- Член од
- 1 март 2010
- Мислења
- 7.913
- Поени од реакции
- 14.538
Како е изведена оваа статистика? Ги собрале платите на сите жени, ги собрале платите на сите мажи и ги споредиле?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Како е изведена оваа статистика? Ги собрале платите на сите жени, ги собрале платите на сите мажи и ги споредиле?
Во Шведска се правени статистики по струка и пол и покажуваат дека жените земаат помали плати.Јас не разбирам како ги изедначуваат и како планираат да ги изедначуваат платите конкретно само на база пол, пошто тоа нема логика. Мажите и жените не работат исти работи.
Да не се залетуваат толку и да почнат од струка во струка, па да си ги мериме, ама вака земено сите на куп, нема никаква математика.
Одговараш на прашања анонимно, секоја година. Учествувањето во анкетата е доброволно, но понатаму се заокружува процент од вкупниот број на одговори.Како е изведена оваа статистика? Ги собрале платите на сите жени, ги собрале платите на сите мажи и ги споредиле?
Ок, ама како математички е дојдено до финалниот процент? Дали се буквално собрани сите плати од сите мажи и споредени со сите плати од сите жени? Или има некоја стварно веродостојна методологија?Во Шведска се правени статистики по струка и пол и покажуваат дека жените земаат помали плати.
Автоматски споено мислење:
Одговараш на прашања анонимно, секоја година. Учествувањето во анкетата е доброволно, но понатаму се заокружува процент од вкупниот број на одговори.
Во Шведска се правени статистики по струка и пол и покажуваат дека жените земаат помали плати.
Moze i zeni baraat, ama ne im gi ispolnuvaat zelbite.Но разликата е затоа што мажите по природа се поагресивни преговарачи и во старт бараат повисока плата уште пред да потпишат договор.
И почесто бараат покачување од жените.
Moze i zeni baraat, ama ne im gi ispolnuvaat zelbite.
Sekakvi spekulacii ima za ova, sekakvi situacii.
Diskriminacijata sekogas ke si postoi, da ne se pravime slepi. Nesto psihicki se poremetuva kaj mazot ako zena zima poveke pari od nego, ili ako e na povisoka pozicija od nego.
Agresivnosta e individualna, i nema mnogu uloga vo toa dali nekoj ke mu ja pokacat platata ili ke go postavat na povisoka pozicija.За почетните преговори мажите се поагресивни, тоа е машка природа и тука не може ништо да се направи.
За барањето и неисполнувањето желби пак доаѓаме до машката/женската природа. Различно сме еволуирале и дури и барањето покачување е главно понапнато кај мажите, почесто бараме и поретко се задоволуваме со одбивање.
Со тек на време ова се акумулира во повисоки примања/позиции.
Да, дискриминација постои но капитализмот е ладнокрвно суров. Го интересира само крајната бројка
На крајот на краиштата зошто не би вработил само жени и заштедил во старт 30% на плати?
Agresivnosta e individualna, i nema mnogu uloga vo toa dali nekoj ke mu ja pokacat platata ili ke go postavat na povisoka pozicija.
Sto ke napravis ti utre ako ne ti ja pokacat platata? Imas opcija da napustis, ili da prodolzis da rabotis i za 1 mesec pak da prasas.
Ne bi vrabotil samo zeni zosto ke treba da im plakas porodilno.
Za realen primer, mozes da gi prasas onie sivacnicite zosto samo zeni vrabotuvaat i dali imaat ogromen kjar
Zenite se bunat, sindikati, pravno vaka onaka, ama ako te izbrka, izbrkan si i na nemilost i milost ostaven.
Не сум стручна да дадам подетален одговор, зборувам од искуство за анкетирањето и креирање на статистики на база на одговорите, воопшто ова, не само за плати.Ок, ама како математички е дојдено до финалниот процент? Дали се буквално собрани сите плати од сите мажи и споредени со сите плати од сите жени? Или има некоја стварно веродостојна методологија?
И породилното се менува Дарлинг, во скандинавските земји не е никаква стигма и мажот да зема дел од породилното. Еден куп колеги мажи имам и сите заминуваат на породилно по минимум 6 месеци, некои дури и подолго од жените.Agresivnosta e individualna, i nema mnogu uloga vo toa dali nekoj ke mu ja pokacat platata ili ke go postavat na povisoka pozicija.
Sto ke napravis ti utre ako ne ti ja pokacat platata? Imas opcija da napustis, ili da prodolzis da rabotis i za 1 mesec pak da prasas.
Ne bi vrabotil samo zeni zosto ke treba da im plakas porodilno.
Za realen primer, mozes da gi prasas onie sivacnicite zosto samo zeni vrabotuvaat i dali imaat ogromen kjar
Zenite se bunat, sindikati, pravno vaka onaka, ama ako te izbrka, izbrkan si i na nemilost i milost ostaven.
И породилното се менува Дарлинг, во скандинавските земји не е никаква стигма и мажот да зема дел од породилното. Еден куп колеги мажи имам и сите заминуваат на породилно по минимум 6 месеци, некои дури и подолго од жените.
За да се надмине ваквата дискриминација и да престане да се поставува тоа глупо прашање "А дали планираш да раѓаш во следниве 5 години?" треба и во МК да се донесе заедничко породилно без можност за префрлање на периодот на другиот родител. Ако сакаш да го искористиш арно, ако не нека ти пропадне. Па ќе видиш како сите ќе почнат да го земаат.
Да ама во Шведска нема стигма за таткото да го земе и цело породилно. Еве колешка моја замина на породилно само 6 месеци, преостанатиот дел од година дена ќе го користи таткото. Или да се дели 50-50. Кај нас и тие три месеци со криење ќе ги земат.Во Шведска има можност за префрлање, освен три месеци, тие мора да ги искористи мажот и нема избор.
Не знам, ама дури и да е така, се наметнува прашањето зошто мажите се позастапени во најпалтените професии, а зошто жените не се поставуваат на такви позиции?!Ок, ама како математички е дојдено до финалниот процент? Дали се буквално собрани сите плати од сите мажи и споредени со сите плати од сите жени? Или има некоја стварно веродостојна методологија?