Bottom